incepator in PMA

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 08 Oct 2004, 08:36

Asa este, eu vad pescuitul la MA ca un nivel maxim de atins in pescuit. Este binevenita orice informatie.
Am mai scris, eu pastravul il prind numai cu muste artificiale (fara sa practic pescuitul cu scule MA, dar imi doresc pentru viitor un minim de echipament). Nu stiu de ce nu am prins inca clean (cred ca nu am avut muste potrivite), dar cand o sa-mi cumpar echipament sigur nu o sa-l ratez.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Oct 2004, 09:10

@ mugurel:

Tu sa nu vezi PMA-ul ca un nivel maxim in evolutia individuala a pescuitul sportiv.
PMA este o combinatie a tot ce ai facut pana acum incepand cu pescuitul la pluta. I-ti v-a fi mai usor tie care ai trecut prin celelalte faze ale pescuitului sportiv sa treci la PMA decat un altul care incepe direct la PMA.

PMA-ul este prin posibilitatile care le are un stil de pescuit de la obleti la Tarpoon sau la rechini. Ca pescuiesti la uscata sau la uda, musca artificiala i-ti da posibilitatea sa-ti variezi pescuitul pe mai multe planuri si sa treci de la o specie la alta "fara prea mari probleme". Explorarea posibilitatilor, experimentarea, da un simtamant de pionierat tuturor celor ce descopera frumusetea acestui stil de pescuit.
Rabdare, incapatanare, perseverenta, ... control total al reflexelor si gandurilor, ... antrenarea celui de-al saptelea simt, ... cautare raspunsurilor la intrebarile ce apar, evolutia individuala ... si multe multe altele, fac parte din PMA.

Pentru mine nu este un sport in sensul intrecerii. Intrecerea este pe un alt plan. Cel personal. Eu nu caut emotia si stresul concursului, ci armonia in suflet si in gand cu tot ce ma inconjoara. Stand cu batul in mana pe malul unui rau cristalin, uit de cinismul vietii cotidiene si ma contopesc cu natura inconjuratoare. Este un gen de terapie. Greutate, lungime, numar de capturi .. isi pierd cu timpul importanta. Traiesti pentru moment.

Pregatirile indelungate in atelierul de acasa, cand stau la menghina si leg mustele, fac planuri, discut cu prietenii si planific noul sezon, ... are si el farmecul lor si sunt o parte integranta a pescuitului la musca artificiala.
Drumul pana la muscatura este pentru mine pescuitul la musca artificiala.
Fir intins!
Borealis F

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 08 Oct 2004, 09:28

Pentru mine nu este un sport in sensul intrecerii. Intrecerea este pe un alt plan. Cel personal. Eu nu caut emotia si stresul concursului, ci armonia in suflet si in gand cu tot ce ma inconjoara. Stand cu batul in mana pe malul unui rau cristalin, uit de cinismul vietii cotidiene si ma contopesc cu natura inconjuratoare. Este un gen de terapie. Greutate, lungime, numar de capturi .. isi pierd cu timpul importanta. Traiesti pentru moment.

Asa gandesc si eu, numai ca acel moment se prelungeste (prin efectele benefice) si dupa ce ai plecat de pe malul raului.
Si in legatura cu raul, prefer un rau de munte cristalin (sau chiar un lac de munte) oricarei balti sau rau mai mare si sigur mai murdar. In special locurile izolate, mai departe de accesul cu masina (aici nu poate ajunge oricine).

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Oct 2004, 14:27

Sunt sigur ca in pofida braconajului, a poluarii si ramarilor, mai exista locuri bune de pescuit ce pot fi folosite de cei ce PMA. Dar chiar daca exista e bine sa nu fie destainuite deschis pe un Forum ca acesta ca sansa sa mai existe ... dispare in cateva saptamani de la publicare.

Este chiar indicat sa-ti gasesti in apropiere de casa un loc bun, ... la clean si cobar de ex. ... unde sa iesi de cate ori ai posibilitate. In primul rand ai unde sa practici lansarile din PMA, dar pe alta parte vei cunoaste bine conformatia locului rspectiv si vei invata obiceiurile pestilor din zona. Vei sti unde, cand si cum. Vei lega singur serii de muste personificate care cu timpul vor devenii "Ale tale" si cu care vei prinde mult mai mult decat ai nevoie pentru o masa de peste din cand in cand. De preferat este sa o mananci la fata locului. Pestele proaspat prins. Farmecul este de 100 de ori mai mare decat daca il faci acasa in tigaie.
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 08 Oct 2004, 14:31

petru, stai linistit ca braconierii nu intra pe Internet, in general sunt taranii sau muncitorii de prin zona......

