Buldo, moralitate, legalitate si alte polemici infinite

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 21 Apr 2008, 11:47

@Sanya

de acord cu tine ca aproape oriunde se poate da la musca ... dar oare este pescuitul la musca ce mai buna metoda oriunde ? una preferata cred ...

@Fario_nebunu

deci tu la buldo pescuiesti exact si sistematic ... nu ? :lol:

nu speri pesti ca noi ... dar si tu esti deal nostru :lol:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 21 Apr 2008, 13:07

Fario : asai ca nu ai avut bat de musca in mana nici odata ? tot ce ai scris ca faci cu buldo fac si eu lejer cu scule de fly ...

kuintautti : da daca e vorba de rapitori ....
un muscar care nu e incepator face singur mustele , numai de el depinde cat de bine stie sa copieze natura si sa foloseasca mustele fie vorba de uscate ,ude,nimfe sau streamere :wink: cine stie cat de cat pe toate aproape ca e garantat ca la fiecare partida de pescuit are succes cu careva ...

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 21 Apr 2008, 13:18

pai de rapitori vorbeam ... spre exemplu la salau cu ce ai da ? cu musca sau jeliboane ? de acord cu tine ca in functie de conditii cu echipament corespunzator fly se poate pescui salaul dar nu mai potrivit ti se par jigurile ?

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 21 Apr 2008, 13:26

Sanya, ce sa zic si eu? Am avut in mana varga de fly dar...o vechitura din bambus, si nu am utilizat-o decat o data pe un rau. Si am mai pescuit vreo 20 de minute cu o varga fly marca Shimano a unui amic, lunga de vreo 2,7, categorie 5-6 daca nu ma insel. Dar nu pot zice nici 10% ca ma descurc... :lol:
In schimb la buldo pe Raul Mare si Capra am prins uneori mult mai des si mai spectaculos decat unii cu snur si lansete scumpe! Pur si simplu, am 2 ani de buldo la activ si cu bucurie vad ca am inceput sa lansez precis (eroare de maxim 0,5-1 metru) la distanta, sa atenuez zgomotul caderii, sa aleg corect mustele in functie de apa, vreme, sezon etc. Apropo, si noi buldozarii se uitam atenti pe crengi si maluri sa vedem ce zboara si daca nu avem muste bune putem face pe loc din penele si atele pe care le avem la noi.
Iar argumentul final e unul...istoric. Se pare ca primele muste artif de pescuit pastrav au aparut in Antichitate in zona Greciei Mari si Traciei, apoi si in Imperiul Roman etc. Iar primii muscari nu aveau snur, crede-ma, ci varga de alun de maxim 3 metri si un fir de canepa (struna) de care legau fir vegetal sau din coada de cal (forfac), apoi musca din pana de pasare si atze. Dadeau cam cum fac taranii nostri din zona de munte, si ei mai pun canepa sau in, cand nu au guta groasa de struna!
Deci asta e metoda primitiva, din ea s-au desprins intai tehnica Fly (probabil sec 17-18) apoi in sec 19-20 tehnica Buldo. Deci snurarii (FF-istii) nu au intaietate nici macar dpdv istoric....Quod Erat Demonstrandum! :lol: :lol:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 21 Apr 2008, 14:44

kuintautti : miscarea jigului poti imita cu muste (streamere) lestate doar tre sa lasi o coada mai lunga la ele .... poti face streamere de polar fibre sau de gen woolly bugger cu coada de marabou sau de strut ...

Fario_nebunu : dupa 1-2 ore nu poti forma nici o parere.... eu zic ca si daca muscaresti foarte mult atunci doar dupa 2-3 sezoane/ani poti sa ai ceva parere despre muscarit ...

