cleanul sau pastravul?

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Ian 2012, 13:07

Hm si hmmm....
Cred ca e de loat in calcul comportamentul speciei si din alte puncte de vedere.
Pastrav in bancuri n-ai sa vezi. Cel mult sunt cativa intr-o bulboana dar fiecare cu bolovanul lui...e f. teritorial. Pe lac nici gand de banc de pastravi.
Pastravu mare papa destul de des pastrav mic, la clean nu prea cred ca se intampla asta, de aici si cardurile de cleni, pe lac si rau.
Per total m-as risca sa zic ca pastravul traieste intr-un mediu mult mai ostil ca si cleanul, cu mai multe pericole, de aici si diferentele de precautie.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 05 Ian 2012, 13:15

Of Doamne! Apara si fereste urechile si ochii Dl. Varga.
Pastravul sta dupa bolovan nu pt ca este sperios, doar se fereste si el de curentii puternici a raurilor noastre de munte. O fi el viteaz, dar nu este ca lipanul sa stea in curent.
Cleanul mai rar il vezi pe ape asa de agitate si reci, dar nici asta nu este suficient de bengos sa o arda lipaneste cu dorsala in curent.
In concluzie, Tavi are dreptate

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 05 Ian 2012, 13:18

Exemplul cu cleanul care se hraneste intre ape sau in suprafata si il vezi ca acolo se hraneste el.
Contra exemplu: si pastravul se hraneste in suprafata, in perioadele de muscareala il intrece clar pe domnul clean la capitolul hranire in suprafata dar nu-l vezi de unde vine...lac sau rau.
Am vazut de la mare distanta pastravi stand oarecum intre ape intr-o bulboana pe Latorita.
M-am apropiat cat de discret am putut, aproape taras si am dat de la vreo 8-9 metri din pozitia tupilat. Nici unu din cei pe care ii vedeam nu au dat in goanga mea. Am lansat de cateva ori, nu au fugit dar nici nu au luat-o.
A aparut unu de de jos, sau de dupa o piatra, naiba stie de unde si a luat-o fulgerator. Nu l-am vazut de unde si presupun ca nici el nu ma vazuse, de-aia a dat.
Ceilalti ma simtisera, nu suficient cat sa fuga, dar clar nu puneau botu pe goanga mea.. din precautie.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 05 Ian 2012, 13:22

Ala este momentul in care efectiv i doare in puela de pescar. Fie ca are joben, fie ca este cu crosa de golf.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 05 Ian 2012, 13:28

Sorin scrie:pentru ca pe rau cleanul sta mai sus , si sta mai sus nu din firea lui de curajos versus timdul pistruiat acneic ....ci pt acolo sta si se hraneste si umbla.
............................
pastravul nu-ti permite contactul vizual de dua bolovan ?....de unde stii ? ....ca nu l-ai vazut si tu ? asta e altceva ....poate te-a vazut dar pt ca sta langa o structura care-i confera siguranta , nu se deranjeaza ....stie ca e safe
cleanul care o lalaie sub o craca aplecata peste apa , nun se simte safe de nici o culoare , e expus si la cel mai mic semn ...ushchi de acolo.....
Pe rau cleanul nu sta mai sus, prin definitie, si nu e o regula ca pe acolo umbla si se hraneste ! La fel face si pastravul, doar ca situatia trebe privita in limpezimea ei :D :
Pe rau sunt 2 situatii posibile:
1 - rauri relativ de munte, sau zone ale raului cu aspect relativ de apa de munte, unde adancimea nu se prea pune, pentru ca variaza de la 10 cm la cine stie, vreun metru si... in cate o bulboana sau ochi de apa ! cu toate astea, pe acolo cleanul, daca exista, il gasesti peste tot, egal, ca si pe pastrav ! Sta dupa pietre, sta in curent, sta la adapost, sta similar cu pastravul, si se comporta la fel, doar ca mai agresiv, fiind la concurenta pentru hrana cu pastravul, care e mai dotat pentru un astfel de stil de trai