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 08 Oct 2004, 15:09

Dane eu nu ma gandeam la braconieri. Ma refeream la pescari in general. Anumite paraie sunt sensibile la o pescuiala intensiva. Daca dau de loc 20-30 de pers. si astia mai aduc dupa ei inca pe atat sa dus intr-o vara totul pe apa sambetei. Locul v-a fi gol golut de peste.

Eu nu ma refeream la o balta gen lac de acumulare pe Olt. Sunt afluenti ai raurilor mai mari, exista zone mai greu de accesat ce pot fi descoperite de un muscar persistent si care pot devenii "locuri secrete" chiar daca toata lumea le stie si le vad de la distanta.

Din pacate asta este situatia cand locuri bune sunt putine si pescarii sunt multi. :)

Si aici este acelasi lucru. Sa nu-ti spun cum arata un rau anul urmator, daca eu scriu un articol la revista ca am prins pe el somon dupa somon. (sau pastrav de mare) V-a fi ca la manastire inainte de pasti. Exod.
Tu ce crezi ca eu spun pe unde umblu deschis. Crezi ca bat tamtamul ...? Nix. Merg doar cu unul doi prieteni si basta. Arat doar poze cu peste prins. Nici alea cate o data ca recunosc unii locul dupa peisaj.

Imagine
Pastrav de mare in Norvegia.

De cate ori nu am mers noaptea pe rauri din Norvegia fara lanterna, la o ora cand era mai intuneric si pe bajbaite dadeam pe niste locuri ce altfel se vedeau de la sosea, dar erau goale mai tot timpul zilei. Ce pastravi am luat acolo 3-6 kg buc. Bine inteles ca le-am dat drumu. Obisnuiesc sa pastrez unul pentru adus acasa (pe an/sezon) si poate din cei de 1-2 kg pastrez doi trei sa mananc la fata locului. Pe astia nici nu-i pun la socotela ca luam in fiecare zii 3-8 buc. Cand eram intrebat daca am prins ... raspunsul era ... "din cei mai mici", sa fiu lasat in pace. Ca altfel ... urma unde, cu ce, cand ...etc. Pare ca asi fi un egooist dar nu sunt. Cum spuneam ... prind mereu si daca asi spune la toti unde merg si cand, data urmatoare v-a trebuii sa-mi caut alte locuri, ca cele anterioare sunt suprapopulate.
Fir intins!
Borealis F

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 15 Oct 2004, 08:49

stiu cum este Petru
spuneam in alt topic ca si la noi se intampla lucrul asta, un lucru foarte firesc: locurile de pescuit nu se divulga
cu atat mai putin pe un rausor sau pe o balta mica
crezi ca pe un baraj la Olt e diferit ?
sunt cateva locuri bune pe un baraj mare; daca ma duc pe locul meu si sunt deja 3 barci acolo s-a stricat jucaria, asa ca nu-mi convine publicitatea
vrem nu vrem asta este realitatea: locul este confi

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 21 Mar 2005, 12:44

Salut tuturori

Sunt muscar incepator, ehi este cineva din jud. Bihor , sau daca pascuiti in jud. Bihor unde? :?:

Valentin G
junior
junior

prima iesire la PMA

Mesaj de Valentin G » 25 Mar 2005, 16:56

Dragi pescari,

maine voi debuta in pescuitul la MA. Din pacate nu am mai apucat sa fac antrenamentele de lansare indicate de BorealisFly ci voi incepe direct 'antrenamentele' pe apa.

Am si cateva muste, facute de mine, care arata cam horor, dar daca n-o sa mearga treaba voi trece din nou pe voblere pentru a salva partida.

Se intampla cumva ca din intamplare ca vreun muscar mai experimentat sa fie maine la pescuit pe Arges aval de barajul de la Mihailesti?

Cu stima,

Valentin

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 26 Mar 2005, 09:37

Valentine am auzit ga argesul e tulbure chiar si aval de mihailesti deci mai bine schimba locatia :wink:
Si eu am vrut sa merg dar m-am razgandit :cry:
Oricum poate-mi spui si mie cum a fost :!:

Scrie răspuns