Mare, mai mare, maxim …

Rapala X-RAP

Ca si multi altii dintre voi, pana acum eram dispus ca cred ca o naluca mare va prinde de cele mai multe ori peste mare, uitandu-ma din instict cu retinere la naluciile ce depaseau 12 cm. Un instinct ce parea de neschimbat pana cand m-am “luminat” si o serie de intamplari m-au condus la o concluzie definitorie:daca vrei sa prinzi un peste rapitor (mare sau mic), nu conteaza dimensiunea nalucii, ci conteaza sa intelegi si sa observi cu se hraneste in mod curent, in zona, raul sau lacul respectiv. Dar sa vedem acesta serie de intamplari care m-au ajutat sa ajung la o concluzie, dar si sa prind pesti rapitori, deopotriva mari sau mici cu naluci mari.

Rapala X-Rap SubWalk

Olanda 2014 World Predator Classic: o competie de referinta la rapitori unde rezultatele depindeau de cei mai mari 7 pesti prinsi (3 salai, 3 bibani si o stiuca). Noi – eu si Cristian Rizea – am venit pregatiti asa cum eram obisnuiti, naluci si echipamente light, chiar spre ultra light. Adica, naluci si echipamente care sa arunce incepand de la 7 pana la un maxim 25 grame. Am reusit sa prindem, dar rezultatele erau mult sub asteptari, chiar si bibanii de aici erau niste monstrii care nu cutezau sa ne atace si sa-i prindem cu naluciile cele mai mari. In timpul concursului, cand langa noi a aparut un echipaj de-al locului cu niste “pisici” (naluci soft cu dimensiuni de peste 25cm si mai bine de 100 grame), am crezut ca o sa ne sperie toti pestii din zona, numai si atunci cand aterizau pe apa. Spre surpinderea si mirarea noastra, au luat o stiuca langa noi de peste 1metru, dar si alte stiuci mai mici. Inevitabil am schimbat si noi nalucile trecand la dimensiunile maxime din trusa (plastice si voblere de 15cm),dar mici fata de concurenta noastra – reusind sa prindem numai stiuci si salai la limita punctabila.

Rapala Jointed Clackin’ Rap-3

Campionatul national Periprava 2013. In dreapta mea, la o distanta regulamentara (50 metri), se afla un concurent ce m-a surpins prin atitudinea lui. In loc sa pescuiasca, incerca sa scape sirul (agrafe speciale folosite sa agati pestele rapitor de mandibula inferioara si legate intre ele de un fir impletit rezistent) cu cateva stiuci din dintii unei alte stiuci mai mari, apreciind dimensiunea acesteia la peste 1 metru lungime si peste 8kg. Stiuca se invartea in jurul sirului cu stiuci, unele dintre acestea trecute de 2kg, incercand sa smulga una dintre acestea.

Rapala Jointed Clackin’ Rap

Ultimul exemplu, dar si cel care m-a convins definitiv, ma are ca protagonist la ultima iesire la stiuca, in Delta, chiar inainte de prohibitie. Initial, am inceput clasic un pescuit cu linguri clasice, voblere Rapala de mici dimensiuni sau de tip Rattlin. Nici un atac, nici o urmarire, nimic.
Atunci, am luat cel mai mare vobler disponibil in trusa – un Rapala Subwalk de 9 cm, culoarea stiuca (putin important) – si am inceput diferite stiluri de mulinare. Dupa primele incercari, apar si primele rezultate, iar cel mai eficient mod de recuperare a fost aruncarea la o departare cat mai mare – voblerul permite datorita formei si greutatii – urmat de o mulinare continuua.

Va recomand sa vizualizati si filmul de 3 minute pus pe YouTube:
Rapala Subwalk

Echipament folosit

Lanseta Shimano Exage Spinning 210MH
Mulineta Shimano Stella 2500 FD
Vobler Rapala X-Rap 10cm/13gr. S
Vobler Rapala X-Rap SubWalk 9cm/19gr PK