Buldo, moralitate, legalitate si alte polemici infinite

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 22 Apr 2008, 08:10

bila scrie:
Folosesc numai muste ude pt clean,iar cele mai bune rezultate la mine,e atunci cand mustele sunt la 10 cm sub apa. Daca vin pe la suprafata,f rar pun botul. Cand musca cleanul,este posibil ca el sa se intepe singur.. Totusi,intepatura e sfanta:una scurta si f puternica(pt ca si buldo opune rezistenta in apa). Normal,batul e unul destul de rigid.
Eram cu treaba spre Brasov,si trecand pe langa Sf Gheorghe,pt ca eram putin nervos,m-am gandit ca nu ar strica sa ma duc sa ma destind putin.. Daca uniii iau medicamente,eu tin mendicamentul in portbagaj. :lol: M-am dus pe Olt,mai jos de Sfantu,apa arata nasol(suriu spre tulbure) dar m-am gandit ca plimbarea si cateva lanseuri provocatoare sub lastaris ma vor inveseli. :lol: .. :lol: Si am luat niste cleni de toata frumusetea! :lol:
Multumesc pentru precizari. Deci puui fir grosutz pe principal (0.27) si ai lanseta mai degraba rigida in varf, probabil de 3 metri lungime, nu?
Asa procedam si euu anul trecut dar acum am descoperit ca e mult mai placut sa prinzi clean de 300 gr pe varga flexibila si cu actiuune B (arunca 10-25 gr), pe fir 0.18 decat la materiale mai groase. Efectiv, simti cum se lupta, ai alt feeling in cotorul vergii fata de lanseta rigida.
Da, si euu am vazut ca de regula cleanul prefera musca uda la cativa cm sub suprafata dar ma intreb de ce urca totusi rar pe uscata. In fond aia care dau cu fly pe snur de obicei il prind pe suprafata, observand atacul pestelui si imediat intepand. Ma intreb daca la buldo nu merge si cu muste uscate, in fond bila aia plina cu apa trebuie sa fie in stare sa poarte in cuurent si muste de suprafata, iar daca au pene si fulgi stuufosi si sunt unse bine nu ar trebui sa se scuufunde! Mda, poate ca daca sunt muste uscate "zgarie" apa atunci cand buldo face o miscare parabolica dinspre malul opusu catre malul unde esti tu! Dar cleanul nu e asa de sensibil ca pastravul la dragaj, doar si tu spui ca adesea ataca musca cand e recuperata contra curentuului, incetisor sa nu faca buldo valuri! De regula la mine se inteapa singur, mai ales cel mare. Daca ratez arunc din nou dar am observat ca dupa 2-3 lansari in acelasi loc nuu mai sunt sanse!
Apa tulbure....nu am mai auuzit sa se poata prinde la muusca pe apa colorata! Cand vad ca e asa nici nu incerc cu musca, trec direct pe rame si broscuta si apoi un wobler fluo din ala de black bass! :lol:

bila
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de bila » 22 Apr 2008, 08:35

Fario,eu spun "central" la forfagul cu muste. Daca pe mulineta am 0,27, dupa buldo, centralul e un 0,18, iar forfagurile cu muste,dintr-un fir mult mai subtire. Dau de vreo 8 ani la buldo... Cred ca bucla aia de pe central e f importanta,ca ea sa stea in sus,spre buldo. Incearca,si vei vedea diferenta. ..Chiar daca tu ai mustele de la buldo un sus,spre varful lansetei... Si eu am incercat asa,dar nu m-a multumit... Trebuia sa tin varful lansetei spre apa..
Cu mustele fluturand dupa buldo,pot ridica varful lansetei pt a plimba mustele,pe dupa pietrele ce-mi par "castigatoare" :lol: . Inaintea fiecarei lansari,imi fac in minte "foaia de parcurs",si nu plimb mustele la intamplare,in voia apei. :lol: Le duce apa...,dar unde vreau eu :lol: ,fara sa "draghez" apa.
Ai perfecta dreptate in privinta batului.. Dar pt mine,cu un varf flexibil,ma face ca intepatura sa fie una larga pt a compensa elasticitatealansetei si rezistenta in apa a bd.
Tot important ,mi se pare aducerea cleanului la mal: nu il aduc repede,pt. a nu-i speria pe cei din zona. ..E adevarat ca exista pericolul ca el sa se bage la vreo piatra iar una din celelalte muste sa se agate. De f multe ori,simtind ca am un clenut mic,nu il aduc la mal. Il las sa se zbata, iar agitatia lui atrage de regula ,un clean mai mare :lol:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 22 Apr 2008, 09:37

