eu nu o sa ma bag peste vinul lu' Dragos, ca asta ma bate clar la distante, am probat-o ! asta poate si pentru ca eu nu umblu cu ceas la mine si timpul pentru mine e mai relativ... ca urmare mi se mai intampla sa ma "misc" si intre 10:45 si 13: 15

, ... dar nu tusesc foarte tare din chestia asta...
asa ca o sa ma refer la "distantele scurte"... acolo is mai "pe terenul meu"
in orice caz totdeauna o sa sustin ca oricine se apuca de fly, cand incepe "exercitiile" sa insiste mai mult pe lanseurile modeste ca distanta, adica alea care ii iasa fara efort,.. cel putin la inceput... macar pana isi formeaza miscarile, pana intelege cum cade musca in functie de greselile pe care le face in lanseu... sa retina cand o vazut-o cazand bine si sa incerce sa se miste la fel ca atunci cand i-a iesit...
pentru incepatorii fumatori, recomand o dizertatie, si anume cam pe cand ajung sa intinda cca 12m de snur (cu lider cu tot ! ), sa-si aprinda o tigare si sa o fumeze tinand musca in aer cat dureaza tigarea (prin lanseuri false)... daca pana la sfarsitul tigarii nu si-au plesnit cu snurul de bat, de cap , de crengile din jur,si nici noduri n-au pe fir, dar nici musca n-a atins pamantul... si nici n-au obosit

... atunci pot sa treaca la etapa 2... lectiile lu' Dragos

revenind la lanseuri scurte pe rauri mici, sunt de parere ca pescarul sa se pozitioneze fata de locul in care vrea sa ii cada musca, la o distanta care sa il oblige sa scoata de pe bat o lungime de snur egala cam cu jumatate din lungimea batului, chiar 3/4... nu 20 nu 30 nu 50 cm... Cum sa faca asta ? sa se pozitioneze in aval de locul respectiv (pe rauri mici se recomanda pescuitul in amonte

)...
cand nu poate sa se pozitioneze in aval, sa se pozitioneze lateral chiar daca pentru asta e nevoit sa se departeze de mal un metru sau doi...
iar acolo unde nu poate nicicum sa se aseze convenabil... sa dea cum poate... n-o sa fie nici un bai daca in locul ala nu prinde, desi de multe ori surprizele iasa din locurile imposibile si prin "tehnici indescriptibile" intr-o carte de flycasting decenta

referitor la lidere din comert "cam groase la baza" nu stiu la ce te referi... in comert se gasesc lidere pe dimensiuni ... poti foarte bine sa pescuiesti cu lider 6x care iti asigura 0,15 la baza sau chiar cu 7x care are 0,12... ba pe langa asta sa nu uitam ca mai urmeaza si tipetul, care si ala are voie sa fie o treapta de grosime mai mica decat capatul liderului...
in plus... exista lidere speciale pentru nimfa, nu stiu daca chiar si prin comertul de la noi, dar pe dincolo sunt...
cu toate astea, liderele "conceptie proprie" sunt de preferat atunci cand acestea dau incredere mai mare pescarului care le foloseste...
desi exista niste teorii, la conceptia liderelor ii las pe altii mai fitzosi sa le explice, pe considerentul ca ele devin cu atat mai eficiente cu cat cel care si le zamisleste "crede" mai tare in ele

acu despre musca :
daca o musca ti-a iesit cum iti place, si chiar la nodul final ti s-a rupt ata de montaj, musca poate fi salvata
o varianta ar fi sa matisezi din nou peste nodul nereusit si sa incerci dupa cateva spire sa faci un nod nou, mai cu atentie de data asta... o masura in plus de precautie este sa dai pe capul mustei astfel reparate cu putin lac d-ala de incheiere (care se foloseste de multi legatori chiar si cand nu au probleme de-astea)
zici ca folosesti o ata destul de subtire (8/0),... eu zic ca e destul de groasa... eu de pilda leg cu ata 17/0...
pentru a nu ti se mai rupe la nod si a-ti aluneca firul pe sub spirele nodului final, este suficient sa nu mai faci spirele respective foarte presate (stranse) pe tija, oricum nodul se va strange cand tragi de fir... si nu mai mult de 5 - 6 spire... mai bine mai faci inca un nod peste, tot cu atatea spire