Buldo, moralitate, legalitate si alte polemici infinite

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Apr 2008, 09:17

miky scrie: la partea cu concursul, din pacate cred ca asa e cum zici tu, nu cred (de fapt stiu asta pentru ca am vazut) ca te accepta cu buldo intr-un concurs de fly...
in ce ma priveste nu vad sensul acestei interdictii,... si nu le impartasesc parerea,...
Miky, pe Latorita organizatorul face regulamentul. Concursul nu e legat cu nimic de regulamentele de la restul competitiilor. Asa ca ... ti-am ridicat o minge la fileu! O dai mai departe? :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 19 Apr 2008, 10:05

bila scrie:Fario,pe mine ma mira ce-mi spui... Ca se sparge buldo.. Si eu am spart cateva,dar erau niste contrafaceri ordinare rusesti,care intr-adevar,erau din plastic. ... Dar tu stii cel mai bine ce iti trebuie prin locurile prin care pescuiesti.
Vorbeai despre legatura din axul central. Fac bucla de pe central rasucind de 2 ori intr-o directie,si cam de 4 ori,in cealalta.Dupa ce trec bucla prin ochi si o strang,ea va fi "erecta" :lol: ,contra curentului. Dupa ce pun legatura cu musca(care intr-adevar, e din fir mai subtire decat centralul),mai fac doua noduri: primul, la jumatatea buclei din central,si al doilea la bucla de la musca. Ca ele sa fie orientate catre varful lansetei(spre buldo)cand strang nodul,trag de central de la nod spre buldo. Bucla din central o fac cam de 5 cm. poate mai putin,iar nodul o va rigidiza si va crea un segment ce se va ridica spre buldo. Si pt central si pt forfagul cu musca,folosesc fire rigide.
:datz: Tare complicat e sa scrii despre noduri! :wallbash: :lol:
Bila, crede-ma ca si cele mai bune buldouri din plastic transparent se pot sparge daca nimeres pe un bolovan, din cadere, dupa o aruncare lunga. De aia e bine sa tii degetul aproape lipit de tambur cand lansezi si daca vezi prin aer cum merge buldo spre bolovan, simplu, vei frana cu degetul traiectoria! In 90% din cazuri reusesti!
Interesant cum legi tu mustele de firul principal. Si eu fac o bucla mare (3-5 cm) pe firul principal (care e 0.18 sau 0.16) si in ea vine bucla de la forfacul cu musca (forfac 0.14-0.16 de maxim 8 cm) O sa caut o metoda ca sa stea rigid forfacul, sa stea departe de "central". Voi incerca cu varnis, cum fac crapistii la monturile lor ca sa nu se incurce la lansare. Ma mir doar ca faci atatea noduri pe buclele alea...mi-e cam frica ptr ca orice nod in plus slabeste firul! Daca vine clean la kil si rupe firul din cauza acestor noduri?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 19 Apr 2008, 11:48

Fario_nebunu scrie:Pai ce vina am eu daca francezii fac cele mai bune buldouri din Europa si le vand si la noi? Doar nu o sa iau din alea chiezesti, nu?
Miky, cum puii mei sa se poata fara? Explica-mi cum sa fac cu echipament clasic, adica nylon pe mulineta, sa arunc o musca la 12 metri de mine? Prin magie neagra? Sau sa mi-o duca vantul? :lol:
Cu betisorul tirolez.

