Sorin,
chestia cu virilitatea se aplica evident unui esantion particular care poate fi usor analizat, a fost o gluma, o extrapolare, dar care totusi are acoperire in unele cazuri. Sa nu o luam in serios, a fost o glumita

.
Cu parii e chiar serios si ingrijorator se sufera in masa de obsesia-posesiva a parilor
fain raspuns, pentru cleni mari XML 762 nu e un par , acu depinde si unde ii drilezi. Daca edestul de curat practic poti sa scoti si cleni enormi cu o lanseta UL maxim Light. Pe lac nu ai nici o problema nici cu un paiut, problema e pe rauri cu copaci in apa sau alte obstacole unde te poate face in scurt. Pentru voblere mai mari cum sunt cele de 5cm nu e puternica, dar ce am vazut prin discutii oamenii dau cu voblere mici si foarte mici. Daca te raportezi la cum se incarca varful probabil ca modelul 762 e bun, dar sa sti ca nu are cea mai buna constructie. Pierde putere pe mijoc, pare puternica dar nu e modelul 703 e clar mai reusit, am pescuit cu ambele modele. 703 e incomparabil mai bun.
Ca sa ma intorc la fibra la vobler nu ai nevoi de highmodulus chiar nu e nevoie sa simti vibratia voblerului sau a rotativei.
Sa ma intorc la fibra de sticla. Datorita elasticitatii mult mai bune nu se opune indoirii ceea ce este un avantaj multiplu. Rateuri mai putine deoarece cleanul sau avaul se auto inteapa( nu cred ca poate spune cineva ca a intepat un clean cand da la vale sau oblic la vale), amortizeaza socurile si protejeaza mult mai bine firele subtiri, poti sa lucrezi cu frana mult mai stransa si sa controlezi pestele doar din elasticiatea lansetei daca respecti un echilibru intre puterea lansetei si cea a firului.
La urmatorul transport am sa aduc unul sau 2 sau 3 blank-uri Seeker unul pentru stiuca si unul Light fir 2-8lb., 1/8 - 3/8 oz. pentru pescuitul pastreavui pe lac. Momentan lanseta care o vand Cabela`s FEIM6 ma nemultumeste partial pentru ca am avut multe rateuri ca si cu celelalte grafituri XML 703, St. Croix Premier 603 sau alte lansete Cabela`s.
Dadca pestii mananca bine poti sa prinzi cateodata si cu lansete nespecializate, probelma se pune sa prinzi bine si cand pestii manca slab.
De ex. cu XML s-a intampalt sa ratez 10 pastravi de 500 g dar si bucati de 2 kile in 3-4 ore dar sa prin 5 pesti din cinci muscaturi.
E o lanseta buna, sau nu e? Am prins dar am si ratat mult asa ca nuanta corecta e sa micsorezi pe cat posibil procentul de rateuri cand pestele mananca prost. De asta e buna o fibra . De pescuit se poate cu orice , bine doar cu unele.
Fibre frantuzesti Pezon& Mitchele, Lerk pentru clean si stiuca si Abu vechi astea pentru stiuca. Erau destul de grele dar aveau o elasticitate personala care nu are nimic din fibrele moderne. Asat se intampal prin anii 1988-1992. Mai am aavut UnShakspeare Wonderrod una din cele mai bune lansete light de clean(lansa 2-7g) si am scos pe Nera cleni de 500-1 kil fara probleme in 94`-96`. S-a fisurat in drill cu un biban enorm (spre 2 kile)din cauza unei erori de montaj. Mufa cui nu a fost matisata pe tronsonul inferior, mare greseala.
Cea mai buma fibra a fost un Shakspeare din fibra inalt modulata forta usoara cu care am prinws o gramada de pastravi de lac in Bolboci in 92-94`. In cercul in care ma invateam aproape toti pescuiau cu stical de calitate la naluci reactive.
Aaaa....a mai fost si Poseidon modificata, o lanseta extraordinara, cu care am prin multi cleni pe Sabar. Au mai fost si altele dar le-am uitat.
Acu au mai ramas doar Seeker si Fenwick, Lamiglas face doar cateva modele iar cele St.Croix sunt rigide si ies din discutie.