Pescuitul cleanului cu momeli naturale

Somesul rau inca neatins in intregime de braconieri si poluare, dupa parerea mea cel mai bun loc de pescuit din localitatea Cluj, dupa atatia bani dati pe taxele unor balti private si nervi am ajuns la concluzia sa renunt la a plati o taxa unui administrator si a sta pe mal sa ma uit la luciu de apa fara sa vad macar un “tzac tzac” cu pluta sau bambina.

Am ajuns la concluzia ca nu mai are rost sa continu cu mersul pe aceste balti efectiv goale special amenajate pentru ca administratorul sa incaseze banul si sa lase pescarul cu buza umflata. Intr-o vara am fost invitat de un prieten la un pescuit de clean peste caruia eu nu ii cunosteam moravurile neavand ocazia sa il pescuiesc, prietenul meu expert in pescuitul cleanului mi-a oferit primele mele informatii despre cum pot sa prind acest peste atat de siret cat si fricos, aceasta partida a fost virusul pescuitului cleanului. Dupa ani si ani de mers in sus si in jos pe acest rau pot spune ca am inceput sa cunosc acest peste in ceea ce vor urma va voi destaiui cateva informatii acumulate de mine:

1. As vrea sa incep prin a spune ce lansete si accesorii aveti nevoie…

Pentru pescuitul cleanului pe somes cel putin in zona mea cea mai utila ar fi o lanseta intre 3,00 si 3,60, o mulineta nu foarte sofisticata dar sa va ganditi ca poate norocul va va surade si ve-ti agata un urias al apelor pt. ca acest rau are inca pest veti avea nevoie de o mulinata puternica, ca accesorii ar fi un fir textile marimea nu conteaza dupa preferinta, ace in functie de marimea si momeala pe care o folositi, acest peste se poate pescui si cu plumb voi explica in continuare.

2. Cum cautam cleanul?

Acest peste este unul foarte vigilant, atent si precaut in pescuitul acestui peste nu este nevoie doar de scule, un pic de imaginiatie si atentie puteti pescui mult si bine acest peste trebuie cautat sunt cateva indicii ce semnaleaza prezenta cleanului in zona:
– sarituri repetate si in aceasi zona
– trecerea de la apa lina la suvoi sau repezis formandu-se un loc unde apa se roteste si este linistita
– zone cu pietris si nisip acest peste nu agreaza deloc namolul.

Preferabil ca locul sa aiba copaci scufundati si trestie in jur locul preferat de un peste rapitor sa stea la panda , inainte de a scoate sculele trebuie finalizata cautarea , dupa ce banuim ca pestele e in zona putem incepe eventuala nadire in functie de ce momeala folosim.

2. Nadim?

In cele mai multe cazuri nadirea acestui peste nu este nevoie , fiind un peste care sta in bancuri, odata gasit va ramane acolo cel putin pentru cateva ore, mentionez ca exemplarele mari sunt solitare inafara de momentul depunerii.

Eu personal nu nadesc acest peste doar daca dau la porumb momeala fiind porumbul in lapte si nada tot porumbul in lapte, trebuie nadit des si in cantitati mari pt ca intra exemplare mari daca este constant hrana pe fund , daca ve-ti pescui la boaba vreodata ve-ti rata multi daca nu ve-ti respecta acest principiu : “pestele trebuie lasat pentru ca trage batand, doar in momentul scufundarii sau culcarii asta in cazul plutei ve-ti stii cu certitudine ca aveti sanse sa il prinde-ti”.

3. Cu ce putem pescui la clean?

Ar fi mai multe tipuri in functie si de marimea dorita , pot spune ca cleanul mare prins de mine a fost la cosas,boaba de porumb,broscuta,mormoloc si lipitoare cand am vrut sa ma distrez cu clenisori am pus goange de prun , carii , vierme si uneori chiar la rama.

4. Cum se monteaza pe carlig?

Cred ca toata lumea stie cum sa puna viermele si rama in carlig dar in randul celorlalte momeli treaba sta putin diferit :
– la goanga de prun (la noi asa ii zice) se pot baga cate 2 in carlig in funcite si de dimensiunea lor se infige acul prin cap si se scoate prin zona fundului. (inainte de lansare se desfac aripile pt a avea un aspect mai atractiv)
– la broscuta: se folosesc broscute de marimea unei monezi de 50 bani exista mult variante cea folosita de mine ar fi infigerea acului in trunul din picioare chiar in muschi lasand liber doar 1 picior.
– la lipitoare se foloseste acelasi procedeu ca si la rama putand fi adaugat in capat un puffy sau un viermisor de culoare rosie (stridenta si vizibila chiar si in ape murdare)
– la mormoloc eu infig acul intre ochi lasandui libera coada preferabil mormoloci cu coada .
– la boaba de porumb exista 2 variante in functie de anotimp: vara cand e cald si se gasesc in lapte se scoate varful acului un pic prin locul unde boaba e mai tuguiata ea fiind ca o lacrima in partea mai ingusta iar toamna cand boabele nu mai sunt de gasit se iau la conserva si se despieliteaza acelasi procedeu putand fi folosit si primavera acealasi mod de tragere pe ac.
– la cosas se infige acul in cap si se scoate tot prin fund atentie piciaorele se lasa intacte.
– la carie momeala folosita de mine doar iarna eu o trag pe ac ca si pe viermisor.

Sper ca aceste informatii accumulate de mine in dealungul atator ani prezentate pe scurt sa va fie de folos si nu uitati fir intins dar izolat!