Naluca perfecta

Exista sau nu exista naluca perfecta, cea care sa prinda in orice conditii peste? Personal, NU cred ca s-a descoperit pana acum asa ceva. Asa cum nu exista un indrumar eficient de educatie a copilului sau un ghid de intelegere a femeii, nici un producator nu a descoperit naluca perfecta. Aceea naluca pe care, in momentul in care o lansezi in apa, sa-ti aduca cu siguranta cel putin un atac sau preferabil un peste. ?i totusi vedem o groaza de teorii care sustin ca, daca folosesti ceva anume, sigur o sa ai rezultate. Eu cred ca este gresit pozitionat. Toate naluciile pentru pescuitul la rapitori au momentul si norocul lor de a prinde peste. Chiar, ca o paranteza, personal ma bazez pe faptul ca, daca intr-un concurs sau intr-o partida de pescuit, am prins bine pe o anumita naluca, sunt convins ca la urmatoarea partida nu-mi va aduce aceleasi rezultate. Si asta pentru ca (similar cu educatia copilului si intelegerea femeii), depinde de la caz la caz, de la eveniment la eveniment, de la conditii si temperaturi atmosferice, la nivelul apei sau Ph-ul acesteia.

Exista totusi anumite categorii sau tipuri de naluci ce se preteaza pescuitului universal la rapitori, gandindu-ma direct la gama de naluci de tip rattlin’. ?i de ce sustin acest lucru este foarte simplu. O naluca de tip vobler clasic (cu barbeta) o alegem in functie de adancimea la care pescuim si in functie de pestele tinta. Astfel incat pentru fiecare specie de rapitori si in functie de locul unde pescuim trebuie ales voblerul potrivit din punctul de vedere al evolutiei acestuia, la adancimea si dimenisunea potrivita. In schimb, un vobler de tip rattlin poate fi pescuit in toate modurile posibile: pe apa adanca, scufundandu-se mai rapid decat orice alt vobler sau pe apa mai mica intr-o recuperare mai rapida.

Rattlin-ul nu dezamageste niciodata, chiar daca il folosim iarna, primavara sau vara. Am auzit – de la pescari cu experienta – afirmatii de genul: “- La salau nu se poate pescui la rattlin primavara! Exclus!”. Ei bine, eu primavara (sfarsitul lui martie), cand inca salaul se afla pe zonele cu apa adanca, incep din prima pe rattlin. Niciodata nu m-a dezamagit! Mai mult decat atat, primavara acesta am facut una dintre memorabilele partide pe pescuit in delta, tot cu rattlin. Adevarat ca nu am reusit sa dam de salau, dar am prins aproape toate speciile de ciprinide aflate pe un canal, de la avat si pana la platica sau rosioara (surprinzator pentru orice pescar).

De asemenea, vara tarziu, pe canalele cu apa ceva mai adanca din delta, stiuciile raspund cel mai bine la rattlin, iar la partidele de biban este incontestabil cel mai selectiv vobler al meu din trusa.

Sunt zeci si sute de modele pe piata, dar singura diferenta o face paternul (coloritul) acestora, dimensiunea si zgomotul produs in apa. Rippin Rap de la Rapala (dimensiunea ce-a mai mica) imi pare cel mai echilibrat, mai zgomotos si mai prinzator vobler din acesta gama. Folositi asa ceva si nu veti fi dezamagiti, iar daca va intreaba cineva (in special din delta) de unde stiti de el, sa nu spuneti ca de la mine;).

Pentru pescuitul la salau sau stiuca ziua:

Stilul de mulinare este foarte simplu, iar daca la alte voblere mai trebuie “mana” pescarului, aici treaba este foarte simpla. Pe apa mare il lasam sa ajunga in susbstrat, iar cand firul se inmoaie vizibil trebuie recuperat – initial – rapid, sa ridicam voblerul de pe fundul apei, iar ulterior continuu circa 4-5 ture de manivela. STOP, asteptam sa ajunga din nou pe substrat si repetam operatia.

Biban sau avat

Pe apa mai mica (1-3) metri, incepem direct, la contactul voblerului cu apa, sa mulinam continuu cu foarte scurte pauze. In special la avat, alternati cu o mulinare rapida in prima suprafata a apei, urmand sa faceti pauze cat mai lungi pe capat de lanseu, urmat cu acelasi stil de mulinare mai rapid, dar atingand astfel alte adancimi datorita pauzei din capatul de lanseu.

Concluzia este ca, datorita zgomotului intensiv scoate din sarite orice rapitor provocandu-i instantaneu atacul. Sfatul meu este sa nu plecati la pescuit fara o astfel de naluca in trusa!

Ca echipament am folosit o lanseta Shimano Compre 7g-14grame, echipata cu o mulineta Shimano Vanquish 3000 pe care am pus fir textil Sufix 832 de 10lb. Unul dintre cele mai rezistente fire textile de pe piata. Vine impletit in 8 cu pas de 32 ori intr-un inch, fapt ce-l face foarte rotund, dar si super rezistent. Din cele 8 fire, unul este Gore Performance Fibre, iar cele 7 sunt din Dyneema. Firul de Gore adauga un supliment de rezistenta la abraziune si la socuri, ajuntand in aceeasi masura la trecerea usoara a firului prin inele pentru lanseuri lungi.