Fario deci dind la buldo ai observat in scurt timp ce unii puristi nu au realizat o viata, ca la ude chiar in imediata apropiere a suprafetei o ia dar la uscate in acelasi loc nu prea. ( stiu io de astia ! :))
In sfirsit un argumet sa te apuci de muscarit! prezentarea fin plescaita a uscatelor nu mere la buldo iar la fly da ! dar tre sa sti si de ce ... :lol:

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Apr 2008, 09:57

nu ii iei sus fiindca nu poti plesni musca de suprafata.

lacuste, greieri, gandaci, viespi, carabusi, toate mustele astea mari care-i plac nu-s muste de apa. nu se aseaza ci pica in ciorba cu zgomot.

chestia asta se poate obtine cu snur in mai multe feluri:
- lansand in angulatie, aruncarea in spate mult in sus, astfel ca cea spre inainte sa vina din sus in jos direct spre apa
- pescuind aproape si pocnind musca pe apa ca baietii de pe vremuri cu creanga de alun, cu greieri natur la plesnite
-ridicand varful lansetei in momentul in care snurul este desfasurat si urmeaza sa se desfasoare si liderul, daca ai suficienta energie si tii snurul in tensiune, se obtine acelasi efect, cu mai mult sau mai putin splash, dupa cum ai chef
- cei care nu stiu sa arunce cu figuri de stil sau chiar deloc, tot prind cu uscate, folosind muste cu portanta si corp greu care pica ele pe apa cu pleosc. de aceea functioneaza foarte bine la cleni mustele din foam (mouse pad, papuci turcesti, dupa preferinte) sau udele mari (pe care loveste cand se aseaza pe apa si n-au timp sa inceapa sa inoate, adesea nu apuca sa lucreze ca ude) sau voblerele mici exact cand pica pe apa, pana sa inceapa sa bata.

multi care dau cu snur baga uscate pentru ca este spectaculos si totul se intampla la vedere. cleanul in situatiile astea da tare in mustele care cad pe apa, sa le inece, sa fie sigur ca nu-i scapa.

exista o gramada de metode de a prinde clean cu snur si atunci cand cauta pestisori, muste de apa, rame, shrimpi, lipitori, carabeti sau fructe de padure :D inclusiv pe ploaie sau apa tulbure.

dar daca voua va place la buldo, lasati-o asa, practic despre asta e vorba, noi sa fim sanatosi si sa ne simtem bine. :)

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Apr 2008, 10:02

kuintautti pare rau daca ti-am stricat planurile :)

cred ca am scris in acelasi timp fiindca nu era mesaju' tau cand l-am scris eu pe-al meu...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 22 Apr 2008, 14:01

