Cand se intorc salaii

Uneori se pare ca fix atunci cand ai inteles cum sa faci ca sa prinzi, totul se schimba. Asa se intampla, de pilda, primavara. Salaii se aduna toti la un loc pentru a depune si apoi brusc dispar iarasi in adancuri. Dar la momentul potrivit, cand cutreiera cu totii zonele cu apa mica ca sa vaneze pestisorii prada, sunt usor de prins. Gaseste-i atunci si poti fi sigur ca vei avea o partida exceptionala.

Zeul lacului iti da cu o mana dar iti ia cu cealalta. Situatia se va schimba repede. Temperatura apei se ridica, pestii prada stationeaza si prietenii nostri salaii se afunda in locurile cu ape adanca. Iar noi ramanem frustrati, pusi in situatia de a defini un alt pattern de comportament in locuri mai greu de pescuit.

Odata cu toamna abia incepe armistitiul. Temperatura scade si zilele se scurteaza, iar pestisorii prada si salaii deopotriva se muta din nou in straturile superficiale ale apei. Din nou se pescuieste bine in zonele cu apa mica de langa mal. Norocul nostru!

Cand urmarim salaii, toamna, atat pe lacurile naturale cat si in lacurile de acumulare, vom incerca in primul rand sa pescuim in apele de pe langa maluri, pe langa bancurile de nisip si in zonele cu stanci. Acolo unde am gasit salaii primavara, ii vom regasi din nou si acum, toamna.

Promontorii

Salaii, ca si alte specii, gasesc interesante apele din jurul malurilor care se intind intre ape. De-o parte si de alta a promontoriilor, apele sunt suficient de adanci, au structuri submerse variate si ofera pestilor o multime de locuri unde se pot ascunde pentru a pandi prada.

Toamna, in special la inceputul ei, apele din jurul promontoriilor cele mai mari sunt si cele mai productive. Sunt perfecte cele care se intind mult in largul lacului, cu creste inalte si plate, care se continua in scari. In perioadele zilei cand lumina este slaba, poti fi sigur ca salaii se vor ridica pana la un metru sub apa printre stanci. Acolo se aduna zooplancton si alge, dar si pestii-prada. E imposibil pentru salai sa reziste tentatiei.

Malurile cu nisip si pietris

A doua locatie ca importanta este apa din dreptul malurilor formate din nisip si pietris. De obicei sunt abrupte si ofera salailor ascunzatori bune si structuri bogate in peste-prada.
De pe astfel de maluri se poate pescui cu succes direct de pe uscat, pentru ca langa ele se vor aduna rapitorii. Daca mai sunt si roci si stanci submerse, e cu atat mai sigur ca veti prinde peste in astfel de locuri.

Albiile de rauri si parauri

Pentru salau, albiile apelor curgatoare sunt locuri foarte bune pentru a depune sau a vana, in functie de anotimp. Primavara urca pe rauri pentru a cauta loc de reproducere, iar toamna se intorc pentru a-si potoli foamea. Imediat ce vine toamna, pestisorii mici urca pe rau, iar dupa ei vin salaii. Sunt atrasi atat de raurile mici cat si de cele mari. Dar pentru mine albiile mari ale raurilor cu debit mare sunt cele mai promitatoare. Caut salaul in special pe mijlocul apei, exact in albia raului, dar si in zona de la gura de varsare a raului in lac. Structurile de la gura de varsare, stancile si rocile scufundate pe jumatate, daca sunt, merita si ele atentie.

Cum determinam salaul sa atace

Acum stim unde sa cautam salaii toamna. Sa trecem mai departe. Cum facem sa-i prindem?

Este evident ca salaii care se ridica la apa mica nu sunt acolo ca sa se joace. E vorba de vanatoare organizata de pestisori. De ce, atunci, sa nu le oferim exact ceea ce vor?

Am inceput cu totii sezonul pescuind cu pestisor viu, acum e momentul sa incheiem ciclul in acelasi fel. Renuntati asadar la lipitori, creveti si alte momeli si faceti rost de pestisori vii, de toate marimile. Cu putin efort ii puteti prinde chiar la fata locului.

Ca si montura de toamna, eu folosesc un simplu carlig prins direct de struna sau un rig de spinnerbait ceva mai lung prins cu agrafa cu vartej de la Berkley. Carligele mele favorite sunt in general cele speciale pentru monturi cu pestisor viu facute de casa Gamakatsu, nr. 6, in general de culoare rosie sau orange.

Cand folosesc rotative, recuperarea este excesiv de lenta. Folosesc intotdeauna un plumb care pastreaza contactul cu fundul si leg de el direct un fir la 90 de grade, lung de 1 metru, de care atasez rotativa sau un spinner bait. Intre plumb si naluca folosesc un element flotant, ca sa tina firul intins. Culoarea paletelor variaza, pentru mine cele mai prinzatoare au fost cele aurii si verde/chartreuse.

In ambele situatii, monturile pot fi pescuite cu barca cu motorul pornit sau lasata in voia vantului, cat timp am grija sa lestez corespunzator. Iata-ne deci ajunsi la un subiect interesant, si anume plumbii. Sa prinzi salai in ape cu fundal variabil si stanci scufundate, poate fi dificil, dar nu cu noul concept de lestare Foam Walker. Sistemul Foam Walker, o combinatie de spuma poliuretanica si plumb, pastreaza naluca sau momeala in zona imediat deasupra fundului lacului, nu exista o alta metoda mai eficienta da a tine momeala in zona de atac.

Ultimul subiect discutat va fi cel legat de controlul barcii. Cel care stapaneste mai bine barca va prinde si peste mai mult. Invatati sa faceti trolling mergand cu barca contra vantului sau sa controlati plutirea barcii folosind geamanduri si ancore plutitoare ca sa incetineasca barca, daca vantul e prea puternic. Multi pescari din barca care folosesc monturi cu viu pescuiesc la trolling la viteze prea mari, chiar si cu rotative.

In loc de concluzie, va reamintesc ca timpul pe care l-ati petrecut cautand salaul in primavara va va fi folositor si toamna. Cautati-l in aceleasi locuri, in ape scazute, cand se schimba vantul, incercati cu pestisor viu. Veti vedea ca mai devreme sau mai tarziu va veti afla deasupra unui banc abia iesit la vanatoare.

Articol furnizat de www.walleyecentral.com