muste din comert sau artizanale?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 13 Apr 2008, 21:41

Domnule Stiuca (Essox Lucius),
Multumesc de sfaturi desi nu imi e mereu clar ce vrei sa spui. Mustele au si ele o viata, daca rezista 2 ani deja e f bine. Oricum mai mult de 4 lei per musca nu dau in ruptul capului si ma multumesc cu muste legate pe carlig de 1 leu, important e sa fie bine ascutit si din metal subitire (fin de fer). Cat despre buldo, eu utilizez un model francez care costa 6 lei buc si sunt multumit. Nu cred ca pleoscaitul sau pe apa sperie prea tare pestii, oricum lansez la 3-4 metri mai sus de unde vad pestii. Si dopul ala sperie unii pesti, ptr ca e ingreunat cu un holsurub. Am mai incercat cu o pluta de balsa lestata la capete cu plumbisori si a mers si asa dar nu puteam lansa prea mult. Ramane dilema cate muste? Legea zice 2 la pastrav, localnicii folosesc cate 4-6, eu zic ca 3 e ideal. Cu 3 muste te lamuresti rapid ce model prefera la momenul respectiv pe apa aceea. Peste 3 nu mai e sportiv iar de la 5 in sus e si nepractic - se incurca intre ele sau se agatza de crengi pe mal.
Te salut cu respect!
Salmo Trutta Labrax Morpha Fario (sau mai simplu, pentru prieteni...Fario) :lol:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 13 Apr 2008, 21:49

Fario_nebunu scrie:... Cat despre buldo, eu utilizez un model francez care costa 6 lei buc si sunt multumit. Nu cred ca pleoscaitul sau pe apa sperie prea tare pestii,...
pai nu-i sperie ca pleoscaie pe frantuzeste si pestii nostri nu stiu franceza... :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 13 Apr 2008, 22:09

Ah, mais oui, monsieur Micky, les belles truites de Roumanie en raffolent les merveilleuses mouches anglaises et les buldos francais! Elles se jettent sur ces mouches commes des vampires valaques sur des gamins innocents! :lol: :lol: Mais finalment, pour le "gateau" ils demandent des magnifiques vers de terreau! Et c'est votre ami Fario qui leurs en offre avec generosite! hahahahaha! S-au frantuzit ai naibii pastravi, ceva der speriat! :lol: :lol:

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 13 Apr 2008, 22:53

Verre de terre artificielle, n'est ce pas monsieur Fario?

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 14 Apr 2008, 08:29

Oui, certainemenet, monsieur Tavi, vierme mai artificial ca ce am eu nu gaseste nimeni nicaieri! :lol: Si e asa tocmao ptr ca l-am recoltat intr-o gramada de balegar care e atat de falsa si artificiala incat ma intreb cand sap in ea daca nu sunt si eu artificial! :lol:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 14 Apr 2008, 17:38

