incepator in PMA

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 24 Sep 2004, 07:24

Am inteles eu bine Dane ... ti-ai luat bat de PMA? :)
Ce clasa? ... ce fir? ... DT sau WF?
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 24 Sep 2004, 08:44

da, mi-am luat
bat Energoteam si nu stiu cum, toti pescarii pe care-i cunosc mi-au spus ca e un bat ok pentru un incepator, si foarte bun la raport calitate pret
clasa 4-5
mai tb. sa-mi cumpar mulineta, snur
muste am de gand sa-mi iau de la cristi anghelina sau de la cristi ene, ca sunt cunoscute si productive

la anul la vara bag numai muscareala
baietelul meu va face aproape 3 ani la vara, va fi deci apt pentru excursii de o zi sau doua la munte si plimbareala
anul asta mi s-a parut cam mic, si l-am lasat sa stea linistit
de la anul il scot la munte in fiecare week-end vara, si pescuiesc si la musca cu ocazia asta.....

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 24 Sep 2004, 11:27

Lasa baietelul ... PMA este subiectul. :lol:

Pana sa iesi la pescuit trebuie sa inveti sa lansezi.
Fa-ti un bat, dintr-o nuia subtire dntr-un boschete (cam 3 mm in grosime si 55-60 cm in lungime). Leaga-i de varf o sfoara de 1 m lunga si cam 2-3 mm in diam. Cu aceasta scula poti incepe exercitiile de lansare. :)

Incepi in felul urmator. Bratul indoit din cot (in forma de V), pe langa corp, ... incheietura mainii (care lanseaza) intepenita/blocata. Cu o miscare scurta ianinte si cu un Stop pronuntat vei lansa firul inainte. Acelasi lucru spre ianpoi. Urmareste firul cu privirea si incearca sa-l lasi sa se intanda in aer. Miscarea este ritmica. 1,2,3 ca la vals. :) Nu forta ci tehnica este motoul.

Dupa cateva lansari, uda primii 20-30 cm ai sforii, la partea libera nu la cea legata de nuia. Incearca din nou. (ai transformat sfoara intr-un fir WF). :lol:

Cu aceasta scula vei invata "taimingul". La dans se vorbeste de un ritm al muzici. In lansarea unui fir de PMA este vorba tot de un ritm.

Cat pare de banala aceasta scula iti "face mana" de muscar. Incearca si ai sa vezi ca nu glumesc. :lol:
Ultima oară modificat 24 Sep 2004, 11:59 de către Borealis Fly, modificat de 2 ori în total.
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 24 Sep 2004, 11:55

pai la iarna pe gerurile alea ce crezi ca o sa fac ? :lol:

trombonezu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de trombonezu » 29 Sep 2004, 11:30

Misto "secretul" asta de a invata sa lansezi cu un bat de fly in debara... desi nu am in plan sa ma convertesc prea curand sa stiti ca ma apuc si eu sa "exersez"... chiar atat de asemenatoare este senzatia?!?
"Este o diferenta foarte mica intre a pescui si a sta pur si simplu pe mal ca un idiot."
Steven Wright

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 29 Sep 2004, 14:55

@ trombonezu:

Incearca si ai sa vezi ca ... asa cum spuneam nu glumesc. :)

Majoritatea celor ce incep cu muscaritul se inhibeaza si crispeaza incercand sa lanseze ca la spining. Dar nesimtind greutatea voblerului sau a rotativei tragand de fir, au senzatia ca trebuie sa smuceasca puternic de bat pantru a lansa firul de fly. Total gresit! Nu muschi bratului lanseaza firul ci elasticitatea batul.

Deci eu spun de un stop la miscarea anainte. Stopul este abrupt si este ca si cand ai trage putin mana in directie opusa.

Eu zic miscare: - toata acesta miscare intre stopul inainte si inapoi este de 10 cm. Miscarea cu un bat de fly este tot atat de 10 cm, dar in functie de distanta de lansare aplici mai multa forta si miscarea este accelerata pana la stop.

Nu intlegi nimic fara "biciul" pe care l-am descris mai sus. Dar cu el in mana si executand vei intelege mult mai usor.

Imagine

In imagine linia punctata arata cum batul din cauza inertiei si a fortei aplicate in miscarea dintre cele doua stopuri, v-a continua sa se indoaie si v-a trage firul in directia respectiva.
Se spune ca tu incarci blankul cu energie si acesta datorita elasticitatii transmite mai departe aceasta energie firului.

