pescuit la clean pe rauri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
david,
tu poti pescui cum vrei tu.
si eu am pescuit cu textil la clean, la inceputurile mele, dar ulterior am constatat ca am rezultate mai bune si practic un pescuit mai bun, mai fin, daca folosesc monofilament.
totusi, tin sa precizez ca parerile sunt impartite si vei primi sfaturi care mai decare.
tu experimenteaza si vezi singur ce ti se potriveste.
intre timp foloseste functia de cautare a forumului si vei gasi informatii multiple pt acest subiect.
fir intins.
tu poti pescui cum vrei tu.
si eu am pescuit cu textil la clean, la inceputurile mele, dar ulterior am constatat ca am rezultate mai bune si practic un pescuit mai bun, mai fin, daca folosesc monofilament.
totusi, tin sa precizez ca parerile sunt impartite si vei primi sfaturi care mai decare.
tu experimenteaza si vezi singur ce ti se potriveste.
intre timp foloseste functia de cautare a forumului si vei gasi informatii multiple pt acest subiect.
fir intins.
Buna David ,
Daca vrei sa dai la Clean ,Eu recomand fir mono ceva de calitate fara memorie .... marca nu scriu ca sunt o gramada . Daca ai luat deja fir textil poti folosi la stiuca sau alte pesti ...poti sa dai si la clean ,dar nu o sa ai atatea atacuri ...
rotativa nu se inpaca cu firul textil ,invarte prea mult si e pacat de fir .....
Daca vrei sa dai la Clean ,Eu recomand fir mono ceva de calitate fara memorie .... marca nu scriu ca sunt o gramada . Daca ai luat deja fir textil poti folosi la stiuca sau alte pesti ...poti sa dai si la clean ,dar nu o sa ai atatea atacuri ...
rotativa nu se inpaca cu firul textil ,invarte prea mult si e pacat de fir .....
- Rapala Man
- veteran
-
- utilizator nou
sa traiesti camarade ,ce pot spune sigur ca daca firul e chiar 0.12 atunci nu e cazul sa pui inaintas transparent,eventual poti da cu markerul pe o portiune de 1m pe fir , ca sa fie negru, dar eu am dat cu fluo si tot prindeam clean deci eu zic ca e un mit,pt voblere nu ai nevoie de varteje pt ca ele nu se invart in jurul unui ax,iti recomand un vartej snap, care e bun si una si la alta plus ca poti schimba rapid naluca,insa nu e de recomandat la stickbaituri .(risc sa se dezaghete singure) intr-adevar cleanul e sperios la umbre mari dar nicicum la fire dovada poti afirme multi pescari de spining care dau cu multi fluo si iau la clean intr-o veselie, dar nu uita de markerul negru!!! fire intinse!David Florin scrie:Salut, sun si eu un incepator in ale spinningului, ma puteti ajuta si pe mine cu cateva informatii referitoare la pescuitul cleanului?
1. Folosesc un fir textil de 0.12 mm gri, pot sa leg un vobler mic pt clean direct de fir sau imi trebuie o portiune de monofilament transparent intre textil si vobler? In cazul voblerului trebuie folosit vartej pentru antirasucire a firului?
2. Daca vreu sa dacu o rotativa mepps 00, e ok sa o prind de firul textil cu o agrafa si vartej sau trebuie tot cum am mai zis si la punctul 1, o portiune de monofilament transparent?
De ce pun problema cu monofilamentul? Pentru ca am auzit ca cleanul e f sperios si atent si ma gandesc ca daca leg textilul gri direct de naluca atunci il va descuraja, e adevarat sau bat campii?
Sper ca nu am fost prea sacaicios, cu multe intrebari. Celor care imi vor raspunde le multumesc anticipat. Fire intinse!

De obicei nu raspund la chestii din astea dar acuma mi s-a parut interesant.David Florin scrie:Salut, sun si eu un incepator in ale spinningului, ma puteti ajuta si pe mine cu cateva informatii referitoare la pescuitul cleanului?
1. Folosesc un fir textil de 0.12 mm gri, pot sa leg un vobler mic pt clean direct de fir sau imi trebuie o portiune de monofilament transparent intre textil si vobler? In cazul voblerului trebuie folosit vartej pentru antirasucire a firului?
