Atacul avatului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 31 Oct 2005, 17:13

nu din experienta, ci cele citite/vazute recent:
salaul, cica, are obiceiul sa "capseze" prada si sa se intoarca sa o inghita.
ma cam lasa memoria, dar cred ca am vazut asta intr-un episod din "lake escapes" si era spusa de unul care a inventat nu-stiu-ce stil jigging. asta daca nu am citit chiar aici pe formum. poate isi aminteste altcineva.
iar nu pot sa zic sigur, dar in episodul cu pricina il avea ca invitat/ghid Bertus Rozemeijer (sigur nu mi-as fi amintit numele asta daca nu as fi citit recent salmo newsletter).

daspinningmaster
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de daspinningmaster » 31 Oct 2005, 17:14

legio1083 scrie:
Am descoperit gaura de la macaroane!!! :lol:
si apa fiarta :lol:
Fire zmucite!

daspinningmaster
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de daspinningmaster » 31 Oct 2005, 17:25

gabor scrie: salaul, cica, are obiceiul sa "capseze" prada si sa se intoarca sa o inghita.
Asta cu salaul am observat-o si eu cand, spre rusinea mea, pescuiam cateodata cu pestisor viu. Necunoscand tainele acestui pescuit ma hazardamsa intep imediat ce simtem o vibratie mai puternica a varfului lansetei. Bineinteles ca nu scoteam din apa decat obletele pe care il lasasem ca ca momeala(pe carlig simplu) si care la o observare cat de cat atenta avea urme de dinti. Am facut asa pana un prieten m-a luminat: RABDARE!!!; lasa-l sa muste; vine capseaza si apoi pleaca si poate sa faca asta chiar de cateva ori. Insa la un moment dat se intoarce pentru atacul decisiv. Cateodata poate dura chiar un sfert de ceas din momentul in care salaul a "gustat" obletele prima data si tu simti vibiratii in varful lansetei pana cat se hotaraste sa atace decisiv si lanseta parca vrea sa plece de langa tine.
In fine cred ca topicul era despre atacul avatului asa ca am sa ma opresc aici...
Fire zmucite!

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 31 Oct 2005, 19:15

Eu am prins intr-o zi parca doi avati de coada si am mai avut unu prins tot de coada. Asta intr-o ora doua de pescuit nu mai mult. NUsh ce sa zic, dar coincidenta mi se pare prea mult.
Conditiile erau urmatoarele: apa ff limpede, luminozotate puternica.
Am mai vaztu si pe crisuri atacuri in care atacau doi unu dupa altul. Primul venea se baga in card, imprastia cativa pestisori(ori se baga k nebunu ori se intorcea cu coada), si cei ce se desprindeau de banc ghinionu lor...
Nu e tot una k urmaresti o masa de pesti sau unu singur. Acelasi lucru se intampla si prin savane. Zebrele au acele dungi pt a crea confuziem. Kiar ii zice efectul de zebra. Doar daca se desprinde vre-o zebra de turma atunci ataca sau ataca si daca se desprinde una din turma continua atacul.
Acelasi lucru se intampla si in lumea acvatica. Banc mare de lipusi sau alte albituri, arata k un tot unitar. Degeaba se baga avatul k prostu in banc, fara o tinta anume, p k mai mult k sigur da rateu. Sau de obicei ataca extremele bancurilor de pesti, pt k are mai multe sanse sa se aleaga cu ceva.
Este doar o kestie de logicam si nu suntem primi care au observat kestia asta. Am mai citit pe situri olandeze si nemtesti sau nu mai stiu exact de unde(google) despre constatarilor altor pescari renumiti. Kiar nu mai tin minte ce si cum, dar stiu sigur k am mai citit prin vre-o 2-3articole.

Nu vad ce e atat de greu de crezut sau ce poate parea atat de irealm este perfect logica treaba, mai ales cu viteza cu care se poate propaga avatul prin apa. Au fost dati cand oricat de repede mulinam(cu cat mai repede cu atat mai bine) pot spune k as fi vrut sa pot mulina mai repede. Pt k ei intotdeauna urmaresc pestisorii care se desprind de banc si baga cat ii tine coada. De oricate ori am vazut un pestisor bolnav la suprafata apei kiar daca erau atacur pretutindeni nu am vazut sau observat un avat care sa atace un peste bolnav.......

