Spinning vs. Baitcasting

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Re: Spinning vs. Baitcasting

Mesaj de Musti » 06 Mar 2013, 00:25

razvan m. scrie:Concluziile aste sunt cam... din birou. :))
Nu am biroul atat de mare sa pot da la casting, ca am inteles ca se arunca la distante mult prea mari. Tre' stadion... :lol:

Din pacate patesc ce zic mai sus pescuind la jerk. Tot in birou, desigur... :D
Nici eu n-am dat importanta ingropatului spirelor, pana n-a trebuit sa bag la un moment dat brisca in fir, sa-mi pot elibera mulineta. Pe urma am fost mai atent, mai ales ca gasesc greu fire sa tina la tavaleala aia. E drept, povestesc despre naluci grele. Peste 50, pana pe la 115 grame. Cand ai terminat de recuperat smucind prin apa una din asta, sa vezi cum face firul pe aruncarea urmatoare... Pleaca numai cu sughituri... De aia mai tre' sa ating uneori si setarea mulinetei. Diferentele de greutate sunt mari, si daca n-as face-o, m-as trezi ca tamburul meu o ia inaintea firului. Impulsul initial pe care il suporta tamburul cand te infigi in 100 de grame de naluca difera foarte tare de cel al uneia de 20-25 de grame, de exemplu...
La crank am pescuit ocazional cu scule diverse, care cum le-am prins de pe la amici, sa le incerc. Nu mi-am luat "trusou" propriu. De asta nici nu pot sa zic ca m-am obisnuit cu vreunul. Hai sa zicem ca inca mai am de explorat pana voi ajunge sa inteleg si sa gust farmecul ascuns al casting-ului...
Daca m-o prinde vreodata cheful... :lol:
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 06 Mar 2013, 00:31

Tavi scrie:Am si io o intrebare:
lungimea manivelei la mulinetele de cast e mai mica decat la mulinetele de spin? :P
Nu, da' ai doo manere... Unul pt. inainte, celalat pt. marsarier... :wink:

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 06 Mar 2013, 10:39

Musti scrie:Am zis ca nu ma bag, da' ma mananca... :lol:
Mor de dragul subiectelor astea cu "versus". Cum pescuitul e o stiinta exacta (faza cu puterea mecanismelor functie de unghi e chiar misto... :P )

da , e misto faza aia
ca e simpla si clara si nu prea e loc de pareri subiective si nici de combatut
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 06 Mar 2013, 12:01

Desigur.
:lol:

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 06 Mar 2013, 12:35

Sorin scrie:
am avut dreptate ca pentru tine mulineta egal frana ? da sau nu ?

la ce pescuiesc eu , sau la crezi tu ca pescuiesc eu si ce relevanta are asta cu subiectul e deja can can
Da , forta de franare zice despre puterea mulinetei , asa-i la mine !

Are relevanta Sorine , pentru ca atata vreme cat in pescuitu tau de zi cu zi folosesti naluci care nu ajung sa dezvolte forte asa de mari si bestiale incat sa ai nevoie de robustetea unui angrenaj ca ala de cast , castu tau ramane un moft .

Musti :)
Imaginea mea despre cast incepe cu... inceputu :) Si io am dat odata , si inca mai am o scula ,inainte ca Gigel sa-si fi facut aparitia in lumea mosoarelor invers .

La inceput argumentele erau pescuitu greu la stiuca , jerkurile mari in speta , ba chiar imi amintesc ca un mare scriitor scria prin AVP ala dinainte ca scula de cast nu-si gaseste utilitate la jiguri , la salau . Acuma nu mai ii asa :lol:

Da , accept sa-i spuna despre robustetea unui angrenaj de cast unu care chiar da cu naluci grele 50-100 in mod normal , sau unu care da cu voblere mari pe rauri sau Dunare , insa fiindca santem in Romania iti explica unu care da cu fire de 8-10 lb si jiguri pe balta si din barca la fortosu salau cum is avantajele castului si forta lui , de care nu are nevoie :wink:
Expresia cea mai folosita ii una care suna cam asa "o mulineta de cast ii ai usoar si robusta decat omoloaga ei de spin" . Numa ca pescuitu nu se opreste la salau saua stiucaa din barca , is curios daca dau si la pastrav , biban si clean 100% cu mosor de cast .

