la vobler cu bat fast si textil

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 18 Sep 2006, 06:04

In afara de rotative (si Tasmanian Devil) eu folosesc pe toate betele textil, iar bete in afara de cele de 5-25 gr care le folosesc pentru bibanei si cleni sunt toate rapide. Dupa parerea mea Pe bat rapid cu fir textil am contact cu naluca mult mai bun, la pestii cu gura osoasa inteparea este mult mai valabila (am patit o chestie urata cu un salau f.mare, nu am reusit sa il intep bine si cum am slabit tensiunea din fir i-a sarit shadul afara din gura) dar nu in ultimul rand atacurile in directia mea le simt mult mai bine.
Eu personal am renuntat aproape in totalitate sa dau cu rotative exact datorita faptului ca lucrez mai bine cu textil.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 18 Sep 2006, 19:31

Sir Caca scrie:In afara de rotative (si Tasmanian Devil) eu folosesc pe toate betele textil, iar bete in afara de cele de 5-25 gr care le folosesc pentru bibanei si cleni sunt toate rapide. Dupa parerea mea Pe bat rapid cu fir textil am contact cu naluca mult mai bun, la pestii cu gura osoasa inteparea este mult mai valabila (am patit o chestie urata cu un salau f.mare, nu am reusit sa il intep bine si cum am slabit tensiunea din fir i-a sarit shadul afara din gura) dar nu in ultimul rand atacurile in directia mea le simt mult mai bine.
Eu personal am renuntat aproape in totalitate sa dau cu rotative exact datorita faptului ca lucrez mai bine cu textil.
stai ca nu te inteleg,care este logica?lamureste-ma si pe mine ca sincer eu nu vad ce ma impiedica sa dau cu rotative si cu textil.
eu numai asa pescuiesc si aproape ca numai la rotative am prins peste pana acuma.folosec textil + leder si vartej cu agrafa in capat,deci ce gresesc?

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 19 Sep 2006, 06:55

Apare forta centrifuga (exact motivul pentru care la elicopter exista rotorul) forta centrifuga trebuie compensata cu ceva altfel firul textil il desface in filamente si pe anumite locuri ii slabeste rezistenta, in plus se incurca mult mai des avand tendinta de rasucire.
Pe parcurs au aparul diferite metode de a compensa(plumb excentric) sau separa axul pe care se aplica forta (vartejuri cu mai multe puncte de rotatie sau cu rulment). Acestea se comporta acceptabil cu rotative pana la palete de marimea 3.
Im ultima vreme au aparut diferite dispozitive excentrice care compenseaza in anumita masura forta centrifuga generata de paletele de 4 si 5 dar pentru paletele de 6 si 7 (genereaza o forta ca efectiv obosesti naluca) nu a aparut nimic.

Cand recuperezi o rotativa, indiferent de ce fir folosesti uita-te la punctul in care firul intra in apa si vei observa cum se rasuceste.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 19 Sep 2006, 07:26

Greutatile excentrice de diferite forme ,paletele de celuluoid se foloseau si cand eram eu copil, nu au aparut acum pt. a micsora efectul de rasucire al firului mono ,cat despre textil ca se desface in filamente sunt povesti ,sau e valabil pt. un textil de proasta calitate(sau daca totusi apare trebuie inversat firul pe tambur si atunci nu se desrasuceste ci invers.).Dau cu rotativa cu FIRELINE de 4lb. si nu am probleme cu rasucirea firului si referitor la textil e cel mai bun fir de pescuit pt. spinning ,doar trebuie sa ai "mana" si simt ca sa intepi cum trebuie functie de batul folosit,distanta ,de multe ori nici nu trebuie sa intepi(daca ai triple de calitate,GAMAKATSU,OWNER,ETC.) doar sa nu slabeasti tensiunea in bat si nu scapi pestii.
Cine stie sa pescuiasca cu fir textil nu va mai pescui in veci cu mono decat ca forfac,dar fiecare e liber sa creada ce vrea si sa gaseasca explicatii de ce scapa prea multi pesti,reale sau mai putin reale.