2. Daca vreu sa dacu o rotativa mepps 00, e ok sa o prind de firul textil cu o agrafa si vartej sau trebuie tot cum am mai zis si la punctul 1, o portiune de monofilament transparent?
De ce pun problema cu monofilamentul? Pentru ca am auzit ca cleanul e f sperios si atent si ma gandesc ca daca leg textilul gri direct de naluca atunci il va descuraja, e adevarat sau bat campii?
Sper ca nu am fost prea sacaicios, cu multe intrebari. Celor care imi vor raspunde le multumesc anticipat. Fire intinse!
Din experienta mea(e destula). > la rotativa doar cu agrafa si vartej fie mono sau textil. Textilul nu e asa sensibil la rasucire, in schimb la mono de calitate scazuta firul o sa se rasuceasca.
Nu prea conteaza diferenta la atacuri intre textil verde (*camo) subtire si mono subtire (eu pescuiesc cu trilene si cu river trout si cu PP de 8 lb si XP TuffLine de 15 lbs). Am reusit sa prind si cu un monoflow pe apa limpede.
Inaintas de FLUOROCARBON pe textil pentru clean mi se pare o prostie din mai multe puncte de vedere.
La textil si mono foloseste nodul Rapala cand pescuiesti cu voblerul si nu o sa ai probleme nici cu voblere mici (sub 5 grame)- e singurul nod care lasa voblerul sa evolueaze bine. Legarea de agrafe duolock e mai comoda dar pentru voblere mici pot afectata putin evolutia voblerului. Alt avantaj al nodului rapala pe langa rezistenta crescuta e si de dezavantajul lui in sensul ca consuma destul de mult fir cand il refaci.
Pe rauri mari nu folosi fire foarte subtiri, recomand mono 0,2 si textil 10 lbs.
the angler is catching xxx, not by the lure
Am prims clean ocazional si cu berkley whisplast crystal de 0.24 ,cautand somn cu vobler de 15 cm ,cleanul nu a avut mai mult de juma de kill ,dar asta nu inseamna ca recomand asemenea fir .
Un fir textil de 0.12 este mult mai mai gros decat un mono de 0.16 ,cel putin din care am folosit eu ..... Se poata da linistit ,cu orice fir ,dar daca cleanul e mofturos sigur nu intra pe textil . Sunt anumite perioade cand mananca bine atunci poti prinde cu orice ,dar asemenea momente sunt foarte rare . Eu si un coleg am dat paralel cu acelasi voblere unul cu textil unul cu mono ,diferenta era de 5 la 1 - 6 la 2 in favoarea monofilului . Aceste rezultate am obtinut pe Mures in zona Ogra Cipau ,si pe Tarnava Mica zona Fantanele - Balauseri . Poate pe alte ape e altfel nu stiu ( firul mono era de 0.16 iar textil ul de 0.10 ceva galben in jur de 5 kg rezistenta ) Mentionez ca testarea de mai sus a fost in urma cu 4 ani .
Rotativele invart firul textil la fel ca cel mono dar mai degraba arunc 2-3 m de mono / partida decat din fir textil . Ptr. textil se poate pune o foita din plastic pe fir care nu lasa sa rasuceasca ... e bun dar nu 100%.
Un fir textil de 0.12 este mult mai mai gros decat un mono de 0.16 ,cel putin din care am folosit eu ..... Se poata da linistit ,cu orice fir ,dar daca cleanul e mofturos sigur nu intra pe textil . Sunt anumite perioade cand mananca bine atunci poti prinde cu orice ,dar asemenea momente sunt foarte rare . Eu si un coleg am dat paralel cu acelasi voblere unul cu textil unul cu mono ,diferenta era de 5 la 1 - 6 la 2 in favoarea monofilului . Aceste rezultate am obtinut pe Mures in zona Ogra Cipau ,si pe Tarnava Mica zona Fantanele - Balauseri . Poate pe alte ape e altfel nu stiu ( firul mono era de 0.16 iar textil ul de 0.10 ceva galben in jur de 5 kg rezistenta ) Mentionez ca testarea de mai sus a fost in urma cu 4 ani .
Rotativele invart firul textil la fel ca cel mono dar mai degraba arunc 2-3 m de mono / partida decat din fir textil . Ptr. textil se poate pune o foita din plastic pe fir care nu lasa sa rasuceasca ... e bun dar nu 100%.
-
- utilizator nou