pescuit catch & relese

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
crysst
veteran
veteran
Mesaje: 1296
Membru din: 04 Sep 2006, 17:37

Mesaj de crysst » 05 Noi 2010, 15:01

burtea....tu pe unde pescuiesti...cand oi avea voie sa parasesc judetul chiar vreau sa vin sa vad pe unu ca prinde baboi din aia de peste 2, 3 kg si le da drumu....desi regulamentul ii permite sa ii opreasca.....

geppetto
veteran
veteran
Mesaje: 1700
Membru din: 18 Noi 2007, 22:47
Localitate: constanta
Contact:

Mesaj de geppetto » 05 Noi 2010, 15:42

Pe langa Bucuresti (mai rar anu asta), in Constanta, Mures si in Delta - cu toate ca n-am ajuns decat de 2 ori anu asta si am iesit la pescuit de 3 ori... doar la rapitor. Luna asta n-am timp de iesit dar in decembrie daca nu ingheata tot la rapitor o sa merg ca nu-mi vine sa racesc pe scaun.

Acu on-topic, pentru c&r-isti:


Cum v-ati decis sa eliberati pestii si cand?

La mine ultimii pesti retinuti (in afara de aia care mi-au murit) au fost acum vreo 4 sau 5 ani cand am fost prima data la spinning la Capidava pe Dunare. Mi-a parut rau dupa ei (o stiuca si un salau care m-ar fi scutit de mistourile baietilor de la paginile trecute :lol: ) mai ales ca stiuca a ajuns vie acasa. Asa ca n-am mai retinut de atunci pesti pentru ca ma face sa ma simt mai bine eliberarea dansilor mai ales ca sunt alimente mai gustoase pe lume decat pestele de apa dulce. Pe atunci am impresia ca am gasit "A Passion for Angling" pe net si m-am uitat la astia cat de civilizati sunt si cum stiu sa aprecieze pescuitul ca activitate recreativa, filosofia contemplarii si alte sminteli occidentale. Si asta e povestea.

Avatar utilizator
kzoli
veteran
veteran
Mesaje: 2856
Membru din: 30 Sep 2008, 08:25
Localitate: Targu Mures

Mesaj de kzoli » 05 Noi 2010, 22:48

burtea scrie: Acu on-topic, pentru c&r-isti:
Cum v-ati decis sa eliberati pestii si cand?
Eu am inceput C&R de vre-o 11-12 ani.... treptat una cate una fara a stiu ce inseamna si ce moda e C&R. Primi pesti eliberati erau scobarii ... erau prea multe in rucsac si era mult de mers pana la tren, apoi am dat la spinning ,dar sa plimb dupa mine cu 1-2 pesti... e destul de enervant mai bine il eliberam acum il fac cel mai des sa oftic pe pescari care retin tot ce prind. Nu sunt Fanatic C&R dar majoritatea pestilor cam 90 % eliberez, restul sunt exemplare care au fost ranite asa fel incat nu ar supravietui, decat in tigaie...

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Mesaj de SF » 06 Noi 2010, 01:18

Am eliberat azi vreo 7-8 baracude , ca mai multe nu am prins :) Cam jumate puteam sa le tin legal !Snapper nu eliberez decat daca deja am unu sau ii mai mic de 2 kile , lufar pleaca in apa la orice dimensiune ! Is unii pe care ii retin , altii nu , cam 4-5-6 pe luna , 1-2 pe saptamana , depinde !
Chiar nu am nici un peste prin frigider si am mancat niste pui azi , ca puteam sa aduc cel putin una !

Nu ma vad drept un catch and release , mai degraba cu simt de raspundere !
Am o medie de 3-4 partide pe saptamana , care o sa devina 5 incepand de acuma :D , chiar daca o sa apara gherle de acuma , zilele cu furtuni si vant se multiplica in perioada asta , insa daca as retine tot ce ii legal :oops:

aditud
senior
senior
Mesaje: 476
Membru din: 16 Aug 2008, 22:30
Localitate: Pittsburgh, Pennsylvania

Mesaj de aditud » 09 Noi 2010, 21:13

In USA diferentele sunt mari la nivel de civilizatie de la un stat la altul. In Wisconsin oamenii (de la vladica la opinca) sunt foarte sensibili la problemele astea de C&R, si se practica la o asa scara incat am avut cateva partide la pastrav in paraie care, dupa opinia mea, erau supra-populate. Si nu erau ape stocate de stat, pastravii (in general brown trout) erau salbatici. Si nu ma refer numai la zonele C&R (cam fiecare apa care sustine reproducere naturala are cate o zona C&R, in care cresc balaurii de prasila).
Eu am tinut, cateodata, cate 2 sau 3 bucati (cam 3 bucati era limita pe zi), la inceput de curiozitate (nu mancasem niciodata salmo trutta in RO, unde nici n-am pescuit vreodata la asa ceva), apoi de pofta (brown-ul salbatic, sau indigenul cum se zice in RO, are carnea aia rozalie exact ca a somonului, si la fel de buna). Il faceam dupa aceleasi retete pe care nevasta-mea le foloseste frecvent la somon si intotdeauna a fost la fel de bun. Dar, si-acum o spun cu mana pe inima, n-am tinut niciodata peshte sub dimensiunea legala (9 sau 12 inch, depinde de apa in cauza) . In plus, am avut zile in care am eliberat tot, indiferent de cat de mari au fost si cat de multi. Imi facusem un fel de regula de genul: unul din 5,6 sa-l tin daca-i suficient de mare (dar nu prea mare, unele ape au reguli de genul 10-13inch pt. tolba, atfel release). Plus ca, si aici recunosc, si frica de lege e importanta (cu toate ca in Wisconsin n-am vazut un singur control, si am pescuit intensiv).

