Metode de succes la pescuitul salaului,la inceputul sezonului in Lacul Erie

Mark Brumbaugh, un fermier de 39 de ani din Ohio, si-a schimbat complet viata in 1995. “Am avut o barca inainte de a avea prima masina�? spune el, “asa ca a fost normal sa ma inscriu la un concurs de pescuit la salau si sa intru in competitia pe care numai un astfel de concurs ti-o poate oferi”.

Brumbaugh inca isi petrece timpul cultivand si recoltand porumb pentru bani, dar venitul lui principal provine din cariera pe care si-a facut-o ca pescar profesionist de salau. Este unul dintre cei mai buni pescari care participa la turneul PWT (In-Fishermen Professional Walley Trail) si la Wal-Mart RCL Walley Tour. El si-a inceput cariera castigand locul intai la turneul PWT in anul 1995. Acest lucru i-a adus lui Brumbaugh o multime de sponsori si acum este chemat in tot felul de locuri din SUA pentru a tine seminarii despre pescuitul salaului. Dar asta numai pe timp de iarna.

Brumbaugh inceteaza sa mai tina seminarii cand incepe sa se topeasca zapada si vine vremea sa se apuce serios de activitatea la care se pricepe cel mai bine: pescuitul la salau la inceput de sezon.

“Apele incep sa se dezghete pe lacul Erie spre sfarsitul lunii februarie si la inceputul lunii martie”, spune el. E cel mai bun moment al anului pentru a prinde femele de talie foarte mare. E momentul in care se prind cele mai mari capturi de pe lacul Erie dintr-un an intreg.�?

Pentru pescarii mai la inceput ar putea parea cam deplasat, dar Brumbaugh intra cu barca sa Ranger pe Lacul Erie ca sa-si lanseze voblerele pentru prima data in an, imediat ce se dezgheata apele. “Voblere de tip crankbait sunt foarte bune pentru a cauta salaul si determina un atac indiferent de perioada anului”, mai spune el.

Brumbaugh atrage atentia asupra faptului ca voblerele trebuie sa evolueze asa cum trebuie intotdeauna. “Dupa fiecare peste prins, eu verific daca s-a schimbat ceva in actiunea nalucii; daca nu merge drept, imi iau patentul si indoi trepatat inelul de prindere pana cand naluca evolueaza drept spre mine cand o recuperez, asa cum este normal.”

Imediat dupa dezghet, femelele reproducatoare de talie gigantica incep sa se adune in apele adanci ale lacului Erie, inspre golful Sandusky si in bazinele dinspre Niagara. 80% dintre salaii din lacul Erie isi depun icrele in fiecare an in aceste locuri. Doar o mica parte dintre femele se deplaseaza spre sud, in alte locuri cu apa adanca.

“Cea mai mare concentratie de salai va fi intotdeauna in zona de langa Niagara Reef,” spune Brumbaugh. “Dar aceasta zona este imensa, asa ca eu unul incerc intotdeauna sa localizez mai intai bancurile de pesti, inainte de a ma apuca sa pescuiesc. Daca ii gasesc suspendati, folosesc voblere Reef Runners la trolling. Daca sunt pe fund, folosesc lingurite ondulante de la ½ la ¾ oz (15-20g).”

Odata ce a localizat un banc cu sonarul, Brumbaugh incepe sa sondeze metodic coloanele de apa, pentru a gasi exact adancimea la care se situeaza salaii activi. Apoi incepe sa ajusteze evolutia nalucilor pana cand gaseste zonele cu pestii cei mai activi.

“Exista mai multe modalitati de a controla evolutia pe verticala a nalucilor. Unii pescari folosesc fire cu plumb interior, downriggers sau snap weights, acestea din urma fiind si cele mai des folosite de mine.”

Un Snap Weight este un tub care culiseaza pe fir si la care se pot atasa diverse greutati. Brumbaugh leaga la capatul firului sau preferat (Berkley 10 lbs test multifilament) cate o naluca, o lasa sa se indeparteze pana la 20 de metri de barca, apoi ataseaza pe fir un snap weight si incepe sa adauge progresiv plumbi de diferite greutati, pentru a duce naluca la adancimi variate.

Brumbaugh incepe de obicei cu un lest de 1 oz (28 de grame), apoi trece la unul de 3 oz, si tot asa, pana cand gaseste pestele. Viteza barcii in tot acest timp este de o mila pe ora. El sustine ca este extrem de important sa nu depasim aceasta viteza cand pescuim in ape reci, imediat dupa trecerea iernii. Un alt lucru important pe care-l face este sa-si determine nalucile sa evolueze in evantai in spatele barcii, folosind in-line planners de la firma Off Shore Tackle.

“Odata cu instalarea filtrelor in Marile Lacuri, Lacul Erie a devenit extrem de limpede. Inainte, cand apa era mai poluata, obisnuiam sa pescuiesc pe verticala direct de la marginea barcii, acum insa pot sa vad in apa pana la 5 metri adancime�?, mai spune Brumbaugh.

Cand apa este foarte transparenta si luminizitatea crescuta, Brumbaugh prefera sa pescuiasca la trolling cu naluci colorate cu nuante de argintiu si crom. Cand cerul este innorat, Brumbaugh prefera nalucile fluorescente, la fel ca si in zilele cand apa se tulbura din cauza vanturilor puternice.

Recordul personal al Brumbaugh a fost un salau de 13 3/4 pounds (cca 7 kg), prins in preajma cascadei Niagara pe 15 martie 2001 cu un vobler Reef Runner Little Ripper.

Acestea fiind zise, e timpul sa ne pregatim cu totii barcile pentru a iesi la cateva partide de pescuit la salau, acum la inceputul primaverii.

NOTA: Mike Norris este un pescar profesionist castigator al mai multor turnee, scriitor de literatura de specialitate, host al mai multor emisiuni la radio si fondator al celebrei scoli de pescuit “Walley Masters Institute�?. Articolele sale se publica in fiecare saptamana in Aurora Beacon si Elgin Courier si lunar in Midwest Outdoors Magazine & Television. Emisiunea sa radio “Outdoors with Mike Norris” poate fi ascultata in fiecare zi de joi, intre orele 3-4 p.m. pe frecventa AM1280, WBIG, in Aurora, Ill. Este unul dintre cei mai populari pescari in zona orasului Chicago. Cand Mike nu lucreaza pentru emisiunea sa, pentru scoala de pescuit sau articolele pe care le publica in diversele reviste de specialitate, participa la competitiile locale de pescuit la biban american si salau. Mike a invatat mii de pescari cum sa prinda mai multi salai in zona de Midwest.

Articol furnizat de www.walleyecentral.com