E vorba de designul modern azi mi-au venit vreo 17 blank-uri printre care si FE 2 702 -light. Am si 704 si 704. Daca le compari ca blank-uri si asa se vede cel ami bine rezerva de putere difera foarte putin, asa se explica aplarenta lor versatilitate. E o pacaleala rezeva de putere trebuie sa creasa sau sa descreasca in functie de clasa de putere. Deex. Dragos Riga s-a jucat cu o stiuca peste kil cu un FE2 model 601 care e UL. Asta din cauza ca lanseta e prea puternica pentru clasa ei.
Lanseta de care spui 702 e buna pentru pentru pastravi de lac mari de 1, 2, 3 kile sau chiar mai mari, pentru avati, merge si la salau cu jig-uri usoare cum sa fie buna pentru niste amarati de cleni ? Lanseta e aparent pentru voblere ea a fost sonstruita pentru softuri.
Din grafit cu actiune moderata, si rezerva mai mica de putere sunt blank-urile de la Pacific Bay Tradition si Rainforest. Acu am adus unul si e incomparabil mai bun penru naluci tractate . E asa cum am banuit.
Dar nu uita, fibra e regina

Asa e lansetele sunt delicate pe varf si apoi niste pari, asa se cere, asat e moda. E O MODA.
Grafituri mai bune de voblere facea o data Fenwick sa-mi amintes : Legacy bi-modulus cu varf din grafit sub 33 mil. module care permite ainhalarea nalucii, cea mai buna . Seria GLC (grafit layered construction)
o lanseta de exceptie cu o elasticitate asemanatoare cu a fibrei de sticla( doar aparent), mai are doar Eugen Gherman(Berti) una dar nu o da . .....mmmmm.... Lunkerstick de 30$ in 90` net superioara grafitului de acum. Repet lansete erau mult mai bune pentru naluci reactive, ca cele de acum. Mai erau Berkley Fireflex o lanseta nereusita datorita varfului prea flexibil. Acu Berkley mai face seria IM6 care are varf plin si modul mai mic pe zona varfului pentru. Momentan mai fac cei la Bass Pro lansete bi-modulus cu multa fibra pe varf pentru crankbaits..
Din fericire am vazut si pecuit multe lansete diferite de cele de acum si asta e un avantaj pentru a face diferente si a emite critici la adresa noilor designuri de lansete. Avantajul de a pescui cu zdranganele de 20 de ani.
Concluzia este :lansetele s-au schimbat unele in rau altele in bine, e o iluzie sa crezi ca toate sunt mai bune. As spune ca din contra. Iar calitatea blank-urilor a scazut evident proportional cu doparea cu module care e o chesti pur publicitara, de pacalit fraerii si pentru performanta in sine. Nimeni nu spune ca high-mod sunt muklt mai fragile si bune doar la softuri si contraindicate la reactive. Se prinde excelent peste cu un standard modul(33mil) sau cu un IM6(38mil), restul e goana dupa vant si module. Oricum un intermediate mod. e arhisuficient pentru softuri. RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA.RECLAMA....doar
Mai multe module , mai multa minciuna -- omul e cel mai important nu modulul. Daca blank-ul e bine facut( ca si conicitati si putere) poate sa fie low mod.