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 19 Apr 2008, 11:54

MihaiV scrie: Miky, pe Latorita organizatorul face regulamentul. Concursul nu e legat cu nimic de regulamentele de la restul competitiilor. Asa ca ... ti-am ridicat o minge la fileu! O dai mai departe? :lol:
:D :D :D
Mihai, atunci cand m-am oferit pentru concursul de pe Latorita, nu stiam ca pot io sa pun ce reguli vrea muschii mei,... :D... acu-i tarziu :D
in plus, nu m-am macinat prea tare pe tema regulamentelor clasice pentru ca eu nu am o dificultate sa ma conformez acestora, deci pentru mine sunt ok asa cum sunt...
egoist cum sunt (doar sunt un Robbespiereian autentic si un Lenin fanatic :D) in momentul ala nu m-am gandit si la ofurile lui Fario...
daca insa as sta acum sa ma gandesc, mie nu mi-ar fi teama sa intru in competitie cu un Buldozerist :D, atata timp cat foloseste buldouri frantuzesti :lol: ,... nu cred ca e un pericol pentru topul clasamentului, dat fiind ca buldoul limiteaza posibilitatile de abordare a locurilor de pe stand...
pentru a le scoate fitzele din cap cred ca odata, ar trebui sa li se permita sa-si masoare fortele cu puristii, asta pentru a intelege diferentele care ii separa... :D a doua oara, ei singuri vor considera ca nu e cazul sa se mai inscrie :lol: ... si problema asta se rezolva de la sine, ...for ever !
ma rog, acestea fiind zise, revenind la Latorita, acolo, asa cum a ramas stabilit :D, eu ma voi ocupa de partea administrativa, adica aia cu ca cazari, standuri, voi vorbi cu pestii, cui si cand sa ii traga :lol:, voi coopta sprijinul RNP si orice altceva va fi necesar,... regulamentele au ramas in seama celor care au mai organizat astfel de concursuri, pentru ca au experienta si totul trebuie sa se desfasoare normal, fara surprize... deci:
din cate stiu eu ... regulamentele vin gata facute de la cluj :lol:

PS: cred ca totusi le-as pune o singura conditie la amatorii de buldo, ca sa fie primiti in concurs:
sa pescuiasca cu muste din comert (de-alea de Obor) :lol: :lol: :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 19 Apr 2008, 12:17

:lol: :lol: :lol: corect! :lol: :lol:

bila
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de bila » 19 Apr 2008, 12:21

Fario_nebunu scrie:..
:lol: Bineinteles ca imi opresc lansarea de pe tambur! :lol: La inceput a fost mai dificil,pt ca oprirea firului de pe tambur la tinta nu seamana cu aia de la blincher,pt ca mai sunt 2m de fir cu muste care imi aterizau pe mal. :lol: :lol:
E adevarat, ca mai frumos si productiv e pescuitul cu varga de musca si fir plutitor,dar ... Prea ma dor oasele sa ma bag in apa,am prea multe operatii..la genunchi,coloana.. :cry: .. Iar lansarea mustei de pe mal...,e... extrem de dificila din cauza vegetatiei. Astea is cauzele pt care dau la buldo. .. Dar am satisfactia pescuitului de noapte! :lol: E o nebunie! ..Iar daca am 2-3 cleni de juma de kil odata,parca scot apa cu tot cu fund! :lol:
Felul in care imi fac montura pe central,e doar o propunere. Incearca-l ,si daca gasesti si tu solutii,spune-mi-le. Initial,nu am vrut sa fac acele noduri suplimentare,am incercat ca firele sa le lipesc. Dezastru total... Nu mai erau transparente. Acum nu mi se mai pare o mare smecherie alegerea culorii firului. .. Pe o apa limpede cristal,dadeam cu fir transparent. .. Dar fundul apei era verde.. Am schimbat culoarea,si am inceput sa prind. Pe Siret,am mai patit o chestie: apa limpede,dar nu musca! dupa vreo ora,cand m-am uitat la fir mai atent sa vad ce are de nu se apropie nici un peste,si am vazut ca in bataia soarelui,firul avea stralucire argintie.. Am pus un fir putin mai vechi,si a fost ok.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 20 Apr 2008, 23:04

