Pescuit cu naluci – cand viermii nu-ti dau pace

Dintre nalucile suple, viermii lungi (worms) sunt probabil specia cea mai rar intalnita in trusele pescarilor de spinning din Romania. Produs pentru prima data de legendarul creator de naluci Nick Creme in urma cu 61 de ani, acest vierme lung nu a avut initial coada vibratila, semanand in anii sai de pionierat cu o rama. Cu toate ca intre timp au aparut cozile vibratile, latite (padle tail), camerele de aer sau bilele rattling, acest model simplu, de inceput, inca mai produce si astazi sute de mii de dolari in turneele de bass pentru pescarii de competitie care au inteles ca este naluca perfecta pentru ape pescuite intens, asa cum se intampla in concursuri.

Nu mai este niciun secret astazi ca aceasta naluca, ce parea legata pe viata de bassul american, a dat-o si pe de laturi. Adica pe la rapitorii din Europa, unde tot mai multi pescari, inca din anii ’90, si-au dat seama ca viermele lung si irezistibil baga in pacat stiuci, salai si somni.

Ce merge jos, merge si sus

Tendinta pescuitului modern este de a acoperi o plaja cat mai mare de explorari, atat in plan orizontal, cat si vertical. Daca o naluca poate – macar partial – sa indeplineasca aceste deziderate, atunci este clar ca nu mai putem pierde vremea si trebuie sa o punem la treaba. Viermele nostru desirat face parte din aceasta categorie. Cu alte cuvinte talentul sau deosebit de a se tavali prin catacombele albiei riului sau ale lacului, printre craci si bolovani, este musai sa poata fi exploatat si la luminile rampei. Acolo sus spre suprafata.

In principiu toti viermii lungi plutesc, insa armati cu un carlig incep sa se scufunde. Aceasta tendinta este alibiul in prezentari light, full contact, in substrat. Cu lestare culisanta, in montura Texas, este un adevarat clasic in viata. Dar senzatia cea mai puternica o dau intr-un pescuit de suprafata. Cum reusesc totusi sa pluteasca armati cu un carlig offset? Adevaratii viermi flotabili au una sau mai multe camere cu aer in corpul lor, insumand un volum suficient pentru a le asigura plutirea impreuna cu carligul offset. Inchipuiti-va un astfel de vierme plutind in pelicula apei peste tufe de bradis, printre nuferi si o sa intelegeti de ce la stiuca sunt armament atomic cu raza lunga de actiune. Un rapitor activ va fi atras de un popper zgomotos, sau de un stickbait hard. In schimb un rapitor slab motivat in hranire, plin de fite si hachite va prefera un vierme lung, care trece prin hatisul subacvatic cu unduiri sexi. Mai este si varianta unei dinamici accentuate la suprafata apei, cu o recuperare sustinuta si cu pompaje scurte din varful lansetei. Daca lunganul din plastic suplu are si o coada vibratila, atunci victoria este asigurata. Ca sa fiti siguri ca viermele nu se duce totusi in tenebrele adancurilor cu un carlig masiv atarnat de gat, nu exagerati cu dimensiunea acestuia. Nu treceti de 3/0.

Cu sarpele la produs

Riverside, Bass Assasin, Creme sau Bass Pro Shops sunt cateva din numele afirmate pe piata mondiala in materie de viermi lungi flotabili. Febra “floating worm” a cuprins repede comunitatea pescareasca americana si tot mai multi producatori au imbratisat ideea nalucilor suple floating. Astfel Mann’s spre exemplu a trecut atat la “creaturi” venite de pe Marte cu scopul declarat sa prinda peste pe Pamant, cat si la soparle si broaste floating, de-ale noastre, neaose pamantene, dar viermele lung este si va ramane fara indoiala regele.

Asa cum era si normal atentia pescarilor, sa le zicem amatori, a fost atrasa de fenomenul floating worm in clipa in care numeroasele succese ale pescarilor de competitie profesionisti din turneele de bass au dezvaluit arma secreta: viermele nostru. Partea interesanta a acestei povestioare de succes este ca viermii flotabili, luati la bani marunti de catre meseriasii pistelor de competitie, au adus carligele offset in gurile bibanilor americani punctabili si altfel decat la suprafata. Lestati usor chiar in corp si bine echilibrati, viermii au ajuns sa survoleze structuri dense in profunzime, asa cum sunt plantele subacvatice masate pe anumite zone. Combinatia lestare usoara – naluca supla flotabila s-a dovedit de mare efect si a demonstrat fara dubiu versatilitatea viermilor supli floating. De aici si pana la o lestare suplimentara nu a fost decat un pas, facut cu montura Carolina, cu lest fix pe linie si cu un lider de 15 – 20 cm care lasa viermele suplu floating sa zburde in voie chiar si atunci cand montura este imobila. Pauzele ceva mai lungi decat in mod obisnuit sunt esentiale in aceasta tehnica de pescuit si fac trecerea de la suprafata la substrat si de la stiuca la salau, numai ca traseul in dinti de fierastrau va fi de aceasta data inlocuit cu o dinamica atenuata, mai mult o tarare alternata a lestului fix in substrat cu pauze. Restul il va face viermele suplu cu o plutire atractiva, ajutata si de curentii din apa.

Ultimele detalii

Si pentru ca veni vorba despre curenti nu putem trece cu vederea pescuitul in rau cu viermi lungi. Pentru asa ceva avem nevoie de o lanseta ceva mai lunga, un 2.50 m si poate chiar mai mult, cu care sa putem controla mai bine firul mentinut in deriva. Montura ideala pentru aceasta tehnica este Texas pegged, adica un plumb culisant blocat chiar langa carlig. Lansam in amonte si tensionam usor firul pentru a permite monturii sa plece in deriva cu curentul raului si o lasam pana in aval, dandu-i progresiv putin fir, dupa care reluam lansarea in amonte. Nu incercati sa animati in vreun fel montura, ci concentrati-va asupra derivei, analizand in timp util orice informatie venita de la naluca. Pentru acest pescuit aveti nevoie de multifilament, pentru a elimina orice pierdere de semnal vibratoriu de la eventualele atacuri – oricat de fine ar fi ele. Nu uitati curentul care curbeaza firul si induce destul de mult “zgomot de fond” in ansamblul fir – mulineta – lanseta. In general va recomand sa folositi cel mai performant echipament la care aveti acces, mai ales in ceea ce priveste lanseta, care va fi cu actiune Fast sau chiar Extra Fast si de putere Medium.

Fanaticii pescuitului la jig isi pot pune la loc sabiile in teaca. Nu mai trebuie sa-i taie capul balaurului serpentiform, ci doar sa-l imblanzeasca pentru a-l trage in teapa jigului. Pus la treaba ca orice grub sau orice shad va lua cu siguranta mintile salaului oportunist, mai ales acolo unde tiparii si lipitorile ii starnesc pofta de mancare.

Mai multe in numarul 4 al revistei Super Pescar.