Atacul avatului

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
remusnico
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de remusnico » 02 Sep 2005, 09:41

Am fost ieri la pescuit (ca actiune, nu ca finalitate)
Am avut ocazia sa vad un atac de avat mai putin obisnuit. Eram pe malul raului, care era mai inalt decat apa cu peste 1 m. Am auzit atacul avatului, si l-am localizat la aprox. 25 - 30 m de mine. Vedeam bine (mai de sus), desi era cam departe. A urmat o alta involburare a apei, la vreo 3 m de prima. Avatul nu l-am vazut, dar in acel moment a aparut un pestior argintiu la suprafata apei, care a inceput sa inoate disperat pe suprafata apei, si care avea aprox. 2/3 din corpul sau deaupra apei! Inclin sa cred ca nu era oblete, pentru ca mi s-a parut a fi mai mare decat cei mai mari obleti vazuti de mine. Pestisorul a inotat in linie dreapta aprox. 6-7 m, cu o viteza nu prea mare, avand in vedere faptul ca inota mai mult in aer decat in apa. Era ceva asemanator cu delfinii dresati, care reusesc sa stea partial deasupra apei, dand puternic din coada. In tot acest timp, cu siguranta avatul l-ar fi putut inhata de coada, dar n-a facut-o.
Nu stiu daca avatul a incercat sa-l ia la palme pe bietul pestisor, fie direct, fie prin intermediul apei, dar cu certitudine pestisorul era dezorientat.
Ceea ce mie mi s-a parut clar, a fost faptul ca avatul a urmarit pestisorul, si nu pot spune daca primele "rateuri" au fost intamplatoare sau au facut parte dintr-un scenariu elabotat anterior.

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 02 Sep 2005, 10:17

Wavedancer scrie:...
Deci, "lovitura cu coada" este posterioara atacului, nicidecum anterioara.
Ii dau dreptate lui Wave.
Am vazut "atac" la nici 30cm de virful piciorului. Atac intre glilimele deoarece in apa nu erau obleti iar twisterul cu care dadeam tocmai il scosesem din apa. Bataia din coada ii asigura o plecare in forta (ceva de genul conservarii impulsului, energiei cinetice, am terminat scoala cam de mult ca sa-mi amintesc exact... :roll: )
Rezultatul la "bataie" a fost ca m-a udat bine de la mijloc in jos.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Nick
veteran
veteran

Mesaj de Nick » 02 Sep 2005, 10:17

Incep sa cred ca si Adelin ca multi isi dau sie ei o parere.Ca sa vezi si niste atacuri ciudate,neexplicabile,ale avatului trebuie sa pescuiesti ceva timp aceasta specie.Am vazut avat care se repede in mijlocul obletilor facand 2-3 intoarceri spectaculoase.Eu personal nu cred ca ar fi reusit sa prinda un oblete in felul asta,aceste "drifturi" au cred alt scop.Si nu vad nici o explicatie la faptul ca am avut 4-5 ratari consecutive de avati mari.Vedeam avatul cum vine dintr-o parte lovea din lateral streamerul,simteam o greutate,dar nu se agata.Daca un avat de 2-3 kg dadea cu gura in streamer nu cred ca l-as fi ratat si in nici un caz de 4-5 ori.In acelasi timp avati de 1 kg i-am prins fara nici o problema,intepatura clasica si erau pe mal bine intepati.Cei care sunt impotriva teoriei cum ca da cu coada,care ar fi explicatia?Nu sunt tendentios cu aceasta afirmatie ci doar sper sa elucidam(daca putem)acest atac al avatului spre a fi in folosul tuturor.
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 02 Sep 2005, 10:36

Sustin ceea ce zice si Wave: atacul vine de jos (asta depinde si de adincimea apei), ia cu gura ce poate si se intoarce. Doar nu vine cu coada inainte, ca sa-i loveasca si apoi sa-i prinda :lol: . Mare majoritate a atacurilor sunt esecuri - asta e cert - altfel s-ar satura instant si nu l-ai vedea toata ziua pleoscaind printre pestisori. Eu l-as asemui poate cu ghepardul - atac in viteza f mare, deseori "gherla". Nu cred ca avatul este unul din cei mai eficienti rapitori. Si din tot ce am citit pina acum despre pesti, se pare ca somnul e cel mai eficient. :?