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 21 Apr 2008, 15:11

las ca stiu eu sa-mi fac muste ... si sint de acord cu tine in multe chestii dar eu te-am intrebat altceva si vad ca eviti sa-mi raspunzi la intrebare

uite reformulez si repet intrebarea mea insistind asupra faptului ca nu vorbesc de preferinte

cu ce scule ti se pare mai potrivit sau mai eficace, cu ce iti vine mai usor sa dai la salau ?

musca sau jeliboane/naluci

@ Fario nu te lua dupa Sanya ... pareri poate sa aibe oricine chiar daca nu a pescuit la musca niciodata :lol:

onesti
veteran
veteran

Mesaj de onesti » 21 Apr 2008, 15:53

kuintautti scrie: uite reformulez si repet intrebarea mea insistind asupra faptului ca nu vorbesc de preferinte

cu ce scule ti se pare mai potrivit sau mai eficace, cu ce iti vine mai usor sa dai la salau ?

musca sau jeliboane/naluci
Scuze ca intervin si eu. Sunt de aceeasi parere cu tine ca la salau e mai eficient jigul cu silicon, dar cum zicea si sanya se poate da si cu streamere mai lestate pe fund, doar ca uneori nu-i atat de usor sa le tzii suficient timp in zona dorita.

E un mare profesor pe forumul asta care plictisit de cantitatzile industriale de salau prinse la jig, incerca sa ma convinga si impresioneze ca trecand numai pe voblere floating si poppere are rezultate comparabile cu cele obtzinute la silicoane. Si vorbesc de ape adanci si pescuit pe timp de zi. :? :?:

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 21 Apr 2008, 16:23

Onesti n-are sens s-ati ceri scuze pt participarea la o discutie pe forum , asta facem aici .... discutam , eh ... ne mai interzicem unul altuia sentimente si pareri :) deh ... drepturi .... ( scuze dar am ramas cu un tic nervos de cind au incercat unii sa imi puna pumnu`n gura , tic reactivat de unul din mesajele de mai sus )

deci dupa cum am spus toti pina acum ... nu incape indoiala se poate da si se da la salau cu echipament fly ( eu am dat ) dar se pare ca parerea unanima este totusi ca ar fi alt stil de pescuit mai eficace

deci in aceiasi ordine de idei daca acceptati ca in anumite conditii si la anumite specii este mai eficace alt stil si chiar sinteti dispusi sa lasati deoparte preferintele de a pescui la musca nu vad de ce s-ar trece brusc la dublu standard referitor la pescuitul pastravului cu naturale ( chestie considerata de multi ca fiind cea mai eficace metoda ) :lol:

sa fie oare din pur snobism ? :lol:

