Bibanii din adancuri

Pescuitul bibanului in lacurile sub-montane de baraj este considerat de catre multi pescari un stil prea putin ofertant, daca nu chiar neprietenos. Pe de alta parte, nicaieri in Romania nu am vazut bibani de dimensiunile celor de la (de ex.) Bicaz sau Siriu. Am prins si am vazut prinzandu-se bibani mari si in Delta, si pe lacurile din imprejurimile Bucurestiului, dar pentru a avea sansa intalnirii cu un exemplar sarit bine de un kilogram, lacurile sub-montane par singurele variante viabile in Romania.

Pescuitul poate parea plictisitor, fiind nevoie de lungi momente de asteptare ca naluca sa atinga substratul. Cu atat mai lungi daca vorbim de o naluca soft cu un jig ce nu depaseste greutatea de 5 grame. In general, o naluca armata cu un jig supradimensionat din punct de vedere al greutatii ne va micsora in mod brutal sansele unei capturi record.

Chiar daca bibanii capitali au gura mare, am remarcat ca sansele de a-i captura nu cresc intotdeauna direct proportional cu dimensiunile nalucilor folosite. De-a lungul timpului, am avut rezultate pescuind cu naluci soft, rotative, oscilante mici, pilkere, microspinnerbaituri, cicade sau chiar voblere – acestea din urma exclusive in perioadele cand temperatura apei este crescuta. Capacitatea de adaptare a pescarului este principalul atuu in incercarea de a captura un biban record.

In aceasta vara, pe lacul Bicaz au avut loc doua concursuri care au avut ca pesti tinta bibanii capitali. Cei mai iscusiti pescari de rapitor din Romania si-au incrucisat lansetele si nalucile pentru a adduce in barca bibanii cei mari.

BIBANMANIA 3 – Iulie 2015

Weekendul 17-19 iulie si lacul Bicaz au fost coordonatele in timp si spatiu ale celei de-a treia editii a concursului amical de prins bibani capitali Bibanmania. Totalfishing s-a numarat anul acesta printre sponsorii acestui concurs.

Vremea caniculara si lacul foarte scazut pentru aceasta perioada (n-am mai vazut lacul de la Bicaz atat de scazut in perioada de vara din anul 2003) au fost conditiile in care 40 de concurenti care au alcatuit cele 20 de echipe prezente la startul acestei competitii au incercat sa aduca in mincioage bibani cat mai mari.

Daca la editia din 2014 bibanii mari au raspuns foarte greu, anul acesta majoritatea echipelor au reusit sa prinda macar unul sau doi pesti “sariti” de 30cm si 3-400 de grame. In ciuda faptului ca unii concurenti au acuzat faptul ca nu este normal sa prinzi cateva sute de bibani pe mansa si sa nu te clasezi in frunte, BIBANMANIA exact asta inseamna, sa cauti, sa alergi cat mai mult ca sa poti gasi bibanii cei mari. Evident, norocul joaca un rol important intr-un concurs in care pestii se cantaresc si un singur peste poate face dierenta. Captura concursului, un biban de peste 1,5kg a fost adusa la cantar de echipa Boeriu – Ciortan in prima parte a mansei a doua.

Dar tocmai acesta a fost ingredientul principal la BIBANMANIA, faptul ca un singur peste – prins poate in ulimele clipe ale mansei – te-ar fi putut salta din coada clasamentului pe unul din locurile fruntase. Faptul ca toti participantii au pastrat sanse pana la final a fost mare plus din punct de vedere al suspansului. Curajul de a risca un pescuit atipic sau de a pescui cu naluci supradimensionate au fost detalii care au facut diferenta in clasamentul final.

ETAPA 3 CNS BARCA 2015 – August 2015

A urmat – in ultimul weekend al lunii august – etapa a treia a CNS Barca 2015 – Cupa JAXON – BFF. Fiecare echipa a punctat cu 20 de bibani in fiecare mansa. Sau cel putin asa ar fi trebuit… in realitate numai 17 echipe din 33 au reusit sa atinga aceasta cifra in prima mansa, iar in cea de-a doua – duminica – doar 6.

S-au remarcat doua tipuri de strategii: unele echipe au plecat in cautarea bibanilor mici, urmand ca dupa realizarea baremului de 20 de bibani sa porneasca in cautarea capturilor; in timp ce altele au incercat de la inceput locurile cu apa mai adanca, in cautarea bibanilor capitali, urmand sa-si completeze spre finalul mansei suma de 20 de bibani. In final insa niciuna dintre cele doua strategii nu s-a dovedit mai inspirata decat cealalta.

S-au prins 90 de bibani de peste 20cm, dintre care 24 de peste 30cm si unul de 42cm, adus la masuratoare de bistritenii Radu Marc si Adrian Cucea. O parte dintre acesti pesti au fost prinsi cu sansa, dar majoritatea – in special dintre cei sariti de 30cm – au fost capturati de echipele care au pescuit dedicat.

Diferentele in clasament au fost extrem de mici; la fel ca la Bibanmania, un biban sarit de 30cm putea sa te urce cateva locuri in clasament. La final, au avut clasari bune echipele care au reusit sa atinga limita de 20 de pesti in ambele zile si care, printre bibani de 15-20cm au reusit sa aduca in livewell si cativa “cotolani”.

Indiferent daca sunteti sau nu pasionati de competitiile de spinning, daca ajungeti – fie si intamplator – in vacante in zone in care exista lacuri de baraj sub-carpatice, va recomand sa incercati macar cateva ore sa pescuiti la biban. Daca aveti putin noroc, veti putea savura un drill cu un biban aproape imposibil de intalnit in alte regiuni ale tarii.