Ultra incepator

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 28 Iul 2008, 07:21

Mii de multumiri.
Am reusit sa prind primii pesti la fly.Cam complicat cu cast-ul,am reusit doar 8-10m :oops: Dar insist.Problema care m-a scos din minti a fost ca la pompaj musca uscata se scufunda si ramanea ,,suspending''.Am luat si asa dar mai frumos este cand o ataca la suprafata.Am reusit sa prind cateva rosioare(le-am pus la album in galeria personala).
Dar mai am intrebari:
-leader-ul trebuie sa fie neaparat conic?????
-exista vreo solutie prin care sa maresc flotabilitatea mustei(sau sa o mentin)???
-cum fac sa pluteasca si leaderul????
-fluoro-tippet de la Sufix(cel de 25m) este bun pentru fly(ca leader)???
-snurul are o grosime standard sau exista mai multe diametre???

Cu multumiri.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 28 Iul 2008, 08:39

fishi scrie: Dar mai am intrebari:
1) -leader-ul trebuie sa fie neaparat conic?????
2) -exista vreo solutie prin care sa maresc flotabilitatea mustei(sau sa o mentin)???
3) -cum fac sa pluteasca si leaderul????
4) -fluoro-tippet de la Sufix(cel de 25m) este bun pentru fly(ca leader)???
5) -snurul are o grosime standard sau exista mai multe diametre???
1) da, ... mai ales cand dai la uscata, uda, streamer,... te ajuta in casting.
altfel ii si mai nashpa decat ti s-o parut la inceput :D
2) exista: http://www.flytying.ro/shop/shop.php?pa ... tem_id=254, e un exemplu dar mai sunt si altele
3) o fi si pentru leadere, dar eu nu folosesc
4) e mai comod cu unul gata conic dintr-o bucata sau cu unul impletit
5) in functie de tipul si clasa firului si de producator, da, snururile au niste grosimi anume...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 28 Iul 2008, 11:23

Multumesc pt moderare.

Jorjel
junior
junior

Mesaj de Jorjel » 28 Iul 2008, 12:57

Am primit si eu un bat de musca Shakespeare professional fly de 2,70 clasa 6-7. As vrea sa stiu daca stiti ceva despre batul asta si daca-l pot folosi pentru debutul meu in flyfishing. Impreuna cu batul am mai primit o mulineta cu tot cu backing pe tambur si un set de muste care mie imi par cam mici pentru clasa lui. As vrea sa stiu care e dimensiune minima a mustei cu care pot pescui si daca pot da cu el si la clean/pastrav sau doar avat si stiuca.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 28 Iul 2008, 21:47

cred ca astia cu fly-ul is plecati toti pe la pesti de nu-ti zice nimeni nimica :D
Shakespeare professional fly de 2,70 clasa 6-7. in opinia mea e un bat care nu o sa te impresioneze in mod deosebit, si dupa o vreme vei vrea altceva...
insa pentru debut merge, poti sa iti faci treaba cu el, daca tot nu ai Sage :lol: ... glumesc evident ! :D
tema ii, ca daca pe asta il ai,... cu asta trebe sa incepi sa prinzi, iar eu cred ca poti, fara probleme !
desi e clasa cam mare pentru pastrav pe rau, nu-i asa un bai (la clean si mai putin), se poate da cu el...
inainte de '89 cand nu prea intra la noi literatura "vero" in domeniu, si informatiile erau putine, umbla o recomandare, cum ca pe apele noastre ar fi recomandate betele de clasa medie 5-7 (exact de aia si acuma toate magazinele de pescuit is pline de bete fly clasele 5-7, si nu gasesti alta clasa sa dai cu tunul decat la cei specializati),... restul informatiei nu mai ajungea cum ca cine zicea de 6-7 se gandea la avatii, stiucile si clenii mari de pe aici... asa ca recomandarea devenea universala si tot omul isi lua bat de clasa 6 + - 1, si dadea cu el la tot ce stia el ca trage la musca, deci si la pastrav si clean... si prindea, nu era un chin !
asa ca daca se putea pescui atunci, fara chin, se poate si acum !
pescuind cu un bat clasa 6-7 la pastrav eu zic ca vei avea parte de urmatoarele aspecte:
1) muste mici , pe carlige 12-14, vei putea arunca la o distanta rezonabila pentru raurile noastre de munte... vei suferi un pic la prezentare folosind un snur tot clasa 6 ( la clean nu-i asa o problema), inconvenient pe care il poti indulci folosind in loc, un snur clasa 5 musai DT, sau chiar si 4, caz in care poate fi si WF... pe acelasi bat ! cand dai la stiuci, avati si alte chestii mari poti reveni linistit la snurul de 6-7
2) cu batul asta de clasa asa mare, pe rau la pastrav, vei avea la inceput poate ceva probleme cu inteparea, nu foarte mari, din cate stiu eu batul nu e unul fast, e ceva moderat, ceea ce ajuta...
probleme cu intepare - ma refer in special la aspectele de sensibilitate:
- daca esti un tip prea impulsiv, te poti trezi ca rupi buza pastraviorului din intepare sau il culegi de la 15 m in iarba din spatele tau :D
- daca esti un tip mai molcom, poti sa nu intepi la timp, sa dai rateuri multe, pentru ca batul nu te ajuta prea tare...
in rest e bine :lol:
cu timpul insa iti vei educa si mana si miscarile astfel incat te vei descurca rezonabil cu respectivul bat... in momentul ala vei incepe sa vrei ceva mai bun,... si vei sti si de ce :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 29 Iul 2008, 10:08

