tehnica

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Clase de putere

Mesaj de cristian.ene » 14 Oct 2005, 20:24

Momentan nu mai am nici o sticla dar cum am spus la urmatorul transport am sa comand vreo 3. Evident pescuiesc in dezavantaj mai ales la pastrav de lac si biban. La stiuca pescuies rar.


E vorba de designul modern azi mi-au venit vreo 17 blank-uri printre care si FE 2 702 -light. Am si 704 si 704. Daca le compari ca blank-uri si asa se vede cel ami bine rezerva de putere difera foarte putin, asa se explica aplarenta lor versatilitate. E o pacaleala rezeva de putere trebuie sa creasa sau sa descreasca in functie de clasa de putere. Deex. Dragos Riga s-a jucat cu o stiuca peste kil cu un FE2 model 601 care e UL. Asta din cauza ca lanseta e prea puternica pentru clasa ei.

Lanseta de care spui 702 e buna pentru pentru pastravi de lac mari de 1, 2, 3 kile sau chiar mai mari, pentru avati, merge si la salau cu jig-uri usoare cum sa fie buna pentru niste amarati de cleni ? Lanseta e aparent pentru voblere ea a fost sonstruita pentru softuri.

Din grafit cu actiune moderata, si rezerva mai mica de putere sunt blank-urile de la Pacific Bay Tradition si Rainforest. Acu am adus unul si e incomparabil mai bun penru naluci tractate . E asa cum am banuit.
Dar nu uita, fibra e regina :D merge bine si un grafit moderat, mai ales daca e construit cu rasini elastice. Lansetele Cabela`s sunt mult mai potrivite pentru pescuitul cu soft plastics. Ca lanseta universala merg si la naluci tractate dar nu au cum sa exceleze, e doar un compromis. Sunt doar un compromis. NU solutia cea mai buna :D . Asta e diferenta.


Asa e lansetele sunt delicate pe varf si apoi niste pari, asa se cere, asat e moda. E O MODA.
Grafituri mai bune de voblere facea o data Fenwick sa-mi amintes : Legacy bi-modulus cu varf din grafit sub 33 mil. module care permite ainhalarea nalucii, cea mai buna . Seria GLC (grafit layered construction)
o lanseta de exceptie cu o elasticitate asemanatoare cu a fibrei de sticla( doar aparent), mai are doar Eugen Gherman(Berti) una dar nu o da . .....mmmmm.... Lunkerstick de 30$ in 90` net superioara grafitului de acum. Repet lansete erau mult mai bune pentru naluci reactive, ca cele de acum. Mai erau Berkley Fireflex o lanseta nereusita datorita varfului prea flexibil. Acu Berkley mai face seria IM6 care are varf plin si modul mai mic pe zona varfului pentru. Momentan mai fac cei la Bass Pro lansete bi-modulus cu multa fibra pe varf pentru crankbaits..
Din fericire am vazut si pecuit multe lansete diferite de cele de acum si asta e un avantaj pentru a face diferente si a emite critici la adresa noilor designuri de lansete. Avantajul de a pescui cu zdranganele de 20 de ani.

Concluzia este :lansetele s-au schimbat unele in rau altele in bine, e o iluzie sa crezi ca toate sunt mai bune. As spune ca din contra. Iar calitatea blank-urilor a scazut evident proportional cu doparea cu module care e o chesti pur publicitara, de pacalit fraerii si pentru performanta in sine. Nimeni nu spune ca high-mod sunt muklt mai fragile si bune doar la softuri si contraindicate la reactive. Se prinde excelent peste cu un standard modul(33mil) sau cu un IM6(38mil), restul e goana dupa vant si module. Oricum un intermediate mod. e arhisuficient pentru softuri. RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA....doar



Mai multe module , mai multa minciuna -- omul e cel mai important nu modulul. Daca blank-ul e bine facut( ca si conicitati si putere) poate sa fie low mod.

onesti
veteran
veteran
Mesaje: 981
Membru din: 05 Noi 2004, 06:49
Localitate: canada

Mesaj de onesti » 15 Oct 2005, 02:24

Salut!
Pt. Cristian Ene
Mi-am luat din Canada un Fenwick Canadian Methods (specialty action series) CMS 702M 7' Medium Spinning line wt. 4-12, lure wt. 1/8-3/8. Mai specifica alaturi "ky" (ce inseamna?)
fast-actiongraphite construction
hard chromium SS304 guide system
Ce stii despre ea? La ce pescuit se preteaza?
Merci

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Re: Pescarii stiu de ce

Mesaj de Michael » 15 Oct 2005, 15:28

cristian.ene scrie:Si o fibra ordinara e superior grafitului datorita elasticitatii . Din pacate va trece multa apa pana sa inteleaga lumea cum tre sa fie o lanseta corecta.
Eu m-am lamurit de treaba asta,m-am intors de la carbon la fibra de sticla,care nu e chiar ordinara.Pescuiesc numai la linguri si voblere,macar cu fibra de sticla nu mi-e frica ca-mi pocneste batul cand mi-e lumea mai draga...

