Cu profesor sau autodidact?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Ca o parere personala... e mult mai bine sa iti fi autodidact... de ce? pentru ca asta e singurur fel in care dobandesti intr-adevar experienta... tu incerci ce merge si ce nu merge, tu vezi cum e apa, tu vezi ce le place si ce nu le place s.a.m.d.
in schimb... daca mergi la pescuit cu cineva care "stie" (inca nu mi s-a intamplat asta) nu prea vad ce experienta (care sa te ajute pe viitor) poti acumula.... adica degaba iti zice ala direct - incearca sa pui naluca aia - si tu ai legat-o pe fir, ai aruncat in apa si ai prins vreun peste cu ea ptr. ca in momentul in care iesi singur pe o apa, incepi cu naluca pe care ti-a aratat-o "ala" si daca nu merge sunt curios cu ce dai, daca tu nu ai habar ce si cum sta treaba...
deci.... singur pe balta, informat despre anumite chestii de prin reviste si de pe net, pot sa spun ca este satisfactia mult mai mare la capturarea unui peste decat sa te duci pe balta cu un "maestru" care sa iti zica.... puna si tu naluca aia si arunca acolo.... si ai si mai multe de invatat si mai multe iti raman daca esti singur...
parere personala....
in schimb... daca mergi la pescuit cu cineva care "stie" (inca nu mi s-a intamplat asta) nu prea vad ce experienta (care sa te ajute pe viitor) poti acumula.... adica degaba iti zice ala direct - incearca sa pui naluca aia - si tu ai legat-o pe fir, ai aruncat in apa si ai prins vreun peste cu ea ptr. ca in momentul in care iesi singur pe o apa, incepi cu naluca pe care ti-a aratat-o "ala" si daca nu merge sunt curios cu ce dai, daca tu nu ai habar ce si cum sta treaba...
deci.... singur pe balta, informat despre anumite chestii de prin reviste si de pe net, pot sa spun ca este satisfactia mult mai mare la capturarea unui peste decat sa te duci pe balta cu un "maestru" care sa iti zica.... puna si tu naluca aia si arunca acolo.... si ai si mai multe de invatat si mai multe iti raman daca esti singur...
parere personala....
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
Ai si nu ai dreptate. Daca omu iti da un pont ca naluca aia e buna si tu intelegi din asta ca numa naluca aia e buna forever atunci, no offense, da n-ai nici o sansa ca autodidactd4md3od scrie:
parere personala....
Eu din pacate am inceput singur pescuitul la rapitor.Am capatat ceva experienta,dar care s-a acumulat in mult timp,cu multe frustrari si nereusite cu multe naluci probate,etc.Fac acum comparatie cu prietenii pescari de la mine din asociatie si care intr-un an au invatat foarte mult si care prind la fel de bine ca si mine daca nu cumva chiar mai bine.
Este un mare avantaj sa ai de la cine invata si mai ales sa ti se arate fara nici un fel de restrictie "secretele" acestui stil.

http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!
Pestii nu citesc carti!
Te contrazis printr-un exemplu: eram la pescuit cu "Avocatu si gasca" - inainte sa se sparga - impreuna cu un nou membru , Valeron ( mai intra pe-aici din cand in cand) ... dupa ce s-a chiorat la noi cum scoteam shalai dupa shalai dintr-o groapa , mai ceva ca la pian find dispusi unul langa altul la maxim o juma de metru intre noi , Valeron fiind primul din stanga ... avand aceiasi naluca acelasi gramaj pe jig , aceiasi distanta la lanseu , in aceiasi groapa ... nu prindea nimic sau aprope nimic ! Dupa ce i-am zis ca greseala lui consta in faptul ca se afla in capatul celalalt al sculelor de pescuit , a inteles si a inceput sa scoata cu o frecventa mai mare decat noi !d4md3od scrie:Ca o parere personala... e mult mai bine sa iti fi autodidact... de ce? pentru ca asta e singurur fel in care dobandesti intr-adevar experienta... tu incerci ce merge si ce nu merge, tu vezi cum e apa, tu vezi ce le place si ce nu le place s.a.m.d.
parere personala....
Exemplu poate sa nu stea in picioare la "domnia sa prostia stiuca" unde ramane valabila regula de aur " ne exista nici o regula"

http://www.kronect.ro
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii
http://www.shopconectica.ro
conectica de calitate pentru retele de calculatoare sau telecomunicatii
am avut surpriza sa stea in picioare regula ca poti invata de la cel de langa tine si in situatia d-nei stiuci
aceeasi momala (lingura) daca nu foloseam tilul celor de lnga mine rezultatele erau cu mult mai slabe
dupa o zi de ucenicie
a doua zi a fost clar altceva
deci ca si concluzia mea
poti oricand sa inveti de la cel de langa tine
adaptarea la situatie
aceeasi momala (lingura) daca nu foloseam tilul celor de lnga mine rezultatele erau cu mult mai slabe
dupa o zi de ucenicie
a doua zi a fost clar altceva
deci ca si concluzia mea
poti oricand sa inveti de la cel de langa tine
adaptarea la situatie

