Pescuit de competitie – Turneul AVP reloaded Open si Master 2010

Salutat de unii, dezaprobat de altii, dar ravnit de majoritatea pescarilor de spinning cu veleitati de competitionari, Turneul Aventuri la Pescuit a fost inca de la inceput un fenomen captivant, reunind pasiuni si ambitii, construind sau naruind vise. Aici, multi dintre noi am gustat din cupa amara a infrangerii sau din dulcea victorie, s-au legat camaraderii si s-au nascut rivalitati, am invatat ce inseamna sa nu renunti niciodata, sa-ti pescuiesti sansa pana in ultima secunda, dar poate mai important decat toate astea la un loc: s-au innodat legaturi intre nucleele de pescari din toata tara, creandu-se o comunitate inchegata, care strabate Romania de la Craiova la Iasi, de la Cluj la Bucuresti si de la Arad la Constanta.

Putina istorie

In aprilie 2006, Turneul Aventuri la Pescuit debuta cu prima sa etapa pe Darvari. Nu mai putin de 74 de concurenti ridicau manusa aruncata de o mana de pasionati care isi asumau la acea vreme un proiect care parea usor utopic: un turneu national de spinning. Miza era mare, iar responsabilitatea pionierilor pe masura, mai ales in lipsa unui campionat national in aceasta nisa de pescuit. Totusi, pasiunea si daruirea de care au dat dovada artizanii primei editii, au facut din acest proiect un succes. Rezultate finale: aveam un lot national si multa incredere in viitorul turneului. Ulterior, lotul national avea sa dea si castigatorul Cupei Mondiale la Stiuca din Laponia, in persoana lui Sabin Buzatu.

In 2007, apar noi pescari care doresc sa se implice activ in fenomen , cea de a doua editie a turneului devenind cu ajutorul celor 8 etape, probabil cel mai complex filtru de selectie al echipei nationale, care isi dovedeste valoarea cucerind in luna octombrie a anului urmator locul 4 pe natiuni la Campionatul Mondial de Pescuit la Bass din Italia.

Anul 2008 este si primul in care se schimba sistemul de organizare si punctare al turneului. Astfel, fiecare etapa urma sa fie dedicata unei anumite specii de peste, competitionarii nostri fiind astfel determinati sa abordeze strategii dedicate salaului, stiucii, cleanului sau bibanului. Un sistem mai echilibrat, salutat de multi ca fiind cel mai corect mod de a evalua capacitatile unui pescar de spinning complex, capabil sa abordeze un pescuit eficient la orice specie de rapitor.

In 2009, se continua trendul lansat in anul precedent, pescuindu-se in continuare dedicat, pe specii. Lotul national efectueaza o deplasare in Laponia la Cupa Mondiala de Stiuca, acolo unde lotul national confisca din nou trofeul scandinav, de data aceasta prin aradeanul Adi Spiac, iar Eugen Cozma reuseste sa obtina aceeasi pozitie la Cupa Mondiala de Pastrav de Mare din Norvegia.

Din pacate criza financiara loveste si pescuitul de competitie, neoferindu-ne posibilitatea se ne aparam in Mexic pozitia obtinuta cu un an inainte in Italia. Astfel, lipsiti de suportul unui lot complet si de confortul vreunui antrenament prealabil, Petre German si Adi Spiac sunt singurii care reprezinta spinningul romanesc peste ocean, de unde se intorc cu o extrem de complexa experienta, dar din pacate fara glorie. Nu-i nimic, nu mor caii cand vor cainii si suntem siguri ca o sa mai avem noi ocazii sa aratam lumii ce putem noi, romanii, in acest frumos pescuit.

Piramida spinning

Tot anul 2009 este si momentul in care devine clar pentru tot mai multi dintre cei implicati in fenomen ca a sosit timpul pentru urmatorul pas. Pistele din ce in ce mai aglomerate si listele de asteptare tot mai lungi la concursurile organizate pe baltile cu staif transformau competitia intr-una cu regim inchis, indepartand-o de crezul initial al Turneului Aventuri la Pescuit: acces liber la performanta pentru orice pescar pasionat.

