Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de semlecangheorghe » 29 Mai 2021, 04:27

Asta da mulineta forjata..Am un Aspire care cred ca are vreo 12-15 ani, nici nu stiu exact dar e bibelou pe linga asta..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 29 Mai 2021, 08:35

Da maestre ?i eu am avut mare grij? de sculele cu care pescuiam. Acum sunt în custodia altora ?i se bucur? de ele ?i ca aspect ?i ca func?ionare. Mulineta de mai sus nu ajungea la mine dac? nu înf??ura firul atât de r?u. Am uitat s? amintesc c? avea ?i ?urubul ce conecteaz? axul tamburului cu racordul de oscila?ie-antitorsiune sl?bit r?u de tot ?i r?mânea în curând în pan? dac? mai func?iona a?a... Apreciez pozitiv grija dv. Respecte!

T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 03 Iun 2021, 08:33

Iat? mecanismele unei mulinete ce denot? preocuparea produc?torului pentru anumite aspecte. Observ?m prezen?a a dou? axe antitorsiune ?i prezen?a unui pinion suplimentar în cadrul mecanismului de oscila?ie, cu func?ie de reductor pentru ob?inerea unei oscila?ii mai lente ?i a unei înf??ur?ri aparte a firului pe tambur. Apreciez pozitiv ?i preocuparea de a construi axul tamburului cu acel cap?t sub?iat. Rolul acestui artificiu tehnic este destul de subtil dar se poate devoala printr-o analiz? tehnic? logic?. Fiind sub?iat? zona aceea de la cap?tul axului, implicit a r?mas mai mult material în orificiul din racordul de oscila?ie/antitorsiune ?i îi va conferi acestuia soliditatea necesar?. Multe astfel de racorduri se sparg în dreptul ?urubului de fixare a axului, tocmai fiindc? sunt prea scobite la interior:
Imagine

Mulineta surprinde în gama ei de pre? ?i prin alte atuuri cu care este echipat?, astfel are rulment în galet, instant antirevers, rotor drag (frân? pe rotor când este pickupul deschis), un portgalet ?i un pickup de calitate superioar?, manivel? din aluminiu, etc.
Imagine

Este vorba de Shimano Symetre FJ. Ar fi fost foarte bine dac? ar fi avut câte un rulment ?i în centrul pinioanelor ce dau oscila?ia, sau m?car ?urub de pozi?ionare a acestora, dar chiar ?i a?a, se pare c? este bine construit? ?i are o mi?care fluid?, pl?cut?. Din p?cate, knobul manivelei este construit din acel cauciuc sensibil la gr?simi ?i predispus la dizolvare. l-am ***??at ?i l-am tratat cu pudr? de talc pentru a stopa procesul de degradare care era deja în desf??urare...
Imagine

Per ansamblu, pare o mulinet? bun?, care nu face gaur? în buget ?i poate oferi satisfac?ie utilizatorilor.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 06 Iun 2021, 08:13

Câteva informa?ii sumare despre Shimano Stella 5000 SW -o mulinet? destinat? pescuitului în ap? s?rat? ?i nu numai:
Imagine

Carbontexul este prezent în componen?a pachetului de frânare:
Imagine

Am depistat o problem? ce ?ine de constructor. Rampa de declan?are a pickupului are partea de fixare în corp mai mic? decât ar fi necesar ?i exist? astfel un joc periculos de mare al piesei de plastic. V? imagina?i ce se întâmpl? dac? pârghia ,,z" ajunge sub ramp??
Imagine

În scopul remedierii acestui neajuns am executat câteva spire de matisaj lipite cu super glue:
Imagine

Dup? uscare am îndep?rtat surplusul de a?? cu un bisturiu ?i a r?mas atât cât lipsea din fabrica?ie. La remontare s-a dovedit c? era exact cât trebuia:
Imagine

Din nou, ungerea prin portul special s-a dovedit ineficient?. Vaselina ajunge pe dosul pinionului, nu pe dantur?:
Imagine

Pe partea cealalt?, este prezent? ungerea de fabric?. Remarc?m o oarecare asem?nare cu pinionul de la Daiwa Certate Hyper Custom, dar aceast? Stella nu are pinionul din bronz ci este acoperit cu o poleial?, el fiind din metal alb. ,,Melcul" e dintr-un o?el inoxidabil:
Imagine

?urubul galetului este asigurat cu un mic ?urub imbus 0,9mm.
Imagine

Doi rulmen?i în componen?a galetului:
Imagine

Bra?ul pickupului din metal, lucru destul de rar:
Imagine

Au mai fost probleme la articula?iile pickupului - jocuri foarte mari, o pozi?ie nefireasc? a bra?ului de pickup - aplecat mult peste pozi?ia închis (?i înf??ura r?u firul) dar despre rezolvarea acestora am ar?tat în alte post?ri ?i nu mai fac referire din nou.

O mulinet? aparte, dar cu un raport de recuperare cam mare...

T.D. Rew.

lau_bau
veteran
veteran

Mesaj de lau_bau » 09 Iun 2021, 11:32

O mulineta care datorit? pasiunii, priceperii ?i experien?e dumneavoastr? o sa fie pescuita cu succes in Marea Mediteran? ?i nu numai !!!
Va mul?umesc înc? o dat? pe aceasta cale c? face?i ceea ce face?i cu atât pricepere ?i r?bdare !!!
Toat? stima !!!

