Jigging la vierme

Fiind unul dintre cei mai bataiosi pesti de la ses, pescuitul mrenei nu poate fi decat unul plin de satisfactii. Daca mai incerci sa o prinzi cu o varga de 6m, cu fir subtire la vierme “jigguit in curent”, placerea se amplifica.

Asadar abordam o noua tehnica: VIERMANIE – JIGGING LA VIERME IN CURENT

Odata cu racirea vremii decid ca e cazul sa incerc un pescuit la mreana pe un rau binecunoscut si in niste locuri care de-a lungul timpului au dat satisfactii. Dupa o ploaie de cateva zile, cu scaderea brusca a temperaturii, sansele sa gasesc raul bun de peste sunt scazute. Impreuna cu un amic, ne asumam riscul si plecam catre locul cu pricina. Facem provizii si ne inscriem la drumul nu foarte lung, dar foarte prost … c-asa-i la pescuit. Dupa o ora de mers “lejer” prin gropi, hartoape si baltoace, ajungem la Neajlov, caci despre el este vorba. Neajlovul este un pic crescut si un pic tulbure. Exact ce imi doream; ploaia din urma cu cateva zile nu avusese foarte mari urmari asupra raului. Nu si asupra malurilor. Dam sa intram pe izlaz si ne linistim repede … nu se poate, sleaurile mari, pline cu apa, ne impiedica. Nu face nimic, doar am venit sa incercam o noua tehnica la mreana si/sau clean. Parcam masina la umbra nucului batran si o luam “catinel” spre locurile promitatoare – primul aflat la nu mai mult de 300 de metri.

Jiggingul la vierme dupa mreana pe rauri poate fi unul foarte simplu. Tot ce iti trebuie este un echipament solid si sigur: o varga de 5-6m, un fir bun, “jiguri” de calitate si vierme. DA, viermele este naluca noastra de astazi.

Cum ajung la primul loc arunc doi pumni de viermi in amonte cu 10-15 m, imediat dupa o buturuga, urmand sa pescuiesc pe o intinsura brazdata de tot felul de bolovani aflati in apa. Diferit de alte tehnici de jiiguit, la VIERMANIE poti sa nedesti cu o parte (cea mai mare) din “nalucile” din dotare.

Folosec o varga de 6m, dedicata pescuitului la pastrav, una foarte robusta, usoara, cu rezerva foarte mare de putere. Montajul este pe cat de simplu, pe atat de bun. Nici o complicatie. Decid sa amplific putin placerea, si sa cresc sansele (cu riscurile asumate), si merg pe o linie de 0,12. Din experientele trecute stiu ca mrenele din zona noastra si mai ales de pe Neajlov nu sunt dintre cele capitale, una “la kil” fiind un adevarat trofeu. Folosesc “capete” mici, nu mai mari de 2-3 grame. Aleg un “offset” de 10, subtire si foarte ager. Nu ma complic cu forfach din aceleasi considerente – simplu si bun. In plus se stie ca orice nod poate fi un punct vulnerabil. Cum montura e gata trec la treaba.

Apa nu are mai mult de 1m si malul e inalt. Incep sa “verific” zona. Imi place sa practic pescuitul asa-zis “la mers”. Pe o bucata de aproximativ 20 m de rau sunt sigur ca nalucile mele sunt dispersate si ca din orice pozitie poate sa apara “surpriza”. Asadar nu imi ramane decat sa arunc in amonte si sa o iau la pas de-a lungul malului, dar foarte bine mascat.

Trebuie spus ca echipamentul trebuie sa fie unul foarte senzitiv, pentru a simti foarte bine albia raului. Trebuie verificata fiecare prag, fiecare piatra, fiecare buturuga din rau. Pompajele mici si dese sunt si in aceasta situatie cheia marilor succese.

La al treilea lanseu ceva “se lasa” pe fir. Nu e nicio craca, nu e niciun PET, trag aer in piept si decid sa’ntep (n-am gasit alta rima). E peste! E mreana! Imi dau seama ca e mreana pentru ca nu pot sa o ridic de pe albia raului, e foarte bataioasa. Decid sa nu fortez, iar ea decide sa o ia in amonte. Imi dau seama ca nu e totusi foarte mare si incerc sa o obosesc. Malul fiind inalt si minciogul fiind acasa (evident !) nu imi ramane decat sa caut un loc in amonte, apropiat, unde sa pot sa cobor langa apa. Dupa cateva incercari de a scapa, “frumoasa” renunta la lupta si vine sa facem cunostinta. Sunt incantat si o scot la o plimbare pe mal, la o fotografie. O aproximez la 4-500 de grame si uit de ea, ca ma grabesc. In general daca e una, sunt mai multe. Mai arunc niste “naluci” in amonte si am rabdare. Locul s-a balacit si in plus vacute flamande apar pe izlaz insotite de localnici carora nu le pasa ca noi suntem la pescuit … si nu facem galagie. Insist un pic si in afara de o mrenuta mult mai mica decat cea de dinainte si un clenut aflat la prima tinerete, nimic. Plecam.

Ajung acolo unde voiam sa ajung de la inceput. Locul este unul care mi-a oferit mereu satisfactii la pescuit. O intinsura de 50 de metrii care se termina cu un “gard” facut de localnici pentru pescuitul cu halaul. Repet “miscarile” de la primul loc, arunc 2 pumni de naluci, ma apropii mai mult de mal (aici se poate un pic mai bine) si incep treaba. Dupa numai 10 minute de la nadire incepe balul. Vin la mal, pe rand, clenizani si mrenulite semn ca trebuie insistat. Pun 4 viermi si … insist. Dupa vreo ora … vine … o simt, cu siguranta e ceva mai mare. Dupa ce i-am dat “teapa”, face ce vrea cu mine pret de cateva zeci de secunte. Nu se ridica de pe fundul apei si ma ia la plimbare; o ia in sus, o ia in jos si iar in sus … placere. Tre sa fac ceva sa nu o scap. Am rabdare, dar nu am pe unde si cu ce sa o scot (parca am mai zis ca minciogul era acasa …). Malul raului e brazdat in zona respectiva de un brau de stuf lat de 1m. Gasesc o gaura si imi e clar ca tre sa o trec prin “iarba verde”. Se mai zbate de doua ori si vine la mine. Iubire la prima vedere. Ne facem poze si uitam unul de altul. Trece timpul si nimic nu mai apre la “orizont”. Din nou balacisem zona. Decid sa trec la si mai mari fineturi si pun un carlig de 16, pe care cu greu inghesui 3-4 viermi. Sunt inspirat. Imi vin inca trei: un clean la 3-400 de grame care infulecase zeci de naluci si doua rude foarte apropiate ale mrenelor de dinainte.

Timpul trece si in afara de aprofundarea tehnicii nu se mai intampla nimic semnificativ. Oricum e suficient. A fost o zi mai mult decat reusita din punctul meu de vedere.

Ca o concluzie, pescuitul la mreana si clean poate fi foarte palpitant atunci cand folosesti monturi usoare, tehnici de finete, si scule adaptate. In schimb trebuie sa ai rabdare, sa nu faci galagie si … sa iei minciogul cu tine. JIGGING-UL LA VIERME in curent poate fi alternativa tehnicilor traditionale. Incercati-l si veti avea FIR INTINS … si nu uitati … daca v-au mai ramas, aruncati toate nalucile in apa la final …