bila scrie:Fario,eu spun "central" la forfagul cu muste. Daca pe mulineta am 0,27, dupa buldo, centralul e un 0,18, iar forfagurile cu muste,dintr-un fir mult mai subtire. Dau de vreo 8 ani la buldo... Cred ca bucla aia de pe central e f importanta,ca ea sa stea in sus,spre buldo. Incearca,si vei vedea diferenta. ..Chiar daca tu ai mustele de la buldo un sus,spre varful lansetei... Si eu am incercat asa,dar nu m-a multumit... Trebuia sa tin varful lansetei spre apa..
Cu mustele fluturand dupa buldo,pot ridica varful lansetei pt a plimba mustele,pe dupa pietrele ce-mi par "castigatoare" :lol: . Inaintea fiecarei lansari,imi fac in minte "foaia de parcurs",si nu plimb mustele la intamplare,in voia apei. :lol: Le duce apa...,dar unde vreau eu :lol: ,fara sa "draghez" apa.
Ai perfecta dreptate in privinta batului.. Dar pt mine,cu un varf flexibil,ma face ca intepatura sa fie una larga pt a compensa elasticitatealansetei si rezistenta in apa a bd.
Tot important ,mi se pare aducerea cleanului la mal: nu il aduc repede,pt. a nu-i speria pe cei din zona. ..E adevarat ca exista pericolul ca el sa se bage la vreo piatra iar una din celelalte muste sa se agate. De f multe ori,simtind ca am un clenut mic,nu il aduc la mal. Il las sa se zbata, iar agitatia lui atrage de regula ,un clean mai mare :lol:
Bila, am inteles in fine! :lol: Tu legi mustele pe un forfac de 1,5 metri plasat dupa buldo, asadar legat de al doilea inel al buldo! Eu din contra leg mustele intre buldo si varful lansetei. Diferenta e ca eu tre sa stau mereu cu varful vergii spre apa, tu poti sa si ridici. Dar cum faci la lansare sa nu se incurce forfacul ala de 0.18 cu firul ce sustine buldo? Nu ti se rasucesc intre ele? Practic cand buldo e in aer si prinde viteza, firul de forfac ramane in urma lui si se apropie periculos de firul principal...Inteleg daca legi o singura musca la 50 cm de buldo (dupa el) mai merge dar cu 3 muste, e agatatura sigura! Iar noaptea, pana desfaci....deh, chinu naibii! :lol:
Zici ca lasi pestele mic sa se zbata pana vine ala mare? Si cum il prinzi? Doar nu lasi cleanul mare sa il inghita pe cel mic.... :lol:
In alta ordine de idei, vezi ce sfaturi ne dau baietii FF-isti? Sa plesnim musca uscata de apa ca sa atragem pestele! Mai bine ramanem pe muste ude, alea merg bine si la buldo!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 22 Apr 2008, 14:22

eugen scrie: daca voua va place la buldo, lasati-o asa, practic despre asta e vorba, noi sa fim sanatosi si sa ne simtem bine. :)
asta a fost singurul sfat, probabil nu ai fost atent.

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 22 Apr 2008, 15:38

miky scrie: iti propun sa meditezi (ca si asa ai o inclinatie spre panseuri adanci :D) la urmatorul joc de cuvinte:

- caracterul sportiv al oricarei manifestari, implica respectarea legii, eventual al catorva reguli in plus fata de lege... deci:
- o manifestare legala poate avea caracter sportiv, desi nu intotdeauna...
- o manifestare care are caracter sportiv este totdeauna legala :!:
corolar:
- nici o actiune ilegala nu poate fi sportiva...:!:
- nici o actiune sportiva nu se poate desfasura in afara legii...:!:
concluzie:
- o actiune legala poate fi si nesportiva
- o actiune ilegala nu poate fi sportiva

pescuitul pastravului la momeli naturale la noi este ilegal,... deocamdata ! deci nu poate fi sportiv,... in conditiile de la noi !
e un motiv suficient de bun pentru a fi criticat :lol:

in alta parte, o fi altfel,... cand si legile noastre vor semana cu ale altora in privinta asta,... atunci probabil ca ar putea fi luata in discutie si sportivitatea acestui gen de pescuit,... pana atunci .... NU !
:lol: :lol: :lol:

amu am cujetat...

Nu este demonstratie si n-are nik dea face cu matematica ci este doar o parere personala

Legile vin si pleaca… stiu astea sint in vigoare … dar…

Miky spune drept cu mina pe inima ca nu ai criticat niciodata sistemul, ca esti de acord cu toate legile (normele cu caracter obligatoriu stabilite), regulile si regulamentele incluzind, punerea lor in aplicatie cu intrega gama de interpretari posibila tinind cont si de breasla care o aplica si cu care implicit ai de aface, si ca le urmezii la litera pina la ultima suflare!

