Muscarit de toamna

Vremea buna a sfarsitului de august este semnul clar al unei toamne lungi si insorite si momentul mult asteptat de impatimitii pescuitului la musca.

Este ceva aparte in pescuitul la musca toamna. Poate diminetile cu bruma si venirea mai rapida a serii, sau linistea datorata lipsei turistilor sa ne faca sa traim mai intens aceste momente, unice dupa parerea multor obsedati muscari…

Pentru acestia, toamna reprezinta cea mai importanta perioada a anului cand multimile de turisti-pescari din timpul verii vor fi disparut, iar raul isi arata o cu totul alta fata.

Pestii se vor conforma aceastei lipse de presiune atacand hotarat artificialele (mai mici decat cele folosite vara), dar intr-un mod cu totul diferit. Viteza mai mica de atac reprezinta raspunsul pe care pestii il dau conditiilor de mediu (racirea apei), iar hotararea in a apuca artificiala se datoreaza necesitatii hranirii inaintea iernii care se apropie si totodata lipsei stresului din vara ce a trecut. Chiar si asa pestii se pot speria foarte usor, deci e nevoie de miscari controlate ale lanseului, ridicarea fara zgomot a firului de pe apa, alegerea momentului inteparii fiind cruciala.

Cei care se incumeta sa lanseze o musca in apa rece si de cristal in aceasta perioada sunt de regula pescari impatimiti, atat de impatimiti incat cele cateva grade peste zero nu sunt de ajuns pentru a-i opri de la a gusta un alt fel de muscareala.

Din fericire, multi dintre noi suntem intr-o forma evident mai buna decat in primavara sau vara. Cu aproape un sezon de lansari, cautari si eventual capturi suntem cu siguranta mai bine pregatiti…chiar daca e vorba de cea mai mare provocare a sezonului.

Satisfactia pescuitului la musca uscata toamna este maxima. Apa limpede si scazuta ofera vizibilitate marita (si pentru pesti) si ne obliga la lanseuri mai lungi si implicit ne solicita mai mult indemanarea, mai ales in ceea ce priveste delicatetea prezentarii. Atacurile mai lente induc o oarecare intarziere a miscarii de intepare.

In conditiile unei toamne caldute si a unui rau deosebit de limpede si scazut, pestii vor muscari poate mai bine ca vara incepand cu furnici, sedge-uri si efemere mici si terminand cu midge-uri (inceputul iernii). Pot fi folosite cu succes si muste atractor sau muste fanteziste, mai ales cand pestii muscaresc mai rar, pentru a-i provoca. Lipanul fiind un peste curios, va “saluta” aproape orice artificiala prezentata corect ce-i va trece prin preajma…nici pastravii nu vor sta prea mult pe ganduri..dar vom elibera daca se poate toti pestii, nu numai pastravii.

Totusi cele mai bune zile pentru pescuitul la musca uscata s-au dovedit a fi cele putin innorate cand efemerele eclozeaza in numar mai mare.

Pescuitul la nimfa devine productiv mai ales in situatii de vreme rece sau dimineata si spre seara cand se instaleaza frigul si pestii ori nu muscaresc, ori culeg muste din cele mai mici (midge-uri pe carlige 22-24…pe care de multe ori nu le avem, ori sunt aproape imposibil de gasit in cutia cu muste:))

Cele mai productive metode de pescuit la nimfa ar fi ruleta poloneza (sau metoda ceheasca) sau clasica (cu indicator), in raurile mai adanci, sau cea americana (dry-dropper, adica o nimfa mica legata de o uscata foarte vizibila), pe apa cu nivel scazut.

Finetea fiind foarte importanta, clasa lansetei nu trebuie sa fie mai mare de #4 si va avea un varf flexibil capabil sa protejeze tippet-uri din cele mai fine (0.12-0.10mm), leaderul lung si subtire (pana la 3,5 m) fiind foarte important in pescuitul de toamna, deoarece ne vom folosi de tehnici de lansare avansate, pentru obtinerea acelui “slack line�? cum zic americanii, adica leaderul sa cada in cat mai multe bucle pe apa, pentru a asigura plutirea cat mai indelungata a artificialei fara dara. Acest lucru se poate obtine prin lansarea firului in bucle mai largi si oprirea vergii la 45 de grade. Evident precizia va avea de suferit, dar o prezentare de exceptie se obtine po ate dupa al treilea lanseu… sau…

Imbracamintea trebuie sa fie usoara si calduroasa: salopeta gore-tex in situatii cu apa nu foarte adanca si unde ne deplasam mai mult, neopren in situatii cu apa mai adanca, in ambele cazuri fiind nevoie de indispensabili din polar dublu fata de cei folositi vara. Foarte important a se folosi salopete cu bocanci incorporati sau “bootfoot”cu 1-2 numere mai mari, pentru o mai buna protectie impotriva frigului din apa.

Detaliile activitatii de hranire in particular, si ale vietii naturii inconjuratoare, in general, se desfasoara incetinit, prilej pentru muscari, fie ei cu experienta sau incepatori, sa savureze aceste momente unice, care cu siguranta li se vor intipari in minte, fiind asteptate cu nerabdare in sezonele viitoare.

Toamna, timpul destinat pregatirilor pentru o noua partida este adesea mai lung decat cel petrecut pe malul raului. Sunt multe de invatat si impartasit in aceasta perioada cand ultima ecloziune a sezonului atrage probabil cei mai experimentati si obsedati muscari pe malul ruginit al raului.

Odata deslusite secretele toamnei, imaginea verii se va sterge din mintea muscarului, locul ei fiind luat de imaginile aramii ale purtatorilor de stindard pacaliti de musculitele mincinoase si cele aurii-rosiatice ale naturii ce se transforma continuu.

Amintirea acestor ultime clipe petrecute pe malul apei ne face viata mai usoara si ne ajuta sa trecem prin iarna lunga pana cand totul va reincepe…