lansete - fibra sau grafit

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 14 Feb 2006, 15:52

Adi_ scrie:deci sa inteleg ca pt. voblere, e mai buna o lanseta din fibra de sticla?
voi ce lansete folositi pt. voblere? :roll:
Cam asa ceva :):):)... asta din punctul meu de vedere... care nu e original, pt. ca m-am luat si eu dupa multi altii... iar daca nu era Florea, nu aflam inca de acum sapte ani...

Eu am doua lansete custom - un Seeker E-glass de 6'9'' (2,05 m), montat de Florea, pe care-l folosesc pt. voblere mai mari, deoarece este f. puternic (dar are o actiune parabolica super) si un Seeker S-Glass BS706 de 6'10'' (2,08 m) din seria noua pt. care baietii de la Seeker s-au inspirat dupa Fenglass. Asta e montat de un custombuilder din SUA, George Roth. Batzul asta il folosesc si pt. lingura (daca trebuie sa dau mai mult pe tras decat pe jucat) si voblere in general. Are o actiune mai rapida decat celalalt (un mod-fast), varf destul de moale, insa lanseaza naluci intre 7 si 30 g fara probleme (putere de aruncare este 3/8-1 oz., adica 10-28 g). Amandoua sunt de baitcast... pt. ca la stiuca folosesc numai cast-ul.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 14 Feb 2006, 16:05

eugen scrie:dupa cum vezi, eu nu m-am straduit sa-i raspund lui andrei. nu e vorba de a intelege nimic, tocmai.
Scuzati, domnule Eugen... n-am vrut sa cad in derizoriu... Mie mi se parea ca ar fi de inteles cate ceva... dar daca oamenii nu vor sa afle ceva ce le-ar putea folosi... atunci filosofi ramanem :):)
eugen scrie:dane,
fenglasul de care zice jean este BATUL DE STIUCA. l-am vazut si eu la andi arif, deci crede-ma, cand il ai in mana stii ca pentru asta e. chiar daca nu e super rapid nu inseamna ca nu dai tzeapa instant si nu tragi cu el toate ragaliile fara probleme.
Am observat remarca de mai sus - intamplator, acum vreo doi ani, can' dom' editor de la AVP m-a intrebat ce bat de stiuca sa-si ia, din fibra de sticla... i-am recomandat Fenglass-ul... mi-a zis ca daca-i 'nashpa'? I-am spus ca i-l cumpar eu, pe loc... Si cand a venit batzul... au cazut toti in limba dupa el. Pana atunci nu mai vazusera un batz din fibra de sticla atat de mishto...

rechintigru
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de rechintigru » 14 Feb 2006, 16:31

AndreiZ scrie:
eugen scrie:dupa cum vezi, eu nu m-am straduit sa-i raspund lui andrei. nu e vorba de a intelege nimic, tocmai.
Scuzati, domnule Eugen... n-am vrut sa cad in derizoriu... Mie mi se parea ca ar fi de inteles cate ceva... dar daca oamenii nu vor sa afle ceva ce le-ar putea folosi... atunci filosofi ramanem :):)
eugen scrie:dane,
fenglasul de care zice jean este BATUL DE STIUCA. l-am vazut si eu la andi arif, deci crede-ma, cand il ai in mana stii ca pentru asta e. chiar daca nu e super rapid nu inseamna ca nu dai tzeapa instant si nu tragi cu el toate ragaliile fara probleme.
Am observat remarca de mai sus - intamplator, acum vreo doi ani, can' dom' editor de la AVP m-a intrebat ce bat de stiuca sa-si ia, din fibra de sticla... i-am recomandat Fenglass-ul... mi-a zis ca daca-i 'nashpa'? I-am spus ca i-l cumpar eu, pe loc... Si cand a venit batzul... au cazut toti in limba dupa el. Pana atunci nu mai vazusera un batz din fibra de sticla atat de mishto...

mdea,abureala pe fatza...ce mai nene daca va caut in husa dati cu lansete cibin si egreta si aici va spargeti in fenglass-uri :x

