Cu sau fara struna metalica?

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 01 Oct 2004, 22:19

Parerea mea este ca daca ai contact in permanenta cu naluca ce evolueaza,fiind pe faza,in clipa in care a luat-o,am contrat si de aceea nu inghite foarte adanc.Parerea mea. :roll:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 04 Oct 2004, 15:22

Hai sa ma bag si eu ca musca..
Am fost Sambata pe Timis si intr-un loc unde nici prin vis nu-mi trecea ca este stiuca, a muscat a dracu' (nu la mine, la un prieten cu care eram..si era si incepator)..bineinteles ca eu ii facusem montura cu gandul la avat sau poate vreun clean, roattiva direct pe fir
Baiatul a fost norocos ca asa-s incepatorii si a scos-o (poate a fost si norocul lui ca s-a precipitat si tragea de ea ca de prosop, mai s-o arunce pe mal) dar m-am gandit dup aia...
Rotativa era de 1, tija destul de scurta, firul de 0.18. Ancora era infipta chiar in bot, foarte putin lateral, deci distanta de la tripla pana la fir era cam de 3 cm. Chiar daca marlita n-a avut decat vreo trei sferturi de Kg, botul e destul de lung (oricum peste 3 cm), asa ca se putea sa rupa firul fara probleme, dar mai una de cateva Kg care are botul de 10 cm...deci se poate

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 04 Oct 2004, 18:17

Sigur ca se poate,dar nu dai unde stii ca e stiuca cu rotativa de 1.Pui si tu o naluca de 7-15cm...

teddy
junior
junior

Mesaj de teddy » 16 Oct 2004, 19:55

Imi pare nespus de bine ca am intalnit si altii la fel de smintiti ca mine! Pana acum, oricine imi cerea parerea cu speranta unui raspuns cica avizat ramanea total dezamagit de acest adevarat sacrilegiu. Auzi, sa nu pui struna cand dai la stiuca!
Adevarul este ca de sute de ori am avut prilejul sa observ stiucile mari cum fac celebra cotire pentru a apuca naluca dintr-o parte. Cu o conditie esentiala: sa nu recuperezi ca un incepator. Daca vrei doar sa bati recordul la recuperari-viteza si stopezi doar cand ti se pare ca ai un atac, ai toate sansele sa scoti ancora cu tot cu esofagul pestelui. Desigur, daca are totusi timp sa o mai prinda. Desi pescuiesc stiuca aproape exclusiv in Delta si nu de putine ori am scos cu bine stiuci masive desi nu aveam struna, nu mi s-a intamplat aproape niciodata sa ii extrag tabla din strafundul gatlejului. Incercati sa taiati un mono dur, de buna calitate, de 0,35 sa zicem, cu o foarfeca nu tocmai noua si veti avea surprize. Nu-mi aduc aminte sa fi intalnit prea multe stiuci cu opercule taioase brici, ba daca va uitati atenti au o mica membrana pe margine, care le favorizeaza circulatia apei printre branhii. Atunci de unde spaima de operculele stiucii?
Pescuind cu aceiasi prieteni de ani buni, am acum certitudinea ca e o chestie de stil de recuperare: eu prefer o recuperare lenta, jucata. Prin urmare, scot triplul aproape intotdeauna fara sa am nevoie de departator de falci si ma lipsesc deseori de un accesoriu aproape inutil. Asta fara rateuri in plus. Am vazut insa cum unii amici, amatori de recuperari rapide, mai mult sau mai putin liniare, s-au specializat in eviscerari ad-hoc pentru a putea contiunua partida cu aceeasi naluca.
Teodor Buliga

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 17 Oct 2004, 22:24

Deci nu sunt singurul.... 8) Nici eu,nici prietenii mei nu avem in trusa cu naluci vreo struna,am scos toti stiuci,nici una nu ne-a taiat monofilamentul. :roll:

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 18 Oct 2004, 09:18

michael,

ati avut noroc, atat tot
am vazut o gramada de atacuri urmate da taieturi instantanee
deci in mintea mea nu exista nici un dubiu ca iti asumi un procent de risc atunci cand nu pui struna
restul e de discutat

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 18 Oct 2004, 11:09

Si mie mi s-a intamplat sa pescuiesc "la pluta" la peste pasnic, sa imi traga si in clipa urmatoare sa scot montura fara carlig. Nailonul taiat. Atacuri ce le-am pus pe seama marlitelor.

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 18 Oct 2004, 12:06

Oameni buni, si eu am prins stiuci (chiar frumusele) fara struna, insa asta nu e decat exceptia! Pentru mine, un lucru e clar: stiuca taie! Asa ca lasati sportivitatile inutile si paguboase, si puneti struna. Nu neaparat otel dur, poate sa fie si din materiale moi, care sa permita in continuare un joc natural nalucii. Nu vad de ce nu am folosi asa ceva, cand ne confruntam cu dinti si opercule ascutiti.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 19 Oct 2004, 00:46

Adevarat graiesti...dar,de cate ori pun struna,parca nu mai am atacuri :roll:

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 19 Oct 2004, 07:36

Michael scrie:Adevarat graiesti...dar,de cate ori pun struna,parca nu mai am atacuri :roll:
Vorbesti serios? Asa de mult modifica struna evolutia nalucii? Pai eu am dat cu struna nu numai la rotativa ci si la twister. Posibil din cauza asta sa nu fi avut nici un atac?

Scrie răspuns