Cu tacamu' dupa stiuca!

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
legio1083
veteran
veteran
Mesaje: 580
Membru din: 19 Apr 2004, 14:12
Localitate: IASI
Contact:

Mesaj de legio1083 » 09 Feb 2005, 11:44

CORECT!
Am 2 irlandeze-Eire de gipo. Una prinde. alta nu! De ce? Pt ca una (aia nasoala) are o minima dunga de max 1 mm in plus pe o latura, care ii schimba evolutia. E mai greu de pornit si nu mai merge pe verticala cum o face surata ei mai cuminte... 8)
Legio - Patria Nostra

Prieteni Pescari _Iasi

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 09 Feb 2005, 13:00

@Sorin
- Es-ul ala mic se invartea la ORICE viteza de recuperare, indiferent de diam. firului folosit si in orice apa (adancime mica, mare, apa statatoare sau curgatoare)? :wink:

@ Legio
- desi sincer ma cam indoiesc de faptul ca o "dunga de max. 1 mm pe lateral" poate influenta intr-o asemenea masura evolutia unei linguri incat s-o transforme intr-una total neprinzatoare (ba chiar am curaj sa fac pariu ca si aia nasoala prinde in acelasi timp cu aia buna, dar altfel folosita), neavand suficiente cunostiinte in domeniu (dinamica, tehnologia materialelor, etc) ma abtin de la alte comentarii ...
- specializarea la D. Sandulescu si la R.A. Roman este rezultatul obisnuintei, al nenumaratelor partide de pescuit in care au folosit cu precadere sau exclusiv doar 1-2-3 modele de linguri. Datorita acestui fapt au ajuns sa stie foarte bine cand si cum trebuiesc folosite pentru a obtine cele mai bune rezultate. De aici si increderea deplina in ele si neincrederea (a se citi catalogarea lor drept tacamuri) in celelalte. Personal nu vad nimic rau in asta.

P.S. sunt de acord ca acoperirea unei linguri (daca e facuta printr-un tratament termic) ii poate influenta evolutia dar si acest lucru poate fi corectat jucand-o corespunzator.

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 09 Feb 2005, 13:21

Es-ul se invartea chiar si la cea mai lenta tractiune in apa - l-am incercat in lac - ca in rau la cat e de usor n-avea rost.
Nu e chestie de fir ca era prea usor , daca-mi aduc bine aminte dadeam cu un textil de 0,10....O sa o pescuiesc in alt mod , nici o problema

Aproape fiecare naluca are un avantaj al ei , un atu, chiar daca initial mi (ni)se pare ca e neprinzatoare
N-am aruncat din trusa nimic desi eram tentat sa o fac si timpul mi-a dovedit ca incercand sa descopar pt fiecare in parte modul optim in care lucreaza , am prins peste cu fiecare
acu , daca mai sunt si excetii ...ele confirma regula :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 09 Feb 2005, 13:38

ar trebui sa facem diferenta intre oscilante si ondulante, unele chiar trebuie sa se invarta, altele nu se invart nici pe cadere. ca sa vorbim la obiect, am es-uri multe prin trusa, majoritatea simple, mici si grele, de pastrav, dar si cateva mari, inclusiv descentrate, astea din urmand fiind mai ondulante decat oscilante. :)

cele clasice nu se invart. le-am incercat pe toate si am prins in special cu cele mici, daca nu ma insel astea fiind botezate taifun, dar au exact aceeasi geometrie. la ultima partida la dunare, cu trombonezu, am prins avati la asa ceva, pe cea mai rapida recuperare de care era in stare mulineta si in curent foarte puternic. nu prea se invartea si tot cu textil de 0.10 dadeam.

insa daca discutam in stilul asta, o invartire pe jumatate in jurul axei nu se numeste invartire si e mare diferenta de aici si pana la ideea de "oscilanta cam prea rotativa" cum zicea Leggio. aia chiar nu am intalnit-o la es-uri, tot asa cum n-am vazut diferente notabile intre exemplare de acelasi model.

exista o hiba a lingurilor berti, daca vreti neaparat, dar aia mi se pare a fi faptul ca mai ruginesc daca n-ai grija sa le pui uscate in trusa. altfel, n-am prea gasit.

in tot cazul, lingurile mi se par niste naluci cu personalitate. nu pretind ca le inteleg, as vrea sa fiu asa de meserias, da' nu e cazul. e clar insa ca fiecare isi face treaba daca o lucrezi intr-un anume fel si nu altfel. cica sunt meseriasi care prind cu linguri de stiuca si salau la adancimi foarte mari, as fi vrut sa vad asa ceva.

paul
Moderator
Moderator
Mesaje: 3580
Membru din: 02 Iul 2004, 18:21
Localitate: Iasi
Contact:

Mesaj de paul » 09 Feb 2005, 13:52

Mai oamnei buni... Se invart, nu se invart, eu abia astept sa vina primavara sa le incerc. Sau mai bine spus sa incerc ce am.
eugen scrie:cele clasice nu se invart. le-am incercat pe toate si am prins in special cu cele mici,
Am o oscilanta mai veche, clasica, grea (~30g) care s-a invartit de cateva ori pe Prut, in curent. Oricum nu am prins nimic cu ea.
Abia astept sa le incerc, sa vad cum vine avatul dupa ele...:)

Si ca tot m-am bagat in seama, uitasi esentialul pentru eugen:
Ai scris undeva ca pescuiesti de la 6 - 7 ani cu pauza totala in facultate. Felicitari!
Cum ai reusit performanta sa faci o asemenea pauza?

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 09 Feb 2005, 14:04

n-are nici o legatura cu subiectu'. da' daca tii musai sa stii, mi-ar fi fost cam greu sa ma tin de pescuit si cu scoala si cu joburi si cu viata de camin. oricum, nu era chiar totala pauza, vara mergeam cate o saptamana la munte si atunci mai si pescuiam.

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 09 Feb 2005, 14:05

Eu am remarcat diferente intre aceleasi linguri , punandu-le una intr-alta ... in multe cazuri nu se potrivesc la fix
nu e vorba de o hibe....ci pur si simplu de ''personalitatea'' fiecarei linguri...ele sunt facute manual si pe undeva e normal sa fie asa
Am si Taifunuri, imi place cum merg si intr-adevar cred ca ar merge corect si trase cu masina ...insa se deosebesc de Es-uri printr-o concavitate mai accentuata si greutate mai mare raportata la suprafatza
eu vorbeam de rotatii complete nu semirotatii si nici de 2-3 rotatii intr-un sens si apoi altele in sens invers .
Nici eu nu sunt un mare meseriash al lingurilor , si tocmai asta-i motivu pentru care devorez orice vine din partea celor cu multa experienta in domeniu.....asta e si motivu pentru care articolele d-lui Dinu Sandulescu m-au dezamagit fiind lipsite de continut concret si mai ales PARERI SI SFATURI personale
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 09 Feb 2005, 14:07

Spune-mi te rog Eugen ce diferenta este intre oscilanta si ondulanta
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 09 Feb 2005, 14:38

nu e o terminologie standard, asa le categorisesc eu. oscilante ar fi alea care bat stanga dreapta, ondulante alea care bat apoi se invart si iarasi bat. si ar mai fi alea care se pescuiesc pe verticala sau se jiguiesc, care planeaza cand le lasi sa pice. e una si la berti da' nu tin minte numele, indoita de la jumatate abrupt, s-ar putea sa fie polo. cu aia am prins bibi multi pe dambovita si asta toamna cateva marle, cand am fost cu codrut la dunare.

oricum, nu terminologia ci practica te fac bun la linguri, dovada ca eu n-as putea spune ca-s bun cu toate textele astea de mai sus. :) tree sa le inveti pe fiecare, sa stii sa le alegi si sa te descurci cu toate metehnele lor, la viteza la care trebuie pescuita fiecare samd. d-aia ziceam ca mi-ar fi placut sa vad macar o data in viata pe cineva care chiar stie sa dea profi de tot cu linguri. sunt convins ca se poate prinde orice cu ele. eu nu am prins decat bibani, marle, avatei si clean mic, nimic spectaculos.

am renuntat sa dau la voblere, rotative si cicade, dar la linguri nu cred ca voi renunta prea curand. in mintea mea, daca nu-s in stare sa prind cu ele inseamna ca nu stiu sa dau, deci mai tree sa bag.

tot discutand pe tema asta imi dau seama ca nu ne-ar strica un articol pe site scris de vreun baiat care sa stie bine linguri. cred ca teddy al nostru de pe forum ar avea ceva de zis pe tema asta, din cate imi amintesc de la discutia despre budeasa. :)

Avatar utilizator
Sorin
Moderator
Moderator
Mesaje: 4694
Membru din: 17 Mai 2004, 10:39
Localitate: Bucuresti

Mesaj de Sorin » 09 Feb 2005, 14:49

Pollo se cheama , imi place f mult ...am cumparat una asa la plezneala , aurie cu o pata rosie , merge super jucata pe cadere
Chiar ca ar fi foarte bine venit un articol despre linguri scris de cineva profi...dar si postarile celor care dau la linguri . Sunt o multime de utilizatori si cititori dar vad ca putini scriu.
vorba lu'.....''scrieti orice numa scrieti'' :D
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Scrie răspuns