Jean Scurtu

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 19 Sep 2006, 07:29

Sir Caca scrie:Apare forta centrifuga (exact motivul pentru care la elicopter exista rotorul) forta centrifuga trebuie compensata cu ceva altfel firul textil il desface in filamente si pe anumite locuri ii slabeste rezistenta, in plus se incurca mult mai des avand tendinta de rasucire.
mie mi se pare ca monofilamentul e mai afectat de rotativa decat textilul. Chestia cu "il desface in filamente" nu prea o cred. Sa ne intelegem, textilul e impletit, nu rasucit. Cu textil nu am patit pana acum sa se incalceasca din cauza rotativei, dar cu mono am patit.
Si iar nu inteleg chestia cu forta centrifuga... in ce loc apare forta asta? La ce te referi, mai exact? :roll:
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Sep 2006, 07:38

Sir Caca scrie:Apare forta centrifuga
:shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock:

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 19 Sep 2006, 09:22

Ce te miri Mihai?
Cand dai la rotativa, apare forta centrifuga intrigata de miscarea rotativei, care da in naluca si in timpul drilului se urca pe fir un sus si-l despleteste cu ghearele ei ascutite de forta centrifuga mica si rea.
Ai inteles domnu profesor de fizica? :lol:

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 19 Sep 2006, 09:29

Adi_ scrie:
Sir Caca scrie:Apare forta centrifuga (exact motivul pentru care la elicopter exista rotorul) forta centrifuga trebuie compensata cu ceva altfel firul textil il desface in filamente si pe anumite locuri ii slabeste rezistenta, in plus se incurca mult mai des avand tendinta de rasucire.
mie mi se pare ca monofilamentul e mai afectat de rotativa decat textilul. Chestia cu "il desface in filamente" nu prea o cred. Sa ne intelegem, textilul e impletit, nu rasucit. Cu textil nu am patit pana acum sa se incalceasca din cauza rotativei, dar cu mono am patit.
Si iar nu inteleg chestia cu forta centrifuga... in ce loc apare forta asta? La ce te referi, mai exact? :roll:
In timp ce paleta se invarte in jurul axului metalic il invarte si pe acesta in aceasi directie, iar acesta invarte firul.

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 19 Sep 2006, 09:31

MihaiV scrie:
Sir Caca scrie:Apare forta centrifuga
:shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock: :?: :shock:
Da :wink:

Sir Caca
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sir Caca » 19 Sep 2006, 09:38

Jean Scurtu scrie:Greutatile excentrice de diferite forme ,paletele de celuluoid se foloseau si cand eram eu copil, nu au aparut acum pt. a micsora efectul de rasucire al firului mono ,cat despre textil ca se desface in filamente sunt povesti ,sau e valabil pt. un textil de proasta calitate(sau daca totusi apare trebuie inversat firul pe tambur si atunci nu se desrasuceste ci invers.).Dau cu rotativa cu FIRELINE de 4lb. si nu am probleme cu rasucirea firului si referitor la textil e cel mai bun fir de pescuit pt. spinning ,doar trebuie sa ai "mana" si simt ca sa intepi cum trebuie functie de batul folosit,distanta ,de multe ori nici nu trebuie sa intepi(daca ai triple de calitate,GAMAKATSU,OWNER,ETC.) doar sa nu slabeasti tensiunea in bat si nu scapi pestii.
Cine stie sa pescuiasca cu fir textil nu va mai pescui in veci cu mono decat ca forfac,dar fiecare e liber sa creada ce vrea si sa gaseasca explicatii de ce scapa prea multi pesti,reale sau mai putin reale.

Jean Scurtu
Nu era vorba despre "mana", intepat, calitatea triplelor sau explicatii pentru scapat pesti!
Eu spuneam despre efectul care l-am constatat eu ca il au rotativele asupra firului textil. In perioada in care am intampinat aceste probleme foloseam Sufix Matrix. Ulterior mi-am schimbat toate firele cu Power Pro, dar nu ammai dat cu rotative pe textil. La prima iesire voi incerca din nou.

Scrie răspuns