muste din comert sau artizanale?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 15 Apr 2008, 09:07

Da, frumos acel loc, Deda-Toplita, nimic de zis. Ne poti spune si noua cine administreaza acele ape? Mersi. Mai era acolo un rau, Bistra, tot in Mures se varsa, l-am vazut dar nu aveam nimic de pescuit la mine!
Sa stii ca ai dreptate, e super daca poti confectiona cateva muste pe malul apei studiind ce insecte sunt prezenta acolo. Dar nu pe toate apele pastravii sunt asa de exclusivisti - de pilda daca la ora 10 AM se ridica roiuri de musculite maronii (efemere) e clar ca vei prinde cu o imitatie de efemera bruna dar nu cred ca acei pastravi sa refuze o musculita neagra cu fund rosu bine prezentata sau una gri cu fulg roscat...Adica stii tu exemple de salmonide care sa manance la un moment dat numai anumite muste si sa le refuze din start pe celealate? Mi se pare greu de crezut ca un peste se poate fuxa obsesiv doar pe o specie anume...ce, tu daca mananci ciocolata si cineva iti da un bicuit bun cu nuga refuzi? :lol: :lol: Astept sa vad ce zici Miky dar si ceilalti muscari care au studiat comportamentul pastravilor si lipanilor!

micuticalos
utilizator nou
utilizator nou

muste din comert sau artizanale?

Mesaj de micuticalos » 15 Apr 2008, 09:26

Raul Mures de la Toplita la Rastolita, paraiele Gudea, Ilva, Salard, Iod, Sebes si Gurghiul mijlociu si superior sunt administrate de Directia Silvica TG.Mures(zona Muresului a fost populata cu lostrita-am filmat anul trecut o boieste fantastica, ocazie unica in viata unui pescar), iar Muresul de la Lunca Bradului la podul CFR Deda, ca si apa de munte, paraiele Rastolita, Galaoaia si Bistra sunt administrate de AVPS Reghin.
Din pacate exploatarile forestiere, viiturile din ultimii ani, constructia barajului de la Rastolita, construirea fara nici un fel de restrictii a tot felul de cabane de vacanta, diguri etc. au facut mari ravagii in populatiile de salmonide, in special de lipan.
In cativa ani va ramane doar placerea drumetiei si amintirea partidelor de pescuit povestite cu amicii la o bere.

genu
veteran
veteran

Mesaj de genu » 15 Apr 2008, 11:43

Micuticalos , filmul facut anul trecut l-am vazut si eu . Tu esti cel care l-a facut sau cel de la care am CD-ul ? Nu de alta dar el are locatia in Miercurea-Ciuc .

dragos74
veteran
veteran

Re: Muste din comert sau artizanale?

Mesaj de dragos74 » 15 Apr 2008, 13:40

micuticalos scrie:........ pe care le-au "descoperit" "taranii localnici" (am modele pe care le-am invatat de la bunicul meu) modele pe care le asezonezi, le modifici, testandu-le live, si perseverand de la an la an ajungi sa fi in posesia unor muste care vor prinde lipanul sau pastravul, de fiecare data, iar daca pe langa tine trece un "orasean" cu echipament stralucitor, neoprenuri, polaroizi.... si care abia daca te saluta pentru ca a vazut ca prinzi pestele cu iz de cimbrisor si el nu, te trece un fior, nu de mare pescar, ci mai mult de stapan al locurilor, care parafrazand la una din interventiile la prezentul subiect, localnic care poate si stie totul ......
....si traditionalul ''complex de inferioritate''...care te chinuie uneori si te indeparteaza de la farmecul pescuitului pe care atat de frumos l-ai conturat..... :wink: :)

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 15 Apr 2008, 17:23

Fario_nebunu scrie: Dar nu pe toate apele pastravii sunt asa de exclusivisti - de pilda daca la ora 10 AM se ridica roiuri de musculite maronii (efemere) e clar ca vei prinde cu o imitatie de efemera bruna dar nu cred ca acei pastravi sa refuze o musculita neagra cu fund rosu bine prezentata sau una gri cu fulg roscat...Adica stii tu exemple de salmonide care sa manance la un moment dat numai anumite muste si sa le refuze din start pe celealate?
pe nici o apa pastravii nu sunt atat de exclusivisti...
atunci cand roiuri de musculite maronii (de exemplu :D) zboara pe deasupra apei si a ta, aratandu-ti la ce sa dai (:D), sigur ca daca te ambitionezi poti sa prinzi nu numa' cu musca neagra cu fund rosu sau gri cu guler roscat,... ci si cu musca galbena sau roz cu picatele,...
problema se pune cati prinzi in astfel de momente, cu musca vruta de muschii tai, prin comparatie cu cati ai prinde daca ai folosi musca potrivita...
pastravul de regula prefera sa se hraneasca cu o hrana pe care o gaseste lesne, din abundenta, in jurul lui,... obisnuinta cu hrana respectiva ii confera increderea necesara, apetitul si siguranta mesei satioase... factori determinanti in declansarea atacului...
acelasi pastrav de acolo din unda, sau de pe fundul apei, percepe musca altfel decat omul, acolo pe suprafata apei,..vazuta de jos in sus, printr-un mediu fluctuant si cu un alt indice de refractie, basca alte elemente fizice care intervin (opacitate, umbre, gradul de perceptie al culorilor de catre peste usor diferit de al omului, etc...), musca are alte forme si alt inteles pentru pastrav,... si actioneaza prin alti stimuli...
musca artificiala ca sa fie eficienta trebuie sa activeze cat mai multi astfel de stimuli recunoscuti de peste,... si asta are sanse mai mari atunci cand imita modelul natural la moda in momentul ala...
ceea ce nu inseamna ca o alta musca, total diferita, nu poate la un moment dat, in mod cu totul exceptional, sa treaca prin fatza vreunui pistruiat mahmur care vrand sa se dreaga, i se pare ca a recunoscut ceva dietetic, si se repede... :D
deci treaba cu musca potrivita nu tine de a prinde sau a nu prinde cu ea,... ci de sansele si frecventa cu care poti prinde...
atunci cand pestele de fel nu prea mananca,... daca stii sa alegi musca poti prinde 1 sau 2 sau 3.... fata de altul mai putin inspirat in alegerea mustei care nu va prinde nimica...
atunci cand pastravul se hraneste, alegand musca nepotrivita nu este exclus sa prinzi,... 1-2-3,... hai fie 5, daca esti bun :D, asta in acelasi timp in care un meserias care stie ce sa puna in capatul firului iti umfla 30-40 , si te mai si tine de vorba in timpul asta sa iti adoarma vigilenta... :D
asta e si motivul pentru care din cand in cand se mai vand si mustele din comert,... ca lumea pariaza pe pastravii mahmuri,... sau sinucigasi... :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 15 Apr 2008, 21:50

