1.Nu,nu este accidental,am spus ca nu este un rapitor foarte eficient dpv al vibratiilor,nu ca ii lipseste orice simt si doar vede si gata!Fii atent la cum interpretezi.kingofbeasts scrie:cum explici atunci clenii prinsi la vobler pe apa tulbure in nopti negre fara luna ? si sa nu-mi zici ca-i accident fiindca vorbim de mai mult de 10-15 bucati pe partidaMasterclen Adi scrie:[...]impactul cu apa il starneste,dar se intampla rar sa atace fara sa vada inainte cu ce are de aface
Masterclen Adi scrie:Ideea este ca acest rapitor-pasnic cum imi place mie sa ii spun,nu vizeaza ca prada pestii mai mari de 5 cm,asta de obicei.Eu zic sa mai studiezi problemaMasterclen Adi scrie:Apropo de vibratii:
Cleanul nu este si nici nu va putea fi vreodata un rapitor bun,nici macar nu poate fi comparat cu bibanul.
El nu stie prea bine cum sa abordeze o prada acvatica vie,si acel impuls de rapitor,pe care stiuca il simte la cea mai mica vibratie,la clean nu valoreaza prea mult,el mizeaza foarte mult la partea vizuala,si cele mai mici detalii care ii displac vor face montura mai putin eficienta.![]()
Mai jos ai o poza exemplu (pe care poti s-o inmultesti linistit cu 30 ) in care ai clean prins la vobler de 10 cm . Din pacate n-am facut poze si clenilor cu ou-n gura (adica Norizi de 7 cm care-i cam cat un ou de gaina) si al caror numar trece linistit de 50 de bucati .
Acel vobler,fiind atat de mare,creaza unde puternice,care cleanul le percepe bine in intuneric.
In intuneric,probabil ca nu apreciaza prea bine talia pestelui prada!
Chiar daca nu ma crezi cu ultima afirmatie,si vrei ceva logic,gandeste-te:
Cum sa poata un clean de 30 cm sa inghita un peste asa lung precum acel vobler?
Se vede ca ,curiozitatea lui nebuna,lipsa vazului,l-a facut sa atace fara sa gandeasca.
Du-te ziua la pescuit,iti garantez ca nu ai sanse cu un vobler de 10 cm ca acela.
Se poate sa mai atace si pesti mari,dar mai rar,cum ziceam si eu.
Tu ai zis de asemenea ca ai prins multi la partida aceea.
O fi fost noapte,dar cumva tot a vazut :
Ochii unor pesti sunt asemanatori cu ai pisicilor.
La clean afirmatia este buna,dar nu 100 la suta,in intuneric total el vede foarte vag,neavand alte abilitati foarte dezvoltate ataca si la intamplare ce vede.In cazul tau,o sclipire a vreunei ancore cat de mica,sau o silueta ca a voblerului tau.
2.Nu este un peste pradator.
Poate ca ataca,dar eficienta lui ca peste rapitor este foarte slaba.
SA ITI DAU EXEMPLUL ASTA:
Am studiat salaul si cleanul.
Salaul este un peste cu o vedere nocturna de 10 ori mai buna decat a cleanului!
Intotdeauna stie sa abordeze prada,incearca sa se foloseasca de mediu pentru ca prada sa nu il observe.
Are rabdare,sta la panda zeci de minute!
Isi calculeaza fiecare miscare si ataca rar fara sa se apropie convenabil de mult de prada.
Ataca la intamplare numai pestii raninti,cum se intampla si cand vede o naluca.
Insa nu va ataca intamplator niciodata un peste sanatos,ci intotdeauna incearca sa il surprinda,pentru a-i reduce sansele de scapare.
Salaul NU abandoneaza usor un atac,daca prada il observa si fuge la 1-2 metri distanta,salaul va sta un timp nemiscat dupa un obstacol din apa,apoi isi reia atacul asupra aceleiasi prazi.
CLEANUL:
Are cea mai proasta si slaba strategie de atac.
Rareori sta la panda,de multe ori pur si simplu ataca,bazandu-se pe viteza si agilitate,un mare dezavantaj!
Cleanul,asemenea pastravului atinge in apa viteze fenomenale,ajungand la 30 km/h,poate in timpul atacului depaseste!
Boarta,prada vizata de el des,ajunge lejer la 80 km/h si este mult mai agila.
De aici el pierde des in confruntare cu pestisorii sanatosi,ci mai degraba are sanse doar pe pestii raniti.
Vederea nocturna este slaba,iar in noapte fiind un peste foarte curios,ataca aiurea.
Personal am vazut cat de curios este cleanul,am folosit odata o lingurita rotativa pentru stiuca,destul de mare.
Era zi.
Exemplarele mari se apropiau de ea,insa niciodata nu o atacau!Probabil ca pe timp de noapte fara o sursa de lumina ar ataca chiar si momeli mari.
Plus ca noaptea,se intampla sa iasa la vanatoare dupa carabusi,sau scarabei care cad in apa,acestia fiind foarte mari ca talie aceste insecte,vizand o prada mai mare in intuneric poate ataca monturi grele si mari,dar RAR.
Sa ne mai spuna cineva daca a mai prins clean la linguri si voblere de 10 cm ziua!
Noaptea fenomenul este mai explicabil,dar daca cineva imi spune ca a prins si ziua mult clean la vobler de 10 cm,atunci nu mai am ce sa explic,si teoria mea pica,lucru care NU se va intampla,bine ca acum nu stiu pe ce ape dati voi.
Un clean de 70 cm poate ataca la orice ora momeli mari de 10 cm in orice moment al zilei,insa un clean de 30 cm sa atace linguri cat jumatate din marimea lui ziua,mai rar!