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 09 Iun 2021, 20:58

Mul?umesc. Mi-a f?cut pl?cere s? rezolv câteva neajunsuri, jocuri mari l?sate inexplicabil de c?tre constructor, cel mai frapant fiind cel al rampei de declan?are a pickupului ?i a fost o provocare iar apoi o satisfac?ie s? g?sesc o rezolvare pe termen lung. Clar, mulineta func?ioneaz? acum în parametri superiori ?i cred c? v? va servi bine. S-o folosi?i s?n?tos mult ?i bine!

Adausul negru reprezint? completarea a ceea ce lipsea din fabrica?ie...
Imagine

T. D. Rew

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 16 Iun 2021, 21:56

Mulineta Penn Conflict 2500. Un nume onest, care reflect? realit??ile, conflictele din aceast? mulinet?:Conflict între raportul de recuperare foarte mare, 6,2:1 ?i manivela foarte scurt?, doar 45mm. Conflict între echiparea cu pinioane reductoare a sistemului dep?n?tor ?i viteza mare de oscila?ie a tamburului (trebuia s? oscilaze lent). Conflict între echiparea knobului manivelei cu doi rulmen?i ?i echiparea galetului f?r? rulment. Conflict între echiparea tamburului cu discuri carbontex ce confer? o capacitate mare de frânare ?i angrenajul care nu ofer? o trac?iune pe m?sura frânei. Conflict între acoperirea de protec?ie (neagr?) a pinionului ?i locul unde este aplicat? aceast? protec?ie. Conflict între solicit?rile mari aplicate danturii ?i materialul ales pentru pinion (Al). Conflict între modalitatea de asamblare a manivelei, (vezi cele trei ?uruburi) ?i jocul enorm al axului filetat al manivelei în soclul manivelei(a necesitat interven?ie pentru eliminare). Multe conflicte ?i un nume onest ,,Conflict II" care ne sugereaz? c? exist? ?i ,,Conflict I"
Imagine

Doi rulmen?i în knob, dar nici un distan?ier, deci un joc enorm al knobului pe ax... A necesitat interven?ie.
Imagine

Discuri din carbontex (neunse), care dezvolt? o capacitete excedentar? de frânare, în dezacord cu puterea furnizat? de angrenaje ?i inerent o protec?ie sc?zut? a mecanismelor.
Imagine

Vaselina foarte murdar? tr?deaz? cantitatea de material ce s-a ?ters de pe dantura pinionului conduc?tor (Al) ?i s-a amestecat cu vaselina albastr? a celor de la Penn ?i a transformat-o, înnegrind-o:
Imagine

Alc?tuirea intern? seam?n? mult cu cea a mulinetei Shimano Symetre FJ dintr-o postare anterioar?, dar func?ionarea e de departe în defavoarea acestui Penn. E de apreciat c? exist? un ?urub care fixeaz? pinionul cu ?tift excentric ?i prezen?a a dou? sprijine antitorsiune, îns? precizia de prelucrare a l?sat un joc enorm al axului tamburului în orificiul din racordul de oscila?ie-antitorsiune, lucru care favorizeaz? destrângerea ?urubului de fixare a axului în racord. A necesitat interven?ie...
Imagine

Observa?i unde are pinionul acoperire neagr?... Poate cineva deslu?e?te ra?iunea acestei abord?ri tehnice a constructorului, eu nu-i g?sesc nici o logic?. Pinionul de aluminiu montat pe ax din o?el, a fost tributar raportului de recuperare mare ?i ap?s?rilor sporite ?i a dobândit mârâitul acela sup?r?tor prin consumarea danturii.
Imagine

O mulinet? care î?i merit? numele, dar nu ?i pre?ul. Desigur, e doar p?rerea mea...

T.D. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 19 Iun 2021, 06:27

Meritati laude pentru ca tineti acest topic...am invatat enorm din aceste pagini..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 20 Iun 2021, 11:13

V? mul?umesc mult maestre pentru aprecierile pozitive. Dac? am reu?it s? transmit din experien?a proprie informa?ii despre unele probleme, rezolv?ri, subtilit??i tehnice, caren?e sau avantaje, etc, atunci mi-am atins scopul, efortul meu nu a fost zadarnic, iar topicul acesta deschis cu doar câ?iva ani în urm? a fost o idee bun?.

Respectele mele! T. D.
Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 02 Iul 2021, 18:29

Certate HD 4000 SH. O mulinet? monococ?, cu raport de recuperare mare, dar cu componente (rulmen?i) care las? de dorit. Chiar cei mai importan?i rulmen?i, cei doi de pe angranajul din bronz al rotorului, în opinia mea, nu sunt perfec?i. Cel mare 9x17x5mm are jocuri între bile ?i c?m??i, rezultând un joc al rotorului de-a lungul axului, iar cel mic, 7x11x3, are un contact nefiresc între colivia bilelor ?i c?ma?a interioar?, rezultând un fâ?âit. Dac? fâ?âitul rulmentului mic se mai poate reduce introducând vaselin? în rulment, jocul rulmentului mare nu se mai vindec?. Desigur, acestea nu sunt probleme care scot mulineta din func?iune îns? atunci când ele se manifest? la o mulinet? nou?, cu un pre? mare, nu cred c? trebuie s? fim indulgen?i fa?? de produc?tor...
Imagine

Pinionul este fixat cu ?uruburi pe axul din o?el, ca la vechile Certate HC, dar pinionul nu mai e din bronz, ci dintr-un aliaj de aluminiu. Nici ,,melcul" nu mai e din o?el.
Imagine

O mulinet? de 4000, cu un raport de recuperare peste 6:1 ! No coment...

T.D. Rew.

Scrie răspuns