Miky are dreptate. Num anu stiu de ce a dat exemplu Sage, cand el vrea numa Orvis. :lol: :lol:
Jorjel scrie:As vrea sa stiu care e dimensiune minima a mustei cu care pot pescui si daca pot da cu el si la clean/pastrav sau doar avat si stiuca.
Nu exista dimensiune minima. Doar maxima. Clasa batului si snurului iti dau o imagine relativa asupra dimensiunii maxime a mustelor pe care pot sa le transporte prin aer. Problema e ca daca ai o clasa mare si pescuiesti cu muste mici, prezentarea lor pe apa va fi defectuoasa, micsorand sansele de a prinde peste. Nu se reduc la zero, stai linistit. Deci poti prinde peste. Cu putina pricepere poti prinde chiar f bine. Daca mergi la clean, biban, stiuca, atunci clasa nu te va incurca aproape deloc.
Poti prinde chiar si pastravi si lipani. Putin mai din topor, dar poti.

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 29 Iul 2008, 12:24

in pescuit cam orice aspect se poate jongla in favoarea pescarului in functie de cerintele intimpinate...

nu exista retete ! ci doar indrumari pt incepatori....

fiecare tre sa testeze pt el cum ii cade mai bine

liderul...

ca lungime... spre exemplu io folosesc la clase mari lidere de la jumate de metru la 5,5 metri... adica oleaca mai lung ca joarda mea glx de 15 chisoare

lider lung in conditii ideale cu muste potrivite... adica cam pina in 2 grame ( muste grele merg lansate daca au cam 5 gr... dar aveti grija caci nu doar greutatea influenteaza ci si volumul si materialele din care este facuta , ca sa nu mai pomenesc stilul de lansare... una e sa dai pe spate cu una din fibre sintetice din care sare apa usurindo la prima lansare falsa ... si alta e sa dau undercast cu musca care e imbibata patruns de 5 grame ancorata de apa... )
mie nu imi place sa lestez mustele... le pot aduga o alica pe fir ...

pe masura ce conditiile de vint se inrautatesc si devine neplacut ( nu imposibil sa nu se inteleaga ca nu sint in stare sa lansez cu parul... ) scurtez din lider

scurt folosesc cind dau cu fire f rapid scufundatoare ca sa scufund mai repede musca si sa am control mai exact la vitezele si adincimile alea... si e des dintro singura bucata de obicei mai subtire sa nu il proptesc sub un bolovan si sa n-ul pot rupe... asa cam de 0,40 e potrivit aici ...
( aici vorbesc de vire de la 850 grain in sus ) la 700 grain merge si mai lung pina in 3 metri in conditiile de aici.. din 2 -3 bucati de diferite grosimi pina in 0,6

grosimea liderului

se alege in functie de greutatea cirligului ( a mustei )

daca e prea subtire nu rezista stresului...
cu un lider subtire inotati mai bine musca... din cauza asta ar ajunge chiar si 30 cm de fir mi subtire ... iar in continuare mai gros in cazul ca aveti multi bolovani ascutiti si alte taietori in zona...