bila scrie:
Fario_nebunu scrie:..
:lol: Bineinteles ca imi opresc lansarea de pe tambur! :lol: La inceput a fost mai dificil,pt ca oprirea firului de pe tambur la tinta nu seamana cu aia de la blincher,pt ca mai sunt 2m de fir cu muste care imi aterizau pe mal. :lol: :lol:
.
Stai ca nu mai inteleg - tu legi mustele dupa buldo sau inaintea lui? Din ce povestesti cu aterizarea pe mal e ca si cum ar fi...dupa. Stiu pescar versat care leaga o singura musca mare gen streamer la 1 metru dupa buldo si astfel musca aia merge la adancime dupa celan mare. Cand musca pestele, se opreste in loc buldo-ul! :lol: Nu am incercat niciod dar ar putea fi OK! Firul...mereu pun transparent, nu am incredere in fluo sau verzui, roscat etc. Dar poate e cazul sa incerc cu verzui asa um e fundul apei... :lol:

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 20 Apr 2008, 23:09

miky scrie:
MihaiV scrie: Miky, pe Latorita organizatorul face regulamentul. Concursul nu e legat cu nimic de regulamentele de la restul competitiilor. Asa ca ... ti-am ridicat o minge la fileu! O dai mai departe? :lol:
:D :D :D
Mihai, atunci cand m-am oferit pentru concursul de pe Latorita, nu stiam ca pot io sa pun ce reguli vrea muschii mei,... :D... acu-i tarziu :D
in plus, nu m-am macinat prea tare pe tema regulamentelor clasice pentru ca eu nu am o dificultate sa ma conformez acestora, deci pentru mine sunt ok asa cum sunt...
egoist cum sunt (doar sunt un Robbespiereian autentic si un Lenin fanatic :D) in momentul ala nu m-am gandit si la ofurile lui Fario...
daca insa as sta acum sa ma gandesc, mie nu mi-ar fi teama sa intru in competitie cu un Buldozerist :D, atata timp cat foloseste buldouri frantuzesti :lol: ,... nu cred ca e un pericol pentru topul clasamentului, dat fiind ca buldoul limiteaza posibilitatile de abordare a locurilor de pe stand...
pentru a le scoate fitzele din cap cred ca odata, ar trebui sa li se permita sa-si masoare fortele cu puristii, asta pentru a intelege diferentele care ii separa... :D a doua oara, ei singuri vor considera ca nu e cazul sa se mai inscrie :lol: ... si problema asta se rezolva de la sine, ...for ever !
ma rog, acestea fiind zise, revenind la Latorita, acolo, asa cum a ramas stabilit :D, eu ma voi ocupa de partea administrativa, adica aia cu ca cazari, standuri, voi vorbi cu pestii, cui si cand sa ii traga :lol:, voi coopta sprijinul RNP si orice altceva va fi necesar,... regulamentele au ramas in seama celor care au mai organizat astfel de concursuri, pentru ca au experienta si totul trebuie sa se desfasoare normal, fara surprize... deci:
din cate stiu eu ... regulamentele vin gata facute de la cluj :lol:

PS: cred ca totusi le-as pune o singura conditie la amatorii de buldo, ca sa fie primiti in concurs:
sa pescuiasca cu muste din comert (de-alea de Obor) :lol: :lol: :lol:
Miki, nu vreau sa vin cu comentarii rautacioase dar decisiv este nu daca ai snur sau buldo ci cat de bune sunt mustele si daca lansezi precis si musca evolueaza normal in curent! Asa ca la buldo ai cam aceleasi sanse ca si la fly! Plus ca, iti dai seama, la acel concurs as da cu 2 muste si, daca organizatorii inchid ochii, cu 3. In plus, mai am o "arma secreta"! O cutie cu lacuste verzi naturale din care, cu discretie, mai pun cate una pe ac, in loc de musca! Asa ca daca raul ala nu e din cale afara de dificil o sa prind binisor si cu buldo. Nu uita ca am prins in vara pe Capra unde erau destui care cu echipament de fly se uitau lung a paguba...secretul? Musca de la localnici, din par de caine si de par pubian, lana, caltzi etc etc :lol:

