Fugi tare maPif. scrie: TREBE SA AI URAT CARACTER![]()
-omul nu ti a facut nimic si nu abereaza ,dar poate sti tu m ai binedaca nu ti place ce scrie ignoral
,nu te lua de el gratis

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori
Fugi tare maPif. scrie: TREBE SA AI URAT CARACTER![]()
-omul nu ti a facut nimic si nu abereaza ,dar poate sti tu m ai binedaca nu ti place ce scrie ignoral
,nu te lua de el gratis
mihale scrie:Fugi tare maPif. scrie: TREBE SA AI URAT CARACTER![]()
,nu te lua de el gratiscu boarta voastra campioana la atletism
Normal ca prind 89 la ora, mai ales cand iti vad avatarulMuskMd scrie:![]()
cleanul manca boarta , sailfish si ton , ca astia prind 89 la ora....
i-am obs si eu in captivitate unde faceau acvariul de 1.2 m in sub 0.058 secunde
MuskMd scrie:![]()
i-am obs si eu in captivitate unde faceau acvariul de 1.2 m in sub 0.058 secunde
Am tinut-o in acvariu o perioada,este unul dintre cei mai adaptabili pesti!MuskMd scrie:![]()
PS:Sailfish sau pestele evantai, atinge 100-120 km/hMuskMd scrie:![]()
comparatia asta clean-salau prin care excluzi cleanul din randul rapitorilor e ca si o comparatie leu-ghepard in care ghepardul ar iesi ierbivor fiindca se bazeaza pe viteza si nu pe ambuscada.Masterclen Adi scrie:1.Nu,nu este accidental,am spus ca nu este un rapitor foarte eficient dpv al vibratiilor,nu ca ii lipseste orice simt si doar vede si gata!Fii atent la cum interpretezi.kingofbeasts scrie:cum explici atunci clenii prinsi la vobler pe apa tulbure in nopti negre fara luna ? si sa nu-mi zici ca-i accident fiindca vorbim de mai mult de 10-15 bucati pe partidaMasterclen Adi scrie:[...]impactul cu apa il starneste,dar se intampla rar sa atace fara sa vada inainte cu ce are de aface
Masterclen Adi scrie:Ideea este ca acest rapitor-pasnic cum imi place mie sa ii spun,nu vizeaza ca prada pestii mai mari de 5 cm,asta de obicei.Eu zic sa mai studiezi problemaMasterclen Adi scrie:Apropo de vibratii:
Cleanul nu este si nici nu va putea fi vreodata un rapitor bun,nici macar nu poate fi comparat cu bibanul.
El nu stie prea bine cum sa abordeze o prada acvatica vie,si acel impuls de rapitor,pe care stiuca il simte la cea mai mica vibratie,la clean nu valoreaza prea mult,el mizeaza foarte mult la partea vizuala,si cele mai mici detalii care ii displac vor face montura mai putin eficienta.![]()
Mai jos ai o poza exemplu (pe care poti s-o inmultesti linistit cu 30 ) in care ai clean prins la vobler de 10 cm . Din pacate n-am facut poze si clenilor cu ou-n gura (adica Norizi de 7 cm care-i cam cat un ou de gaina) si al caror numar trece linistit de 50 de bucati .
Acel vobler,fiind atat de mare,creaza unde puternice,care cleanul le percepe bine in intuneric.
In intuneric,probabil ca nu apreciaza prea bine talia pestelui prada!
Chiar daca nu ma crezi cu ultima afirmatie,si vrei ceva logic,gandeste-te:
Cum sa poata un clean de 30 cm sa inghita un peste asa lung precum acel vobler?
Se vede ca ,curiozitatea lui nebuna,lipsa vazului,l-a facut sa atace fara sa gandeasca.
Du-te ziua la pescuit,iti garantez ca nu ai sanse cu un vobler de 10 cm ca acela.
Se poate sa mai atace si pesti mari,dar mai rar,cum ziceam si eu.
Tu ai zis de asemenea ca ai prins multi la partida aceea.
