Rubrica reparatii echipamente pescuit

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
tdum
veteran
veteran

Re: Rubrica reparatii echipamente pescuit

Mesaj de tdum » 04 Iul 2021, 09:58

Odat? cu trecerea timpului devine tot mai evident c? etan?area magseal nu este o solu?ie pe termen lung. Uleiul magnetic se degradeaz? ?i necesit? înlocuire pentru a beneficia din nou de izolarea pentru care s-a pl?tit un pre? destul de mare.
Imagine
T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 16 Iul 2021, 09:05

Contraste exterior-interior:
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Chiar ?i rulmentul de antiretur era contaminat cu vaselin?. Aceast? servisare - preg?tire de vânzare a fost un deserviciu f?cut noului proprietar ?i nu poate avea decât o justificare, ascunderea zgomotelor sau necunoa?terea efectelor unei asemenea abord?ri a între?inerii, un exeplu de... A?A NU !!!

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 24 Iul 2021, 21:06

Shimano Nasci blocat?, dup? ce tocmai îi f?cuse cineva o ,,între?inere"
Imagine

Ce a ,,sc?pat" me?terului, a fost c? una din ?aibele distan?ier nu era la locul ei ?i am g?sit-o prins? între piesele mobile, apoi cel mai grav lucru a fost c? nu a asigurat pe filet ?urubul din axul tamburului ?i asta a produs pagube însemnate:
Imagine

?urubul care prinde axul tamburului de racordul de oscila?ie/antitorsiune se destrânge cel mai adesea atunci când între cap?tul axului ?i orificiul din racord exist? un joc ce permite un balans. V? recomand ceea ce eu folosesc de mult ca metod? compensatoare ?i anume s? degresa?i bine atât axul cât ?i orificiul, apoi s? le da?i pe ambele cu vopsea sau cu blocator antidestrângere, dup? care s? le îmbina?i ?i monta?i ?urubul, asigurat ?i acesta pe filet cu vopsea. V? face?i astfel un serviciu pe termen lung.

Despre pinionul de oscila?ie de mai sus, pot s? spun c? am renun?at s? mai confec?ionez din?ii rup?i (dup? metoda pe care am ar?tat-o deja pe acest topic), fiindc? era deja vorba de trei. Dac? era doar unul sau doi rezolvam eu, îns? a?a am recomandat achizi?ionarea altui pinion ?i grij? mare la montaj, la asigurarea ?uruburilor ?i montarea cu grij? a tuturor pieselor.

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 19 Aug 2021, 12:50

Pentru demontarea capacului care închide rulmentul de antiretur al unei mulinete Daiwa
Certate monococ? de 4000, a fost necesar s? îmi construiesc o cheie custom. Am avut surpriza s? constat c? acea cheie se potrive?te perfect ?i pentru demontarea capacului ce închide antireturul unei mulinete de 4000 de la Shimano ?i anume Stella SW 4000.
Imagine
Imagine
Imagine
Mi-am tot construit chei custom de-a lungul timpului ?i e o bucurie s? constat c? se standardizeaz? anumite cote, chiar ?i de la firme concurente, ceea ce-mi u?ureaz? interven?iile.
T. D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 05 Sep 2021, 17:12

De fiecare dat? când v?d aceast? lips?, m? întreb de ce a l?sat fabrica netermiant? o treab? atât de important?? A omis deliberat s? instaleze cel de-al doilea sprijin antitorsiune, de?i a configurat din proiect ?i execu?ie baza acestuia:
Imagine

Continui ?i în prezent s? confec?ionez piesa lips? când îmi ajung pe mas? mulinete de acest tip:
Imagine

Instalez apoi piesa, cu beneficii mari pe termen lung pentru utilizator:
Imagine

R?mâne doar întrebarea: De ce au ales cei de la Shimano s? fac? produsul mai slab decât l-au prev?zut ini?ial ?i nici m?car nu s-au str?duit s? ascund? urmele?

T.D. Rew.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 06 Sep 2021, 19:51

Interesul nu este sa tina foarte mul timp..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 08 Sep 2021, 11:22

Adev?rat, acesta e interesul produc?torului ?i evident el este în conflict cu interesul consumatorului. De multe ori, perioada de utilizare a unui produs depinde de am?nunte tehnice nesemnificative din punct de vedere material, dar constructorul alege s? nu lungeasc? prea mult timpul de utilizare al produselor sale. În cazul de mai sus ?i în altele asem?n?toare pe care le-am prezentat, noi cei pu?ini care ne implic?m în a implementa mici inova?ii, ?unt?m inten?ia constructorilor ?i beneficiem astfel de un produs mai fiabil.

T. D. Rew.

Yankee
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Yankee » 17 Sep 2021, 10:20

Oare aceasta 'lips?' de componente, nu se manifest? ?i la autoturismele noi? Recent am g?sit pe internet chiar beneficiari din Germania care se plâng de prezen?a apei infiltrate în compartimentul ro?ii de rezerv? al noilor autoturisme Skoda, etc. Pân? la urm? dealerul a recunoscut c? este o vin? a fabricii care a 'uitat' s? introduc? un element(seam?n? cu fantele pentru respira?ie pe lateralele rechinului) care permite egalizarea presiunii aerului în interiorul autoturismului când se închide portiera. Lipsa ei determin? printre altele infiltrarea apei de la ploaie sp?lat ma?ina în compartimentul ro?ii de rezerv?. ?i nu este caz izolat... dar mul?i nu verific? .... vor observa acest lucru probabil la prima pan? când probabil ma?ina era de mult ie?it? din perioada de garan?ie...