Acum locuiesc in West Virginia: alta mancare de peshte...
Cu toate ca, fiind stat de munte, te-ai astepta sa dai de pastrav mai abitir ca-n Wisconsin, oamenii locului "s-au asigurat" sa nu fie cazul! Exista numai doua rauri in tot statul (si, din pacate, la vreo 2-3 ore de unde stau eu) in care e pastrav salbatic, in rest se stocheaza peste tot de catre stat. Explicatia: apele acide, poluarea de la mine (statul a fost minerit intensiv, si mai este inca la un anume nivel), lipsa de civilizatie (appalachians astia sunt destul de "tzaranoi"--in sensul peiorativ, c-asa si eu sunt de la tzara, da' ca astia n-am mai vazut). Au inceput sa construiasca statzii de dezacidificare pe cursurile multor rauri de prin anii '60, si apele s-au imbunatazit considerabil. Asa ca, te-ai gandi ca dupa atatea sute de tone de pastrav stocate saptamanal din februarie pana-n mai, se refac populatiile salbatice. Asta deoarece, pe vremurile inaintea mineritului, era plin de fantanel (salvelinus fontinalis) peste tot, si numai atat, asta fiind pastravul nativ din muntii Appalachians (rainbow a fost adus din statele din nord-vest si brown din Europa prin 1900). Si-acum se stocheaza toate cele trei specii. Dar localnicii ii asteapta si-i prind pe toti imediat dupa ce-au fost eliberati in rau. E incredibil, dar chiar se-ntampla: cand vin cisternele cu peshte si le dau drumul in apa, peshtii sunt asa de disperati si dezorientati incat dupa ce le vine foame sar pe orice. Nu au, efectiv, timp sa se adapteze la noul mediu. Unde mai pui ca atunci cand ii stocheaza au cam la kil, ce sa se mai adapteze grasanii aia...
Inca o chestie naspa: in West Virginia nu-i prohibitzie, asa ca aia care scapa macelului din primavara si vara sunt prinsi si toamna si iarna, deci sansele de reproducere sunt minore. Plus ca ai voie sa tzii 6 pesti de persoana, ceea ce e f. mult. Am prins si eu cativa (la vreo doua saptamani dupa ultima populare de toamna--unele ape se populeaza de doua ori si in octombrie) dar mi-a fost lehamite de ceea ce-am vazut c se petrece si le-am dat drumul, cu toate ca-s sigur ca au ajuns in tolba vreunui bashtinash.
Acum abia astept sa vina Aprilie sa ma fac pescar de Pennsylvania, unde situatia e asemanatoare cu cea din Wisconsin (de exemplu, de la 15 octombrie la 15 aprilie e prohibitzie la pastrav pe toate apele curgatoare din stat). Stau chiar la granitza cu Pennsylvania si am gasit deja ape cu pastravi slabatici care ma asteapta. Voi plati $60 in loc de $30 pe permis, dar "se merita"! De fapt, multe astfel de paraie si raulete din Penn. sunt mai aproape de mine decat cele din W.V. In Penn. situatia e alta: oameni stilatzi si conservationisti. Pe vremea cand locuiam in Pittsburgh nici macar nu practicam spinning, dar acum abia astept sa dau iama-n apele din zona!

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 09 Noi 2010, 21:38

@ aditud, bravo nene!adica noi ,care ne uitam asa departe spre west ca daca ne mai holbam un pic zarim japonia,am facut varsare de sange pe aici cu pro sau contra si vii tu, occidental fitzos sa ne dai cu firma in cap :lol: :lol: ce misto' :lol:

aditud
senior
senior
Mesaje: 476
Membru din: 16 Aug 2008, 22:30
Localitate: Pittsburgh, Pennsylvania

Mesaj de aditud » 09 Noi 2010, 22:13

rine scrie:@ aditud, bravo nene!adica noi ,care ne uitam asa departe spre west ca daca ne mai holbam un pic zarim japonia,am facut varsare de sange pe aici cu pro sau contra si vii tu, occidental fitzos sa ne dai cu firma in cap :lol: :lol: ce misto' :lol:
Din pacate, asta-i realitatea, sunt oameni si oameni, indiferent ca se numesc romani, americani, chinezi s.a.m.d. Cum spuneam mai sus, eu conduc vreo 6km spre nord si intru in Pennsylvania. Alta lume, multa mai rasarita decat in West Virginia! Si, vorba aia, ai fi tentat sa zici ca, deh, sunt tot americani, ar trebui sa fie cam la fel... Mare greseala sa crezi asta! Si stiu ce vorbesc, nu ma refer numai la partea de conservare a mediului si a fondului piscicol. De fapt, am locuit 6 ani in Pittsburgh (Pennsylvania), care e la vreo 1h20min de unde stau acum in West Virginia...



Avatar utilizator
gemba111
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 243
Membru din: 11 Mar 2005, 20:52
Localitate: tg_mures

Mesaj de gemba111 » 11 Noi 2010, 20:21

da

Scrie răspuns