lansete - fibra sau grafit

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 14 Feb 2006, 13:40

AndreiZ scrie:Viteza de revenire inseamna cam asa ceva: viteza cu care lanseta revine la forma initiala (rectilinie) dupa ce a fost supusa unui efort de incovoiere (mai mic sau mai mare). Cu ce ne ajuta pe noi viteza de revenire? La spin, elibereaza energia stransa in lanseta mai repede... deci mai putine vibratii parazitare, reduce din frecarea firului prin inele
....
Viteza de revenire tine de modulul de elasticitate al materialului folosit. Cu cat acest modul e mai mare, cu atat creste si viteza de revenire. Cel mai “lent” grafit dpdv al modulului de elasticitate (aprox. 30 milioane) este de doua ori mai rapid decat cea mai noua fibra de sticla - S-glass (aprox. 14-16 mil. p.s.i.).
din textul de mai sus eu inteleg ca o lanseta din fibra de sticla:
-NU elibereaza repede energia stransa in lanseta
-produce mai multe vibratii parazite
-NU reduce din frecarea firului prin inele

datorita faptului ca are viteza de revenire mica.

Sau am inteles eu gresit? :roll:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 220
Membru din: 08 Mar 2005, 17:29
Localitate: In trecere

Mesaj de AndreiZ » 14 Feb 2006, 14:04

@ Adi_ - in gluma: daca asta vrei tu sa intelegi, atunci da :)

La modul serios... imi pare rau, dar tu generalizezi. Eu nu am generalizat... Atentie - n-am spus ca are viteza de revenire mica. Am spus ca are o viteza de revenire mai mica decat a grafitului. Asta nu inseamna ca e egala cu zero...

Ia in calcul faptul ca modulul de elasticitate este de doua ori mai mic in cazul fibrei de sticla decat in cel al grafitului. Nu am spus ca este inexistent :):)... Daca as fi afirmat asa ceva, presupunand prin absurd, atunci puteai sa spui ce-ai spus mai sus.

Legat de cele scrise mai sus de mine, ce se poate intelege despre o lanseta din sticla - este mai lenta decat una din grafit, si elibereaza mai lent energia... deci, si timing-ul unei lansari este putin mai molcom... Am vazut lansete din fibra de sticla care dupa lansare vibrau destul de mult - ex. un prieten care are un Michel et Pezon vechi, o lanseta parabolica. Noile generatii de blankuri din fibra de sticla au mai redus din inconveniente prin folosirea unor rasini mai performante si al altor procedee de fabricare.

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 14 Feb 2006, 14:22

Andrei, daca, de exemplu, o lanseta din grafit reduce la 50% din frecarea firului prin inele, o lanseta din fibra va reduce 75% ? :)
Deci, judecand dupa avantajele vitezei mari de revenire ale unei lansete de grafit, o lanseta de fibra de sticla e mai slaba din acet punct de vedere. Sau iar am gresit? :)
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 220
Membru din: 08 Mar 2005, 17:29
Localitate: In trecere

Mesaj de AndreiZ » 14 Feb 2006, 14:39

Vad ca iar generalizezi :)... cu cate procente va fi mai mare frecarea firului prin inele la o lanseta din fibra de sticla... nu pot sa-ti spun in cifre exacte. Pentru ca nu stiu :). Frecarea firului prin inele este consecinta unei lansete care are vibratii parazitare - adica al carei varf oscileaza ceva mai mult dupa lansare.

Poate ca nu trebuia sa generalizez nici eu :)... in alt sens. Poti spune ca lanseta din fibra de sticla este mai slaba decat cea de grafit, in anumite privinte... grafitul e mai bun, stocheaza energia mai usor si o elibereaza mai usor, mai ales ca un blank de grafit poate fi mai usor decat un blank din fibra de sticla.

Un exemplu din pescuitul la musca: toti sunt de acord ca este mult mai greu sa lansezi la distanta cu o lanseta din fibra de sticla decat cu una din grafit...