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Re: Pescarii stiu de ce

Mesaj de Michael » 15 Oct 2005, 15:38

gabor scrie:
cristian.ene scrie:Daca poti sa-i pui si un blector de fibra plin pe masura portantei voblerului e si mai PRO.
Ce-i aia blector?
Blector=varf semnalizator,care se adauga suplimentar varfului lansetei,pentru a sesiza trasaturile cele mai fine.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Re: Grafit si sticla

Mesaj de paul » 16 Oct 2005, 09:43

Totusi, nu ma pot abtine sa intreb... cum adica:
cristian.ene scrie:( nu cred ca poate spune cineva ca a intepat un clean cand da la vale sau oblic la vale), ....
?

Eu am intepat si la deal, si la vale si mai ales oblic. Daca NU il intepi, mai ales pe ape super limpezi si iarna, fi sigur ca il scapi.

Luci
veteran
veteran
Mesaje: 617
Membru din: 07 Iul 2004, 11:53
Localitate: Cluj

Mesaj de Luci » 16 Oct 2005, 19:05

adica se inteapa singur????

Avatar utilizator
gabor
senior
senior
Mesaje: 311
Membru din: 03 Mai 2004, 08:49

Mesaj de gabor » 17 Oct 2005, 08:13

cred ca o concluzie se poate trage si cred ca e ceva de genul "sa vezi si sa nu crezi". doar ca e invers "pana nu vad nu cred".
adica, nu simti nimic, vine pestiucul, da-n naluca, tu continui sa mulinezi pana il vezi. cred ca asa ajungi la un procentaj de 100%. daca-ti pui un blector, nici nu-ti mai pui probema cu lansatul. lasi naluca la vale.

in fine, cine prefera un citroen de epoca unui subaru de raliu, n-o face fiindca citroen-ul e mai bun.

calibrarea lanseta-naluca-peste (+fir) trebuie vazuta din punctul de vedere al pietei de desfacere, asa cum s-a mai spus. dar, oare de ce creste backbone-ul lansetelor? exista o proportie mare de pesti mari? s-au dezvoltat tehnici eficiente?

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Methods IM7 si inteparea la clean

Mesaj de cristian.ene » 17 Oct 2005, 11:39

Onesti

lanseta este una specializata pentru pescuitul salaului cu twistere.
Am vazut seriea veche, era de 5`9`ft. special pentru pescuit din barca.
Blank-ul e bun dar inele cromium sunt mizerabile . Saptamana trecuta am schimbat inelele de pe un Fenwick Walleye Class IM6. Am pus Fuji Alconite. Alta viata, cele cromium sunt incorect fabricate si neplacute in pescuit si strica firul cu siguranta din moment ce haraie asa urat.

cleanul si inteparea,

Blectorul pentru lansete de spinning, nu are de-a face cu cele de stationar quiver tip etc.
Trebuie sa sti de unde sa tai lanseta( poti si sa gresesti...) si cum sa calibrezi puterea astfel incat actiunea sa fie continua si incarcarea cu naluca corecta.
Pescuin la vale sau transversal la vale dar si la deal toti clenii se auto inteapa, la fel si pe lac. Mai putin atunci cand nu exista tensiune cand pescuiesti cu voblerte suspending si ataca pe pauza. Din miile de cleni care i-am prinscu voblere si rotative nici unul nu l-am intepat. Nu stiu despre ce intepare vorbiti :( .

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Cleni

Mesaj de cristian.ene » 17 Oct 2005, 11:48

Luci,

daca ai o lanseta corecta ca putere si actiune cleanul se inteapa intodeauna singur atunci cand pescuiesti cu tensiune in fir.
Pe rau intotdeauna se intampla asa, pe lac daca ataca pe pauza cand pecuiesti cu voblere este nevoie sa intepi, este probabil singurul moment cand este nevoie sa intepi.

Cu lansete de sticla si actiune moderata sau moderat-fast procentul de rateruri tinde spre zero. Cu grafitul din cauza rigiditatii apar sigur rateuri oricat de blanda e fibra si actiunea mai progresiva, grafitul nu-i lasa naluca suficient. Asta e tot.

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Cleni si bibani

Mesaj de cristian.ene » 17 Oct 2005, 11:58

Alt exemplu si la twistere la biban nu prea intep la distastante pana la 10m, atunci sand calibrez bine greutate jig-ului si grosimea firului, plus un control exceptional pe fir , folosind si o lanseta mai lunga, la fel nu intep.
Bibanii inhaleaza twisterul si pleaca cu el si se autointepa eu mai ajut doar ridicand putin lanseta(2.65m) sa tensionez firul, dar nu pot spune ca intep la distante mici. Seamana foarte mult cu ridicarea lansetei de musca. Tehnica asta e oricum avansata si se deprinde dupa ceva timp.
La distante mai mari de 20 de metri este nevoie de o intepare usoara.

Clenii si bibanii au guri prea moi, ca sa fie nevoi sa intepi puternic in conditiile in care ai un control perfect al firului.

Saptamana trecuta am prins peste 500 de bibani si cred ca mai putin de 30 i-am intepat putin,asta la peste distante de peste 20 de metrii.

Scrie răspuns