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 14 Feb 2006, 16:50

Andrei,

Vezi ca din povestea interesanta cu stiucile pe Snagov s-ar putea retine ca n-ai prins ( si apoi ai prins ) doar pentru ca lanseta era de grafit/fibra, ceea ce (desi asa pare ) nu cred asta doreai sa spui de fapt :lol:
Nemaivorbind de faptul ca probabil ca esential era de fapt viteza ( sau lipsa ) recuperarii voblerului, pauzele sau voblerul insusi, probabil ca si miscarea imprimata de un blanc mai moale, poate chiar si mana sau chiar si bafta; nu ca n-ai fi prins daca aveai un grafit moderat :wink:
Eu am vazut pescari in aceeasi barca, pescuind cu aceleasi naluci, in acelasi stil, cu bete relativ similare, si cu diferente mari de tot de capturi intre ei.....
Deci, ca si o concluzie personala, batul o fi beton dar asta nu inseamna ca trebuie pescuit cu sticla, si nici macar nu inseamna ca vei avea rezultate mai bune din cauza asta.
Deci practic poate ca nu conteaza, teoretic probabil ca ai dreptate

De la grafit se trag multe intepeneli si rigiditati se pare.........mai multa flexibilitate domnilor,ca se intepenesc neuroni cu o singura conexiune.......grafit---grafit
Cristi, nu te enerva frate ca nu e pe bani
Cam cate lansete pe blank de fibra ai montat pentru vanzare ?
Sau nu vrei sa ne vinzi ca sunt prea bune si prindem prea mult peshte la vobler pe urma ?
Sau nu se gasesc blank-uri si suntem sortiti sa dam la vobler cu lansete mai slabe de grafit ? :lol:

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 14 Feb 2006, 18:53

Dane, s-ar putea sai ai dreptate :):)... dar conta momentul in care se lasa shtuka in vobler. Din cauza lansetei evolua si voblerul altfel... Prima data n-am prins dintr-o combinatie de factori - n-aveam nici voblerele bine reglate... si nici lanseta... Deci, s-ar putea sa conteze, practic... nu doar teoretic. Incercati si voi... si mai vorbim. Cat despre diferentele dintre rezultatele unuia si ale altuia, am vazut de multe ori... uneori li s-a intamplat altora, alteori mie...

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 14 Feb 2006, 19:01

andrei,

repet, in alte cuvinte, ca nu stiu ce-ti veni cu acel "derizoriu". cred ca suntem prea incepatori in tara asta si n-am avut cand, cu ce si unde sa vedem lucruri.

in acelasi timp, fiecare in parte crede ca el a inventat pescuitul, deci orice altceva decat trendul din gasca lui este perceput fix cum nu vrei tu sa fie, adica filozofie, teorii si alte abureli. se discuta la greu despre orice, da' practic fiecare vorbeste singur. cam asta ar fi.

cum ziceam, mult succes! deja vad ca discutia isi ia cursul natural, ca toate celelalte. :D

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 14 Feb 2006, 19:36

dar conta momentul in care se lasa shtuka in vobler
hmmm :lol:
ai zis ca n-ai prins, ... adica ai avut atacuri ratate ? ca din povestire se intelege ca nici atacuri n-ai avut, decat bibanul ala pe post de accelerat :lol:
orisicum, ce ai povestit tu este o situatie de exceptie, caci altfel la stiuci active o teapa temeinica cu o lanseta nu moale este cheia succesului :)
altfel ciao bambina

ma rog, pana la urma fiecare invata din experiente proprii si pana nu o simiti pe pielea ta nu iti dai seama cu adevarat
dar ma bucur ca am ajuns macar la concluzia: este posibil sa fie mai bine uneori sa ai o sticla blanda
ceea ce nu e cu nimic mai deosebit decat orice alt " este posibil "
care in pescuit de fapt in realitate nu inseamna nimic
pt ca nu seamana nici o situatie cu alta
parerea mea

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 15 Feb 2006, 14:29

[quote="Jean Scurtu"]

.Betele de pescuit marin sunt majoritatea din fibra de sticla tocmai datorita rezistentei mai mari decat a celor din grafit.
[/quote]

Poti sa-mi recomanzi vreo scula din fibra de sticla la 3-3,30 pentru voblere si linguri de 30-40 gr , de pe mal !?

Fir Intins!!!