O fi fost noapte,dar cumva tot a vazut :
Ochii unor pesti sunt asemanatori cu ai pisicilor.
La clean afirmatia este buna,dar nu 100 la suta,in intuneric total el vede foarte vag,neavand alte abilitati foarte dezvoltate ataca si la intamplare ce vede.In cazul tau,o sclipire a vreunei ancore cat de mica,sau o silueta ca a voblerului tau.
2.Nu este un peste pradator.
Poate ca ataca,dar eficienta lui ca peste rapitor este foarte slaba.
SA ITI DAU EXEMPLUL ASTA:
Am studiat salaul si cleanul.
Salaul este un peste cu o vedere nocturna de 10 ori mai buna decat a cleanului!
Intotdeauna stie sa abordeze prada,incearca sa se foloseasca de mediu pentru ca prada sa nu il observe.
Are rabdare,sta la panda zeci de minute!
Isi calculeaza fiecare miscare si ataca rar fara sa se apropie convenabil de mult de prada.
Ataca la intamplare numai pestii raninti,cum se intampla si cand vede o naluca.
Insa nu va ataca intamplator niciodata un peste sanatos,ci intotdeauna incearca sa il surprinda,pentru a-i reduce sansele de scapare.
Salaul NU abandoneaza usor un atac,daca prada il observa si fuge la 1-2 metri distanta,salaul va sta un timp nemiscat dupa un obstacol din apa,apoi isi reia atacul asupra aceleiasi prazi.
CLEANUL:
Are cea mai proasta si slaba strategie de atac.
Rareori sta la panda,de multe ori pur si simplu ataca,bazandu-se pe viteza si agilitate,un mare dezavantaj!
Cleanul,asemenea pastravului atinge in apa viteze fenomenale,ajungand la 30 km/h,poate in timpul atacului depaseste!
Boarta,prada vizata de el des,ajunge lejer la 80 km/h si este mult mai agila.
De aici el pierde des in confruntare cu pestisorii sanatosi,ci mai degraba are sanse doar pe pestii raniti.
Vederea nocturna este slaba,iar in noapte fiind un peste foarte curios,ataca aiurea.
Personal am vazut cat de curios este cleanul,am folosit odata o lingurita rotativa pentru stiuca,destul de mare.
Era zi.
Exemplarele mari se apropiau de ea,insa niciodata nu o atacau!Probabil ca pe timp de noapte fara o sursa de lumina ar ataca chiar si momeli mari.
Plus ca noaptea,se intampla sa iasa la vanatoare dupa carabusi,sau scarabei care cad in apa,acestia fiind foarte mari ca talie aceste insecte,vizand o prada mai mare in intuneric poate ataca monturi grele si mari,dar RAR.
Sa ne mai spuna cineva daca a mai prins clean la linguri si voblere de 10 cm ziua!
Noaptea fenomenul este mai explicabil,dar daca cineva imi spune ca a prins si ziua mult clean la vobler de 10 cm,atunci nu mai am ce sa explic,si teoria mea pica,lucru care NU se va intampla,bine ca acum nu stiu pe ce ape dati voi.
Un clean de 70 cm poate ataca la orice ora momeli mari de 10 cm in orice moment al zilei,insa un clean de 30 cm sa atace linguri cat jumatate din marimea lui ziua,mai rar!
@King, asta e unul din cele mai interesante comentarii dpmdv pe care l-am citit pe forum in ultimul timp. Ar trebui sa ne mai zici si noua, ce si cum cu exemplarele astea mari de clean ca eu la astia mari nu le dau de capat. De ex. niste naluci cu care ai luat pe aia intre 1-3 kg si nu numai. Chiar si pe MP...kingofbeasts scrie: comparatia asta clean-salau prin care excluzi cleanul din randul rapitorilor e ca si o comparatie leu-ghepard in care ghepardul ar iesi ierbivor fiindca se bazeaza pe viteza si nu pe ambuscada.