Nu e chiar asa. De exemplu daca cineva cu experienta iti spune ca, intr-o anumita zona, merge foarte bine la plastice moi, dar tu nu ai pescuit niciodata la plastice moi, ce faci? te pui si dai cu ele ca la vobler? sau la rotativa? Insa, daca acel "meserias" iti si arata cum se pescuieste la jig, cu tehnica din bat, si artificiile pe care le-a deprins in urma partidelor de jiguit anterioare...eu cred ca se schimba radical situatia. Si sansele tale de a pescui si data viitoare cu plastice vor creste,..dar nu pentru ca ti-a spus ala ca acolo se prinde la asa ceva, ci pentru ca, folosind o tehnica buna, chiar ai prins la plastice.d4md3od scrie: in schimb... daca mergi la pescuit cu cineva care "stie" (inca nu mi s-a intamplat asta) nu prea vad ce experienta (care sa te ajute pe viitor) poti acumula.... adica degaba iti zice ala direct - incearca sa pui naluca aia - si tu ai legat-o pe fir, ai aruncat in apa si ai prins vreun peste cu ea ptr. ca in momentul in care iesi singur pe o apa, incepi cu naluca pe care ti-a aratat-o "ala" si daca nu merge sunt curios cu ce dai, daca tu nu ai habar ce si cum sta treaba...
attila.. dupa cum prea bine stii ca nu pescuiesc deloc cu plastice... si pana in momentul de fata nu am avut mai nimic de invatat de la nimeni (asta si din cauza faptului ca inca nu am fost la pescuit cu vreun "meserias") , dar in momentul in care voi avea ceva de invatat , aici ma refer la modul practic, nu ca as fi citit nu stiu ce nu stiu unde, sau ca am auzit de la nu stiu cine nu stiu ce, atunci voi recunoaste...
pana in momentul de fata, tot ceea ce stiu in materie de pescuit (aici nu zic neaparat ca as sti multe) o stiu din propria experienta, chestii de care sunt mandru ca le-am invatat singur si nu prin tehnici luate de la altul...
adevarul este ca tare bine mi-ar prinde sa cunosc si eu pe cineva care sa pescuiasca la MA care sa ma indrume si pe mine ce si cum sta treaba cu anumite tehnici de lansare ale musculitei... dar cum nu exista nimeni va trebuii sa recurg la aceleasi metode pe care le-am folosit si pana acum.... adica multa "carte", multe filme si multi nervi mancati pe malul apei...
numa bine...
pana in momentul de fata, tot ceea ce stiu in materie de pescuit (aici nu zic neaparat ca as sti multe) o stiu din propria experienta, chestii de care sunt mandru ca le-am invatat singur si nu prin tehnici luate de la altul...
adevarul este ca tare bine mi-ar prinde sa cunosc si eu pe cineva care sa pescuiasca la MA care sa ma indrume si pe mine ce si cum sta treaba cu anumite tehnici de lansare ale musculitei... dar cum nu exista nimeni va trebuii sa recurg la aceleasi metode pe care le-am folosit si pana acum.... adica multa "carte", multe filme si multi nervi mancati pe malul apei...
numa bine...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
-
- veteran
I-mi aduc aminte cu drag de primii profesori de la care am invatat sa pescuiesc in copilarie, localnici dintr-un orasel din Moldova situat pe riul Barlad. Atunci i-mi era drag sa pescuiesc si eram fascinat de pescuitul clenilor si bibanilor cu prima mea undita din trestie de stuf si pluta din pana de rata. Timpul a trecut si odata am descoperit intr-un bazar o lanseta, o rotativa si un vobler de provenienta ruseasca aduse de un basarabean. Cu ele am devenit unul din cei mai dotati pescari din zona. Dupa zeci de partide de pescuit cu acest echipament la clean si biban fara sa prind nimic, desi ceilalti pescari prindeau bine cu metoda stationara, ignorand pescuitul cu artificiale, mi-am dat seama ca este o arta sa determin clenii sau bibanii sa atace acele artificiale cu acel echipament care mi se parea foarte bun si dupa multe incercari si experimentari am inceput sa prind rapitori. Dupa un timp am descoperit revistele de pescuit, internetul, site-urile de pescuit, forumurile. Acestea au fost singurele surse de unde am invatat multe despre pescuit intr-un timp scurt dar si mai mult am invatat practic pe riurile si baltile din zona in care am testat lansete de grafit, voblere si twistere pe care le vedeam prin reviste. Desi nu am avut "profesori" am satisfactia sa raspund intrebarilor pescarilor incepatori.
E ideal sa ai un profesor adevarat!Dar pentru mine cel mai bun profesor ramane experienta acumulata in mii de ore de pescuit cu greselile inerente, dar si cu satisfactii deosebite... si daca mai si notezi undeva aceste experienta poate reusesti sa tragi si concluzii interesante.Ca vorba aia apa trece ,pestii raman 

Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.