Am doua lansete din fibra de sticla, pt. voblere... amandoua lanseaza bine... insa timing-ul este mai lent... incarci lanseta, si simti cum se descarca, dupa stop... mai lent decat grafitul... Distanta de lansare este cat se poate de ok, pt. voblerele cu care dau... insa cu grafitul poti sa obtii aceeasi distanta, si ceva in plus, cu un efort ceva mai mic...

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 14 Feb 2006, 14:48

Andrei, eu nu te contrazic, nici nu vreau sa spun de rau despre lansetele din fibra de sticla pt. ca nu le folosesc. Incercam doar sa inteleg ce zici tu despre ele :) la modul general :wink:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

publicitatea lui Highmodulus ...se vede ca a luat mintile

Mesaj de cristian.ene » 14 Feb 2006, 14:49

Jean, AndreiZ, Eugen

puteti sa-i intelegeti, si scuza, pe oameni ca nu au avut acces la, lansete performante de fibra de sticla.

Chestia cu modulul de elasticitate e un fel de teorie a relativitatii a fibrelor si cum pe aici se stie doar de carbon si din ala super modulat, ca-i mai bun, ca-i high.......asta e, ca de vina sunt cei care i-au facut atat publicitate, si au uitat ca la unele aplicatii nu e bun de nimic.

E suficeint ca am vazut un Kistler LTA al lui Andy Arif care e un mega par -super fast, care multi bucurosi de atata viteza si sensibilitate ar fugi repede sa dea la vobler cu el.

O alta tendinta care ma infricoseaza, e ca multi pescari au uitat de mono si pescuiesc la tot ce misca doar cu multifilament, fie ca dau la voblere sau oscilante.

.....cum a spus si Andrei Zabet si Jean Scurtu, nimic nu se compara cu Fenglass sau Seeker, fie ca e vorba de stiuca, avat, pastrav clean sau ce vreti voi atunci cand pescuiesti cu altceva decat twistere.....

Daca vreti sa vedeti diferenta blank-urile Seeker costa doar 40-45$ in USA.
Ca si la fly, nimic nu poate inlocui batranele inele snake, care raman cele mai bune, nici cele single foot, si mai putin cele ceramice( care au esuat in inele de spinning desi initial au fost proiectate special pentru lansete de fly). Ele sunt bune doar pentru pari de la #8-9 in sus.

Ce e nou, e sigur mai bun - ramane doar o parere . Doxa si episteme sunt lumi diferite, valabile nu doar la Platon sau antichitate.

cristian.ene
veteran
veteran
Mesaje: 2912
Membru din: 05 Ian 2005, 18:32
Localitate: Bucuresti

Firbrele si diametrul pamantului

Mesaj de cristian.ene » 14 Feb 2006, 15:19

In ultimul numar din Dilema am citit un articol superb despre disputa masurarii diametrului pamantului. I. Newton cu o teroie foarte elaborta a calculat corect tinand cont de deformarea pamantului la Ecuator. Multi s-au opus teroriei pentru ca au pornit de la premisa ca pamantul e perfect rotund si atunci meridianele sunt indiferent de latitudine.

Mai multi frnacezi au murit s-au si-au pierdut 10 ani din viata sa masoare acesta variatie in Peru. Aau ajuns la concluzia lui Newton care a masurat corecty stand in pat.

E mare diferenta intre vizionarul Newton si intelegerea unei simple flexibilitati, dar se pare ca e o problema pentru multi pescari chiar pasionati. Cum am mai spus ceea ce pentru unii e o certitudine si lege cauzala pentru alti e negura si pare.

Fara suparare.....cum poti sa vorbesti despre ce nu cunosti sau nu ai trait ?