In rindul animalelor inclusiv in rindul pestilor tehnicile de vanatoare difera si sunt adaptate prazii si mediului ambiant. Daca tehnica de vanatoare a unei specii ar fi ineficienta acea specie pur si simplu ar inceta sa mai existe. Asta ca sa punem punct comparatiilor si aprecierilor de prisos pe care le facem atunci cand n-o intelegem pe mama natura.
Revenind la ceea ce ne spui si ceea ce constata altii in practica te cam contrazici singur cand ba ne spui ca predominant l clean e vazul si ca el nu ataca pana ce nu-i sigur ce mananca ba ne spui ca ataca la intamplare din curiozitate . Si ca tot vei vorba de vaz mama natura nu face risipa si in consecinta darurile i-au fost limitate astfel ca speciile de animale s-au cam impartit in nocturne si diurne iar alea care vad bine ziua nu prea mai vad noaptea dupa cum pe cele ce vad bine noaptea le cam deranjaza lumina.
Ca sa n-o mai lungim in apa tulbure (in care de la 10 cm in colo nu mai vezi o lingura de stiuca ziua pe lumina) in nopti fara luna cand e bezna de-ti bagi degetele in ochi nici macar salaul nu mai vede pentru ca tapetum lucidum nu are lumina pe care s-o reflecte (e zero barat). In conditiile alea totul se rezuma la celelalte simturi pe care se bazeaza vanatoarea.
Revenind la poza cleanul asta a fost cel mai mic pe care l-am prins vreodata la voblerele de noapte pe care de regula intra bucati intre 1 si 3 kile. De altfel din cauza aia l-am pozat ca nici mie nu-mi vevea sa cred ca mi-a intrat clean de circa 30 de cm la vobler de 10 cm. Daca ziua un clean dintr-ala e un clean decent la vobler sau, chiar un clean mare daca-l prinzi la insecte ori muste, noaptea se incadreaza la grupa mica.
De fapt pe zonele in care am studiat cleanul (mai mult fara voie decat cu voie) au aratat ca "baietii mari" ies la papa noaptea pe timpul verii . Comportamentul de rapitor preponderent nocturn face din cleanul mare un rapitor care numa' pe vaz nu se bazeaza. Pot sa-ti spun si ca nu ataca la ghici si nici din curiozitate dat fiind lovitura decisa pe care o data si pe care o simti in lanseta ca pe cea de avat. Cand e curios doar atinge sau ciupeste naluca uneori chiar in mod repetat.
Ca idee , multi dintre noi am crezut ca stim multe despre o specie sau alta insa practica si schimbarea stilurilor ne-au aratat pe rand ca stim foarte putine si ca multe lucruri pe care le credeam batute in cuie stau de fapt altfel. Majoritatea celor de pe aici au inceput cu pescuitul la stationar si odata cu trecerea la pescuitul cu naluci au vazut ca lucrurile s-au schimbat si e alta abordare in alte locuri si in alte ambiante.
Ceea ce tu ai invatat bine pana acum e comportamentul clenisorilor si uneori a clenilor pe locurile pe care le cunosti. Metoda lacustei iti da bine la cleni mici vara, pe zi. Iarna daca o incerci prinzi nimic sau mai nimic si noaptea tot asa . Locurile de hranire a clenilor mari sunt altele decat a clenilor mici si medii iar daca totusi locurile coincid perioadele de hranire sunt altele. Altfel spus comportamentul indivizilor dintr-o specie depinde mult si de grupa de varsta din care fac parte![]()
Altfel ai dreptate, ziua naluci mari nu ataca reprezentantii clenilor prezenti la datorie decat ocazional pentru ca cei care ar putea sa o faca de regula stau la digestie pe de o parte si, pe de alta parte, pentru ca daca vad ceea ce noaptea doar simt se panicheaza.
Si ca tot am plecat de la stilul de vanatoare iti mai spun si ca , in ciuda aparentelor, clenii chiar se pricep la ambuscade si de la o varsta nu mai fugaresc momeala ci doar culeg in locuri propice pentru ambuscade. Asta insa e "next level" in pescuitul cleanului pe care iti las placerea sa-l descoperi dupa ce iti faci plinul cu gaze si rotative mici .