Al doilea motiv , dupa robustete , ii lungimea lanseului , mai lung la cast datorita faptului ca nu-i frecare ! Ii o tema indelung dezbatuta ,pagini intregi , lumea inca nu-i decisa , nu stie care-i adevaru , da lui Gigi Master Caster i se pare infatilism crancen o confruntare reala , de ce sa nu apara un concurs real de cast vs spin , l-as prefera articolelor stupide despre naluci ce trebuiesc vandute :wink:
De la naluci mici la alea mari , sa vedem cat arunca castingu si cat spinningu pe categorii , fara plumbi si fara limite la lungimea betelor , chiar ar putea fi o emisiune , daca se gasesc 5 care sa sustinaa spiningu si alti 5 castingu ar putea iesi misto , ar avea audienta zic io . De la aluci de biban la naluci grele de somn .
Numa ca brusc nu mai conteaza cat lanseaza , sau lanseaza cat trebuie , sau ii infantil , da nu ii daca ne zbatem pe forum :)

Ma opresc aici , plec la peste :D

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 06 Mar 2013, 12:47

SF scrie:
Sorin scrie:

la ce pescuiesc eu , sau la crezi tu ca pescuiesc eu si ce relevanta are asta cu subiectul e deja can can

Are relevanta Sorine , pentru ca atata vreme cat in pescuitu tau de zi cu zi folosesti naluci care nu ajung sa dezvolte forte asa de mari si bestiale incat sa ai nevoie de robustetea unui angrenaj ca ala de cast , castu tau ramane un moft .

SF
deci fraza asta spune totul

bravo , e foarte limpede .....case closed

Nu incerc sa te conving de nimic , nu combat nimic cum am mai auzit pe aici pe cineva .....
am precizat doar , pentru ca ai facut referire la mine , o treaba ....atat

in rest , nu crezi ca e mai ok sa nu-ti dai tu cu presupusul despre ce pescueisc eu , ce pesti , cu ce naluci si ce fatza am ?
traieste-ti singur modelele mentale si prejudecatile si simte-te bine cu ele, dar macar dintr-o minima politete nu mai aprecia tu ce e pentru mine moft sau nu , cat e de potrivit sau nu ...

eu nu fac presupuneri despre ce si cum pescuiesti tu si nu pentru ca nu as putea ci pt ca asa e mai corect
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

theoneghost
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de theoneghost » 06 Mar 2013, 15:18

s-a schimbat cu totul topicul,isi pierde si sensul :|
-One often meets his destiny on the road he takes to avoid it-

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 06 Mar 2013, 15:55

SF scrie:Da , accept sa-i spuna despre robustetea unui angrenaj de cast...
O fi robust nu zic. Si asta e un motiv pt. care il folosesc cu lucruri grele.
Acuma ca asta vine de la angrenajul cu roti dintate cilindrice versus conice, lasa-ma sa... tac. :lol: Nu-s calificat si ma depaseste adancimea concluziilor legate de subiect... Si de fapt nici nu conteaza... Ramane cum o cazut...
Oricum nu cred ca robustetea ar fi principalul motiv care m-ar face sa trec, la o adica, de la spinning la casting si pt. alte aplicatii inafara jerkbait-ului.

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 07 Mar 2013, 08:49

, da lui Gigi Master Caster i se pare infatilism crancen o confruntare reala , de ce sa nu apara un concurs real de cast vs spin , l-as prefera articolelor stupide despre naluci ce trebuiesc vandute
Ca sa demontrezi ce??
Ca spinn-ul arunca mai departe??
Ok,arunca...
Acu'iesti linistit..??
No bun ,io ma duc la peste..,pa.
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 07 Mar 2013, 12:00

Sorin scrie:
SF scrie:
Sorin scrie:

SF
deci fraza asta spune totul

bravo , e foarte limpede .....case closed

Nu incerc sa te conving de nimic , nu combat nimic cum am mai auzit pe aici pe cineva .....
am precizat doar , pentru ca ai facut referire la mine , o treaba ....atat

in rest , nu crezi ca e mai ok sa nu-ti dai tu cu presupusul despre ce pescueisc eu , ce pesti , cu ce naluci si ce fatza am ?
traieste-ti singur modelele mentale si prejudecatile si simte-te bine cu ele, dar macar dintr-o minima politete nu mai aprecia tu ce e pentru mine moft sau nu , cat e de potrivit sau nu ...

eu nu fac presupuneri despre ce si cum pescuiesti tu si nu pentru ca nu as putea ci pt ca asa e mai corect

Deci nu o sa aflam cu ce si cum da, o fi secret profesional :wink: , inteleg...daca chiar ai nevoie de robustetea castingului in cea ce pescuiesti , imi cer scuze aici si acum , fara nici o problema .

Scrie răspuns