ar trebui sa facem diferenta intre oscilante si ondulante, unele chiar trebuie sa se invarta, altele nu se invart nici pe cadere. ca sa vorbim la obiect, am es-uri multe prin trusa, majoritatea simple, mici si grele, de pastrav, dar si cateva mari, inclusiv descentrate, astea din urmand fiind mai ondulante decat oscilante.
cele clasice nu se invart. le-am incercat pe toate si am prins in special cu cele mici, daca nu ma insel astea fiind botezate taifun, dar au exact aceeasi geometrie. la ultima partida la dunare, cu trombonezu, am prins avati la asa ceva, pe cea mai rapida recuperare de care era in stare mulineta si in curent foarte puternic. nu prea se invartea si tot cu textil de 0.10 dadeam.
insa daca discutam in stilul asta, o invartire pe jumatate in jurul axei nu se numeste invartire si e mare diferenta de aici si pana la ideea de "oscilanta cam prea rotativa" cum zicea Leggio. aia chiar nu am intalnit-o la es-uri, tot asa cum n-am vazut diferente notabile intre exemplare de acelasi model.
exista o hiba a lingurilor berti, daca vreti neaparat, dar aia mi se pare a fi faptul ca mai ruginesc daca n-ai grija sa le pui uscate in trusa. altfel, n-am prea gasit.
in tot cazul, lingurile mi se par niste naluci cu personalitate. nu pretind ca le inteleg, as vrea sa fiu asa de meserias, da' nu e cazul. e clar insa ca fiecare isi face treaba daca o lucrezi intr-un anume fel si nu altfel. cica sunt meseriasi care prind cu linguri de stiuca si salau la adancimi foarte mari, as fi vrut sa vad asa ceva.