_Sanya
veteran
veteran

Mesaj de _Sanya » 21 Apr 2008, 08:25

Fario : am mai zis pe undeva "buldo-ul is flyfishing-ul sunt doua lucruri diferite!" - nu uita acest lucru !
doar ca folosesti musca nu inseamna ca esti muscar, adica descrierea echipamentului de FF il gasesti in orice anunti de concurs de FF ...

gresesti cand pui buldoul in egalitate cu FF, ca buldoul mi se pare ca e doar o ramura corcita al muscaritului cu ude , FF ca metoda e mult mai mult , nu exista strop de apa pe care nu poti pescui cu scule de FF atat la distanta cat si la adancime :wink: doar trebuie echipament - bat, snururi, barca sau belly - si practic la orice peste poti muscari pe cand cu buldo tre sa tragi musca sau tre sa tii in curent ...

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 21 Apr 2008, 08:56

_Sanya scrie:Fario : am mai zis pe undeva "buldo-ul is flyfishing-ul sunt doua lucruri diferite!" - nu uita acest lucru !
doar ca folosesti musca nu inseamna ca esti muscar, adica descrierea echipamentului de FF il gasesti in orice anunti de concurs de FF ...

gresesti cand pui buldoul in egalitate cu FF, ca buldoul mi se pare ca e doar o ramura corcita al muscaritului cu ude , FF ca metoda e mult mai mult , nu exista strop de apa pe care nu poti pescui cu scule de FF atat la distanta cat si la adancime :wink: doar trebuie echipament - bat, snururi, barca sau belly - si practic la orice peste poti muscari pe cand cu buldo tre sa tragi musca sau tre sa tii in curent ...
Sanya, multumesc pentru precizari. Cu unele sunt de acord - intr-adevar cu FF pescuiesti cam peste tot iar cu Buldo (Bd) doar in curenti largi, uniformi, unde poti lansa spre malul opus la macar 6-7 metri. Si da, accept ca e o tehnica oarecum "mixta" (sau corcita...vorba ta), intre spinning si Fly!
Dar are si avantaje, in puii mei! :lol:
Uno - lansezi la distanta si f precis, cel mai adesea fara a trebui sa intri in apa cuum faceti voi muscarii cu waders-ii vostri!
Duo - odata ajunse mustele in curent (oricuum pun 2-3 muste spatiate la 50 de cm si acopar sistematic 1,5 metri banda de apa curgatoare) ele sunt purtate inspre aval in mod natural, fara a draga dupa 4-5 m cum e cazul de obicei la Fly! Deci mustele mele raman prinzatoare si dupa ce au parcurs sa zicem 10 metri. Voi muscarii trebuie sa lansati iar si iar, iar simpla desfasurare a snurului de musca (mai ales daca e alb sau galben ori verde fluo) in aer sperie pastravii in apele putin adanci si extrem de limpezi. Oare cati muscari au snur de culoare bruna-verzuie discreta? F putini, eu am vazut mai ales cu snururi plutitoare albe si galbene...la noi cei cu Bd, lansarea sperie doar pestele din locul unde izbeste apa, dar la 2 metri aval deja putem prinde!
Trei - Pot juca mustele in pelicula de apa, prin deplasarea varfului lansetei. Voi FF-istii o puteti face dar e mult mai greu!
In plus, nu pot fi de acord cu tine ca cei care dau la Bd cu musca nu sunt muscari! Te rog nu deveni si tu leninisto-robespierian ca si confratii crapari specializati pe boilies si care nu ii considera crapari pe cei cu porumb, viermusi, rame etc. Crede-ma ca suntem la fel de muscari ca si tine, ba poate si mai si pentrui ca punem si cate 3 muste! :lol: :lol: Kidding....dar ideea e ca discriminarile astea au ceva artificial, specific puristilor! E timpul ca la concursurile de fly sa fie acceptati si "buldozeristii" vorba lui Miky :lol: nu doar "snurarii", altfel devenim si noi "talibani" si ne concesionam rauri si lacuri unde numai cu Bd se poate da la musca! Si ploua cu amenzi pe capul alora cu FF de nu mai au aer saracii!

Scrie răspuns