Acum, aceasta energie transmisa trebuie sa fie dozata si este greu de dat indicatii cat trebuei ea sa fie de mare. Dar doar executand iti capeti un "simt" in mana pentru a doza forta. Cand exersezi aceasta miscare inainte si anapoi trebuie incercat sa pui atat de multa/putina forta incat firul de-abia sa sa se mentina in aer. Deci sa-si continue miscare ainainte si nu catre pamant. Cu alte cuvinte ... atat cat sa invingi forta gravitationala. Doar atunci vei realiza cat de mica este de fapt aceasta forta aplicata nuielii sau batului de PMA.

Voi mai intrebati ca asa de unul singur eu ... o iau razna. Se pot scrie carti de sute de pagini si zeci de capitole despre teoria lansarii. Eu nu le stiu pe toate dar cate ceva mai stiu. Ce nu stiu ma duc la carte si va explic cu placere. :)
Fir intins!
Borealis F

trombonezu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de trombonezu » 29 Sep 2004, 15:01

Am o intrebare: in momentul stopului astepti sa ajunga firul din spate sau incepi imediat miscarea spre inapoi? Am inteles ca vf. lansetei oricum se va indoi spre inainte chiar daca tu deja tragi cotorul inapoi dar nu se pierde din inertie?
"Este o diferenta foarte mica intre a pescui si a sta pur si simplu pe mal ca un idiot."
Steven Wright

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 29 Sep 2004, 15:52

@ trombonezu:

Deci:

Cand ai fir putin, cam 5 m dincolo de inelul de varf la un bat de PMA, acesta nu se v-a lovii de bat. Dar implicit avand mai mult fir "afara" v-a aparea acest neajuns. In acest caz, inclini batul usor de varf ca firul in miscarea lui ianinte sa nu se loveasca de el. Miscare capata o mai mare amploare. Cei 10 cm vor devenii poate 40. Dar aici vorbim de 20-25 m de fir.

In general acest fenomen se constata, este mai vizibil, apare mai des, la bete cu actiune de varf. Fiind mai nervoase revin mult mai repede la pozitia initiala ... "ridicandu-se" in calea firului. Dar un bat mai moale cu actiune parabolica va reveni mai incet si firul are timp sa treaca. De aceea eu recomand incepatorilor bete moderat progresive sau parabolice, in combinatie cu fire WF. Aceste fire au greutatea lor maxima plasata in unul din capete. Cu cat la folosesti cu toata partea activa (acea parte care contine marea majoritate a greutatii lor, - Weight Forward = greutate inainte) dincolo de virful batului, cu atat si lansarea va fi mai usor de executat.

Cum se mai poate compensa fara sa maresti aceasta distanta dintre stopuri este sa trimiti firul spre inapoi in sus, nu exact paralele cu apa sau pamantu pe care stai. Dar si aici vorbim de cel mult 10-12 m de fir.

Da trebuie sa astepti ca firul sa se intinda dupa ce ai executat stopul inainte/inapoi si cand el s-a intins il "zmucesti" in directie opusa. Timpul necesar intre stop si momentul in care incepi miscarea accelerata in sens opus este "timingul". Este timpul ce-ti da ritmul in lansare. Chestia cu "123" - "123" ... ca la vals.
Se recomanda incepatorilor care se prind mai greu de chestia asta cu ritmul sa-si schimbe si greutatea de pe un pcior, pe celalalt ... presupunand ca unul din ele este la 10-20 cm in fata celuilalt. Aceasta schimbare de greutate da nastere la o miscare leganata a corpului, ce face ca "elevul" sa poata mentine ritmul mut mai usor.

Sper ca am reusit sa te lamuresc. :) Incerc sa "ma mentin cu piciorele pe pamant" si sa folosesc un limbaj comun sa nu para totul greu de inteles.
Fir intins!
Borealis F

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 29 Sep 2004, 16:19

Mi-am mai adus aminte de un alt aspect vizavii de lovirea batului de catre fir.

Imagine

Vezi in aceasta imagine ca exista o diferenta de pozitie a punctului unde se aplica stopul ianpoi si cel inainte. In cazul unui fir mai lung de ex. 10 m duci pumnul la nivelu umarului si batul la nivelul urechi pentru executarea stopului inapoi. La stopul inainte o cobori usor si ai o diferente de "altitudine", ce combinata cu elasticitatea batului, face ca firul in miscarea inainte sa aiba "loc" fara sa se lovesca de varful batului.

Am incercat sa fac o schita ... cam urata, dar asa la repezeala sa intelegi la ce ma refer. :)

Imagine
Fir intins!
Borealis F

trombonezu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de trombonezu » 29 Sep 2004, 17:33

cred ca am inteles... o sa incerc deseara cand ajung acasa chestia cu batul si sfoara si maine sigur o sa mai am 1000 de intrebari... multumesc mult pentru rabdare!
Steven Wright

Scrie răspuns