Nu ?tiu dac? a?i întâlnit a?a ceva, dar la mine ajung astfel de cazuri ,,disperate", uneori chiar în premier? cum este acesta ?i este o provocare pl?cut? s? caut solu?ii, care de multe ori ofer? o rezolvare chiar mai fiabil? decât varianta constructiv?. E clar c? pinionnul nu este unul monobloc ci este unul montat (turnat sau presat) pe axul de o?el. Ghimpii de fixare care p?trundeau în cele ?ase orificii din ax, s-au forfecat. Oare la testele de anduran?? pe prototip din faza de proiectare cercetare a trecut cu bine aceast? variant? constructiv??

A fost o provocare chiar ?i demontarea acestei mulinete (au mai încercat ?i al?ii) din cauza manivelei care nu s-a l?sat dez?urubat? ?i a trebuit s? abordez o variant? inedit? de demontare, în care am extras manivela cu tot cu capacul de carter ?i cu pinionul, apoi am prins în menghin? cel?lalt cap?t al butucului ?i am reu?it s? scot manivela. Am început repara?ia prin degajarea orificiilor. Am împins afar? resturile ce înfundau axul:

Apoi am dat dou? g?uri (par?iale) diametral opuse în pinion:

Am executat degaj?ri din cele dou? g?uri spre interior:

Am confec?ionat un ax din cel mai dur o?el pe care l-am ales dup? mai multe teste ?i care nu se putea t?ia cu cle?tele nici îndoi, ci l-am debitat la un mic polizor cu disc de flex. Materialul cel mai bun s-a dovedit un cap?t de arc din o?el dur, de grosimea potrivit?:

Am asamblat pinionul în noua alc?tuire:

Am cimentat (dup? o metod? pe care am mai descris-o pe forum)?tiftul în spa?iul nou creat ?i am ?lefuit la nivel surplusul, rezultând asta:

Au mai urmat câteva mici rectific?ri ale unor piese, victime colaterale ale avariei, dar ?i a celor care au mai încercat s? deschid? mulineta... Apoi, ungerea ?i montajul. Sunt sigur c? repara?ia nu va ceda dac? nu cumva va ceda axul acela de o?el pe care l-au ciuruit din fabrica?ie cu o mul?ime de orificii. Aste e... calcule inginere?ti... Dac? va fi nevoie, pute?i adopta cu încredre tipul acesta de repara?ie.
T.D. Rew.