semlecangheorghe scrie:Masterclen Adi scrie:semlecangheorghe scrie:@Masterclean..
Prietene, nu are nici o treaba marimea nalucii cu pestii prada..Adica daca o naluca are 4 cm nu inseamna ca imita un alevin de 4cm..Pentru peste , naluca inseamna o suma de stimuli dintre care cea mai importanta este vibratia. Ori o naluca de mici dimensiuni, poate produce vibratii foarte puternice..Ca si exemplu ar fi cicadele, woblerele lipless, chiar si rotativele..Astea din urma fac niste turbulente puternice...nu stim cum o percep pestii,dar imi amintesc ca am vazut mai demult intr-o revista o schita care arata cum crede autorul ca percep rapitorii rotativa aflata in miscare...si era prezentat schematic o serie de turbulente care aveau o forma fusiforma in capatul careia se afla tripla..Turbulenta asta este mai mare sau mai mica ,dupa cum ii dai viteza nalucii..Ori cand paleta se invirte precum elicea la avion, ma indoiesc ca mintea clenaului poate procesa frame-uri separate din care sa analizeze cum ca proportia ochiului este incorecta in raport cu marimea nalucii(a pestelui pt. el).Din acest motiv, nu cred ca elemetul ochi poate dauna , dar daca tu zici, tot ce se poate ca asa este , eu nu prea pescuiesc cu rotative...
Un raspuns destul de bun.
Insa te-ai bazat aici mai mult pe partea de simturi si vibratii.
Sa stii ca din acest punct de vedere orice rotativa care functioneaza corect(se invarte) prinde,indiferent de model sau chiar si ocelata cu un ochi mare pe ea.
Dar oare aspectul chiar nu conteaza deloc?
Iti fac o afirmatie,inca una interesanta:
Ai dat vreodata cu lacusta la pleoscait sau vreo metoda de suprafata?
Ei bine,i-a rupe capul lacustei si baga doar corpul,faci asta la o partida,bagi numai lacuste decapitate!
Iti garantez ca vei prinde foarte putin clean,cateva bucati maxim.
Acum la o alta partida foloseste lacusta intreaga (bineinteles ca ii rupi picioarele din spate,pentru ca intepatura sa fie eficienta),iti garantez ca la lacustele cu cap,prinzi de 10 ori mai mult si mai mare,decat la corp de lacusta fara cap!
Ei bine,in ochii cleanului,gandeste-te cat de repede poate sa observe,la aceste metode cleanul ataca lacusta in 80 la suta din cazuri,in mai putin de 3 secunde!!!!
Si in acest timp,la o lacusta fara cap,desi o va ataca ca pe una normala,foarte rar o sa inghita carligul,si nu vei putea intepa!
Apropo de vibratii:
Cleanul nu este si nici nu va putea fi vreodata un rapitor bun,nici macar nu poate fi comparat cu bibanul.
El nu stie prea bine cum sa abordeze o prada acvatica vie,si acel impuls de rapitor,pe care stiuca il simte la cea mai mica vibratie,la clean nu valoreaza prea mult,el mizeaza foarte mult la partea vizuala,si cele mai mici detalii care ii displac vor face montura mai putin eficienta.
O sa ma intrebati acum:
Eh,pai si la rapitorii mari de ce functioneaza rotativa cu ochi?
La marii rapitori consumul de peste sub 10 cm este foarte redus,ei se hranesc de obicei cu pesti mari,la care ochii sunt vizibili,iar instinctul de atac la vibratii este foarte ridicat.Ei se bazeaza intr-o mare parte pe simturi,si mai putin pe vaz.
Eu as considera cleanul maimult un mancator de insecte decat un rapitor.
Avand un regim foarte variat,cleanul nu s-a specializat complet pe un anume lucru,el este specializat cate putin pe fiecare regim,chiar si necrofag (consuma broaste si pseti mici morti).
La vobler nu se aplica ocelul,deoarece,voblerul nu se invarte,are ochii apropiati ca marime de prada,si seamana mult mai bine cu un pestisor.
Eu cred ca le amesteci putin...Imi dai ca exemplu lacusta..Pai lacusta este o insecta care ajunge accidental pe apa, la fel ca si multe alte insecte..Nu am pescuit in viata mea cu animalutze din astea pe carlig, dar stiu ca amicul nostru , cleanul , sta pe linga maluri, in special alea cu copaci,tuficuri,salcii, etc, si cand vreo insecta din asta mai buclucasa face banjoojumping cu sau fara voie in apa, vibratiile care le face la contactul cu apa declanseza la clean instinctul sa o apuce(uneori reactioneaza chiar inainte sa atinga apa)..cei mai mari sant mai reticenti, cei mai mici sant mai imprudenti..Si unii si altii m-as mira sa sesizeze ca lacusta n-are cap si de aia nu o ia...cum de nu vede ca ii lipsesc picioarele??Daca o lacusta fara cap ar da de gandit, una fara picioare ....cum ar fi??
In schimb cand vii cu o rotativa , te adresezi pestilor(clenilor in cazul de fata) care vaneaza ce este sub apa..vibratia rotativei si suma culorilor emise de naluca ii provoaca sau nu atacul..ca in ultima secunda renunta poate fi si din cauza ca a vazut pescarul, sau ca fix in secunda aia vreo pasare si-a gasit sa zboare prin apropiere, sau poate pur si simplu simte ca sub el o chestie cu mustetzi la luat in colimator si daca nu o taie urgent lacusta aia e ultimul lucru pe care o sa-l vada..sai poate pescarul a facut o miscare foarte mica si l-a simtit...cauzele poti fi multe...Imi este greu sa cred ca sta sa analizeze daca raportul ochi-talia pestelui e corect..
Si aia cu rapitorii mari mananca doar pestii mari, nu e chiar asa..Rapitorul mananca ce are in zona unde este , daca sant mici poate manca pesti mici, sau poate fi pornit dupa pesti de talie mai mare, nu e o regula...Pescarul care isi adapteaza naluca si prezentarea acesteia dupa pestii prada pe care ii consuma pradatorul pe zona respectiva are un as in maneca..
Pai ultima afirmatie cu rapitor mare= peste mare.
DA,bineinteles ca nu se hraneste tot timpul cu pesti mai mari.Dar o mare parte din dieta ii sunt pestii mai mari.
Nu cred ca stiuca va musca asa des o rotativa de 2 cm paleta

Adica cleanul cu alte cuvinte prinde peti mici,alevini,extrem de rar altceva si este atent la orice detaliu.
Nu am amestecat absolut deloc ce am spus mai sus,ABSOLUT!
Am vrut sa scot in evidenta atentia deosebita pe care acest peste o ofera prazii,si DA,sesizeaza imediat daca lacusta are cap sau nu.
Picioarele nu sunt importante pentru clean:
Tiparul lui de vanatoare:
-La LACUSTA SI INSECTE:
Importante sunt aripile,corpul si capul;
-La PESTISORI:
Importante sunt culoarea,forma si dimensiunea,nu si detalii ca ochii sau inotatoarele.
-La FRUCTE:
Importanta sta doar in dimensiune,culoare si compozitia fructului (acesta sa nu fie tare).
-La BROASCA:
Importanta este dimensiunea broastei si culoarea burtii,care trebuie sa fie alba.