Pescuit la avat

Avatul (Aspius aspius), “dusmanul” declarat al albiturii (obleti sau babusti) este pestele care are citeva particularitati care il fac o “categorie” separata in peisajul rapitorilor care populeaza apele noastre:
– desi face parte din familia Ciprinidae, ca si cleanul, vaduvita si rosioara, este singurul rapitor 100%, ceilalti prezentind un regim de hrana omnivor. Avatul nu maninca decit pestisori, chiar si la cele mai fragede virste consumind alevinii celorlalte specii;
– este singurul rapitor care se prinde numai in ape curgatoare (exista capturi accidentale in lacuri dar numarul lor este atit de scazut incit nu poate fi luat in considerare);
– este singurul rapitor care se prinde sensibil mai bine cu momeli artificiale decit cu momeli naturale.

Poate fi gasit in toate riurile mari, in confluente, la marginea anafoarelor sau pe intinsuri, urmarind sau ambuscind cirdurile de obleti. Este iubitor de ape limpezi si curate, bine oxigenate.

Pescuitul avatului in ape calde

Pe masura ce apele se incalzesc, dupa boistea din primavara, incepe cea mai productiva perioada in pescuitul avatului. Pe masura ce cirdurile de albituri parasesc locurile de boiste, incepe o perioada de hranire frenetica pentru avat. Urmarind in permanenta pestisorii-prada, avatul vineaza in tot timpul zilei, cu doua maxime in primele ore ale diminetii si citeva ore inainte de inserare. Isi semnaleaza prezenta prin plescaituri puternice, uneori la citiva centimetri de mal. In marea majoritate a cazrilor avatul vineaza in statul superficial al apei. Fiind un peste cu un simt al vazului foarte bine dezvoltat si fiind precaut, apropierea de zonele in care au fost observati avati necesita o discretie sporita din partea pescarului. Indiferent daca pescuitul se face de pe mal sau din barca, trebuie avut in vedere faptul ca avatul nu ataca niciodata cu soarele in fata, lumina foarte puternica nefiind pe placul rapitorului. Sint situatii extreme, in care zona in care vineaza este greu accesibila (am avut placuta experienta a unui pescuit fabulos, catarat fiind intr-o salcie, avatii atacind obletii care se hraneau intre radacinile scufundate ale copacului).

Ca tehnica, indiferent daca se pescuieste de pe mal sau din barca, sint recomandate lansarile in eventai, din ce in ce mai lungi, permitind explorarea intregii zone accesibile si evitind trecerea unei capturi in drill printr-o zona nexplorata. Deasemenea, in cazul in care observati avati urmarind naluca, dar nefinalizind atacul, ceva este in neregula. Schimbati naluca sau viteza si metoda de recuperare.

Echipamentul folosit in pescuitul avatului este cel de clasa Medium-Light, cu o extrema in clasa Ultra Light. Importanta este reglarea perfecta a frinei mulinetei, avind in vedere atacul violent al avatului asupra nalucilor. Firele recomandate sint cele monofilament cu vizibilitate redusa si elasticitate moderata, dar se pot folosi si fire multifilament impreuna cu leaderi din fluoro-carbon sau copolimer. Grosimile recomandate se incadreaza intre 0,20 si 0,30 mm pentru monofilamente si 0,10-0,16 pentru multifilamente.

Gama nalucilor folosite este extrem de larga:

Rotative care sa permita o evolutie in straturile superficiale, cu viteza de rotatie si frecventa mare. Eficiente sint si rotativele cu paleta montata direct pe axa, fara “calaret”. In general cele argintii, cu sau fara glitter, desi am prins avat la o rotativa Mepps albastru metalic si am vazut un avat trecut bine de 2 kilograme prins la o rotativa neagra cu puncte galbene.

Oscilantele sint (dupa unele pareri) chiar mai prinzatoare decit rotativele. Se folosesc modelele mici, alungite si subtiri, recuperate rapid, la suprafata.

Voblerele sint probabil cele mai versatile naluci pentru avat. Poppere, stick-bait-uri, voblere floating sau suspending, toate isi pot gasi utilitatea in pescuitul avatului. Ca regula generala, voblerele minnow, cu bataia marunta sint ideale. Marimea nu trebuie exagerata, cele de 5-6 cm fiind un maxim posibil. Spectaculos este pescuitul avatului cu micro-voblere (2-3 cm) si echipament din clasa Ultra Light. Un drill cu un avat mai rasarit, avind fir de 0,12-0,14 este datator de fiori, dar si de satisfactii. O metoda interrsanta este “jucarea in loc” a voblerului, lansind in zona in care se afla avatii si lasind voblerul sa lucreze sub actiunea curentului, ridicindu-l didn cind in cind, din virful lansetei. Pattern-urile folosite sint in general cele naturale, imitind pestisorii prada (Silver, Shad, etc.). Gama de modele este foate larga, de la Rapala Floating Minnow, Shad Rap, Husky Jerk sau Count-Down la Rebel Ghost Minnow sau Yo-Zuri Pins Minnow.