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 31 Oct 2005, 19:24

eu nu spun ca avatul nu incearca sa "sparga" bancul de pestisori, sa-i dezorienteze, etc. pt. a-i putea apoi culege mai usor. ce nu cred eu este ca loveste cu coada un anumit pestisor. sa nu uitam ca discutia a plecat de la faptul ca "la fel cum procedeaza cu pestisorii, avatul loveste voblerul cu coada". Chestia asta e chiar ilogica si imposibila pe deasupra.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

fisherman
veteran
veteran

Mesaj de fisherman » 31 Oct 2005, 19:27

cred ca ai dreptate. nimeni nu da cu banc de voblere! :)

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 31 Oct 2005, 19:41

Da mai gandeste-te in felul urmator: ataca, rateaza si din instinct da cu coada sa-l ameteasca k sa-l culeaga apoi. El da cu coada probabil in mai multi pesti prada o data, doar k numai cativa din acestia se desprind de banc si pune ochii pe unu sau pe doi si ii ataca.
Acelasi lucru si cu voblerul. Daca inca e convins k e peste in timpul ataculuim daca rateaza il plezneste cu coada si il culege mai apoi, ametit fiind. Ce e atat de greu de intzeles. Nu vad unde e dilema. E printre putinii pesti care fac treaba asta. Fiecare specie a evoluat altfel. Stiuca si salaul se bazeaza mai mult pe camuflaj si pe elementul de surpriza. Nush ce pesti din australia improasca cu apa pe frunze unde vad miscare si le pica goanga la bot, alte specii au evoluat atat de mult incat sar complet din apa dupa o insecta cu o super precizie.........etc

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 31 Oct 2005, 19:46

da andrei, ce spui tu e adevarat.
apropo, acea specie de pesti se numeste "arcash" (archer xxx)
dar pana acum ziceai ca loveste in banc pt. a se desprinde unu, doi pesti. voblerul e solitar. e deja desprins. pt. ce sa-l loveasca?
si repet, fizic e imposibil sa loveasca un oblete a.i. sa-l ameteasca.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 31 Oct 2005, 19:57

Pai ce naiba voblerul nu poate trece printr-un banc de pesti. Inca am vazut k alti obleti vin si se freaca de voblere, fara nici o jena.
Se intampla fazu cu datu cu coada in banc. Si cu voblerul se intampla din nou, daca inca este increzator k e peste din momentul ratarii.
Poate k nu m-am exprimat corect.
1. incepe avatul atacul
2. Se apropie de vobler si inca crede k e kiar pestisor prada
3. presupunem k atunci jerkuiesti voblerul si in loc sa dea cu gura in vobler da pe langa
4. in momentul in care nu la nimerit da cu coada in vobler, fiind inca ferm convins k e pestisor, se agatza sau aproape k iti scoate batzu din mana...
Deci el nu finalizeaza atacul, ci il continua cu acea miscare violenta din coada, pt a face o intoarcere rapida dupa pestisor(vobler in cazul acesta).
Mai clar de atata nu pot sa explic.

:? P.S. Am crezut k vorbiti despre bancuri de pesti, k n-am mai urmarit de mult topicul, k nu stau prea bine cu timpu.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 31 Oct 2005, 20:04

un singur cuvant.. SF :roll: :wink: :D
eu chiar nu mai vreau sa continui discutia asta. nu mai vreau sa fac scenarii.
cel mai simplu argument: fizica!!!(hidrodinamica, mecanica, fluide, etc.) daca reusesti sa explici cum e posibil, atunci te cred.
nu vreau scenarii, explicatii de ce ar face avatul asa ceva, etc. ca nu facem psihologia avatului...
deci, d.p.d.v. fizic....... ???? :)

Scrie răspuns