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 18 Sep 2021, 22:08

Câteodat?, la servisare se intervine unde nu trebuie. La majoritatea Daiwelor nu trebuie demontat niciodat? ?urubul din axul tamburului. El vine lipit pe filet din fabric? cu un adeziv foarte puternic. De aceea nu se poate ob?ine nici ca pies? de schimb doar axul tamburului sau doar racordul de oscila?ie/antitorsiune ci tot ansamblul, care are un cod unic. Atunci când g?sesc ?urubul respectiv destrâns, el poart? ?i urmele interven?iei nefericite asupra sa ?i aproape întotdeauna îl înlocuiesc ?i dau cu vopsea nu doar pe filet ci ?i pe cap?tul axului ?i în orificiul racordului, pentru ca fixarea s? fie una temeinic?.
Imagine

Deasemenea nu trebuie intervenit asupra lamelelor elastice ale rulmentului de antiretur. Unii introduc obiecte ascu?ite prin fantele de pe lâng? role ?i deformeaz? lamelele. Deteriorarea produs? astfel nu poate fi corectat? decât prin demontarea total? a rulmentului. Refacerea unghiurilor lamelelor este o opera?iune complex? ?i mig?loas?. Se ***??? totul se fac corec?iile ?i se monteaz? cu grij? la loc. Este unul din cele mai dificile de remediat modele de rulment de antiretur:
Imagine

Între?inerea mulinetelor presupune o serie de opera?iuni specifice destul de am?nun?ite, dar ?i evitarea unor interven?ii nefericite, inutile, care se soldeaz? cu neajunsuri ?i o remediere dificil?...

T.D. Rew.

tdum
veteran
veteran

Mesaj de tdum » 21 Sep 2021, 08:23

Premier?! Un ,,eveniment" nefericit. Am întâlnit acest defect de zeci de ori, dar niciodat? pân? acum la Shimano ?i n-a? fi crezut c? voi da de el la o Stella. Nu e vorba de modelele FA, FB... ci de FJ!!! O mulinet? nou?, ce n-a mai fost deschis? pân? acum. O mulinet? ce manifesta blocaje dup? un drill cu un crap de cca. 8 kg:
Imagine

Iat? ?i cauza care a produs defectul. Axul tamburului strâmb! Ceea ce e de mirare este c? frâna mulinetei nu a protejat mecanismul, iar conform calculelor inginerilor proiectan?i, tocmai acesta este motivul limit?rii capacit??ii de frânare ?i anume protejarea componentelor mulinetei la suprasolicit?ri (?i implicit a întregului ansamblu, mulinet?, b??, fir, cârlig). Din moment ce aceast? mulinet? nu a primit ,,upgrade"-uri cu discuri de carbontex în sistemul de frânare ci a func?ionat cu echiparea de fabric? cu discuri din pâsl?, rezult? c? cineva nu ?i-a f?cut treaba în faza de proiectare ?i ulterior la testele de anduran??:
Imagine

Desigur, a fost un defect ce s-a putut remedia. Am ales s? înf??or axul în mai multe straturi de hârtie, apoi prin mai multe repet?ri/verific?ri, din aproape în aproape, am adus axul la forma liniar? ?i necesar? unei func?ion?ri fluide. Am uns apoi bine cu vaselin? ?i ulei discurile din pâsl?, pentru a evita repetarea deform?rii axului la un eventual drill solicitant. R?mâne totu?i întrebarea: De ce o mulinet? modern?, vârf de gam?, apar?inând unei firme de renume, cedeaz? tocmai când e mai mare nevoie de fiabilitate? E de în?eles în contextul economic al zilelor noastre ca via?a produselor s? fie limitat? deliberat din faza de proiectare, sau a?a cum am ar?tat de curând, din faza de montaj, îns? atunci când piesele se deformeaz? fiindc? unul din sisteme (cel de frânare în cazul de fa??) nu î?i îndepline?te misiunea, sau materialele sunt prea moi pentru a mai putea fi protejate, atunci se na?te concluzia: Produsul - firma, nu merit? banii! R?mân la impresia pe care mi-au cristalizat-o multitudinea de deranjamente ce apar la produsele de genera?ie nou? - cu mas? mic?, cu mult plastic ?i piese tot mai pu?ine, din materiale îndoielnice, cu piese subdimensionate ?i anume, c? se lucreaz? tot mai prost. Nu e vorba doar de Shimano. La Daiwele ultrau?oare se îndoaie axele fiindc? sunt moi ?i sub?iri, pinioanele de pe oscila?ie se sf?râm? fiindc? sunt din plastic, antitorsiunea are probleme de concep?ie, etc. Cred c? e momentul ca banii pescarilor s? mearg? cu folos spre alte firme...

T.D. Rew.

Scrie răspuns