CE AM INVATAT VARA ASTA IN JIGGING?

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 18 Sep 2006, 09:33

Sir Caca scrie:Singura problema cu Florocarbonul este rezistenta slaba la nod.
Mie nu mi s-a parut sa aibe problema asta. E adevarat ca n-am folosit decit un singur fel de fluorocarbon si n-ar trebui sa generalizez.
Pe cel care il am l-am testat facind nod si tragind cu cintarul. S-a rupt cind greutatea indicata de cintar a depasit cu ceva (cam 300-500g) greutatea indicata de producator.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 18 Sep 2006, 09:53

Sir Caca scrie:
Eu am vazut un documentar (legat de pescuitul la crap) in care se filmau diferite tipuri de fire intr-o apa foarte curata si dupa parerea mea clasificarea la vizibilitate ar fi cam asa:
- Florocarbon
- Textil (aproape identic cu florocarbonul)
- Mono Negru (reflexie mica)
- Mono Rosu (reflexie mica)
- Mono alte culori (reflexie mare)
- Mono transparent (daca bate soarele si apa e curata, la 2m adancime parca e neon)

Singura problema cu Florocarbonul este rezistenta slaba la nod.
firele respective aveau acelasi diametru? sau cum ai tras tu concluzia ca textilul e aproape la fel de vizibil ca fluorocarbonul? as putea crede asta daca textilul e foarte subtire iar fluorocarbonul mult mai gros, altfel... nu prea cred.

uita-te pe pagina asta: http://www.japantackle.com/Topics/line_system.htm

o sa vezi undeva in josul paginii un tabel cu diferite caracteristici pt. monofilament, fluorocarbon si textil. uita-te la <Refractive index> si vezi care e mai aproape de cel al apei (1,33), acela e mai putin vizibil in apa. deci dupa cum vei vedea, ordinea ar fi: fluorocarbon, monofilamnt, textil.

tot acolo o sa gasesti niste indicii despre rezistenta la nod a fluorocarbonului :wink:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 18 Sep 2006, 10:03

Eu am folosit un fluorocarbon Pike Mono cu rezultate destul de bune, are sio o rezistenta (max 1-2capturi) la muscaturi de stiuca.
In cursul dupamesei o sa-ti spun si producatorul.
Singurul dezavantaj este ca are o grosime mare si este greu de lucrat, dar la voblere se comporta mai bine ca o struna metalica.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 18 Sep 2006, 10:17

nu stiu daca Pike Mono e fluorocarbon. Mai degraba cred ca e un mono invelit intr-un material foarte rezistent la abraziune.
Pana acum am folosit 2 feluri de fluorocarbon: Bass Pro XPS si Seaguar. La prima vedere, diferenta mare intre cele 2 este ca Seaguar este mult mai maleabil, XPS fiind mai sarmos.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 18 Sep 2006, 12:25

ar mai fi ceva: uneori dimensiunile la shad/grub sunt capitale. am observat chestia, schimbi de pe 11 pe 9 cm de ex. si incepi sa prinzi. pe 11 cm numai rateuri, pupici etc :roll:
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

andrei-ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de andrei-ovidiu » 18 Sep 2006, 13:00

leba scrie:ar mai fi ceva: uneori dimensiunile la shad/grub sunt capitale. am observat chestia, schimbi de pe 11 pe 9 cm de ex. si incepi sa prinzi. pe 11 cm numai rateuri, pupici etc :roll:

sau invers...dai cu 8 cm si sufletu' te muti pe 10 cm si-ti da de-ti ia batu din mana! :wink:

zander
veteran
veteran

Mesaj de zander » 18 Sep 2006, 13:23

Si eu folosesc cu succes Pike mono si este ok, pe el scrie ca este invizibil in apa.
Il folosesc ca si lider la jiguri , si nu am avut nici o problema, am prins chiar mai bine decat daca pescuiam direct cu textil :wink:

Leba
veteran
veteran

Mesaj de Leba » 18 Sep 2006, 13:25

"sau invers...dai cu 8 cm si sufletu' te muti pe 10 cm si-ti da de-ti ia batu din mana! Wink"

Imagine

yeah, baby!
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 18 Sep 2006, 13:46

Adi_ scrie:nu stiu daca Pike Mono e fluorocarbon. Mai degraba cred ca e un mono invelit intr-un material foarte rezistent la abraziune.
Pana acum am folosit 2 feluri de fluorocarbon: Bass Pro XPS si Seaguar. La prima vedere, diferenta mare intre cele 2 este ca Seaguar este mult mai maleabil, XPS fiind mai sarmos.
Florocarbon invelit in teflon aceasi tehnologie ca si la firele Shimano Tehnium si aceasi rigiditate ca la orice florocarbon. Singurul florocarbon mai maleabil l-am intalnit la Korda (pescuit la crap) Extra Soft Florocarbon dar oricum este departe de monoul normal.

triq
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de triq » 18 Sep 2006, 20:38

costica_fishing scrie:cu placere!
Si studiaza nodurile intre multi si textil! Io folosesc uni-to-uni!
Ca sa m-am obisnuit!

Ceva link-uri pentru nodurile recomandate ?

Scrie răspuns