pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
oby 1
- veteran

-
nucus
- veteran

repet: regulamentul de la Sacalaia mi se pare f.bun.Probleme de discutat ar fi:dimensiunile minime care puncteaza(pe specii),modul de punctare, daca pot fi folosite pe acelasi fir,in acelasi timp,doua momeli artificiale pentru ca legea o permite?Baietii de la Iasi pescuesc cu doua momeli.Apoi nu e normal ca toti participantii sa respecte aceleasi conditii?Nu toti avem motoare electrice.Sa nu mai spun cite probleme ridica organizarea.Felicitari pt. concursul intim!In toate regulamentele(Sacalaia,Caldarusani,Cluj,Iasi,Rogojesti)sint prevazute aceleasi aspecte cu exceptia celor trei aratate mai sus.Un regulament general ar trebui sa precizeze daca ramin fazele zonale si, in acest caz,din care judete sint constituite aceste zone, numarul de concursuri pe zone,problema concursurilor open:daca aceste open-uri se pot disputa simultan sau nu si cum puncteaza acestea.In momentul acesta cam acestea ar fi problemele mai incinse la care m-am gindit eu.Sigur ca mai sint si altele doar de asta cred ca discutam, e regulamentul nostru,nu?
-
Gerula
- veteran

Nu toti avem motoare electrice si nu toti avem barci pe care se poate monta motor. Dar normal e ca aia care n-au sa fie motivati sa-si ia, nu ca aia care au sa fie impiedicati sa le foloseasca. Nu suntem toti la fel de puternici, asa ca unul care abia vasleste cativa metri e in neta inferioritate fata de unul care poate vasli kilometri intregi fara sa transpire.
Apropo de "cum se puncteaza open-urile" se pare ca nu pricep de ce concursurile desfasurate pe parcursul unui sezon ar trebui sa puncteze diferit in clasament. Cumva pentru ca sunt persoane care au interesul ca pe balta patronului X sa vina ciopor de lume, ca la moastele Sfintei Paraschiva?

Legat de chestia asta cred ca o discutie serioasa ar trebui facuta apropo de baltile pe care se vor organiza concursuri sezonul urmator, ca Slava Domnului, sunt prin judete suficiente lacuri care apartin de AJVPS, unde nu vrea nea cutare nu stiu cate sute de mii pe zi si unde, culmea, mai e si peste, nu ca pe baltile patronilor mult iubitori de crap.
Cu lacrimi Bastus!
-
MihaiV
- Moderator

Parerea mea: motoarele pe benzina nu-s ecologice si nu ar trebui permise. Motoarele electrice ar putea sa fie permise. Nu am, n-o sa am, dar nu ma deranjeaza daca altul are si-l foloseste. Oricum, in toate concursurile din barca, de la noi sau de afara, pescuitul la trena este interzis, deci pescarul ar folosi motorul doar pt deplasare.
E greu de comparat ce e la noi cu ce e "afara". Acolo, de obicei, la concursurile din barca ai un arbitru in barca, care si vasleste. Dar au suficienti arbitrii si barci de fibra. La noi cu gonflabilele trebuie sa ne adaptam. Deci cred ca subiectul ramane deschis si merita sa-si spuna fiecare parerea.
Atata timp cat nu se da liber la pescuit in concurs pe tot lacul, cand sa zicem ca se organizeaza pe un lac de 200 ha, deci daca se balizeaza o zona care sa poata fi acoperita de arbitrii, nu ma deranjeaza ca unu sau altul se deplaseaza cu ajutorul unui motor electric.
-
tudor
- Moderator

-
Afara ai voie la orice tip de motor vrei. Pescuitul la trena este intr-adevar interzis in timpul concursului. Numai in Irlanda la un concurs local am vazut ca pescuiau si la trena.
Arbitrii au si ei barci cu motoare. Nu am vazut pina acum arbitrii sa visleasca.
Mi-ar place sa vad la Caspe bass contest, in Spania, cum ar veni un concurent la rame sau cu motor electric. Lacul face 110 km lungime si 5 km latime in anumite locuri. Daca bate vintul ai mierlit-o daca n-ai motor puternic. Concurentii modesti vin cu bass boat-uri motorizate cu numai 150 de cai. Ceilalti au mai mult. Motorul electric, montat in fata cu comanda la picior, nu serveste decit la mentinerea derivei de-a lungul malului. Incercati sa faceti 10 sau 20 de km cu un motor electric. Cred ca mori de batrinete inainte sa ajungi la destinatie. Nu mai vorbesc de distante mai mari.
Tudor
-
MihaiV
- Moderator