2 - rauri mai mari, deja colinare, sau de ses, adancimi mai mari, curenti mai lini, etc. ... Nici pe aici cleanul nu sta mai pe la suprafata, ca asa sta el... doar ca spatiul e mai mare, hrana mai multa si o gaseste de pe fundul apei (scorobeti, viermi, rame, etc...), intre ape si pana la suprafata unde cad tot feluri de foamuri ciudate si roz :lol:
Plus ca: pe apele astea mai mari, nici apa nu mai e limpede ca la chiuveta, cum e la munte, ceea ce e in favoarea lui !

Deci cleanul o lalaie pe sub craci pe ape de-astea mari, simtindu-se safe, ca pastravul dupa bolovan, doar ca la cea mai mica miscare a balariilor de pe mal, isi da seama ca nu e asa !

Obs: cand m-am referit la contactul vizual, m-am referit exclusiv la sansa de a-l vedea tu pe el, nu el pe tine ! Ei, ... stiu ca esti acolo ! :twisted:
Numai ca statul la adapost, pitit miseleste si las, dupa pietroi, cand deasupra ta ai ditamai bulboana, nu e tocmai o dovada de curaj prin comparatie cu cleanul care isi flendura solzii in soare, uneori doar naiba stie de ce, fix pe mijlocul bulboanei spre ciuda clopului roz :D, cu ochi, pitit in urzicile de pe mal !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 05 Ian 2012, 13:42

Hell scrie: Pastravul sta dupa bolovan nu pt ca este sperios, doar se fereste si el de curentii puternici a raurilor noastre de munte. O fi el viteaz, dar nu este ca lipanul sa stea in curent.
Contrazic:
Orice curent puternic de apa de munte (in care sunt pastravi), contine minimum 1 pastrav care isi face veacul in acel curent !
Hell scrie:Cleanul..., nici asta nu este suficient de bengos sa o arda lipaneste cu dorsala in curent.
Contrazic:
Orice curent puternic pe o apa cu aspect montan, colinar sau de ses, care contine clean, contine cel putin 1 clean care isi face veacul in acel curent !

:wink:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 05 Ian 2012, 13:51

miky scrie: Dintr-un curent unde ai scos 2 pastravi mai greu il prinzi si pe al 3-lea decat intr-un curent unde ai prins 2 cleni si il cauti si pe al 3-lea ! Fie ca e in curent fie ca nu, pastravul odata speriat, se ascunde mai mult timp decat cleanul, care revine la loc imediat ce ai iesit din vizorul lui !
corect...cleanul nu pleaca, dar nici nu mai haleste :lol:

si sincer, eu nu sustin ca dl clean ar fi mai ciufut.... doar ca mie mi-o venit mai simplu cand o fo de prins pastrav de dimensiune decat clean ...
revenind la subiectul uscate....

cleanul cand papa, i-o dai. de la distanta dar i-o dai. si il starnesti mai usor. si te lasa sa ratezi un cast, doua, poate 3.
pastravul ti-o da la cioc de nu te vezi. ba c anu-i place musca, ca nu-i place prezentarea, ca nu sta jobenul bine, ca firul e camo si nu e lila...samd :D
in schimb asta gay, pastrav sau cum ii zice.... te lasa sa te apropii..ii place provocarea.... mai si sare pe curent ca nebunul :D ..... :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 05 Ian 2012, 13:51

Adica daca unu sta in curent si restul in ape mai domoale, are rost sa dai dupa ala din curent? Eu zic ca nu :D
Dece?
Simplu.......din simpla lene :D

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 05 Ian 2012, 13:52

:lol: ca-l prinzi la buturuga, de aia ..... :lol:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 05 Ian 2012, 14:00

....si ca serveste si shlapi mari care ii poti vedea de la 20 de metri. :P :twisted:

Scrie răspuns