Tot mai multe voci sustin initierea unui sistem piramidal, in care pescarii sa se intreaca in mai multe esaloane, urmand ca de la o editie de campionat la alta, pescarii sa promoveze sau sa retrogradeze, in functie de performantele inregistrate peste an. Ideea nu e noua si nici originala, ceea ce in acest caz este de bine, dat fiind faptul ca a fost testata si functioneaza perfect. Pescuitul american de competitie este structurat similar, intr-un sistem piramidal (evident mult mai complex), unde 12 milioane de pescari se intrec in fiecare an pe diverse nivele de performanta, regulamentul permitandu-le sa avanseze pe verticala piramidei pana in competitia suprema- Bassmaster, unde se pot intrece cu cei mai buni dintre cei buni. Acest sistem si-a dovedit eficienta nu doar in pescuit, selectia piramidala fiind o structura adoptata de aproape toate disciplinele sportive care se bucura de un numar mare de practicanti, cum ar fi fotbalul, baschetul, handbalul etc. Si pentru a nu pleca prea departe cu exemplele, ram
anem la pescuitul stationar, unde pescarii sportivi isi disputa gloria in doua esaloane valorice.

Open si Master 

Astfel, urmatoarea miscare dupa finele campionatului este organizarea unei Adunari Generale a Ligii Romane de Spinning. Reprezentantii cluburilor se intalnesc la Brasov, unde se decide restructurarea pe doua nivele a competitiei. Turneul Aventuri la Pescuit va ramane in continuare un sistem deschis, permitand accesul la competitie pentru toti doritorii de adrenalina pescareasca, cu mentiunea ca incepand din acest an, conform unei modificari de regulament vor puncta primii 30 de concurenti.

Pe parcursul a patru etape, pescarii vor acumula aceste puncte, urmand ca la final, primii 20 clasati sa promoveze intr-o noua forma competitionala care ia nastere in acest an: Turneul Master.

Acest turneu va reuni in prima sa editie primii 46 de concurenti din clasamenul general TAVP 2009. Timp de cinci etape, acestia isi vor disputa punctele puse in joc, contand pentru clasamentul final. Pentru o mai mare acuratete in evaluare, vor puncta toti participantii, castigatorul etapei acumuland 46 de puncte, in timp ce ocupantul ultimului loc, doar un singur punct. Exceptie vor face doar concurentii care nu vor inregistra pe parcursul unei etape nici o captura, care- evident- nu vor primi nici un punct. La sfarsitul celor cinci etape, ultimii douazeci clasati in Master vor retrograda, facand loc challengerilor din Turneul Open. Prin aceasta rotatie, singele proaspat si noile talente vor avea ocazia sa se confrunte (si speram sa-i puna in dificultate) pe pescarii deja consacrati din Turneul Master.

Etapele din Turneele Open si Master se vor desfasura in mare parte pe aceleasi piste, pentru a favoriza noilor concurenti care la finele lui 2010 vor accede in Master o oarecare acomodare cu specificul acestora. Totodata, Liga Romana de Spinning va reglementa organizarea etapelor Open in asa fel incat taxele de participare sa fie cat mai mici, oferind si in acest fel liber acces la competitie tuturor pescarilor dornici sa-si incerce sansele. In paralel, am observat un deosebit interes al sponsorilor pentru Turneul Open, asa ca suntem siguri ca nici premiile nu vor fi mai prejos.

Asadar, daca va intereseaza competitia, daca vreti sa va intreceti cu cei mai buni, umflati-va barcile, pregatiti-va lansetele si ascutiti-va jigurile, caci ne asteapta cel mai palpitant sezon competitional de pana acum din spinningul romanesc .

Pentru informatii, detalii, barfe, caterinca si altele, va asteptam aici, pe rapitori.ro pe noile sectiuni speciale, destinate celor doua turnee.