Micuticalos , merci pentru informatie, poate ajung si eu candva sa pescuiesc pe Mures si Gudea (era fantanel frumos acolo in vremea lui Ceasca si se reproduces natural!) cu permis RNP de o zi. Stiam si de lostrita, prima populare acolo tot in vremea comunistilor dar nu a avut succes ca o braconau taranii de la 30 cm in sus! Acum daca nu se face paza e degeaba! Iar aia cu vilele pe malul apei...cum sa faci sa ii impedici sa pescuiasc noaptea de pe pentoanelem lor cu pestisori vii?

Miky, m-am lamurit, sa stii ca ai talent pedagogic...le zici bine! As face cu tine impreuna o scoala de pescuit pentru copii bogati ca cei ai cuplului Columbeanu, neamurile lui Becali, odrasla lui Tiriac (poate renunta ala micu la droguri, deh...). Ne am umple de bani! :lol:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 16 Apr 2008, 07:07

ceea ce n-am spus dar totusi constituie un al doilea secret al mustelor artificiale prinzatoare este ca toti marii confectioneri de muste de la noi isi pun semnatura intr-un fel sau altul pe creatiile lor...
asa cum motocicletele Harley, dau din fabricatie un rateu specific pe timpul 3, inimitabil, care le distinge de orice alt model de motocicleta, sau cum marile case de moda (Versace, Gucci, Armani, etc) isi semneaza creatiile cu mici detalii de imperfectiune (o cusatura stramba pe buzunarul interior la haina, un nasture inutil pe sub manseta, etc ), detalii care le fac originale si le disting de falsuri (unele chiar reusite :D), tot asa si flytyerii de la noi isi semneaza mustele... printr-un fir din hackle mai scurt, printr-o dara culoare semnal specifica,printr-un un "but" al mustei lasat intentionat sa cada sexy pe tija carligului ca ciorapul neglijent pe piciorul perfect al unui top model, printr-un nod specific de incheiere al mustei, etc...
orice pastrav stilat (aia din ardeal, care asa cum bine ai remarcat au alta educatie fata de pastravii din sud :D), va recuoaste de departe si se va repezi orbeste la o musca facuta de MihaiV (un fel Gucci al mustelor artificiale :D), sau Luci (similar cu Armani in lumea sofisticata a flytyingului de la noi :D)
oricand mustele facute de un MihaiV, Luci, Genu, (nu zic Miky ca vreau sa par modest :lol: ), vor avea cautare si vor fi apreciate de pastravi, chiar daca sunt modele "haute couture" :lol:
de aceea mustele lor devin priceless,... mai ales acolo pe apa... :lol: :lol: :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 16 Apr 2008, 08:19

OK, ok, avem si Gucci si Armani (haute couture pour les mouches!) :lol: , banuiesc ca avem si vreun Botezatu (care sa faca muste "pe invers" - nu dau nume ca se supara muscarii pe mine...). Dar cand pastravii sunt prea "educatzi" si devin aristocrati, vine neika Fario cu scorobetarul facut din hackle de caine si mustata de motan si imbraca picorul sexy al carligului cu un "colant" natural numit corobete (pe alb nuanta Armani) sau verde-pal numit lacusta (nuanta Paco Rabanne) si atunci sarmanii pastravani isi vor pierde ratiunea si vor da navala spre Fario in proportie de 5 la 1 fata de domnii Gucci si Armani! C'est la vie, domnii mei! :lol:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 16 Apr 2008, 08:29

daca vedeai ce sexi traditional CDC parashute-e am legat aseara :wink: ....

rough boy
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de rough boy » 23 Apr 2008, 15:38

Crisp, fara suparare, eu te admir ca esti capabil de asa vise frumoase, dar tu chiar mai crezi ca potzi gasi aici ceva folositor? :)
I Fought The Law

Scrie răspuns