Sigur ca violenta atacului si a intoarcerii zapaceste pestisorii, iar el daca nu a luat nimic din prima, mai urmareste 1-2 "zapaciti". Si in mod cert pocneste pestisori in momentul intoarcerii, pt ca in general ataca obletii in cird. Dar pina acum n-a reusit nimeni sa ma convinga de faptul ca atacul consta in lovirea si apoi prinderea pestisorilor.
Astept filmari subacvatice :twisted:

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 02 Sep 2005, 10:38

eu zic sa apelam la "Myth Busters" :lol:

lamuriti-ma si pe mine. La inceput se sustinea ideea ca avatul loveste obletii cu coada. acum ati intors-o, cum ca de fapt nu-i loveste si agita apa in jurul lor, bla-bla.
Hotarati-va!!!
Oricum, sa-ti palmuiasca voblerul sau stramerul nu are cum, fizic!!!
asa ca... drop it 8)
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Nick
veteran
veteran

Mesaj de Nick » 02 Sep 2005, 10:41

Simteam o greutate in bat in momentul in care ataca,asta am zis,nu gasesc nici o explicatie la asta si nu vb ca sa ma bag in seama,asa s-a intamplat,daca ma crezi sau nu ma intereseaza destul de putin.
http://www.easteam.ro
Pestii nu citesc carti!

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 02 Sep 2005, 10:49

Rar dau cu monofilar la vobler, iar pe multifilar aceste atacuri eu le percep ca "opriri". Daca l-ar lovi cu coada, s-ar simti deviere, inaintare sau orice altceva. Cum draq reuseste sa ciupeasca un vobl de 5 cm cu ancore la fiecare 2 cm si sa nu se intzepe? :? Zau nu stiu. Dar reuseste.
La gume e clar, un cirlig situat pe la mijlocul "maimutzei", sansa mare sa il ia numai de coada si sa il lase. Am prins salau de mai multe ori tinind strins cu dintii numai de coada grubului. Dar la vobler sau la rotativa??

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 02 Sep 2005, 11:48

Teodor scrie:Rezultatul la "bataie" a fost ca m-a udat bine de la mijloc in jos.
Cu apa sau ... ? :oops:

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 02 Sep 2005, 12:06

MihaiV scrie:Cu apa sau ... ? :oops:
Apa. :lol:
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 02 Sep 2005, 14:06

bogdank scrie:Sustin ceea ce zice si Wave: atacul vine de jos (asta depinde si de adincimea apei), ia cu gura ce poate si se intoarce. Doar nu vine cu coada inainte, ca sa-i loveasca si apoi sa-i prinda :lol: . Mare majoritate a atacurilor sunt esecuri - asta e cert - altfel s-ar satura instant si nu l-ai vedea toata ziua pleoscaind printre pestisori. Eu l-as asemui poate cu ghepardul - atac in viteza f mare, deseori "gherla". Nu cred ca avatul este unul din cei mai eficienti rapitori. Si din tot ce am citit pina acum despre pesti, se pare ca somnul e cel mai eficient. :?

Sigur ca violenta atacului si a intoarcerii zapaceste pestisorii, iar el daca nu a luat nimic din prima, mai urmareste 1-2 "zapaciti". Si in mod cert pocneste pestisori in momentul intoarcerii, pt ca in general ataca obletii in cird. Dar pina acum n-a reusit nimeni sa ma convinga de faptul ca atacul consta in lovirea si apoi prinderea pestisorilor.
Astept filmari subacvatice :twisted:

Hai ca poate va conving cu un argument la care sigur nu v-ati gandit.Toti pestii rapitori de la noi sunt camuflati mai mult sau mai putin, avatul insa nu se numara printre fericitii care se bucura de culori in acord cu mediul. Ceea ce poate el sa faca atunci cand apa se face ca lacrima si pestii prada sunt foarte circunspectii, e sa inoate in viteza maxima ajungand bancul din urma si trosnind cu coada in mijlocul bancului pentru a naucii cativa indivizi, pe care apoi se intoarce sa ii culeaga de pe luciul apei. Daca si acest scenariu vi se pare SF, atunci asteptati ca voi scrie un articol despre acest lucru si despre "atacurile din camuflajul oglinzilor formate de curentii turbionari", poate atunci o sa va conving. :cry:

Scrie răspuns