stiuca scrie::?: Domnul FARIO ca sunteti m-ai nou nui un bai dar va informez ca daca considerati ca o musca la 25000 de lei sai 2,5 lei este scumpa ce sa va zic ca sunt cirlige intradevar de calitate pentru facut muste care sunt la pretul de 2,5 lei pe bucata .
eh,... sa nu exageram !
se gasesc carlige care satisfac orice pretentie undeva intre 0,4 si 0,6 lei/buc, hai, fie 1 leu/buc. daca ne referim la carlige mari de streamere, sau cine stie ce model mai mult sau mai putin barbeless...
chiar ieri am luat din magazin niste carlige de streamere, nr 2 la 0,9 lei / buc - Gamakatsu... si mi se par foarte bune...
deci pretul de magazin se poate intinde undeva pana la 1 leu / buc... nici vorba de 2,5 lei / buc,... nu la noi, nu pentru pestii de aici...
mie, care imi fac mustele singur, nu mi se pare exagerat,... ca eu nu iau 1000 de carlige odata...
altfel se pune problema pentru un producator de muste,... ala cand ia, ia cu miile, face mustele si le vinde cand poate...
e o chestie si de management cand esti producator de muste sa stii sa te aprovizionezi din surse bune si ieftine,... plus ca luindu-le la angro, ar trebui sa ai ceva discounturi, deci sa iesi undeva sub 0,5 lei/carlig...
daca nu se intampla asta, atunci makerul ala de muste are o problema de feeling financiar :D
apoi mai e si partea aia cu muste prinzatoare si muste comerciale...
din nou problema asta nu se pune pentru unul care prefera sa si le faca...
pentru ceilalti insa,... chiar daca vrei muste prinzatoare, in magazin aspectul comercial conteaza, mai ales in fata incepatorilor...
atunci cand vrei sa vinzi muste depinde foarte mult cui te adresezi,... perfect !... poti pune baza pe incepatori, dar la un moment dat daca aia nu prind, nu revin, ori isi cauta in alta parte, ori se apuca de legat... ori se lasa de fly...
singura sansa de a-ti largi aria de consumatori e sa te adresezi si celor mai experimentati... asta inseamna sa faci muste prinzatoare, dar si cu aspect comercial...
aspectul comercial nu suplineste calitatea... dar calitatea greu se banuieste atunci cand nu se observa macar grija producatorului pentru aspectul comercial... de aia stau mustele pe rafturi prin magazine...
n-am inteles diferenta subtila dintre tarani si localnici,...
mustele localnicilor (indeobste tarani :D) e de presupus ca sunt prinzatoare, nu pentru ca ar fi cu aspect comercial... sau fara, ci pentru ca ii banuiesti de o experienta vasta acumulata pe maluri, mult superioara celor de la orase cu servicii fixe...
respectivul localnic cam stie sa potriveasca culorile tot din experienta,... mai mult e mai obisnuit cu natura si stie sa observe ce se intampla in jur, ba multi iti pot spune si daca o sa ploua sau nu peste 2-3 zile,... deci musca taranului indeobste e eficace daca e insotita si de ce stie respectivul taran,...
plus ca oferta de muste de la tarani (localnici :D) e destul de subtire, ea rezumandu-se in proportie de 90 % la acelasi model, ceva intre uscata si uda (adica umede :lol: ), doar culorile difera la corp si la pana, iar ei, taranii le pescuiesc cel mai adesea "pipait", cu varga lor de alun...
dar pot fi pescuite si cu dop si cu buldo frantuzesc la fel de bine,... :D
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 14 Apr 2008, 22:24

miky scrie:
stiuca scrie::?:
mustele localnicilor (indeobste tarani :D) e de presupus ca sunt prinzatoare, nu pentru ca ar fi cu aspect comercial... sau fara, ci pentru ca ii banuiesti de o experienta vasta acumulata pe maluri, mult superioara celor de la orase cu servicii fixe...
respectivul localnic cam stie sa potriveasca culorile tot din experienta,... mai mult e mai obisnuit cu natura si stie sa observe ce se intampla in jur, ba multi iti pot spune si daca o sa ploua sau nu peste 2-3 zile,... deci musca taranului indeobste e eficace daca e insotita si de ce stie respectivul taran,...
plus ca oferta de muste de la tarani (localnici :D) e destul de subtire, ea rezumandu-se in proportie de 90 % la acelasi model, ceva intre uscata si uda (adica umede :lol: ), doar culorile difera la corp si la pana, iar ei, taranii le pescuiesc cel mai adesea "pipait", cu varga lor de alun...
dar pot fi pescuite si cu dop si cu buldo frantuzesc la fel de bine,... :D
Micky, perfect graiesti! Intr-adevar, mesterii localnici, tarani sau crescator de oi ca Jiji ori de melci etc etc se pricep in general sa faca muste f bune pentru apele din zona lor. Cu ele aproape sigur prinzi mai bine decat cu cele din comertz chiar daca nu arata atat de bine! De pilda pe Raul Mare din Retezat nici o musca luata din magain nu a facut fata mustelor confesctionate de Nea Ionica din Clopotiva! Nici muste frantuzesti care costa dublu sau triplu,a duse de mine de la Rennes in 2000! Insa aceleasi muste s-au dovedit slabutze pe Capra-Fagaras unde a trebuit sa cumpar altele de la un nene din Oiesti. E drept ca taranii astia nu au imaginatie si fac cam aceleasi modele dar in culori diferite. De pilda nu stiu sa faca Sedge sau March Brown....insa sunt eficiente pe acele ape. Deci merita cei 3 lei pe musca...nu? :lol:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 14 Apr 2008, 23:59