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 21 Apr 2008, 18:11

kuintautti scrie:... oare este pescuitul la musca ce mai buna metoda oriunde ?
kuintautti scrie:cu ce scule ti se pare mai potrivit sau mai eficace ?... repet intrebarea mea insistind asupra faptului ca nu vorbesc de preferinte
cea mai buna si mai eficace metoda este setca sau talianul,... ar mai fi prostovolul, carbidul si inca cateva... :mrgreen: ... insa:
culmea e ca aici vorbim chiar despre preferinte, eventual cu niste argumente pro sau contra,... poate de aia si aici ca si in alte situatii :D, nu reusesti sa prinzi peisajul, scapand firul discutiei pe alta frecventa de unda,... :D
Da'...vorba ta, de aia e discutie ca sa mai ne spunem si noi una, alta... daca tot e prohibitie si nu putem merge pe coclaurile de pe mal, ne multumim si cu alea de pe aici... dar nu se supara nimeni, nu punem la suflet, ca dauneaza,... pestele nu trage la mohorati, mai degraba prefera optimistii... :D
revenind la mustele noastre, si la ce zicea Fario o pagina in urma:
Fario_nebunu scrie:... decisiv este nu daca ai snur sau buldo ci cat de bune sunt mustele si daca lansezi precis si musca evolueaza normal in curent! Asa ca la buldo ai cam aceleasi sanse ca si la fly! :lol:
e dreptul fiecaruia sa aiba incredere in stilul propriu pe care-l practica, si sa creada ca e imbatabil,... ba chiar e pozitiv,...
atunci cand ai incredere in metoda ta, in scula pe care o folosesti si in mustele pe care le pui pe apa (oricum altele mai bune n-ai la tine :lol:), parca pescuiesti mai cu chef, asta inseamna rabdare mai multa, sarguinta in a le juca pe apa (gandesti ca-s bune, deci nu mai ramane decat tu sa le joci bine :D), ceea ce poate sa te faca chiar sa prinzi si peste...
dar...una-i una , alta-i alta... :D
cand am zis ca intr-un eventual concurs, metoda buldo, limiteza posibilitatile de abordare a locurilor de pe stand, din nefericire pentru buldozari (e bun termenul Fario, mai bun ca "buldozeristi" :D,... l-am adoptat precum vezi), cam asa e...
in linii mari Sanya a cam zis de ce ... chiar si Fario a zis ceva in sprijinul afirmatiei mele (multumesc Fario :D):
Fario_nebunu scrie:... cu Buldo (Bd) doar in curenti largi, uniformi, unde poti lansa spre malul opus la macar 6-7 metri.
din pacate pentru un concurs de fly nu poti sta sa alegi apa in asa fel incat sa poata da si Fario in curentii lui,... sau chiar daca apa ar avea si zone de alea, poate n-are standul care-i pica... :D
ideea e ca oricum ai da-o, cu snurul poti pescui in orice loc, dupa orice piatra, oriunde, pe suprafata apei , intre ape, pe fundul apei ... din punctul asta de vedere, mai multe locuri in care poti pune musca pe apa inseamna mai multe sanse de a prinde peste,... restul sunt detalii,...
judecand in felul asta, Fario, trebuie sa fii de acord ca puristii ar putea fi interpretati ca avand un suflet mare si nobil :lol: atunci cand nu te primesc in concurs cu buldo, din grija fata de tine :D, nevrand sa te puna intr-o situatie dezavantajata din start,... pur si simplu nu-ti pot oferi conditii (si sanse) egale cu ale lor, ... ca n-au de unde sa ti le ofere... :lol:,... si ar fi nesportiv sa profite de buldozari pentru a urca un loc in clasament :D
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 21 Apr 2008, 19:34

miky scrie:
cea mai buna si mai eficace metoda este setca sau talianul,... ar mai fi prostovolul, carbidul si inca cateva... :mrgreen: ... insa:
culmea e ca aici vorbim chiar despre preferinte, eventual cu niste argumente pro sau contra,... poate de aia si aici ca si in alte situatii :D, nu reusesti sa prinzi peisajul, scapand firul discutiei pe alta frecventa de unda,... :D
Da'...vorba ta, de aia e discutie ca sa mai ne spunem si noi una, alta... daca tot e prohibitie si nu putem merge pe coclaurile de pe mal, ne multumim si cu alea de pe aici... dar nu se supara nimeni, nu punem la suflet, ca dauneaza,... pestele nu trage la mohorati, mai degraba prefera optimistii... :D
revenind la mustele noastre,
Ah da! Asta mi-a scapat ! Daca nici pe muscari puristi care critica cu inversunare pe toate drumurile pescuitul pastravului cu naturale nu i-a dus mintea ca ma refeream la pescutul sportiv atunci imi recunosc greseala si bag seama ca la capitolul asta ca esti bine documentat .

Vad ca uimitor ai prins totusi formula dar nu esti de acord cu rezultatul !

Culmea este ca ai dreptate! Io de fapt nu am exclus preferintele excluzindule. :) Trebuia sa le elimin eliminindule ?:) sau ceva de genul asta … dar deh ... de data asta sint io incet la minte de imi scapa atitea :)

Si daca zici ca despre preferinte totusi este vorba atunci de ce ale voastre sint ok iar pe ale celorlati le anulati ? :)

Iar iti dau mare dreptate ca tare perspicace mai esti Miky ! unii citesc ce scriu altii dar se incapatineaza in refuzul lor de a intelege tot peisajul descris si bine conturat limitinduse asadar doar la zoomul lor minuscul familiar asemantor cailor cu ochelari :)

Scrie răspuns