Ultra incepator

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 23 Iul 2008, 11:12

Tavi scrie:http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... hasJS=true

Ramane sa te hotarasti ce clasa vrei si din cate bucati.
Pentru mine e f. bun. Ai Sage, mulineta, fir si backing in $260.
Oare e bine sa incep din start cu Sage?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Iul 2008, 11:26

De ce nu?
E modelul lor cel mai ieftin, e moale, te ajuta sa inveti sa lansezi.
Si daca nu-ti place o poti vinde, e "de firma" :lol:
Dar n-o s-o vinzi :wink:

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 23 Iul 2008, 11:33

lanseta si snurul conteaza cel mai mult, trebuie sa fie cat de cat de calitate, pt ca te ajuta foarte mult, altfel simti ansamblu, castingul il inveti mai usor si corect.

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 26 Iul 2008, 12:16

ok
Leader-ul cam ce lungime trebuie sa fie?Am luat ceva din comert pe la 2,7 m,trebuie pus tot?
Mustele de la Mustad(sunt set de 6 buc)merg la ceva?
Daca am lanseta clasa 6 trebuie si mulineta tot clasa 6????(firul am inteles ca trebuie!)
Backing-ul si dealtfel tot ansamblul de fir cum se pune pe mulineta(backing-ul este obligatoriu?)
Ce nod se face intre backing si snur si la fel intre snur si leader?

Sper sa nu va enervez cu atatea intrebari :cry:

Cu multumiri.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 26 Iul 2008, 12:34

fishi scrie: 1) Leader-ul cam ce lungime trebuie sa fie?Am luat ceva din comert pe la 2,7 m,trebuie pus tot?
2) Mustele de la Mustad(sunt set de 6 buc)merg la ceva?
3) Daca am lanseta clasa 6 trebuie si mulineta tot clasa 6????(firul am inteles ca trebuie!)
4) Backing-ul si dealtfel tot ansamblul de fir cum se pune pe mulineta(backing-ul este obligatoriu?) Ce nod se face intre backing si snur si la fel intre snur si leader?
1) de regula se pune cam tot, insa asta depinde si ce grosime are in capatul subtire, sau mai precis la ce peste pescuiesti,... ca una-i la rosioara si alta e la avat sau stiuca,... ce marime e leaderul ? ( scrie pe el ceva de genul 4X, 5X, 6X,...etc ? )
2)depinde ? ce muste fac parte din setul respectiv ?
in general banuind ca sunt rezonabil facute, daca sunt uscate si mici(carlige 12-14) ar trebui sa mearga la rosioara si clean, daca sunt pe carlige 8-10, la clean si avat, iar daca sunt mai mari, sau streamere,... setul ala de muste contine si streamere ? :D
3)mulineta poate fi si 5 sau 7 sau chiar alta clasa, nu-i problema,...
singurul aspect este ca daca dai la peste mare care implica backing, atunci mulineta trebuie sa fie suficient de mare in tambur ca sa tina snurul cu backing (suficient) cu tot...
cat despre fir de aceeasi clasa cu batul, regula cam asa ii...
exista insa teorii gramada, functie de fitzele pescarului in care clasa firului poate fi si +1 sau - 1, fata de bat,... sau daca fitzele is mai mari,... poate fi si diferenta mai mare...
4) backingul nu este obligatoriu, decat daca dai la peste mare... :D
e util insa in general, macar si pentru ca maresti diametrul pe care infasori snurul pe mulineta, ajutand la a nu face memorie prea mare...
backingul pe mulineta se leaga ca si firul de mono,... obisnuit
backingul de snur si snurul de leader, cel mai usor se leaga cu ajutorul conectorilor speciali
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 26 Iul 2008, 12:37

te poti uita aici http://globalflyfisher.com/fishbetter/first_setup/

ca lungime e bun leaderul tau cel de 2,7m lasa-l pe tot, eventual mai poti adauga o bucata in capat de tippet mai subtire pt prezentari de finete.

poti sa pui si o mulineta de clasa 5 pe lanseta de 6, diferentele nu sunt mari.

dstb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dstb » 26 Iul 2008, 14:30

fishi
veteran
veteran

Mesaj de fishi » 26 Iul 2008, 20:53

1)Muste am vrut(vreau) sa incep cu astea:
-march brown(carlig de 14)
-red spinner(14)
-adams(14)
-red tag(16)
-blu dun(14)
- black gnat(16)

Leader am asa:
devaux-2,7m-5x\0,15mm

xtn-9ft,butt0,52mm,tip0,16mm(5x)

cormoran fly cor 4x 0,18mm

lanseta din 5 buc White River(clasa 5)
mulineta white river (clasa 5)
fir scientific angler(clasa 5)

si acum intrebarea....pot prinde si eu o rosioara?

PS.leader-ul trebuie sa fie floating neaparat sau pot folosi(la uscate ma refer)si fluorocarbon normal(tippet parca de la suffix)?

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 26 Iul 2008, 21:34

mustele ce le ai sunt "clasice" pt pastrav, dar sigur vei prinde cu ele si rosioare :)
poti folosi orice leader din cele mentionate, de obicei tippetul de la leader il asociezi cu marimea mustei pe care o vei folosi, de ex pt muste pe carlige #18-#26 - 6X, #14-#20 - 5X, #6-#14 - 4X.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 26 Iul 2008, 23:20

fishi scrie: ...si acum intrebarea....pot prinde si eu o rosioara?
eu folosesc tippet de fluorocarbon si nu ma deranjeaza...
parerea mea e ca daca la leaderul ala 5x, pui un tippet de 0,14 sau si mai bine 0,12, si legi de el musca aia red tag (pe carlig 16) o sa prinzi gramezi de rosioare... era si mai bine daca era pe carlig 14 sau chiar 12,... in felul asta rosioara prindeai oricum, dar intra mai des si cleanul,... asa cred ca o sa te distrezi tare la obleti ...
si celelalte muste nu cred ca iti vor creea probleme la rosioara, desi cum bine zicea altul inainte sunt muste de pastrav... dintre ele, dupa red tag m-as orienta catre red spinner si chiar black gnat, tot pentru rosioara... dar si celelalte, rosioara nu e deloc mofturoasa...
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Scrie răspuns