semlecangheorghe scrie:Masterclean, eu nu contest ca ai studiat cleanul ,dar cu salaul ai scos niste perle..
...aia cum ca ataca la intimplare doar pesti raniti..
Isi calculeaza fiecare miscare si ataca rar fara sa se apropie convenabil de mult de prada.
Ataca la intamplare numai pestii raninti,cum se intampla si cand vede o naluca.
De unde ai dedus tu ca pe unii pesti (aia sanatosi) ii ataca in urma unui calcul, si pe aia raniti doar la intimplare??
sau asta...
Intotdeauna stie sa abordeze prada,incearca sa se foloseasca de mediu pentru ca prada sa nu il observe.
Orice pradator face asta,nici un pradator nu-i tampit sa deschida gura larg si sa-i dea a cincea pe mijlocul apei in speranta ca i se umple burta..Unii se ccamufleaza in urma unui proces natural pe care-l poseda, altii se folosesc de structuri, de demarcatia lumina-umbra...
Se vede ca ,curiozitatea lui nebuna,lipsa vazului,l-a facut sa atace fara sa gandeasca.
Pestii nu gandesc,daca ar gandi n-am prinde nici unul.Sant ghidati de instincte si atat..Si cleanul l fel ca orice peste , chiar si pasnic percepe lumea acvatica in primul rand prin linia laterala care inregistreaza orice vibratie cat de mica..vazul e secundar, desi sant unele specii,intre care si cleanul care se bazeaza SI pe vaz...dovada , clenii prinsi pe timp de noapte..
PS. la faza cu bobleru' confundat cu rotativa, io zic ca tre' sa bei oleaca lapte

Da,nu pot sa nu zic ca nu-i corect ce ai spus.
Pestii sunt ghidati de instinct,insa sunt si inteligenti

!
Cum explici faptul ca la corcodusa galbena trasaturile sunt rare,iar la corcodusa rosie-neagra sunt foarte frecvente?
Cum explici acest studiu:
Amercan study of instinct in captivity and wild:
Amercanii au capturat cateva exemplare de pesti des intalniti in acvaristica (oscar,nume stiintific astrootus ocelatus,specia oscar,clasa ciclidae).
Dupa ce le-au tinut 1 an,i-au eliberat!
In acel an de captivitate pestii au fost obisnuiti sa fie hraniti la auzul unui sunet!
In natura,cercetatorii s-au intors la 6 luni dupa ce au eliberat oscarii,s-au intors sa verifice daca pestii mai raspund sunetului:
In mod uluitor pestii au raspuns,si s-au apropiat de barca la auzirea sunetului respectv,si asta dupa 6 luni,nu 6h!
Poate ca pescarii se bazeaza pe instinctele pestilor si nu ii studiaza de la 0.
Acvaristii nu sunt asa,studiaza totul!
Cum explici faptul ca pestele clown din oceanul pacific traieste doar in cateva anemone,nu in toate,chiar daca acestea se aseamana?
Cum explici faptul ca,cleanul la vederea unei umbre de vaca spre exemplu,de multe ori nu se sperie,insa la vederea umbrei umane fuge imediat?
Cum explici faptul ca orice pradator,inclusiv salaul prinde gustul unei singure specii preferate spre maturitate,si prefera sa atace preponderent acea specie?
Ti-am si v-am spus ca am studiat in captivitate salaul,l-am vazut cum vaneaza personal,nu am citit pe goagle,cum ii zice un binecunoscut primar de la noi

.
Daca in acvariu ii dadeam un peste ranit,am luat ca referinta boarta se intampla asta:
IN MOD ULUITOR,DESI PESTELE RANIT STATEA INTR-UN GRUP DE 10 ALTE BOARTE,CEI DOI SALAI AI MEI ISI INDREPTAU ATENTIA DOAR ASUPRA EI!
Cum am dedus eu ca ataca "calculat" la pestanii sanatosi:
Se apropie incet,salaul poate aprecia distanta dintre el si prada,caz care nu il stii,si NU EU AM SPUS ASTA CI OAMENII CARE SE OCUPA CU STUDIUL LOR,bineinteles ca nu o apreciaza in cm sau nano metri,ci vizual.
Un peste pe duca il inhata imediat,dar un peste sanatos nu,este mult mai prudent!
SALAUL niciodata sau foarte rar ataca o prada vie si sanatoasa in camp liber,el incearca o tehnica interesanta de camuflaj.
Eu nu vad perlele,asa ca va rog sa imi aratati cateva,tare vreau un colier pentru prietena
Tot ce faceti voi aici este legat de varsta mea,pentru ca nu vreti sau nu puteti accepta ca cineva de 20 de ani sa cunoasca atatea,si uite asa gasim noduri in papura.
Cum ziceam de inteligenta pestilor.
Eu ca acvarist,inainte sa ma ocup de corali si pesti marini,am studiat ciclidele africane:
Adica o familie aparte de pesti de apa dulce ce vin din Africa,lacul Malawi,Tanganyika si Vicyoria.
In lacul Malawi exista o ciclida de 30 cm lungime numita nimbochromis livingstoni,este un pradator din elita lacului,daca va arat cum vaneaza el ramaneti TOTI cu gura cascata si nu mai afirmati faptul ca pestii nu sunt macar cat de cat isteti.
Am un clip video de calitate buna,daca il gasesc vi-l arat,asta daca sunteti curiosi.
Sa vedem cum ne mai explicati neinteligenta si atacul la intamplare al rapitorilor,dupa ce vedeti clipul.