pescuit la pastrav cu rotative si plastice pe rauri de munte

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

bogdans
senior
senior

pescuit la pastrav cu rotative si plastice pe rauri de munte

Mesaj de bogdans » 07 Iun 2004, 13:13

Dragi colegi,

Eu n-am mai pescuit de cativa ani buni la pastrav, inainte fiind un obsedat al pastravului, chiar inainte de 01 Mai cu cateva zile eram primul pe rau.
4-5 ani la rand am pescuit mai mult la pastrav decat la alte specii (perioada liceului si apoi un timp si in facultate), in fiecare vacanta de vara urcam cu bicicleta de dimineata pe rau sau ma ducea cineva cu masina si stateam 4-5 ore .
Am avut vreo 2 -3 ani in care prindeam mult peste cele 10 bucati legale/zi (dar trebuie sa spun ca niciodata nu am oprit pastrav sub lungimea legala ) si pescuiam numai la rama. Deci -braconaj-..dar nimeni nu pescuia la altceva decat la momeli naturale (eram aceiasi 4-5 pastravari in fiecare an pe cele doua rauri din zona) si nici nu stia nimeni sa pescuiasca la rotative, doar un batran intr-adevar sportiv pescuia din cand in cand la rotative mici si lua numai bucati peste medie (el mi-a dat si mie doua pe care le-am pierdut la primele lanseuri)
Raurile despre care va vorbesc sunt rauri de munte, cu apa vijelioasa dar nu prea mare (15-20 cm iar in tauri maxim 1.5-2 metri adancime), rauri care curg prin padure, cu maluri greu accesibile si umbroase,cu stanci mari in unele locuri , cu pastrav destul de mult si cam la aceeasi dimensiune (dupa cum se populeaza la 1 an-2ani) dar si pastrav de peste 500 g (s-a prins chiar pastrav la 1 Kg) si clean mare care este intr-adevar "dracul in persoana" si nu prea-l prinzi la rama.
Tot pastravul este indigen (s-a populat un timp si cu american dar s-a exterminat in 1-2 ani prin pescuit - fiind foarte putin sperios, il prindeai si daca stateai cu picioarele in apa)
Raul este foarte limpede si in general ca sa-l pacalesti(pestele) trebuie sa pescuiesti la 1-2 zile dupa ploaie cand e inca tulbure un pic, iar vara pe caldura mare doar in taurile adanci unde nu se vede fundul fiind mai intunecos.
As vrea sa incep din nou pescuitul la pastrav dar de data asta doar la artificiale ( si pentru a prinde bucati mai mari)
Poate sa-mi dea cineva sfaturi despre tehnica de pescuit si ce fel de rotative, twistere merg la pastrav pe un asememnea rau descris de mine mai sus ?

eugen
veteran
veteran

pastrav

Mesaj de eugen » 07 Iun 2004, 13:52

rotative mici, orice marca, sa zicem mepps 0, 00, 1. dar merg si alte marci fara probleme. culori argintiu si cupru, dar si nichel pe apa tulbure cum zici tu, dupa ploaie. si variatiuni cu negru si puncte galbene sau portocalii, sau cupru cu puncte negre (daca te apuci sa le decorezi tu cu markerul).

oscilante mici, n-am dat la pastrav cu oscilante, dar stiu sigur ca merg. taifun, austria si altele de la berti. abu toby si mepps cyclop. mici. culorile la fel ca la rotative.

cea mai buna naluca dupa parerea mea: microvoblerul. aceleasi ca si cele de clean plus ceva mai maricele daca ai pastrav mare. daca curentul e foarte puternic, iti recomand salmo hornet imitatia de pastravior, cu putin plumb sub barbeta (vezi ca pe site-ul lor au o pagina de tunning).

la plastice..hmm...discutia e lunga si prea putini au prins in ro la asa ceva. daca te intereseaza sa incerci, putem discuta, sunt bine documentat pe tema plastice de pastrav, dar cam atat. pana in concediu nu voi putea pune in aplicare nimic din ce stiu si nici pescui vreun plastic din cele luate pentru pastrav. sunt prea departe de raurile cu pastrav.