Fario_nebunu scrie: Deci merita cei 3 lei pe musca...nu? :lol:
cine mai stie Fario in ziua de azi ?
daca te afli pe o apa cu pastravi d-aia frantuziti, probabil ca merita, sangele latin fierbe la fel... :D
dar daca nimeresti pe-o zona pe care nu sunt decat pastravi cu inclinatii filo-americane, nu faci nici o treaba... si uite asa ajungi la mana alora care se desfata numai cu March Brown si Adam's sau Royal Coachman,...
iar alea nu le gasesti la 3 lei, decat daca cumperi angro ... :D

gyly
junior
junior

Mesaj de gyly » 15 Apr 2008, 07:41

...hai sa pun si eu citiva cleni "mesteriti" la musca , acum doi ani :

Imagine

micuticalos
utilizator nou
utilizator nou

Muste din comert sau artizanale?

Mesaj de micuticalos » 15 Apr 2008, 08:21

Pescuiesc la salmonide cu musca artificiala de peste 25 de ani, aici pe malul raului Mures, cu afluentii mari ce se impreuneaza cu Muresul in Defileul Toplita-Deda si pot sa va spun ca nu poti fi un adevarat pescar cu musca artificiala daca nu poti sa iti legi tu mustele, fie si dupa cataloagele ce denumesc fiecare montura de ate, lana, hackle-uri, margele, etc. cu titluri de multe ori greu de pronuntat, dar mai ales dupa modelele traditionale pe care le-au "descoperit" "taranii localnici" (am modele pe care le-am invatat de la bunicul meu) modele pe care le asezonezi, le modifici, testandu-le live, si perseverand de la an la an ajungi sa fi in posesia unor muste care vor prinde lipanul sau pastravul, de fiecare data, iar daca pe langa tine trece un "orasean" cu echipament stralucitor, neoprenuri, polaroizi.... si care abia daca te saluta pentru ca a vazut ca prinzi pestele cu iz de cimbrisor si el nu, te trece un fior, nu de mare pescar, ci mai mult de stapan al locurilor, care parafrazand la una din interventiile la prezentul subiect, localnic care poate si stie totul despre raurile langa care traieste, stie cand si daca va ploua, stie dintr-o simpla privire asupra luciului apei, ca acolo, dupa acea piatra sau structura va prinde pestele.
Sa nu se creada ca sunt impotriva artificialelor din comert, doar pana una alta pescuitul este un sport recreativ, o distractie pasionala pentru care cheltuim multi bani si de cate ori am ocazia cumpar muste din comert, fie de firma, fie ca imi trezesc interes, nu vorbesc de materialele pe care in prezent le gasesti mai peste tot, dar in afara unor nimfe cumparate de la cehi, cele din comert nu mi-au dat satisfactiile sperate si nici nu justifica de cele mai multe ori pretul(vorbesc de cele de firma).
Aveam un amic, care din pacate nu mai este printre noi, care facea mustele langa apa, prindea efemere, le studia la lupa pe care o avea in trusa si pe o menghina portabila pe care o infigea intr-o cioata putreda reproducea pe loc musca, legand cel putin doua artificiale, dupa care se apuca de prins peste si de putine ori dadea gres.
De asta va spun ca pescuitul cu musca artificiala trebuie trait cu toata fiinta, nu este vorba numai de prins peste, care hai sa fim realisti, este din ce in ce mai rar(cauzele disparitiei lipanului si a altor salmonide probabil se poate discuta intr-un alt topic) ci si de suflet, pentru ca pana la urma placerea de a vedea ceata diminetii ce se ridica de pe suvoaie in primele raze ale soarelui, mirosul de brad sau tei inflorit, care te insotesc in cautarea pestelui mult ravnit, este ceea ce se contabilizeaza in interiorul nostru.

Scrie răspuns