Premier?! Un ,,eveniment" nefericit. Am întâlnit acest defect de zeci de ori, dar niciodat? pân? acum la Shimano ?i n-a? fi crezut c? voi da de el la o Stella. Nu e vorba de modelele FA, FB... ci de FJ!!! O mulinet? nou?, ce n-a mai fost deschis? pân? acum. O mulinet? ce manifesta blocaje dup? un drill cu un crap de cca. 8 kg:
Iat? ?i cauza care a produs defectul. Axul tamburului strâmb! Ceea ce e de mirare este c? frâna mulinetei nu a protejat mecanismul, iar conform calculelor inginerilor proiectan?i, tocmai acesta este motivul limit?rii capacit??ii de frânare ?i anume protejarea componentelor mulinetei la suprasolicit?ri (?i implicit a întregului ansamblu, mulinet?, b??, fir, cârlig). Din moment ce aceast? mulinet? nu a primit ,,upgrade"-uri cu discuri de carbontex în sistemul de frânare ci a func?ionat cu echiparea de fabric? cu discuri din pâsl?, rezult? c? cineva nu ?i-a f?cut treaba în faza de proiectare ?i ulterior la testele de anduran??:
Desigur, a fost un defect ce s-a putut remedia. Am ales s? înf??or axul în mai multe straturi de hârtie, apoi prin mai multe repet?ri/verific?ri, din aproape în aproape, am adus axul la forma liniar? ?i necesar? unei func?ion?ri fluide. Am uns apoi bine cu vaselin? ?i ulei discurile din pâsl?, pentru a evita repetarea deform?rii axului la un eventual drill solicitant. R?mâne totu?i întrebarea: De ce o mulinet? modern?, vârf de gam?, apar?inând unei firme de renume, cedeaz? tocmai când e mai mare nevoie de fiabilitate? E de în?eles în contextul economic al zilelor noastre ca via?a produselor s? fie limitat? deliberat din faza de proiectare, sau a?a cum am ar?tat de curând, din faza de montaj, îns? atunci când piesele se deformeaz? fiindc? unul din sisteme (cel de frânare în cazul de fa??) nu î?i îndepline?te misiunea, sau materialele sunt prea moi pentru a mai putea fi protejate, atunci se na?te concluzia: Produsul - firma, nu merit? banii! R?mân la impresia pe care mi-au cristalizat-o multitudinea de deranjamente ce apar la produsele de genera?ie nou? - cu mas? mic?, cu mult plastic ?i piese tot mai pu?ine, din materiale îndoielnice, cu piese subdimensionate ?i anume, c? se lucreaz? tot mai prost. Nu e vorba doar de Shimano. La Daiwele ultrau?oare se îndoaie axele fiindc? sunt moi ?i sub?iri, pinioanele de pe oscila?ie se sf?râm? fiindc? sunt din plastic, antitorsiunea are probleme de concep?ie, etc. Cred c? e momentul ca banii pescarilor s? mearg? cu folos spre alte firme...
T.D. Rew.