in tot cazul, nu te chinui cu grub-uri de biban ca nu merg, le-am testat la greu anul trecut. un singur atac am avut la un shad, maroniu cu portocaliu, 4 cm, mister twister. vezi ca sunt la arw niste storm cu dedicatie pentru pastrav, le vei recunoaste fara sa-ti explic. alea sunt bune. si mai sunt tubes-urile, plastice cu multe cozi, ca un fel de imitatii de sepii, foarte mici. si mai stiu ca se prind pe jig-uri cu pene marabu, albe si alte imitatii de streamere care merg. cu toate astea voi incerca eu in concediu, cand ajung la pastrav, pentru ca mi s-a pus pata sa-i prind si pe astia cu plastice si alte chestii mai putin ortodoxe. dar piesele de baza raman totusi microvoblerele, mult mai productive decat rotativele si oscilantele dupa parerea mea.

fir intins!

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 20 Aug 2004, 10:15

Eugen,

Ai fost in concediu ? Ai incercat plasticele la pastrav ? Eu n-am ajuns la Arrow fiindca inchide devreme, poate maine daca vin mai devreme de la pescuit si mai prind deschis sa-mi iau cateva, in rest am tot ce-mi trebuie ptr concediu (rotative, microvoblere) fiindca vreau sa ma ocup si de pastrav cateva zile.Am mai fost odata acum o luna dar era apa super limpede si mica din cauza secetei si n-a pus botul de loc (nici nu m-am trezit eu la prima ora, deja batea soarele, asa ca 0 sanse-0 pastravi)

Salut Bogdan

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Aug 2004, 11:56

Bogdan,

Am fost, dar degeaba. Din cauza ploilor toate apele sunt umflate. In ziua cand am ajuns eu, Buda si Capra aratau ca niste torenti suparati. Iar lacul Vidraru era plin cum nu l-am vazut niciodata, cu apa pana sus la radacinile brazilor. Pur si simplu nu se putea pescui fara barca (evident ca nu m-am gandit s-o iau cu mine). Am facut ocolul intregului lac cautand locuri de unde sa pot lansa si am gasit doar doua, insa nu acolo unde trebuia. La Vidra n-am ajuns. Am fost insa la Balea Lac sa beau o cafea sus pe terasa si i-am vazut inotand. :)

Avand in vedere ploile din ultimul timp, te sfatuiesc sa nu uiti sa-ti iei o barca cu tine daca mergi pe lacuri de munte. Presupun ca peste tot s-au schimbat lucrurile anul asta.

Numai bine!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Aug 2004, 11:58

plastice sa stii ca am tot incercat anul trecut la Vidra si n-a iesit nimic, tot pe naluci clasice am prins. poate doar ceva shad-uri storm sa mearga...

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 20 Aug 2004, 12:18

Eu raman tot la parerea ca voblerul e de baza. (Chiar cel pe care il vedeti in stanga ) :D
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 20 Aug 2004, 12:25

nu te contrazic. salmo rules! :)

ciao

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 20 Aug 2004, 12:31

Eugen,
eu ma duc pe rau nu pe lac, asa ca barca nici nu intra in discutie fiindca raul e destul de mic (:))nu e navigabil) si acolo o ploaie chiar ar fi binevenita sa mai tulbure un pic apa, altfel nici o sansa sa prinzi ( doar la 5 dimineata sa dai pe intuneric vreo 30 min...am mai prins asa dar din 3 lansari 1 o dadeam pe mal ca nu vedeam nimic)

Bogdan

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 20 Aug 2004, 12:35

Adilucu,

Ce vobler e ala cu barbeta asa lunga ? Cu ala dai la pastrav (de lac?) ?
Eu mi-am luat doua hornet-uri de 3.5 unul trout si unul alb albastru dar ala floating nu-mi place de loc cum merge, bate aiurea rau.. si mai am si un Cozma frumusel, pe astea le voi incerca la pastrav si bineinteles ceva Mepps-uri
Bogdan

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 20 Aug 2004, 12:42

Acesta din imagine e un Salmo Hornet 4 SDR (Super Deep Runner) floating, adica recuperat se scufunda mai mult. Eu personal nu l-am folosit pe acesta ci pe cel de 3 cm SR shallow runner(adica nu se scufunda prea mult), dar aceeasi culoare si marca SALMO!!! Merge foarte bine pe lac.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Scrie răspuns