first steps in fly fishing- sfaturi pentru incepatori

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 18 Ian 2009, 15:12

....asta cu strictetea ''orelor 10 -11 '' etc...dupa mine este un sablon exagerat....pe tine te intereseaza sa lansezi nu sa sti ora exacta... :)
..cauta sa fi mai relaxat si sa nu stai mereu cu gandul la ora 11... :wink:
...planul in care se deplaseaza firul spre innapoi poate sa difere in fc. de fir , de lanseta ...de cum se incarca lanseta cu un anumit fir ....de cata energie bagi in ele prin tractiunea mainii....
....daca lanseta e mai moale deplasare mainii in tractiune poate fi mai lunga pt a incaraca toata lanseta ...
....daca lanseta e rapida miscarea e mai scurta incarcand doar varful ei ...
...de asemenea miscarea e mult mai ampla la clase mari si mult mai scurta la clase mici ...
...greu de explicat asa doar teoretic....

si marimea , greutatea, si portanta mustei influenteaza amplitudinea miscarilor de dute vino ale mainii :idea: :wink:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 18 Ian 2009, 16:12

cred ca ieri am fost prea relaxat ca sa mai respet strictetea orelor 11-01 si am lansat ca o cizma, am fost mai bun la prima sedinta de casting, cand faceam totul by the book.

cum ziceam...daca nu erai asa departe, te cinsteam cu un vin.
pana la urma, poate dau peste un veteran in fly p-aci....
ca asa din filme si din discutii....
Michael va recomanda Regulamentul forumului

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 18 Ian 2009, 16:30

Dragos 74 a scris "si marimea , greutatea, si portanta mustei influenteaza amplitudinea miscarilor de dute vino ale mainii "

Michael, se poate si din cauza mousepadului sa fi avut probleme, un dreptunchi cat ai pus tu are portanta cam mare
Oricum ieri am observat ca daca ma strofoc prea tare cu fir mai mult scos am tendinta sa las batul prea jos in fata sau in spate si lanseurile ies total aiurea,mult mai bine mi-a iesit cu o miscare mai scurta dar sa incarc batul mai tare ajutandu-ma de mana cealalta printr-o miscare in contra a firului (doublehaul),deci am reusit si lanseuri lungi dar ma gandesc acu la alea scurte:) cu doar 20-30 cm de snur scos cum naiba o sa pun eu musca pe apa pe raushoarele mele cu pastrav?.ca are raul maxim 5 metri latime si acolo chiar trebuie s-o pui musca la punct fiz si cu fir putin(la uscate o sa mearga dar la nimfe nu stiu cum m-oi descurca cu lanseurile cu putin snur scos cand leadrul e cat batul de lung)
Am inteles ca pentru upstream,rauri mici,nimfe leaderele astea de pe piata nu prea-s indicate ca ar fi cam lungi,cam groase la baza (al meu dupa ce l-am lasat 2 luni pe mulineta arata ieri ca firul de la telefon si n-am reusit nicium sa-l intind,voi cum le pastrati?sau e si din cauza calitatii),am vazut pe un post ca se fac leadere mai scurte cu 3 portiuni de fir cam de la 0.30 la 0.15 ultima..poate sa ma lamureasca cineva de dimensiunile fiecarei sectiuni?chiar imi trebuie cateva
Si inca o intrebae ptr cei care leaga muste(ca m-am apucat si eu), ce faceti cand vi se rupe ata la nodul final si musca va place la nebunie? :lol: exista vreo solutie de salvare?un nou matisaj peste, etc etc..am ata de legat cam subtire (8/0) si daca dau prea multe ture la nodul final nu mai aluneca capatul pe sub spirele nodului si cand incerc sa-l strang se rupe..deh, incepator si eu..acu e plina de head-cement si astept parerea voastra daca fac ca Manole sau mai am vreo sansa :lol: nu mi-e de materiale dar chiar ..mi-a iesit!!