...........se pare ca multi nu vor cunoaste nimic din deliciile unei alte lumi care e fibra de sticla. De la grafit se trag multe intepeneli si rigiditati se pare.........mai multa flexibilitate domnilor,ca se intepenesc neuroni cu o singura conexiune.......grafit---grafit. Si cum putine grafit-uri sunt pure cu adevarat , nu mai ridicati in slavi puritatea pescuitului cu grafit pentru ca se transforma intr-o oda. Si asa pentru necunoscatori toti cei care iubesc atat de adanc grafitul far avoia lor dau si cu 2-5% cu fibra de sticla, procentul ca-l contine 95% din lanstele asa zis de grafit

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 220
Membru din: 08 Mar 2005, 17:29
Localitate: In trecere

Mesaj de AndreiZ » 14 Feb 2006, 15:25

@Adi_- am incercat sa expun cat mai limpede avantajele fibrei de sticla...

Nu stiu ceea ce vrei tu sa intelegi :)... grafitul are avantaje si dezavantaje... fibra de sticla, la fel. Fiecare material poate fi inglobat intr-un blank potrivit unor anumite aplicatii.

Fibra de sticla nu are multe aplicatii... nu mai are, de la aparitia lansetelor din grafit incoace... insa la putinele aplicatii la care este potrivita, exceleaza - voblere in principal si spinnerbait-uri...

Cam asta ma asteptam sa intelegeti voi...

Grafitul exceleaza in mult mai multe aplicatii, mai putin una - pescuitul la voblere. Atentie - n-am spus ca nu se poate, doar sunt atatea lansete din grafit pt. crankbait... doar ca nu se comporta la fel de bine (eficient) ca fibra de sticla. An de an scot astia tot felul de simulacre si imitatii din grafit ale "batranei" fibre de sticla... dar, ce sa-i faci, nu prea pot sa-i dea de cap.

@Cristi - ai dreptate in unele privinte... insa fiecare pescuieste cum ii place... chiar daca nu este cel mai eficient mod. Tin minte ca am mai avut o discutie de genul asta, mai demult, si tot n-am ajuns nicaieri :)...

Intr-adevar, modulul de elasticitate este folosit pe post de chichitza publicitare la greu, mai ales de catre firmele care produc lansete de clasa joasa si medie... Trebuie sa ia ochii cu ceva. Firmele serioase nu bat atata moneda pe modulul de elasticitate, amintesc de materialele performante folosite... insa prezinta o vedere mai ampla a constructiei unie lansete, care implica toate procesele importante: alegerea materialelor compozite; designul conicitatii/conicitatilor si obtinerea unei mandrine cat mai adecvate pe care urmeaza sa infasoare folia de grafit; grosimea variabila a peretilor blankului; sistemele de rasini ce vor fi folosite (f. important); cantitatea de rasini; tratamentele termice la care sunt supuse blank-urile... fiecare firma are micile secrete de productie, prin care incearca sa obtina un avantaj asupra concurentei...

Modulul de elasticitate are un cuvant de spus, insa nu covarsitor... E doar o componenta a unei retete cu care se joaca maestrul cofetar, pana gaseste combinatia optima de ingrediente, ca sa iasa blatul cum trebuie.

Avatar utilizator
Adi_
veteran
veteran
Mesaje: 3329
Membru din: 27 Apr 2004, 09:34
Localitate: Timisoara

Mesaj de Adi_ » 14 Feb 2006, 15:31

deci sa inteleg ca pt. voblere, e mai buna o lanseta din fibra de sticla?
voi ce lansete folositi pt. voblere? :roll:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 14 Feb 2006, 15:37

cristi,

dupa cum vezi, eu nu m-am straduit sa-i raspund lui andrei. nu e vorba de a intelege nimic, tocmai. desi apare un mesaj de-al meu pe aici, nu ma intereseaza aceasta dezbatere. este un topic derivat dintr-un altul, unde era doar o paranteza la o chestie dintr-un alt film mai penal decat asta. deci va urez succes, eu nu mai cred ca se poate discuta civilizat in nici un fel de context, altfel decat la bere.

Scrie răspuns