tronconic ? daca e scurt merge dint-o bucata ! dar pt o prezentare mai de finete e bine sa fie tronconic...

conectoare....

conectoarele is de kakat !

cel mai bun e ochi pe fir la ambele capete... astea ar elimina nodurile cele mai des folosite pt legatul de firul de rezerva si liderului...

fir de rezerva... tuff de 0,41... incape mai mult si e cam pe viata... nu mucegaieste chiar daca uitati mulineta uda leoarca in geanta inchisa vreo saptamina...
daca e prea subtire tinde sa intra in substraturi cind aveti frina prea tare strinsa...
cind fuje la vale balaurul nu cumva sa puneti mina pe el ca va frije cu draci !

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 29 Iul 2008, 13:33

Buuun...
Mai am intrebari,daca se poate.
1)Pentru stiuca ce leader folosesc?(sa nu-l taie+ce grosime+de care...brand)
2) Caenis black\white body,white wings size 18
Caenis black\white body,white wings size 20
CDC spent red size 18
CDC spent yelow size 18
CDC spent pale pink size 18
CDC spent olive size 18

Cele de mai sus merg la rosioara?

3)Streamer
Gold beaded marabou black size 8
Gold beaded marabou white size 8
Gold beaded marabou olive size 8
Gold beaded marabou orange size 8

Cele de mai sus merg la avat stiuca?

4)Am luat un backing de la firma HendsProduct(Czech republic) 50 yards,orange,20 lbs-9kg.

5)Am luat o mulineta clasa 6\7 ,pare metalica,stiti ceva de aceasta.

6)Vreau un fir de fly clasa 6\7 pana in 100 ron si accesibil(adica nu USA sau durata mare)
7)Snurul cat trebuie sa fie de ,,ingropat'' in tamburul muluinetei?

8)Daca pun un clasa 5 pe ansamblul lanseta+mulineta clasa 6\7 este mare problema(vreau pt streamer)?

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 29 Iul 2008, 14:11

CDC-urile size 18 ce le ai sunt toate iarasi muste bune de pastrav si lipan, probabil sa fie bune la rosioara, eu nu am incercat cu asa ceva.
insista la rosioara cu red tag, black zulu ceva nimphe PT pe carlige 10-14.

streamerele sunt cam mici pt stiuci pe carilg nr 8, mai mult la avat, clean si biban sunt bune.

snurul pune-l cat mai sus, cat mai aproape de marginea tamburului, e mai bine sa fie in spire cat mai largi, reduci din memorie, recuperezi putin mai mult fir/tur de manivela.

ce mulineta metalica e ?

ca fir mai ieftin si bun poti incerca un cortland 333 WF sau Vision mai au ceva, dar astea nu le cunosc.

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 29 Iul 2008, 15:03

alegerile mele... pt stiuca... lider de titan .... vezi ca se gasesc si la role si iti faci potrivit de lunga...

alea de la cannelle si astucit iar merg ...

cu alea de kevlar io nu m-am impacat prea bine...

sau incerca sea guard !

cumetrele mari absorb musca destul de adinc... juma de metru... cite odata e scurta !

un lider de asta iti ingreuneaza si mai mult lansarile...

pt cumetre e recomandabil un fir fix pt stiuca... e mult mai placut sa lansezi muste mari si grele legate de un lider de titan...

clasa 8 ar fi mai potrivita

io pe vremuri am dat la cumetre cu monofilament gros... stiu io... nu prea mi-a taiat... cum o pupa o intepam din fir cu mina... zmuncit... se agata cel mai bine... daca o ratam numa bine facea musca cam 30 cm in fata... si des o mai lua odata...
daca ridici joarda poa sa scape brusc toata jucaria din colimator

Scrie răspuns