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 18 Ian 2009, 17:32

bogdan, poate ai dreptate...ieri am legat in loc de musca un mic paralelipiped din spuma de mousepad pentru a fi vizibil si auzeam cum vibreaza prin aer.
poate ala mi-a f***t meciul.
vezi cu mustele, pune mana si invata, sa ma inveti si pe mine dupa. :D

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 18 Ian 2009, 17:48

eu nu o sa ma bag peste vinul lu' Dragos, ca asta ma bate clar la distante, am probat-o ! asta poate si pentru ca eu nu umblu cu ceas la mine si timpul pentru mine e mai relativ... ca urmare mi se mai intampla sa ma "misc" si intre 10:45 si 13: 15 :D, ... dar nu tusesc foarte tare din chestia asta...
asa ca o sa ma refer la "distantele scurte"... acolo is mai "pe terenul meu"
in orice caz totdeauna o sa sustin ca oricine se apuca de fly, cand incepe "exercitiile" sa insiste mai mult pe lanseurile modeste ca distanta, adica alea care ii iasa fara efort,.. cel putin la inceput... macar pana isi formeaza miscarile, pana intelege cum cade musca in functie de greselile pe care le face in lanseu... sa retina cand o vazut-o cazand bine si sa incerce sa se miste la fel ca atunci cand i-a iesit...
pentru incepatorii fumatori, recomand o dizertatie, si anume cam pe cand ajung sa intinda cca 12m de snur (cu lider cu tot ! ), sa-si aprinda o tigare si sa o fumeze tinand musca in aer cat dureaza tigarea (prin lanseuri false)... daca pana la sfarsitul tigarii nu si-au plesnit cu snurul de bat, de cap , de crengile din jur,si nici noduri n-au pe fir, dar nici musca n-a atins pamantul... si nici n-au obosit :D ... atunci pot sa treaca la etapa 2... lectiile lu' Dragos :D
revenind la lanseuri scurte pe rauri mici, sunt de parere ca pescarul sa se pozitioneze fata de locul in care vrea sa ii cada musca, la o distanta care sa il oblige sa scoata de pe bat o lungime de snur egala cam cu jumatate din lungimea batului, chiar 3/4... nu 20 nu 30 nu 50 cm... Cum sa faca asta ? sa se pozitioneze in aval de locul respectiv (pe rauri mici se recomanda pescuitul in amonte :D )...
cand nu poate sa se pozitioneze in aval, sa se pozitioneze lateral chiar daca pentru asta e nevoit sa se departeze de mal un metru sau doi...
iar acolo unde nu poate nicicum sa se aseze convenabil... sa dea cum poate... n-o sa fie nici un bai daca in locul ala nu prinde, desi de multe ori surprizele iasa din locurile imposibile si prin "tehnici indescriptibile" intr-o carte de flycasting decenta :lol:
referitor la lidere din comert "cam groase la baza" nu stiu la ce te referi... in comert se gasesc lidere pe dimensiuni ... poti foarte bine sa pescuiesti cu lider 6x care iti asigura 0,15 la baza sau chiar cu 7x care are 0,12... ba pe langa asta sa nu uitam ca mai urmeaza si tipetul, care si ala are voie sa fie o treapta de grosime mai mica decat capatul liderului...
in plus... exista lidere speciale pentru nimfa, nu stiu daca chiar si prin comertul de la noi, dar pe dincolo sunt...
cu toate astea, liderele "conceptie proprie" sunt de preferat atunci cand acestea dau incredere mai mare pescarului care le foloseste...
desi exista niste teorii, la conceptia liderelor ii las pe altii mai fitzosi sa le explice, pe considerentul ca ele devin cu atat mai eficiente cu cat cel care si le zamisleste "crede" mai tare in ele :D
acu despre musca :
daca o musca ti-a iesit cum iti place, si chiar la nodul final ti s-a rupt ata de montaj, musca poate fi salvata
o varianta ar fi sa matisezi din nou peste nodul nereusit si sa incerci dupa cateva spire sa faci un nod nou, mai cu atentie de data asta... o masura in plus de precautie este sa dai pe capul mustei astfel reparate cu putin lac d-ala de incheiere (care se foloseste de multi legatori chiar si cand nu au probleme de-astea)
zici ca folosesti o ata destul de subtire (8/0),... eu zic ca e destul de groasa... eu de pilda leg cu ata 17/0...
pentru a nu ti se mai rupe la nod si a-ti aluneca firul pe sub spirele nodului final, este suficient sa nu mai faci spirele respective foarte presate (stranse) pe tija, oricum nodul se va strange cand tragi de fir... si nu mai mult de 5 - 6 spire... mai bine mai faci inca un nod peste, tot cu atatea spire
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

