Spinning pe timp ploios - intrebari ....

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

old_radu
veteran
veteran

Mesaj de old_radu » 02 Aug 2010, 14:40

pikeman scrie:vorbiti in dodii :lol: dar ma distrati...
pikeman scrie: distanta se calculeaza cu aprox 1km/secunda , und esecundele se numara intre fulger si tunet, deci daca tuna la 5 secunde dupa fulger, e la 5 km de tine, sub 5 secunde ii cam riscant :wink:
grey-wolf scrie: viteza sunetului e aproximativ 340 m/s deci 1 km in 3 secunde .
...pike...mare lucru ca nu te-o traznit inca , dupa calculele tale.... :lol:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 02 Aug 2010, 15:55

materiale de studiu referitoare la comportamentul in caz de traznet:
http://www.paratrasnete-pda.ro/generali ... tejare.htm
http://www.carpati.org/articol/fulgerul/525/

lectura placuta :D

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 03 Aug 2010, 07:17

Stiu caz concret cand rubesiana a fost lasata in iarba si ei s-au adapostit sub copaci ... si a traznit in rubesiana culcata in iarba ...

silent
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de silent » 03 Aug 2010, 17:51

Va lamuresc eu cum e cu fulgerul :)
Nu va ajuta nici cizmele nici manerul din pluta nici alte izolatoare, ca tensiunea este prea mare, apare efectul de tunel si plus prin faptul ca orice izolator are o rezistenta electrica va trece un curent in functie de tensiune care este foarte mare, se carbonizeaza local izolatorul si se strapunge.

In masina esti in siguranta ca se comporta ca o cusca faraday, electronii sunt numai pe exterior.

Daca esti pe apa intr-o barca ai sanse foarte mari sa fii lovit de trasnet, trasnetul loveste si in apa.

Care a zis ca stalpii nu au pamantare? va zic eu ca au, ca sunt din beton armat(mai sunt si din lemn, dar si lemnul ud conduce electricitate).

Majoritatea cazurilor oamenii nu sunt loviti direct de curent este deajuns sa stai aproape, si asta e si motivul pentru care supravietuiesc.

Daca vreti sa va riscati treaba voastra, desi sansele sunt mici sa fiti loviti de fulger, nu merita. Nu cred ca chiar cand tuna si fulgera somnul mananca in prostie, poate inainte de furtuna, sau?

MARIUS POPA
veteran
veteran

Mesaj de MARIUS POPA » 03 Aug 2010, 18:29

bun bun, ma incanta cand este dezbatuta ingineria si aici.
intradevar , sanse mari in fata traznetului nu prea ai, numa daca prin preajma ta exista corpuri mai inalte decat tine si cu o rezistenta ohmica mult mai mica si mult mai incarcate pozitiv, biserica e foartea bine, are doar un punct cell mai inalt si are si instalatie de paratraznet, sau ar trebui sa aiba. :D
nu uitati de tensiunea de pas, care creste odata cu apropierea de locul lovit de traznet si scade odata cu indepartarea de acesta.asa ca , pamantul propaga si disipa tensiunea inalta, si posibil sa gaseasca o cale buna conductoare la suprafat lui, iar daca cineva este prin preajma, caput, ar face bine sa stea intr-un picior :lol: .
Cu cât lungimea pasului este mai mare, cu atât tensiunea de pas va fi mai mare, deoarece diferenţa de potenţial este mai mare.
de regula asta apare la liniile cazute, dar facand o analogie la o scara muuult mai mare...
de regula pe vreme ploioasa nu esti uscat, deloc, iara daca mai si fulgera, ai toate sansele sa fi lovit, chiar si cand lansezi cu pleul, parerea mea; depinde cat de aproape sunt fenomenele .
asa ca, eu prefer sa fac cale intoarsaa cand vad "discoteca" pe cer, nu si cand e ploaia linistita. 8)
Imagine
Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 03 Aug 2010, 18:43

A uitat sa va spuna Marius ca e de specialitate :lol: De altfel se vede din post! Are dreptate omu! Legat de tensiunea de pas nu e gluma cu statul intr-un picior! Se recomanda chiar sa inaintati sarind de pe un picior pe altul...In rest ,pe traznete va recomand rapid sa intrati in masina ! Acolo riscati doar sa surziti... :twisted: De aceea este indicat sa tineti gura ...deschisa! :P Si sa nu atingeti eventuale parti metalice ale masinii din interior care ar putea avea legatura cu caroseria . In rest ...Doamne ajuta!Si mai stati prin casa... :lol:

Ps: totusi ...cand se gata "ghemul" te trazneste si in casa in timp ce te speli pe maini... :cry:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 03 Aug 2010, 18:46

Am mai uitat ceva! :lol: Daca nu aveti o masina la indemana ,cea mai recomandata pozitie pe furtuna este culcat pe pamant ,in pozitia fatului ...Se pare ca este cea mai putin periculoasa pozitie la traznet! :shock:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

silent
utilizator constant
utilizator constant

laci

Mesaj de silent » 03 Aug 2010, 18:50

Am vrut sa descriu si tensiunea de pas dar m-am abtinut, sa nu fiu prea technic :)

pasek
senior
senior

Mesaj de pasek » 03 Aug 2010, 18:55

eu percep pescuitul pe furtuna ca pe o forma noua de sport extrem... s-ar putea organiza si competitii: "cine lanseaza mai aproape de lumina" bineinteles din barca si de pe mal;
nu stiu daca dupa ce da traznetul mai ramine batul intreg sau nu; ideea fiind daca sa-l trec in testament sau nu[/code]
in rest ... we are the best!

R3app3r
junior
junior

Mesaj de R3app3r » 03 Aug 2010, 20:30

silent scrie: Care a zis ca stalpii nu au pamantare? va zic eu ca au, ca sunt din beton armat(mai sunt si din lemn, dar si lemnul ud conduce electricitate).
iti spun clar ca nu toti au pamantare , mai ales cei de Inalta si Medie Tensiune. Precizez ca pe stalpi muncesc in fiecare zii , iar pe timp ploios nu m-as apropia nici la 30 m de un stalp de inalta , dapoi sa mai si tin in mana unelte din carbon:)

Scrie răspuns