first steps in fly fishing- sfaturi pentru incepatori

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
dstb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dstb » 21 Dec 2008, 10:56

dragos74 scrie:runing line-ul este un fir subtire in general ...dar intodeauna uniform :!:
Rl este si el pe clase sau clasa ansamblului rl+sh este data de clasa (greutatea) sh-ului?

Aici

http://www.cortlandline.com/products/default.asp?id=107

vazui 100 grains = 6.47 grams dar nu prea pricep la ce se refera.

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 21 Dec 2008, 11:19

dstb scrie: vazui 100 grains = 6.47 grams dar nu prea pricep la ce se refera.
uite aici despre grains

"AFTMA (the former American Fishing Tackle Manufacturers Association- now the ASA- American Sportfishing Association) Fly Line Standards were developed to help fly fishing tackle manufacturers create a system that would match fly line weight to fly rod performance. Cortland Line Company’s Leon Chandler was instrumental in initiating and completing the project. In theory this would standardize fly tackle manufacturing across the industry and enable fly fishers to select and balance their equipment for optimum performance.

The system uses the weight in grains (a very small weight measure) of the first 30 feet of fly line as a standard. The table below shows fly line weight designations and their grain weight. The system also established a tolerance level that is acceptable."

http://www.sizes.com/sports/fly_lines.htm

dstb
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de dstb » 21 Dec 2008, 11:23

Salut! M-am exprimat eu gresit, scuze! (Sau iertare!) :-) Despre echivalenta am mai citit. Nelamurirea era daca si rlines sint pe clase. Si daca cele 100 grains sint distribuite pe o anumita portiune si peo anumita lungime din fir.
Multumesc, oricum!

Adica "Multumesc!". Am citit link-ul si m-am lamurit. :-)

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 21 Dec 2008, 20:33

din cate stiu eu rl-urile nu sunt pe clase dar pot diferi in fc de producator si de model ...pot diferi ca grosime si flexibilitate ...cred :)
clasa unui ansamblu este data doar de greutatea sh-ului

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 17 Ian 2009, 20:29

probleme:
1-noduri (complexe) create pe leader din casting :D m-a exasperat cate noduri a trebui sa desfac astazi.
2-agat toti scaietii din spatele meu, probabil cobor prea mult lanseta in spate.
3-reusesc sa scot si sa tin vreo 10 m de fir in aer in loop ok zic eu, dar in clipa in care-i dau drumul in fata, nu intotdeauna se intinde frumos pe apa, uneori cade adunat...rezulta lanseu scurt.
4-sunt nevoit sa lansez usor aplecat lateral pentru ca musca sa nu se intersecteze cu lanseta sau cu bucla firului.

-cred ca lanseta mea in casting, in loc sa urmeze traseul ideal "orelor 11-01" ajunge mai spre 10-02 si astfel loop-ul coboara like a big sombrero :lol: , uneori atingand in spate vegetatia sau apa in fata.
-cu nodurile pe leader sunt in ceata, inca.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 17 Ian 2009, 21:56

nodurile pe fir cam apar din cauza timingului gresit, adica actiunea ta asupra lansetei nu se sincronizeaza cu actiunea lansetei si de aici traiectoria gresita a snurului.
trebuie sa executi miscarea cat mai corect, fara sa te grabesti, sa simti dinamica snurului, atunci cand snurul sa derulat complet intr-o directie sa incepi progresiv tractiunea in cealalta parte.
si un leader neadecvat clasei snurului iti poate crea noduri.

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 18 Ian 2009, 00:12

1...nu te mai chinui sa le desfaci pt ca ramane liderul cu memorie ...lasa-le acolo ca nu o sa-ti rupa de acolo ,si nici nu incurca in lanseu.... :idea:
....cu timpul or sa se rareasca pe masura ce vei invata sa lansezi dar tot o sa mai faci cate unul din cand in cand... :wink:

2...cand lansezi spre spate cauta sa duci vf. lansetei putin'' spre in sus''.
...nu detensiona firul pt. ca atunci pierde energie si o ia in jos... :wink:

3...probabil dai drumul prea devreme la fir (detensionezi)..si tot asa dincauza pierderii energiei nu se mai deruleaza complet si cade jos gramada...
...baga mai multa energie in el din vf. lansetei... :wink:
4...probabil ca nu lasi firul sa se intinda innainte de a lansa spre innainte ...dar poate fi uneori si din cauza unui lider dezechilibrat...
....se mai intampla.... :wink:

5....si din cauza coborarii vf. dar si din lipsa de energie bagata in fir la sfarsit de lanseu....

6...treci pe la raionul de vinuri ....si da o fuga apoi pana la Bucuresti... :wink: :)

...ia si lanseta cu tine.... :!:

p.s. nu lua de bun tot ce ti-am spus..... :)

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 18 Ian 2009, 07:13

dragos-crede-ma ca daca nu era bucurestiul asa departe, eram cu vinul/vinurile si cu lanseta la usa ta demult. :D
va multumesc pt sfaturi, le voi analiza si voi face corectiile necesare.

ps: si voi lansati "mai intr-o parte" astfel incat traiectoria firului sa nu fie in acelasi plan cu lanseta? uneori lovesc musca-n zbor cu lanseta sau se intalneste fir cu fir.

eu mai trebuie sa lucrez si la limitele lansetei in acel arc de cerc pe care-l descrie inainte-inapoi, la oprirea sacadata a lansetei la orele 11-01, la ritm, cred ca uneori nu-s atent si cobor prea mult cu varful lansetei si astfel nu se creaza inertia necesara in fir+ca coboara loop-ul.
sa nu zic si de double haul, vorba lui krieger, e ca si cum ti-ai da palme pe cap cu o mana si te-ai mangaia pe burta cu cealalta. :lol:
greu frate...teoretic parea mai usor :D

dragos74
veteran
veteran

Mesaj de dragos74 » 18 Ian 2009, 13:37

o perioada si eu imi luasem obiceiul de a lansa in spate intr-un plan si a reveni in fata in alt plan paralel insa nu este normal....dupa ce am capatat mai multa experienta mi-am dat seama ca alta e cauza agatarii mustei de fir...
....si anume castingul defectuos :wink:

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 18 Ian 2009, 14:21

deci, trebuie sa las firul sqa se desfasoare complet intr-un sens inainte de a-l arunca in celalalt sens?
cred ca ma grabesc la miscarea asta, mi-e sa nu-si piarda firul ineria si sa cada.
ramai cu lanseta strict intre orele 11-01? miscarea e mai lejera sau cu forta si franare brusca la limite?
loop-ul format este deasupra varfului lansetei sau in dreptul lui?

Scrie răspuns