pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
Adi_
- veteran

Sir Caca scrie:Adi_ scrie:Sir Caca scrie:Apare forta centrifuga (exact motivul pentru care la elicopter exista rotorul) forta centrifuga trebuie compensata cu ceva altfel firul textil il desface in filamente si pe anumite locuri ii slabeste rezistenta, in plus se incurca mult mai des avand tendinta de rasucire.
mie mi se pare ca monofilamentul e mai afectat de rotativa decat textilul. Chestia cu "il desface in filamente" nu prea o cred. Sa ne intelegem, textilul e impletit, nu rasucit. Cu textil nu am patit pana acum sa se incalceasca din cauza rotativei, dar cu mono am patit.
Si iar nu inteleg chestia cu forta centrifuga... in ce loc apare forta asta? La ce te referi, mai exact?

In timp ce paleta se invarte in jurul axului metalic il invarte si pe acesta in aceasi directie, iar acesta invarte firul.
si acesta zici tu ca este un efect al fortei centrifuge?

cred ca te incurci in termeni...
cat despre faptul ca se rasuceste firul, da, e adevarat, numai ca dupa cum am zis si mai sus monofilamentul e mult mai afectat de acest fapt decat textilul

"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
Sir Caca
- utilizator constant

Vad ca sunteti multi cu pareri in diferite de parerile mele, acum am alte fire textile, in cel mai scurt timp voi incerca rotatve pe aceste fire si daca acestea se comporta altfel voi anunta cum termin partida de pescuit.
@ ADI_ Chiar se numeste forta centrifuga.
-
Adi_
- veteran

@Sir Caca
ai dreptate, in fizica exista o forta care se numeste "forta centrifuga", dar cred ca ai inteles-o tu gresit.
forta centrifuga este provocata de rotatie, si nu invers
sa-ti explic... cand mergi cu bicicleta, si nu ai aparatori, te stropesti datorita fortei centrifuge care face ca apa sa sara de pe roti. de altfel si numele sugereaza acest lucru... "fuge" de centrul de rotatie
daca desenezi pe foaie un cerc care sa reprezinte o roata, iar centrul lui sa reprezinte axul de rotatie, forta centrifuga se reprezinta din centru spre exterior in planul rotii. deci e acea forta care face ca apa (in exemplul meu) sa sara de pe roata.
deci nu prea vad de ce am discuta in cazul rotativelor si firelor despre forta centrifuga.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
-
gabor
- senior

si totusi forta centrifuga e foarte importanta la rotative

-
Adi_
- veteran

explica putin

-
Sir Caca
- utilizator constant

Prin recuperare tragi naluca spre tine, forma paletei imprima o miscare de rotatie paletei si implicit axului, diminuata de diferite parti mobile.
-
Adi_
- veteran

Sir Caca scrie:Prin recuperare tragi naluca spre tine, forma paletei imprima o miscare de rotatie paletei si implicit axului, diminuata de diferite parti mobile.
si totusi, ce legatura are asta cu forta centrifuga? sau cum influenteaza aceasta forta firul?
-
MihaiV
- Moderator

Hai baieti, facem lectie de fizica sau vorbim despre pescuit? Ce conteaza cum ii spune fortei respective. Poate fi si forta Coriolis, cui ii pasa?
Eu dau cu Fireline. Nu cred ca rotirea firului va putea sa desfaca vreodata firul asta in firele care il compun.
Eu zic ca incerci, sir ****, si sa ne zici ce s-a intamplat.
-
Adi_
- veteran

mai Mihai, poate ca in momentul in care firul se rasuceste, forta centrifuga e asa de mare incat face ca filamentele din care e facut firul sa se desprinda intr-o frumoasa spirala...

-
Sir Caca
- utilizator constant

Adi_ scrie:Sir Caca scrie:Prin recuperare tragi naluca spre tine, forma paletei imprima o miscare de rotatie paletei si implicit axului, diminuata de diferite parti mobile.
si totusi, ce legatura are asta cu forta centrifuga? sau cum influenteaza aceasta forta firul?
In anumite parti ale firului se aduna mai mult "material" iar altele se subtiaza. Ca si cum s-ar trage anumite filamente din fir, cand il rasucesti la loc majoritatea filamentelor (in portiunea ingrosata) sunt mai lungi si cateva sunt prea scurte.
Poate Sufix Matrix-ul nu era atat de bun, acum am Power Pro si in weekendul asta voi testa sa vad ce se intampla, dar cu rotativele cu paleta mare (aglia 7, Giant Killer, Tandem Giant Killer) am patit-o.