Mesaj
de teddy » 28 Sep 2004, 13:56
Problema cu/fara struna in pescuitul rapitorilor cu dinti mari (de tipul stiucii) a fost din totdeauna foarte controversata. Pt ca asa prinsesem din "gradinita", respectiv din celebra "Pescuitul cu lanseta" a lui Kolganov (parca asa il cheama, nu mai verific), aparuta prin '50-si-ceva, inceputurile mele ca pescar de stiuca s-au situat obligatoriu in spatele a 10-15 cm de sarma rigida, asa cum erau facute strunele in odioasele vremuri nu demult apuse. Am prins asa destule stiuci, desi ma gandesc acum cu groaza cat de sinucigase puteau fi. Imi aduc chiar aminte ca la prima iesire in Delta un pescar in varsta, care ma vazuse pe pasager cum ascultam cu casul la gura povestile altora, mi-a facut cadou un ghemulet de ata chirurgicala nr 5, ca sa imi leg forfacele pt somn. Ulterior, fiindca sunt al naibii de curios din fire si imi plac la nebunie experimentele, chiar nereusite, am inceput sa renunt progresiv la struna clasica. Am inceput sa imi fac singur strunele, initial din fire textile care mai de care mai abracadabrante, doar de-abia aparusera la noi, apoi din diferite strune metalice cu fir central matisat, impletite etc.
Concluzia la care am ajuns - este una pur personala, pt care prietenii ma saluta si acum de la distanta cu un mic ciocanit cu degetul la tampla - este ca pescuitul fara struna, chiar in cazul in care specia vizata este stiuca, este perfect posibil!! Stiu ca multi vor critica ideea, am primit deja numeroase reprosuri dupa un mai vechi articol dintr-o revista, in care sustineam cu tarie conceptul.
Le-am dovedit insa de multe ori celor care se indoiau de idee, in cadrul aceleiasi sesiuni de pescuit, cu aceeasi naluca si in acelasi loc, ca numarul stiucilor capturate fara struna este mult superior ca in cazul utilizarii ei. Ba mai mult, am avut zeci de lanseuri fara atac, urmate imediat de captura dupa scoaterea strunei. Indiscutabil, struna altereaza mult jocul nalucii. Si ma refer aici la pescuit in conditii dificile, cu lanseuri in ochiuri de bradis, in ape de mica adancime, stiuci pretentioase, pericol mare de agatatura. Mai ales in zone cu bradis, eliminarea strunei mi-a salvat de multe ori partida. E drept ca lenjeria intima se cam pateaza cand vezi niste mascate facand lumanarea cu lingura zanganind in fundul gatlejului, dar asta poate da farmec pescuitului. Mi s-a mai intamplat sa imi taie firul, dar am adus intotdeauna pestele la mal datorita unui artificiu poe care il folosesc de la un anumit timp incoace.
In primul rand, desi pare total demodat, raman adeptul monofilamentelor moderne, cu proprietati speciale, in detrimentul firului textil. Un monofilament rigid, dur, rezistent la abraziune (e drept, folosesc cele mai bune 0,35, doar la mare ananghie 0,3) mi se pare mult mai bun in comparatie cu multifilamentul. Desi par atat de sigure, mi-a fost dat sa vad de nenumarate ori multifilamente rupte sau retezate pur si simplu intr-o fractiune de secunda. Pescuiam odata in Delta cu un prieten amuzandu-ma in timp ce ii dovedeam cate stiuci lasase "in urma", pana cand s-a enervat si si-a scos struna. La a doua aruncare a intepat, dar dupa un dril de nici 5 secunde ne uitam amandoi cum stiuca a plecat linistita cu lingura atarnandu-i de coltul gurii, multifilamentul lui fiind retezat ca taiat cu cutitul. Am fugit repede de acolo, si pana in ziua de azi il las sa decida singur cand e cazul sa renunte la struna!
Pe de alta parte, mi s-a intamplat de cateva ori ca o stiuca sa imi taie firul, dar am constatat asta dupa ce am adus-o la mal. Explicatia: folosesc un vartej mai lung la capatul nalucii, de care prind firul principal printr-o bucla dubla, astfel incat pe de o parte prin vartej castig 2 cm distanta fata de pumnalele doamnei, iar pe de alta parte prin tractiune bucla dubla este atat de tensionata, incat taierea unuia dintre firele ei nu a avut niciodata nici un efect. Cu singura conditie ca multifilamentul sa nu fie "moale" sau elastic.
In concluzie, parerea mea strict personala este ca se poate pescui stiuca fara struna fara prea multe emotii. Ma lipsesc de struna mai ales atunci cand conditiile de pescuit nu sunt cele mai prilnice si aproape intotdeauna atunci cand sansa de a prinde stiuci peste 4 kg (kg reale, adica stiuci de peste 0,7 - 0,8 m) este redusa. Pt mine cele mai bune strune sunt cele fabricatie proprie din sarma-multifilament de otel impletit, cu conditia sa fie foarte flexibile si subtiri, eventual acoperite cu un strat de protectie. Si, ca sa fiu cinstit in totalitate, le consider in continuare mai mult decat utile atunci cand sper la capturi de peste 4 kg sau atunci cand pescuiesc cu jiguri/shaduri.
Este adevarat ca pt pestisor viu, ca si in cazul shadurilor, reflexul de scuipare a momelii este mult sau deloc intarziat, in comparatie cu pescuitul la oscilante sau voblere, ceea ce face ca agatarea stiucii sa se faca mai in profunzimea gatlejului. Pentru pescuit cu pestisor viu le folosesc in combinatie cu fir multifilament "teflonat" pt ca ma avantajeaza tocmai rigiditatea lor si impiedica, in montura pe care o utilizez, rasucirea pestisorului momeala in jurul axului.
Teodor Buliga