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 15 Feb 2006, 14:38

danr scrie:
dar conta momentul in care se lasa shtuka in vobler
hmmm :lol:
ai zis ca n-ai prins, ... adica ai avut atacuri ratate ? ca din povestire se intelege ca nici atacuri n-ai avut, decat bibanul ala pe post de accelerat :lol:
orisicum, ce ai povestit tu este o situatie de exceptie, caci altfel la stiuci active o teapa temeinica cu o lanseta nu moale este cheia succesului :)
altfel ciao bambina

ma rog, pana la urma fiecare invata din experiente proprii si pana nu o simiti pe pielea ta nu iti dai seama cu adevarat
dar ma bucur ca am ajuns macar la concluzia: este posibil sa fie mai bine uneori sa ai o sticla blanda
ceea ce nu e cu nimic mai deosebit decat orice alt " este posibil "
care in pescuit de fapt in realitate nu inseamna nimic
pt ca nu seamana nici o situatie cu alta
parerea mea
Am avut doua atacuri ratate... oricum, era prima oara cand pescuiam la vobler... iar cu lanseta din grafit pe care o aveam atunci nu era prea confortabil... o fi fost ea moderat-rapida spre rapida... insa era destul de batoasa...

Am niste casete cu turnee de bass transmise in direct la TV, de la americani... si am fost surprins, sa vad intr-una din ele... pe cel care a castigat competitia, Marty Stone (desf. pe 3 zile) folosind aceeasi tehnica... in momentul atacului, ducea lanseta usor in lateral si lasa lanseta sa lucreze... tot el spunea ca asta a fost cheia succesului atunci: pesti slab activi... prezentare f. lenta, bat de fibra cu varf foarte moale... astfel incat pestii nici nu-si dadeau seama ca-s tepuiti decat cand in tragea in barca... Eu ti-am tradus cat mai exact tehnica explicata de om.

Aceeasi tehnica pe care am invatat-o de la Florin Smeu acum 6 ani. Identica. Evident, si Florin aflase de tehnica de pe la unii de afara, experimentase si invatase. Repet - pescuitul asta se face pe fir intins, adica tensionat tot timpul... cand shtuka da in vobler, trebuie sa-i dai cumva timp sa inhatze naluca... de aici si elasticitatea controlata a vergilor din sticla. Poate ne intalnim la un pescuit pe Caldarusani anul asta, ca sa-ti arat despre ce e vorba... In rest, la pescuitul cu lingura, e normal sa-i dai mama tzepelor lu coana...

In concluzie... fiecare invata din experiente proprii sau de la altii. Oricum, observ ca pescarii de la noi nu se omoara dupa chestii noi... chiar daca sunt vechi de cand lumea... vezi fibra de sticla :)

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 15 Feb 2006, 14:51

eugen scrie:andrei,

repet, in alte cuvinte, ca nu stiu ce-ti veni cu acel "derizoriu". cred ca suntem prea incepatori in tara asta si n-am avut cand, cu ce si unde sa vedem lucruri.

in acelasi timp, fiecare in parte crede ca el a inventat pescuitul, deci orice altceva decat trendul din gasca lui este perceput fix cum nu vrei tu sa fie, adica filozofie, teorii si alte abureli. se discuta la greu despre orice, da' practic fiecare vorbeste singur. cam asta ar fi.

cum ziceam, mult succes! deja vad ca discutia isi ia cursul natural, ca toate celelalte. :D
Stai linistit... glumeam :D Am inteles ce vrei sa spui 8)

Nu pretindeam ca am inventat cine stie ce tehnica... vroiam sa va povestesc de ce folosesc atatia pescari din lumea civilizata niste lansete dintr-o mizera fibra de sticla la pescuitul cu voblere. Gandeam ca poate oamenii vor sa invete ceva nou si folositor. Gandeam gresit.

Dupa ce am pierdut timpul scriind toata informarea aia, desi aveam de lucru, mi-am dat seama ca am scris-o degeaba... si ca nu merita efortul. Ar fi trebuit sa-mi dau seama inainte s-o scriu, si astfel sa previn orice tentativa de interventie in discutie... Din greseli invata omul :)... Ne meritam soarta... cu varf si indesat :twisted: :twisted:

Scrie răspuns