bogdans
senior
senior

Mesaj de bogdans » 18 Ian 2009, 18:09

pai eu daca-i dau 5 spire la nod deja nu-mi mai aluneca pe sub ele si se rupe,da,il cam tensionez ca altfel imi scapa firul de pe "instrumentul" ala cu care se face nodul final..poate-i mai bine sa-l fac cu degetele?
Merci de sfat,deci am salvat o musca..deocamdata dau cu headcement pe toate dar la asta chiar mi s-a rupt fara sa se tina cat de putin ata in nod..si-atunci am mai desfasurat-o putin(ca nu i-am facut capu prea gros, daca desasuram mai mult cat sa-i fac si nod desprindeam hackle-ul) si i-am tras un nod simplu cu cata ata am avut..facut pe degete..dar nu cred sa tina,nu stiu cat de tare tine head -cementul cain el se tine de fapt acu..dar daca i-ai dat pontul ii mai trag un matisaj ca prea-i frumoasa :lol:
La upstreaming pe rauri mici astept totusi niste proportii la fire ptr cei care-si fac leadere,oi avea eu incredere in ce fac dar daca nu ai un punct de plecare tot testezi si tot testezi..cam cat sa ie leaderul si de cat sa fie sectiunile(lungime si grosime)..fiindca sa scoti 1-1.5 metri de snur la o lansare de 3 metri leaderul clasic de 2.75 ti-e mult prea lung(si nefolositor si gros in cotor)
Michael,da-mi un mousepad vechi si-ti trag niste gandaci artistici, ieri cand am venit de la casting am facut primii doi,n-am picioruse de silicon dar le-am facut din potarniche,seamana ei un pic a carcaleti de bucatarie ca dupa ce-am tras foamul peste corp picioare stau toate in jos dar din lateral arata cel putin a carcalac mort,mie mi-a palcut cum au iesit..si corpul din floss galben si rosu,nu cred eu sa aiba cleanul asa prtentii ca acu caut niste ciorapi vechi si-mi trag niste elastice sa le fac si picioare de guma :lol:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 18 Ian 2009, 18:15

va multumesc pentru sfaturi, nu voi mai insista pe distante "lungi" si o voi lua treptat cu distanta castingului.
poate am vrut prea mult dintr-o data. :D
faza e ca tin firul in aer fara probleme si chiar imi place forma loop-ului, e ca de aripa...zic eu.
problema la mine apare la lanseul final spre inainte. snurul isi pierde din energie si cade adunat la distanta scurta.
de-acum o voi lua din aproape in aproape, dupa sfaturile lui Miky.

Tnx All!

PS: inca ceva, la incercarea mea de a incarca firul tragandu-l spre fata prin inele, in timp ce lanseta mere spre spate, nu mai e tras afara prin inele.
deci ramane adunat la mine in mana.
oare e vorba de timing sau frecarea firului prin inele sa fie prea mare? :roll:
Ultima oară modificat 18 Ian 2009, 18:22 de către Michael, modificat 1 dată în total.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 18 Ian 2009, 18:20

miky scrie:eu nu o sa ma bag peste vinul lu' Dragos, ca asta ma bate clar la distante, am probat-o !
....nu te bagi ...nu te bagi ...dar ai postat ditamai romanul... :?
...si Sadoveanu ar fi invidios... :)

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 18 Ian 2009, 18:31

Michael scrie:va multumesc pentru sfaturi, nu voi mai insista pe distante "lungi" si o voi lua treptat cu distanta castingului.
poate am vrut prea mult dintr-o data. :D
faza e ca tin firul in aer fara probleme si chiar imi place forma loop-ului, e ca de aripa...zic eu.
problema la mine apare la lanseul final spre inainte. snurul isi pierde din energie si cade adunat la distanta scurta.
de-acum o voi lua din aproape in aproape, dupa sfaturile lui Miky.

Tnx All!

PS: inca ceva, la incercarea mea de a incarca firul tragandu-l spre fata prin inele, in timp ce lanseta mere spre spate, nu mai e tras afara prin inele.
deci ramane adunat la mine in mana.
oare e vorba de timing sau frecarea firului prin inele sa fie prea mare? :roll:
...baga baga....6-7m de fir...si joacate cu lanseta si firul lansand in toatefelurile....lateral deasupra ,pe deasupra pamantului ,fa spirale in aer (ca la gimnastica ritmica)..da-l printre picioare....etc :lol: ...pana prinzi exact tot ce poate face lanseta cu firul ala...adica pana ppti jongla in toate felurile cu el ...asta inseamna sa simti firul si modul cum incarca lanseta.... :wink:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 18 Ian 2009, 18:33

asa voi face.
tnx!

Scrie răspuns