Hai fa un juramint pioneresc ca niciodata in copilarie in spiritul aventuri cu toate ca aveai in curte la tine nu ai cules fructe de la vecini rautaciosi in gasca de mici rebeli numa asa ca era mai palpitant cind era mai interzis!

Recunoaste ca de fapt si acum este de fapt vorba tot de preferinte de natura convenienta sa proptesti argumentul asta cu legea ca iti fortifica tie punctul de vedere. Daca era invers ce ziceai ?

Cit despre tot restul jocului de cuvinte unde te repeti ti-a raspuns cu virf si indesat Fario cit de sportiv este cind te alearga mos Martin sau paduraru si deci ilegal poate fi si sportiv sau chiar sport extrem :)

Pe mine ca pescar nu ma deranjeaza legea la propriu ca si asa prefer sa dau cu altceva decit cu naturale la pastrav caci e mai palpitant asa si imi ofera asadar o mai mare placere si bucurie sufleteasca , dar ma deranjeza legea in principiu cind imi interzice ceva limitindumi obtiunile sau chiar imi impune echipamente si tehnici. Pur si simplu imi obtructioneaza libertatea alegeri si asta cred este un motiv mai temeinic ca al tau (... asa e legea.... :) ) sa o critic si sa imi exprim diferenta de opinie. I want to be free … intelegi ?

Punete in locul unui pescar sportiv care are putin timp la dispozitie si ar vrea sa merga la peste sperind la o partida reusita care hai sa fim seriosi se implineste cu o captura ..
Brusc legea iti omoara bucuria pescuitului interzicinduti sa dai la musca sau stiu eu ce preferinta ai… n-ai voie sa dai cum vrei tu folosind cea mai eficace metoda (sportiva) …. cum te-ai simti ? free ?

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 22 Apr 2008, 16:35

kuintautti scrie:
Pe mine ca pescar nu ma deranjeaza legea la propriu ca si asa prefer sa dau cu altceva decit cu naturale la pastrav caci e mai palpitant asa si imi ofera asadar o mai mare placere si bucurie sufleteasca , dar ma deranjeza legea in principiu cind imi interzice ceva limitindumi obtiunile sau chiar imi impune echipamente si tehnici. Pur si simplu imi obtructioneaza libertatea alegeri si asta cred este un motiv mai temeinic ca al tau (... asa e legea.... :) ) sa o critic si sa imi exprim diferenta de opinie. I want to be free … intelegi ?

Punete in locul unui pescar sportiv care are putin timp la dispozitie si ar vrea sa merga la peste sperind la o partida reusita care hai sa fim seriosi se implineste cu o captura ..
Brusc legea iti omoara bucuria pescuitului interzicinduti sa dai la musca sau stiu eu ce preferinta ai… n-ai voie sa dai cum vrei tu folosind cea mai eficace metoda (sportiva) …. cum te-ai simti ? free ?
cred ca toti am mai comentat legea pescuitului , dar tre sa dau dreptate celui care s-a gandit pescuitul sportiv pe apele montane ... pastravul e foarte mancacios ce bagi sub nas o prinde .... idea sa pescuiesti numai cu artificiale un pic ingreuneaza pescuitul si da o sansa la aceasta specie ... daca te privesti pe apele montane si densitatea de peste din ele nu ti se pare logic legea ?
ca se limiteaza e un lucru la care eu personal ma bucur, din pacate nu se obliga C&R-ul .... da, stiu ca la "romanul" numai asta mai lipseste si deschide aragazul , dar fara masuri drastice nici no sa avem pesti :roll:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 22 Apr 2008, 16:59

daca ati fi solidari cu alti pescari care prefera sa dea altfel decit voi si zici ca vreti masuri drastice pt protejare pestilor...

pai sa se interzica pescuitul de tot acolo la voi ... :)

abia are timp sa isi revina natura :wink:

Scrie răspuns