Somnul la artificiale

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
PETREMAN
junior
junior

Mesaj de PETREMAN » 08 Mar 2011, 14:22

Dar cu Flap Jack de la StrikePro ati incercat , cele de 7 cm/ 21,8 gr si cele de 9 cm/31,9 gr, intreb daca ar merge la somn ca eu cu deastea am prins stiuca la greu, ele incep da la 4 cm/6gr ,6,5 cm/13,6 gr si se termina cu alea de sus. Am prins cu ele avat , biban si salau doar nemernicul asta de mustacios nu a vrut ...poate nu am prins eu .....voi?
bineinteles cine foloseste modelul asta de vobler. :bere:

bogdan_mihu
senior
senior

Mesaj de bogdan_mihu » 08 Mar 2011, 14:43

eu cred ca e bun voblerul,nu l-am folosit dar arata si evolueaza bine,probabil nu ai dat de mustaciosi,localizarea e foarte importanta in pescuitul mustaciosilor si momentul in care se hranesc,am avut zile in care dadeam de 3-4 ceasuri si nimic,apoi intr-un sfert de ora aveam 3-4 somni si apoi din nou liniste;un vobler pe care eu il folosesc mult la somn e rnr-ul de la rapala de 5,7 si 8 cm cand erau in zona mustaciosii nu ezitau sa-l atace,am avut somni faini peste 10 kg pe rnr-ul de 5;si pe langa somni nu se dau in laturi sa-l atace nici salaii,avatii si cleni mari

PETREMAN
junior
junior

Mesaj de PETREMAN » 08 Mar 2011, 15:12

Am achizitionat si modelul asta :Vobler Jaxon Jerk Plus F 10cm25 gr, culoare GFT, asta-ti spune ceva? :bere:

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 08 Mar 2011, 17:11

kzoli scrie:Vobler universal nu exista, voblere cu bile sunt folosite mai ales in ape tulburi din cate am observat noaptea pescuind la suprafata cele cu bile sunt mai neproductive... dar probabil difera de la o zona la alta...
merci kzoli ... nu caut voblerul universal si sunt constient ca acesta nici nu exista (nici nu mi-as dori sa existe vreodata) dar eram curios daca cele cu bile sunt mai productive decat cele fara la somn si in mod special noaptea ...

da, e la fel ca "in general" ... adica pe ape cu mai putina vizibilitate, la un apetit mai ridicat al pestilor sau atunci cand agresivitatea lor creste este de folosit ceva rattling pentru ca in rest tot ceea ce e mai natural parca atrage mai multi pesti ...

a avut cineva ceva rezultate cu whitefish-ul de 13 de la salmo sau cu perch-ul de 12 ?
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 08 Mar 2011, 17:37

nu prea cred ca somnul sta bine cu vederea . pipait ,mirosit ,vibratii ..da.
vazul ...ca si auzul :lol:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 08 Mar 2011, 17:51

Cu whitefish de 13 am prins moaca de 1-2 kg mai multe bucati .. deci nu e "mare". Pentru pescuitul pe timp de noapte recomand si voblerele mici si suple, cum este rapala fat sau rebel maxi si boxerul de la salmo, acestea am uitat dar o am in trusa si cateodata ma scoate din impas... Depinde insa si cat de mult este pescuit pe apa respectiva ... cu nalucile respective ... daca e mofturos si sperii cu lumina sau zgomot, in seara respectiva nu mai urca la suprafata .... de obicei e bine sa reveniti doar de 2 ori in noaptea respectiva si peste doua zile iarasi, altfel este foarte posibil sa nu aveti perzentari... Eu, noi o seara mergem in aval, una in amonte... daca observam lumina sau vedem ca au fost deja altii in fata noastra ori bagam viteza si depasim pe ei, ori mergem in alta directie... Sunt momente cand somnii nu sunt deranjati nici de zgomot nici de lumini, mai ales in cazul in care albiturile depun icrele sau dintrun motiv sunt in cantitati mari intr-un spatiu restrans. Nu stiu pe ce tipuri de ape vrei sa cauti somnul, dar somnul isi tradeaza de foarte multe ori prezenta... Unde sunt albituri si avatul ataca disperat inainte de apus acolo o sa apara si altii pradatori mai corpolenti. In Italia pe Po bancurile de cefalo tradeaza prezenta mustaciosiilor de la mare distanta, cel putin 5-6 mustaciosi sunt in preajma acestor bancuri. Pe Ebro sunt bune naluci mai suple, mai grele in general ce seamana cu platica sau crap, dar "regula este ca nu este regula" :lol: Pe lacuri este mai suspicios decat in ape curgatoare, insa in rauri locurile bune se schimba dupa fiecare viitura in lac insa daca ai gasit un loc bun, bun o sa fie si peste 5 ani :wink:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 08 Mar 2011, 18:06

rine scrie:nu prea cred ca somnul sta bine cu vederea . pipait ,mirosit ,vibratii ..da.
vazul ...ca si auzul :lol:
Eu cred ca peste 90 % somnul se bazeaza pe vibratii, tot corpul lui este o "antena" imensa, cu toate acestea prefer noapte culorile SFC sau GFR se vad mai bine noaptea :lol: , insa de multe ori am prins si cu voblere negre Black beatle de la predatek, Semlecangheorghe stie bine despre care e vorba... Predatek urile nu sunt o minunatie,insa fiind facute pentru pescuit marin sunt foarte rezistente si in unele locuri pot provoca adevarate ravagii datorita vibratiei specifice iar in altele nici o prezentare...de multe ori se intimpla sa rateze si "urmareste" prada si absoarbe de 2-3 ori intr-un interval de cateva secunde, daca nu esti pe faza ...
Cateodata si chinezariile prind peste, chiar bine insa datorita calitatii proaste a meterialului scapa inainte sa fie tras in barca sau pe mal ... si cand intr-o noapte, sau intr-o saptamana ai o singura prezentare si aceea scapa din cauza materialului prost ...

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 08 Mar 2011, 18:17

bogdan_mihu scrie:eu cred ca e bun voblerul,nu l-am folosit dar arata si evolueaza bine,probabil nu ai dat de mustaciosi,localizarea e foarte importanta in pescuitul mustaciosilor si momentul in care se hranesc,am avut zile in care dadeam de 3-4 ceasuri si nimic,apoi intr-un sfert de ora aveam 3-4 somni si apoi din nou liniste;un vobler pe care eu il folosesc mult la somn e rnr-ul de la rapala de 5,7 si 8 cm cand erau in zona mustaciosii nu ezitau sa-l atace,am avut somni faini peste 10 kg pe rnr-ul de 5;si pe langa somni nu se dau in laturi sa-l atace nici salaii,avatii si cleni mari
La Rnr-uri ati schimbat ancorele?
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 08 Mar 2011, 19:05

Adrian SB scrie: La Rnr-uri ati schimbat ancorele?
La alea de 7 cm si 8 cm chiar nu cred ca trebuie schimbate, sunt destul de tari, sunt VMC, ce altceva sa pui?
Sa nu fie probleme se pot verifica din cand in cand...

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 08 Mar 2011, 19:21

Atentie la schimbatul ancorelor !!!... pot modifica simtitor evolutia nalucii si o naluca buna, sa devina doar o bucata de plastic tras prin apa...

Scrie răspuns