Asta-i deja alta lume! Stiam de motorizarile din SUA de la competitiile de bass. Deci s-au mutat si in Spania.
Noi ne zbatem deocamdata cu concursuri la care avem 3 arbitrii pe apa, cu barci gonflabile si cu vasle. Concurentii trebuie sa fie in raza vizuala a arbitrilor.
In plus legea nu permite motoarele pe benzina pe lacurile de acumulare, multe dintre ele fiind si sursa de apa potabila.
Cat priveste arbitrii care vaslesc, iti spun sigur ca asa se intampla la mansa de lac a campionatelor mondiale si europene de pescuit cu musca artificiala. Se pun intr-o barca doi concurenti pe capete, la mijloc arbitrul vaslaj. Prima jumatate de mansa stabileste un concurent unde sa mearga barca, in a doua celalalt. Arbitrul masoara pestii, intocmeste foile de arbitraj, verifica sa fie carlige fara spin etc
-
georgelucius
- senior

Folosim sau nu motoare mie nu mi se pare a fi o problema.
O problema pe care o consider eu de etica ar fi folosirea sonarului.
E ca si cum te-ai duce la vanatoare cu detector de infrarosii si kalasnicov.
Ce pareri aveti vizavi de sonar?
Unde mai este maiestria unui pescar care foloseste sonar?
Sa vada praguri si adancimi?
Ce sanse mai dam partenerului de pescuit?
A ,da sa rupa textilul daca poate.
Pai sa le dam si o harta,si daca tot ne cumparam sonare sa ne angajam si un pescar sa ne prinda pestele.(si facem alt sport-sah)
Un pescar adevarat ia locul I pe o balta pe care nu a mai fost niciodata,fara sa foloseasca sonar.(Paco)
De aia e pescar.
-
Gerula
- veteran

Cu asta sunt si eu de acord, sonarul n-are ce cauta intr-un concurs de pescuit. Chestia e insa ca daca-l ai si nu cunosti balta, nimic nu te impiedica sa vii cu o zi inainte si sa faci o recunoastere.
As vrea sa aduc insa o alta problema in discutie: cea a fixarii calendarului de la inceputul sezonului. Cred ca s-a mai spus lucrul asta, dar o sa repet si eu, e vital sa stim din prima cand si unde sunt concursurile, ca sa ne putem aranja programul din timp.
Cu lacrimi Bastus!
-
Adelin
- Moderator

Cred ca sonarul te ajuta, pe o balta pe care nu o cunosti, sa iti faci o idee despre configuratia fundului.Nu vad ce e rau in asta. Am vazut ca se discuta din ce in ce mai mult despre sportivitatea celor ce folosesc sonarul.Nu am auzit insa ca cineva care foloseste acest aparat sa fi prins o caruta de pesti datorita sonarului. Doar daca nu ai avut partide ratate, pescuind cu radarul innegrit de pestii de pe display, poti sa spui ca, daca ai sonar te-ai scos!

-
nucus
- veteran

in 2005,asa s-a hotarit,in concursuri au punctat doar gazdele.Sa ma explic:la primul concurs de la rogojesti au punctat doar concurentii din Moldova,dar au luat punctele acordate ptr.locul ocupat.Ceilalti concurenti nu au punctat.Eu am fost si la Alesd si la Cupa celor trei lacuri si la Sacalaia si nu am punctat indiferent de locul ocupat(mai ales la Sacalaia).Am participat la open:puteam sa iau premii dar nu puncte,puncte care contau pentru calificarea in finala ptr. ca finala ,ca si concursurile zonale era organizata de A.G.V.P.S.Implicarea AGVPS-uli s-a limitat doar la participarea d-lui Vivi Teleianu la aceste concursuri si la faptul ca sintem membrii AGVPS.(Vivi Teleianu a acordat si el citeva premii)Eu cred ca punctele obtinute de concurentii de la open puteau forma un clasament separat(paralel)si care sa cnteze pentru un concurs open.La Caldarusani,dl.Andrei Pop a premiat,din partea firmei Energofish,cistigatorii si premiile au fost substantiale.Tot dl. Andrei Pop a mai spus ca in 2006 va acorda premii ptr. concursurile open.Eu sint pentru organizarea de concursuri zonale,dar daca in felul asta ar trebui sa ma intilnesc cu prietenii de la Cluj doar in finala,renunt la aceasta.Nu stiu daca am fost destul de clar.Poate ca va avea rabdare sa citeasca cineva pina aici.