Pescuitul la poppere este super-spectaculos, toate atacurile avind loc “la vedere”. Dintre poppere, recomandate ar fi Rapala Skitter Pop sau Rebel Pop R.

Mustele artificiale si streamerele se pot folosi cu echipament de musca (clasa 6-8) sau cu echipament de spining, in combinatii reprezentate de o oscilanta mica si grea in capatul liniei si una-doua muste legate pe saltatori de 15-20cm, la 40-50 cm distanta de oscilanta. Nu recomand folosirea unei roitative in capatul liniei, exceptie facind situatia in care sinteti fericitul posesor al unor virteje multiple, care sa reduca efectul de rasucire al firului.

Soft-bait-urile isi gasesc locul in panoplia “armelor” folosite, mai ales in cazul apelor cu vizibilitate redusa, in confluente, in zonele de separatie intre apa limpede si apa tulbure. In general in toate zonele in care avatul se manifesta discret si vineaza mai mult intre ape. De mare efect sint modelele cu o evolutie “discreta”, de tipul jerk-bait-urilor, pescuite pe o recuperare liniare cu scurte accelerari din virful lansetei. Ca recomandari generale, folositi culori deschise (alb, sidef, translucid)sau puternic contrastante (negru). Modelele recomandate sint cele din gama Bass Assasin – Shad Assasin, Strike King 3X- 3XZ Too, Zoom Super Fluke.

Trebuie avut in vedere faptul ca avatii de dimensiuni mici si medii vineaza in “haita”, deci pe locul in care a-ti avut o captura e bine sa insistati. Avatii de dimensiuni mari sint, in general, solitari dar exista situatii in care doi sau trei avati mari vineaza in modul “cooperativ”, unul intrind abrupt in cirdul de albitura, capturind citiva pestisori si lasind in urma cirdul imprastiat, care reprezinta o prada usoara pentru “parteneri”.

Pescuitul avatului in ape reci

Primavara devreme, toamna tirziu si, de ce nu, iarna avatul poate oferi partide de pescuit antrenante. Totul e sa stii unde si cum sa-l cauti. Pe masura ce apele se racesfc, cirdurile de albitura isi reduc miscarile, vatul abandonind tactica “hit-n-run” in favoarea ambuscadelor, din locuri de pinda bine alese (de obicei in zonele in care il gasim si vara, dar “protejat” de structurile oferite de albia riului). Trebuie cautat la adincime medie spre mare, numai in zilele insorite aventurindu-se la suprafata, in urmarirea prazii.

Tehnica folosita este cea a explorarii zonelor care promit, in spatele copacilor cazuti, in marginea anafoarelor, in spatele picioarelor de pod, etc.

Echipamentul folosit este este acelasi, numai firul utilizat trebuind sa fie o idee mai gros, pe masura nalucilor folosite in sezonul rece.

Nalucile folosite trebuie adaptate unui pescuit la adincime, in conditii de curent puternic si a unei vizibilitati mai reduse decit vara.

Ca urmare, voblerele “cresc” in dimensiuni, cele de 7-9 cm fiind cele mai folosite. Modele recondate sint cele rapid scufundatoare si cele suspending, in general acele modele care asigura o evolutie cit mai lunga in zona “de actiune” a avatului. Mentionez ca recordul personal la avat a fost un exemplar de 5.700 kg, prins in noiembrie 2002, pe canalul Sulina la un vobler Rapala SSR9.

Oscilantele si rotativele sint de dimensiuni mai mari, in general modelele care asigura stimuli puternici.

Soft-bait-urile ramin “arme letale” in confruntarea cu avatii. Se folosesc in general shad-urile mari (8-12 cm) pe jiguri medii-grele (8-17 grame), care permit plonjari rapide si mentin nalucile in evolutie pe paliere intermediare. Cele mai utilizate modele sint cele cu bataie rapida. In functie de gradul de activitate al avatilor pot fi utilizate si cele folosite vara, mai ales in zilele senine. Ca recomandari: Mister Twister – Sassy Shad, Storm Wild-Eye.

In final trebuie precizat ca avatul mai are o particularitate: poate oferi partide de povestit la nepoti sau poate oferi crunte dezamagiri, existind zile in care vineaza frenetic, dar refuza cu indaratnicie orice naluca oferita.

Nu disperati, si maine e o zi!